THUMB
Wiebes: schaliegas geen optie meer voor Nederland
Bron:NOS / politiek

(15-02-2018 18:22)


Er zal in Nederland niet naar schaliegas worden geboord, heeft minister Wiebes vanmiddag in de Tweede Kamer toegezegd. "Schaliegas is geen optie meer voor Nederland." Oud-minister Kamp besloot in 2015 al dat er tot eind 2017 niet naar schaliegas geboord zou worden.
THUMB
Uitgerekend kabinet met D66 wil raadgevend referendum afschaffen
Bron:NOS / politiek

(15-02-2018 17:28)


Gaat uitgerekend een kabinet met D66 het referendum om zeep helpen? Daar lijkt het wel op. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het voorstel van minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren (D66), om het raadgevend referendum af te schaffen. Opmerkelijk juist omdat het jarenlang een belangrijk democratisch vernieuwingsideaal was voor D66.
Anti-alcohol-alliantie bundelt krachten in strijd tegen drankmisbruik
Bron:NOS / politiek

(15-02-2018 17:03)


Elf organisaties uit de gezondheidszorg willen onder de naam Alcoholalliantie meedoen aan de besprekingen over het Nationaal Preventieakkoord. In dat akkoord wil het kabinet afspraken vastleggen met onder meer gemeenten, bedrijven en sportverenigingen over het terugdringen van roken, overgewicht en alcoholgebruik.
THUMB
OM vervolgt Rutte niet wegens discriminatie na aangifte Wilders
Bron:NOS / politiek

(15-02-2018 10:57)


Het Openbaar Ministerie stelt geen vervolging in tegen premier Rutte wegens discriminatie. Dat heeft de officier van justitie laten weten aan PVV-leider Wilders, die vorig jaar aangifte deed. Het OM is het niet met Wilders eens dat Rutte als leider van het kabinet "gewone Nederlanders" achterstelt.
Mantelzorgers en ouderen positief over deeltijdverpleeghuizen
Bron:NOS / politiek

(15-02-2018 06:08)


Mantelzorgers en cliënten reageren overwegend positief op het plan van D66 en VVD om deeltijdverpleeghuizen in te voeren. Tot die conclusie komt ouderenbond ANBO na een korte enquête onder bijna 700 hulpverleners en 66 mensen die hulp ontvangen. Ongeveer een derde van de ondervraagde mantelzorgers denkt zelf geholpen te zijn als degene die ze helpen tijdelijk ergens anders wordt verzorgd.
THUMB
Rutte: Nederland verliest een staatsman van internationale allure
Bron:NOS / politiek

(14-02-2018 18:24)


Premier Rutte noemt Lubbers een man van groot statuur en een staatsman van internationale allure. "Als premier van mijn jeugd loodste hij ons land door de moeilijke jaren '80", aldus Rutte. Rutte had hem al meer dan een jaar niet gezien en wist niet dat hij zo ziek was.
Economie maakt hoogste groei in tien jaar tijd door
Bron:NOS / politiek

(14-02-2018 09:34)


De Nederlandse economie is in tien jaar tijd niet eerder zo hard gegroeid als vorig jaar. De groei bedroeg in 2017 3,1 procent ten opzichte van 2016, becijferde het CBS. De groei in de laatste drie maanden nam iets af, maar is met 2,9 procent nog altijd stevig.
THUMB
Oppositie heeft kritiek op Rutte vanwege het verzwijgen van Zijlstra's leugen
Bron:NOS / politiek

(13-02-2018 19:26)


De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben kritiek op premier Rutte vanwege het verzwijgen van de leugen van de zojuist opgestapte minister Zijlstra. In een debat dat ze met hem voeren, blijkt dat ze ook nog veel vragen hebben. Coalitiegenoten CDA, D66 en ChristenUnie vallen Rutte niet af.
THUMB
'Als je dit soort dingen doet, moet je daar de last van dragen'
Bron:NOS / politiek

(13-02-2018 17:24)


"Wat je nooit doet is dat je gaat liegen dat je in Poetins datsja zat. Poetin spreekt niet met een externe manager. En het komt altijd uit." Voormalig VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn kwam samen met Halbe Zijlstra namens de VVD in de Kamer. Hij volgt hem nog altijd op de voet.
Donorwet Dijkstra aangenomen; mensen zonder bezwaren geregistreerd als donor
Bron:NOS / politiek

(13-02-2018 16:17)


De Eerste Kamer heeft de initiatiefwet van D66 over een ander systeem van donorregistratie met een zeer kleine meerderheid aangenomen. In de senaat stemden 38 leden voor en 36 tegen. Veel fracties waren verdeeld over het wetsvoorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra.
Maandag publiek afscheid van Lubbers
Bron:NOS / politiek

(15-02-2018 17:53)


Maandag kan het publiek afscheid nemen van Ruud Lubbers, de oud-premier die gisteren overleed. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft bekendgemaakt dat dat tussen 13.00 en 19.00 uur mogelijk is in de Laurentius- en Elisabethkathedraal in Rotterdam. Een dag later is in dezelfde kerk de uitvaartdienst van Lubbers.
THUMB
Debat afschaffen referendum: 'Zwarte dag voor de democratie'
Bron:NOS / politiek

(15-02-2018 17:07)


"Vandaag is een zwarte dag voor de democratie." De tegenstanders in de Tweede Kamer van het afschaffen van het raadgevend referendum vinden het besluit van het kabinet onbegrijpelijk. Het debat werd aangevraagd door SP-Kamerlid Van Raak. Die richtte zich rechtstreeks tot D66-minister Ollongren, die namens het kabinet over de afschaffing gaat.
THUMB
Geen boete voor rokende Theo Hiddema op tv
Bron:NOS / politiek

(15-02-2018 13:22)


AVROTROS krijgt van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen boete nadat Tweede Kamerlid Theo Hiddema een sigaret had opgestoken in het tv-programma Dit Was Het Nieuws. Het is sinds 2004 verboden om te roken op de werkplek en dat geldt ook voor tv-studio's.
THUMB
Kamer praat over afschaffing referendumwet
Bron:NOS / politiek

(15-02-2018 09:57)


De Tweede Kamer praat vandaag over het afschaffen van het raadgevend referendum. De wet die burgers de mogelijkheid geeft om zo'n referendum aan te vragen bestaat sinds 1 juli 2015. Sindsdien is er één raadgevend referendum geweest, over het Europese associatieverdrag met Oekraïne.
De nalatenschap van de langstzittende premier van Nederland
Bron:NOS / politiek

(14-02-2018 23:03)


"Ik leerde hem kennen als een man die hartelijk was, die openstond voor overleg met wederzijds respect." Zo typeert Wim Kok de man met wie hij intensief samenwerkte toen hij vicepremier was in het kabinet Lubbers-III. Oud-premier en partijgenoot Jan Peter Balkenende benadrukt dat Lubbers veel betekend heeft voor Nederland en zijn partij.
THUMB
Nederland wil uitleg van Turken om inval in Syrië
Bron:NOS / politiek

(14-02-2018 16:40)


Nederland wil tekst en uitleg van Turkije over het 'Olijftak'-offensief van Turkije in de Syrische provincie Afrin. Minister Bijleveld heeft zowel bij de vergadering van de anti-IS-landen in Rome als vandaag bij de NAVO-bijeenkomst van de ministers van Defensie in Brussel gezegd dat Nederland zich grote zorgen maakt.
'Kabinet neemt de tijd om opvolger Zijlstra te zoeken'
Bron:NOS / politiek

(14-02-2018 09:14)


Het kabinet zal de tijd nemen om een opvolger aan te wijzen voor de gisteren afgetreden minister Zijlstra. "Ze gaan geen haast maken", zegt NOS-verslaggever Joost Vullings. Voorlopig worden de taken van Zijlstra waargenomen door zijn collega bij Buitenlandse Zaken, Sigrid Kaag.
THUMB
Gepimpte buitenlandervaring nekte Zijlstra
Bron:NOS / politiek

(13-02-2018 17:54)


Toen Halbe Zijlstra (49) werd genoemd als minister van Buitenlandse Zaken, zag niet iedereen dat direct voor zich. Was de VVD'er wel diplomatiek genoeg? Had hij genoeg buitenland-ervaring? Nieuwsuur vroeg hem na zijn 'sollicitatiegesprek' met premier Rutte, eind oktober, op de man af: "Kan een botte Fries ook een diplomaat zijn?" Zijlstra antwoordde dat hij in zijn nieuwe functie een andere man wilde laten zien dan de voormalige VVD-fractievoorzitter Zijlstra.
THUMB
Zijlstra stapt op vanwege leugen over ontmoeting met Poetin
Bron:NOS / politiek

(13-02-2018 17:04)


Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken stapt op. Dat heeft hij zojuist gezegd aan het begin van het debat in de Tweede Kamer. Die riep de minister op het matje vanwege zijn leugen over een ontmoeting van president Poetin. Hij noemde het "met afstand de grootste fout in zijn politieke bestaan.
THUMB
Debat over lot Zijlstra begint op 17.00 uur
Bron:NOS / politiek

(13-02-2018 16:15)


De Tweede Kamer praat vanmiddag vanaf 17.00 uur over het lot van minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken. De meeste partijen willen weten of Zijlstra nog vindt dat hij geloofwaardig is, na zijn leugen over de ontmoeting met president Poetin. De VVD'er bood gisteren zijn excuses aan voor zijn leugen.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: