Politiek
Ouder >> 
Broekers: handig als kabinet meerderheid heeft in senaat
Bron:NOS / politiek

(23-03-2017 10:03)


Het is handig, nuttig en comfortabel voor de stabiliteit als het kabinet een meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Maar de ervaring van de afgelopen periode laat zien dat het ook goed is gegaan toen de coalitie helemaal niet over zo'n meerderheid beschikte.
THUMB
Formatie dag 7: Wilders definitief niet in nieuw kabinet
Bron:NOS / politiek

(22-03-2017 21:38)


Het is nu glashelder: de PVV komt definitief niet in een nieuw kabinet. Want geen enkele partij met een zetelaantal van betekenis wil met PVV-leider Wilders regeren.  De partijleiders van de meeste partijen hadden dat voor de Tweede Kamerverkiezingen al duidelijk gemaakt.
THUMB
Afscheid Kamerleden 'met enige weemoed'
Bron:NOS / politiek

(22-03-2017 16:53)


"Ga er maar eens rustig voor zitten", zei Kamervoorzitter Arib aan het begin van de laatste vergadering van de huidige Tweede Kamer. "Het wordt een hele zit." Wat volgde was het afscheid van 71 Kamerleden. Ze komen na de verkiezingen niet terug in het parlement.
Extra maatregelen tegen discriminatie zwangere
Bron:NOS / politiek

(22-03-2017 15:32)


Het kabinet wil samen met maatschappelijke organisaties discriminatie in verband met zwangerschap terugdringen. Er komen meer controles, er wordt meer aandacht besteed aan melding en registratie en aanstaande moeders krijgen extra voorlichting. Het College voor de Rechten van de Mens zei vorig jaar dat nog steeds vier op de tien vrouwen vanwege zwangerschap ongelijk worden behandeld op het werk en dat het aantal niet daalt.
Wilders had 'interessant gesprek' met Schippers
Bron:NOS / politiek

(22-03-2017 10:57)


Formatieverkenner Schippers heeft vanochtend gepraat met PVV-leider Wilders. Het was haar enige bekendgemaakte ontmoeting van de dag. Het overleg duurde maar heel kort. Na afloop wilde Wilders alleen maar kwijt dat het een interessant gesprek was. Morgen zet Schippers haar ontvangsten voort.
Formatie dag 6: VVD, CDA, D66 en GroenLinks praten samen verder
Bron:NOS / politiek

(21-03-2017 22:22)


Aan het einde van deze zesde formatiedag is duidelijk geworden dat VVD, CDA, D66 en GroenLinks donderdag samen verder gaan praten. Tot dusverre sprak VVD-verkenner Schippers de partijleiders ieder afzonderlijk. Nu wil ze verder onderzoeken of met deze vier partijen een coalitie kan worden gevormd.
Wie waren na de lijsttrekkers de grootste stemmentrekkers van #TK17?
Bron:NOS / politiek

(21-03-2017 18:44)


Vijf niet-lijsttrekkers hebben bij de verkiezingen afgelopen woensdag meer dan 100.000 stemmen gekregen. Het gaat tweemaal om de vrouwelijke nummers twee van de partij: Mona Keijzer (CDA) en Jeanine Hennis (VVD).  Ook Klaas Dijkhoff (VVD), Pia Dijkstra (D66) en Lilian Marijnissen (SP) kregen meer dan 100.
Verkenning Schippers misschien verlengd
Bron:NOS / politiek

(21-03-2017 17:30)


Formatieverkenner Schippers zal mogelijk voorstellen haar onderzoek te verlengen. Schippers heeft van de Kamer de opdracht gekregen uiterlijk morgen verslag uit te brengen van haar bevindingen. Maar Haagse bronnen houden er rekening mee dat ze meer tijd nodig heeft.
THUMB
Verkenner Schippers kijkt eerst naar coalitie met GroenLinks
Bron:NOS / politiek

(21-03-2017 07:52)


Formatieverkenner Schippers ontvangt vanmorgen achtereenvolgens de leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Ze lijkt eerst te willen kijken of met deze vier partijen een coalitie kan worden gevormd.  De vier hebben samen een meerderheid in de Tweede Kamer van 85 zetels.
THUMB
Formatie dag 5: eerste gesprekken Schippers en politiek leiders
Bron:NOS / politiek

(20-03-2017 21:30)


Minister Schippers (VVD) heeft de hele dag de politiek leiders van de dertien partijen in de Tweede Kamer ontvangen. Alle dertien vertelden Schippers afzonderlijk wat er volgens hen moet gebeuren in de formatie. Schippers werd vorige week door de Tweede Kamer aangewezen als verkenner.
THUMB
71 nieuwe gezichten aan de slag in de Tweede Kamer
Bron:NOS / politiek

(23-03-2017 06:39)


De nieuwe Tweede Kamer wordt vanmiddag geïnstalleerd. Alle 150 Kamerleden leggen de eed of belofte af. Zij zeggen daarmee onder meer dat zij trouw zullen zijn aan de koning en aan de grondwet. Er komen 71 nieuwe mensen in de Kamer. Dat zijn niet allemaal nieuwkomers in de Haagse politiek.
THUMB
Dozen pakken in de Tweede Kamer
Bron:NOS / politiek

(22-03-2017 17:59)


De Tweede Kamer nam vanmiddag afscheid van 71 van de 150 leden. De PvdA moet de meeste mensen uitzwaaien. Van de huidige fractie van 35 mensen gaan er maar drie als Kamerlid door. "Afscheid hoort nu eenmaal bij de politiek, de kiezer heeft gesproken", aldus Kamervoorzitter Khadija Arib vandaag.
THUMB
De vierpartijencoalitie, in twee provincies hebben ze het
Bron:NOS / politiek

(22-03-2017 15:33)


Heeft een grote coalitie, bestaande uit vier partijen, de toekomst? Terwijl de verkenner op het Binnenhof die mogelijkheid bekijkt, is er in de provincie op dit gebied al de nodige ervaring opgedaan. In Utrecht bestaat het college van Gedeputeerde Staten uit VVD, CDA, D66 en GroenLinks.
Klaver in mail: verplicht om coalitie met VVD te onderzoeken
Bron:NOS / politiek

(22-03-2017 12:23)


GroenLinks is het aan zijn kiezers en zijn idealen verplicht om serieus te onderzoeken of een coalitie met de VVD mogelijk is, schrijft partijleider Klaver in een mail aan zijn aanhangers. Tegelijkertijd vraagt hij zich af of een zinvol gesprek over zo'n samenwerking wel mogelijk is.
THUMB
Bijna de helft van de Kamerleden neemt afscheid
Bron:NOS / politiek

(22-03-2017 07:59)


De Tweede Kamer neemt vanmiddag afscheid van 71 van de 150 leden. De PvdA moet de meeste mensen uitzwaaien. Van de huidige fractie van 35 mensen gaan er maar drie als Kamerlid door. De PvdA leed een historisch verlies bij de verkiezingen van precies een week geleden.
Donderdag gezamenlijk overleg van VVD, CDA, D66 en GL
Bron:NOS / politiek

(21-03-2017 19:36)


Aanstaande donderdag gaat VVD-verkenner Schippers om de tafel met VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Er staat dan een gezamenlijk overleg gepland van VVD-leider Rutte, CDA-voorman Buma, D66-leider Pechtold en GroenLinks-leider Klaver.  Morgenochtend ontvangt Schippers eerst nog PVV-leider Wilders.
THUMB
Officiële uitslag: GroenLinks is een klein beetje groter dan de SP
Bron:NOS / politiek

(21-03-2017 17:43)


Niet de SP, maar GroenLinks is de grootste linkse partij in Nederland. De twee partijen hebben woensdag allebei veertien zetels gehaald in de Tweede Kamer. Uit de gegevens van de Kiesraad blijkt nu dat de partij van Jesse Klaver 3967 meer stemmen heeft gekregen dan de linkse concurrent: 959.
Verkiezingsuitslagen vertraagd door opkomst, formulieren en software
Bron:NOS / politiek

(21-03-2017 16:01)


Bijna twee derde van de gemeenten heeft afgelopen woensdag aanzienlijk meer tijd nodig gehad voor het tellen van de stemmen dan bij de verkiezingen in 2012. Uit een vergelijking die de NOS maakte van de tijdstippen dat de uitslag binnenkwam bij het ANP, blijkt dat 235 van de 378 gemeenten veel langer deden over het vaststellen van de uitslag.
THUMB
Herverkiezing Kamervoorzitter Arib lonkt
Bron:NOS / politiek

(20-03-2017 22:44)


De kans is groot dat Khadija Arib (PvdA) voorzitter blijft van de Tweede Kamer. Het ziet ernaar uit dat VVD, CDA, D66, SP en GroenLinks niet met een eigen kandidaat komen. De PvdA wil Arib juist graag voordragen voor een nieuwe termijn. De Kamer stelt deze week een profielschets op en volgende week woensdag wordt de nieuwe voorzitter gekozen.
Schippers overlegt met VVD, CDA, D66, GroenLinks
Bron:NOS / politiek

(20-03-2017 19:29)


Verkenner Edith Schippers houdt morgen een tweede ronde van gesprekken met fractievoorzitters. Ze lijkt daarbij als eerste de mogelijkheid te willen onderzoeken van een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Want ze praat morgen achtereenvolgens met de leiders van die partijen, Rutte, Buma, Pechtold en Klaver.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: