THUMB
Ministers: fipronil-probleem hardnekkig
Bron:NOS / politiek

(06-12-2017 17:58)


De nasleep van de fipronil-affaire duurt nog voort. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de ministers Bruins voor Medische Zorg en Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat er van de 793 geblokkeerde stallen nog maar 285 helemaal zijn vrijgegeven, dus zowel voor eieren, kippen als mest.
THUMB
Coalitie: niet nog meer geld naar leraren
Bron:NOS / politiek

(06-12-2017 17:35)


De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie zijn niet van plan weer extra geld uit te trekken voor de leraren in het basisonderwijs. De partijen vinden het in het regeerakkoord toegezegde bedrag van 700 miljoen euro voldoende om de salarissen te verhogen en de werkdruk te verminderen.
D66 wil minder lesuren op middelbare school en mbo voor beter onderwijs
Bron:NOS / politiek

(06-12-2017 05:36)


Leerlingen in het voortgezet onderwijs en het middelbare beroepsonderwijs (mbo) moeten minder klassikaal les krijgen. Het aantal lesuren moet flink omlaag om leraren de tijd te geven om hun lessen inhoudelijk te verbeteren. Met dit voorstel komt regeringspartij D66, die het onderwijs in het voortgezet en middelbaar onderwijs wil verbeteren door de werkdruk van leraren te verlagen.
Nederland ligt nog altijd dwars bij EU-aanpak belastingontwijking
Bron:NOS / politiek

(05-12-2017 15:59)


Nederland ligt nog altijd dwars bij het aanpakken van belastingontwijking in Europa, terwijl het vorige kabinet beweerde belastingontwijking juist wel aan te pakken. Nog steeds behoort Nederland tot de coalition of the unwilling, zo melden verschillende diplomatieke bronnen in Brussel.
Ollongren wil dat wethouder Brunssum vertrekt
Bron:NOS / politiek

(05-12-2017 15:16)


Minister Ollongren vindt dat de omstreden wethouder Palmen van Brunssum moet vertrekken. "Zeker, dat is mijn doel." Ze sluit niet uit dat de regering zal ingrijpen. "Ik sluit op dit moment helemaal niets uit", zegt ze. Volgens haar ligt er een rapport waaruit blijkt dat er een "groot integriteitsprobleem" speelt rond de wethouder.
THUMB
Oeps-moment van Dijsselbloem over opvolger
Bron:NOS / politiek

(04-12-2017 16:15)


Vertrekkend Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem lijkt zijn mond voorbij te hebben gepraat over zijn opvolging. In een persmoment met draaiende camera's noemde hij Mario Centeno als zijn opvolger. "Zei ik Mario Centeno? Dan versprak ik me. Want dat weet ik natuurlijk helemaal niet.
Pleidooi voor jaarlijks vragenuurtje voor kinderen
Bron:NOS / politiek

(04-12-2017 09:23)


Regeringspartij D66 wil dat er een speciaal vragenuurtje komt voor kinderen. In de plenaire zaal moeten 150 kinderen in de leeftijd van 11 tot 14 een keer per jaar de kans krijgen vragen te stellen aan een aantal ministers. Overnemen D66-Kamerlid Raemakers vindt dat het kinderen ontbreekt aan echte inspraak en wil daar ieder jaar (in de laatste week van november) op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, verandering in brengen.
THUMB
'Mister PSP' Fred van der Spek, de man die vond dat hij gelijk had
Bron:NOS / politiek

(01-12-2017 17:15)


Op 93-jarige leeftijd is de socialist Fred van der Spek overleden. Hij zat bijna twintig jaar, van 1967 tot 1986, in de Tweede Kamer voor de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP), waarvan de laatste acht jaar als fractieleider. Ter karakterisering van Van der Spek is het woord rechtlijnig op zijn plaats.
THUMB
Rutte: discussie over Oranjes en belasting zal nooit stoppen
Bron:NOS / politiek

(01-12-2017 16:51)


Premier Rutte denkt dat er nooit een einde komt aan de maatschappelijke discussie over het salaris van de koning. "Ik maak me geen illusies, er zal altijd discussie blijven. Dat verandert niet als de koning nu wel of geen belasting betaalt," aldus Rutte op zijn wekelijkse persconferentie.
Ollongren: referendum over intrekken referendumwet niet logisch
Bron:NOS / politiek

(01-12-2017 15:29)


Het kabinet heeft ingestemd met het voorstel van minister Ollongren om de referendumwet in te trekken en daar vervolgens geen raadgevend referendum meer over te organiseren. "Ik vind het niet goed om de suggestie te wekken dat mensen nog veel invloed hebben", zegt Ollongren na afloop van de ministerraad.
THUMB
Bedrijven hebben geen idee hoe ze zich moeten voorbereiden op een brexit
Bron:NOS / politiek

(06-12-2017 17:41)


Premier Rutte waarschuwt land- en tuinbouwbedrijven dat ze zich moeten voorbereiden op problemen door de brexit. De belangen zijn groot voor Nederlandse boeren. Vorig jaar exporteerden ze in totaal voor 6,1 miljard euro naar Groot-Brittannië. Maar wat blijft daarvan over bij bijvoorbeeld een 'harde brexit'? En hoe bereid je je voor, terwijl je nog helemaal niet weet hoe zo'n brexit eruit komt te zien? Wat staat er op het spel? Veel.
THUMB
Brexit-waarschuwing van Rutte aan boeren en tuinders
Bron:NOS / politiek

(06-12-2017 06:01)


Nederlandse bedrijven moeten zich voorbereiden op problemen door het vertrek van het Verenigd Koninklijk uit de Europese Unie. Met deze waarschuwing komt premier Rutte in reactie op de groeiende onrust in de Nederlandse land- en tuinbouwsector. Gehoopt wordt op een 'zachte' brexit, waarbij de gevolgen beperkt zullen blijven.
Zo kunnen bedrijven nog belasting ontwijken, dankzij Nederland
Bron:NOS / politiek

(05-12-2017 17:25)


Plannen om belastingontwijking door multinationals aan te pakken zijn er voldoende, maar toch schiet de Europese wetgeving op dat gebied niet op. Voor nieuwe wetten is toestemming van alle lidstaten nodig en Nederland ligt op een groot aantal dossiers nog altijd dwars.
THUMB
50Plus wil referendum over belastingvoordeel afgelost huis
Bron:NOS / politiek

(05-12-2017 15:37)


50Plus wil dat er een raadgevend referendum komt over het afschaffen van het belastingvoordeel voor mensen met een afgelost huis. De partij is fel tegen het schrappen van de wet-Hillen en spreekt van een 'aflosboete'. Twee weken geleden probeerde 50Plus-Tweede Kamerlid Van Rooijen de behandeling in de Kamer zo te rekken dat er niet meer op tijd over kon worden gestemd, maar de wet werd toch aangenomen.
THUMB
D66 in senaat heeft nog vragen over afschaffen dividendbelasting
Bron:NOS / politiek

(04-12-2017 23:29)


Regeringspartij D66 in de Eerste Kamer is er nog niet van overtuigd dat de dividendbelasting moet worden afgeschaft. Deze in het regeerakkoord afgesproken maatregel, die vooral bedoeld is om het vestigingsklimaat te stimuleren en banen te scheppen, is een van de meest bekritiseerde plannen van de nieuwe coalitie.
THUMB
Minister: problemen met munitie en medische voorzieningen in Mali opgelost
Bron:NOS / politiek

(04-12-2017 15:52)


Alle problemen met munitie en medische voorzieningen in Mali zijn opgelost. Minister Bijleveld zei in een overleg met de Tweede Kamer dat de Nederlandse militairen daar weer onder betere veiligheidsvoorzieningen kunnen werken. De Nederlandse blauwhelmen blijven ook volgend jaar actief deelnemen aan de VN-vredesmissie in Mali.
'Sylvana Simons wil lijsttrekker Bij1 Amsterdam worden'
Bron:NOS / politiek

(02-12-2017 04:49)


Sylvana Simons wil als lijsttrekker van Bij1 meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft de oud-presentator bekendgemaakt op een interne vergadering van de Amsterdamse afdeling van haar partij, schrijft de Volkskrant. Om op de Amsterdamse kandidatenlijst te komen, wil Simons naar de hoofdstad verhuizen.
THUMB
De stemming van Vullings en Van Weezel: 'D66 heeft niet goed opgelet'
Bron:NOS / politiek

(01-12-2017 17:05)


In de nieuwe aflevering van de politieke podcast van NOS Met Het Oog Op Morgen, De Stemming van Vullings en Van Weezel, wordt gereconstrueerd hoe minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken meteen met een tekort van 200 miljoen op haar begroting werd opgezadeld.
Zijlstra: Nederland niet verantwoordelijk voor zelfmoord Praljak
Bron:NOS / politiek

(01-12-2017 15:58)


Minister Zijlstra wijst erop dat Nederland niet verantwoordelijk is voor de zelfmoord van de Kroatische oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak. Hij zegt dat het Joegoslavië-tribunaal geen Nederlandse instelling is. "Dit is een internationaal strafhof, dat in Nederland is gevestigd en onder toezicht van de Verenigde Naties staat.
Ollongren bekijkt of zij kan optreden tegen wethouder Brunssum
Bron:NOS / politiek

(01-12-2017 12:13)


Minister Ollongren gaat kijken of ze iets kan doen tegen de omstreden wethouder Palmen in Brunssum. Hij heeft integriteitsproblemen, maar weigert te vertrekken. "Ik ga nu kijken wat de opties zijn." "Het is lastig", zegt de minister van Binnenlandse Zaken, "want het gaat om een wethouder die gesteund wordt door de gemeenteraad en tegelijkertijd lijkt er een integriteitsrisico te spelen.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: