Minder vlees - maar wat dan wel?

Nieuwsbron | : NOS |
Categorie | : Binnenland |
Gepubliceerd | : Dinsdag 24 Januari 2017 om 18:34 |
Het RIVM vindt dat we minder en milieubewuster moeten eten. Vooral vlees zouden we wat vaker links moeten laten liggen. Maar zijn er wel genoeg gezonde en eiwitrijke alternatieven voor vlees? We zetten er vier op een rij:
1. InsectenSprinkhanen, meelwormen en krekels zijn prima vleesvervangers. Gedroogd, gefrituurd of verwerkt in een burgertje. Paul Staats van Team Buzz helpt bij het opzetten van insectenkwekerijen. "Een soort bio-industrie voor insecten, maar dan met een veel lagere belasting …

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(20-10-2017 18:53 )
Sinds 2010 werd er in Nederland steeds minder vlees gegeten, maar die daling is vorig jaar gestopt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen in opdracht van Wakker Dier. Volgens verschillende instanties zijn we er nog niet: voor het milieu en onze gezondheid is het beter om nog minder vlees te eten. Het voedingscentrum raadt per persoon 500 gram per week aan, ofwel 26 kilo per

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(24-01-2017 07:48 )
De eetgewoonten van de consument zijn verspillend, milieubelastend en ongezond. Mensen moeten daarom over de hele linie minder consumeren. Dat is beter voor de gezondheid en goed voor het milieu. Dat staat in het rapport Wat ligt er op ons bord? van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat vandaag verschijnt en waar de Volkskrant over schrijft. Het onderzoek loopt vooruit op de Vo

Nieuwsbron:NOS / economie
(20-11-2018 15:35 )
Nederlanders zijn iets gezonder gaan eten. Zo wordt er meer groente en fruit gegeten en minder vlees. Ook suikerhoudende dranken als frisdranken en vruchtensappen worden minder gedronken. Omgerekend krijgen Nederlanders daardoor bijvoorbeeld gemiddeld 756 suikerklontjes per jaar minder binnen. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(20-11-2018 14:05 )
Nederlanders zijn in de afgelopen jaren minder vlees, snoepgoed, vetten en zuivelproducten gaan eten en iets meer fruit. Dat concludeert gezondheidsinstituut RIVM op basis van een peiling onder ruim 4300 kinderen en volwassenen.Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vergeleek de voedselconsumptie in de periode eind 2012-2016 met 2007-2010, toen eenzelfde onderzoek werd gedaan.Volgens de

Nieuwsbron:NOS / economie
(17-06-2015 05:22 )
Steeds meer Nederlanders gebruiken vaker een warme maaltijd zonder vlees. Uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum blijkt dat 55 procent minstens drie dagen per week geen vlees eet. Wat alternatieven betreft gaat de voorkeur uit naar vis, ei, champignons of peulvruchten. "Vijf jaar geleden was het aantal van deze zogenoemde flexitariërs in een onderzoek van het Landbouw Economisch Instit

Nieuwsbron:NOS / economie
(20-10-2017 05:23 )
Sinds 2010 neemt de vleesconsumptie in Nederland elk jaar iets af, maar in 2016 is die daling gestopt. We aten het afgelopen jaar ongeveer even veel vlees als in 2015, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen in opdracht van Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie vindt het jammer dat de afname van de vleesconsumptie is gestopt. "Het was heel goed dat we minder vlees aten met zijn

Nieuwsbron:NOS / economie
(20-10-2017 15:32 )
Er kleven veel nadelen aan het eten van te veel vlees: het is slecht voor je gezondheid, het is belastend voor het milieu en door de massaproductie worden veel dieren in megastallen gehouden. Maar alle nadelen ten spijt eten Nederlanders gemiddeld nog steeds zo'n 13 kilo meer vlees dan geadviseerd wordt. Sinds 2010 aten Nederlanders elk jaar stapsgewijs minder vlees. Van 39,5 kilo per persoon in

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(24-01-2017 09:31 )
Nederlanders zouden minder vlees moeten eten, want dat is gezonder en duurzamer. Dat zegt het RIVM dinsdag op basis van onderzoek. “Niet teveel eten, een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke producten, en minder suikerhoudende en alcoholische dranken: dat zijn drie kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon”, aldus het RIVM. “Dit zal leiden tot een lagere mil

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(26-10-2015 13:52 )
Bewerkt vlees zoals hamburgers, worstjes, ham, bacon en spek kunnen kanker veroorzaken. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie in een vanochtend verschenen rapport. Een samenvatting van de studie is gepubliceerd in The Lancet Oncology. Een werkgroep van 22 wetenschappers uit tien landen bekeek de resultaten van 800 epidemiologische studies uit de hele wereld.DagelijksVolgens de WHO verhoogt het

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(03-10-2017 15:16 )
De NVWA heeft de Vegetarische Slager op de vingers getikt omdat consumenten misleid zouden worden door de naam van de vleesvervangende producten die het bedrijf aanbiedt. Zoals vegetarische Kipstuckjes, Gehacktbal en Gerookte Speckjes. Waarom krijgen deze vleesvervangers eigenlijk een naam die suggereert dat het om vlees gaat. Is dat echt nodig? Volgens Jaap Korteweg, directeur van de Vegetarische

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(05-03-2018 22:39 )
Nederland moet veel minder vlees gaan eten, tenminste dat vindt Isabel Boerdam, schrijfster van het blog en boek De Hippe Vegetariër. Ze heeft dan ook de allereerste Nationale Week Zonder Vlees in het leven geroepen. Het doel van deze campagne is Nederland op een concrete manier bewust maken van de positieve impact van minder vlees eten, en laten zien hoe gemakkelijk dit eigenlijk kan zijn. Maar

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(21-11-2018 08:01 )
Het Voedingscentrum wil dat mannen de helft minder vlees gaan eten en om dat voor elkaar te krijgen is de instelling een campagne begonnen. Met ‘Er is meer dan vlees’ wil het centrum laten zien dat er alternatieven zijn voor bijvoorbeeld een malse biefstuk. “Vaker kiezen voor peulvruchten, noten en ei levert winst op voor je gezondheid én het milieu’’, aldus het centrum.Het advies is ni

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(20-10-2017 09:53 )
Het afgelopen jaar aten we gemiddeld even veel vlees als het jaar ervoor. Heel gewoon zou je misschien denken, maar dierenbeschermers zijn teleurgesteld. Ze hadden gehoopt dat we minder vlees zouden eten. Vegetarisch eten Tot vorig jaar aten we juist elk jaar steeds ietsje minder vlees. Volgens deskundigen hielp het dat er meer vegetarisch eten bijkwam in supermarkten en restaurants. Dierenbesche

Nieuwsbron:NOS / buitenland
(20-02-2015 18:13 )
Het nieuwste advies van Amerika's landelijke club van voedingsdeskundigen is in het verkeerde keelgat geschoten van sommige Congresleden. In een rapport van Dietary Guidelines Advisory Committee dat deze week is uitgebracht staat dat Amerikanen minder vlees moeten eten, omdat dat beter is voor het milieu. De commissie heeft, in opdracht van president Obama, de afgelopen tijd gewerkt aan nieuwe ric

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(03-11-2016 07:31 )
Nederlanders aten vorig jaar voor het vijfde jaar op rij minder vlees. Per persoon daalde de consumptie tot gemiddeld 75,4 kilo. Dat is bijna 1 kilo minder vergeleken met het voorgaande jaar, blijkt uit een onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI), een onderdeel van de Universiteit van Wageningen. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Het

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(05-03-2018 06:41 )
Eén kilo rundvlees eten staat qua broeikasgas-uitstoot gelijk aan 180 kilometer autorijden. Vlees is milieuvervuilend, zoveel is duidelijk. Maar hoe zit dat precies? Vandaag begint de eerste Nationale Week Zonder Vlees, een initiatief van vegetariër Isabel Boerdam in samenwerking met tientallen voedselproducenten en supermarkten. Samen promoten ze een 'flexitarisch' eetpatroon. Elke dag vlees et

Nieuwsbron:geenstijl / opinie
(21-11-2018 18:00 )
Woensdag mannendag, zoals eigenlijk elke dag! En wat willen we elke dag? Wel, VLEES natuurlijk want gvd zo zijn we! Maar goed, het Voedingscentrum, dat al vanaf het belangwekkende jaar 1941 advies geeft over "goed eten", probeert onze oorverdovende viriliteit weer eens in de kiem te smoren. Vandaag lanceren ze een campagne waarin de tegenstanders namelijk de vrouwen op het paard gehesen wor

Nieuwsbron:NOS / buitenland
(14-01-2021 16:04 )
Wat is er gebeurd? De Europese organisatie die gaat over de veiligheid van voedsel heeft meelwormen nu officieel goedgekeurd voor mensen om te eten. Het zijn de eerste insecten die zijn goedgekeurd in de EU, en waarschijnlijk komen er de komende jaren nog wel meer eetbare insecten bij. Deskundigen zijn daar blij mee. Ze denken dat insecten vlees goed kunnen vervangen, en dat het ervoor kan zorgen

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(01-12-2019 23:31 )
Het is nog niet eerder voorgekomen: alle slagers uit Salland, Twente en een deel van de Achterhoek zijn zondag in actie gekomen. Hun doel is om een vuist maken tegen het negatieve beeld van vlees.“Dat vinden wij heel jammer”, legt slager Marc Koekenberg uit Hengelo uit aan Hart van Nederland. “Vlees is een ontzettend mooi product, waar de consument heel trots op zou moeten zijn.”Tientallen
Meest Gelezen Nieuws:
- Wekdienst 23/1: avondklok gaat in • Steunbetuiging Navalny op Museumplein
- Diplomatenpaspoort is de ideale vermomming voor criminelen, zo werkt het
- Eerste niet-medische mondkapjes hebben keurmerk gekregen
- 'In 2009 zagen we vaccineren als militaire operatie, we waren als eerste klaar'
- Video | Verschil voor en na avondklok: Niet uitgestorven, wel rustiger