Minder vlees eten, gaat dat lukken?

Nieuwsbron | : NOS |
Categorie | : Binnenland |
Gepubliceerd | : Vrijdag 20 Oktober 2017 om 18:53 |
Sinds 2010 werd er in Nederland steeds minder vlees gegeten, maar die daling is vorig jaar gestopt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen in opdracht van Wakker Dier.
Volgens verschillende instanties zijn we er nog niet: voor het milieu en onze gezondheid is het beter om nog minder vlees te eten. Het voedingscentrum raadt per persoon 500 gram per week aan, ofwel 26 kilo per jaar. Nu is dat nog gemiddeld 39 kilo.
Welzijn
De gezondheidsrisico's van het …

Nieuwsbron:NOS / economie
(20-10-2017 05:23 )
Sinds 2010 neemt de vleesconsumptie in Nederland elk jaar iets af, maar in 2016 is die daling gestopt. We aten het afgelopen jaar ongeveer even veel vlees als in 2015, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen in opdracht van Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie vindt het jammer dat de afname van de vleesconsumptie is gestopt. "Het was heel goed dat we minder vlees aten met zijn

Nieuwsbron:NOS / economie
(22-10-2020 05:00 )
Hoewel vleesvervangers aan populariteit winnen, is er voor het tweede jaar op rij in Nederland meer vlees gegeten. Gemiddeld werd er vorig jaar 39 kilo vlees gegeten, een paar honderd gram meer dan een jaar eerder. Dat komt naar voren in een jaarlijks onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Doordat er per persoon 0,5 kilo meer vlees werd gege

Nieuwsbron:NOS / economie
(20-11-2018 15:35 )
Nederlanders zijn iets gezonder gaan eten. Zo wordt er meer groente en fruit gegeten en minder vlees. Ook suikerhoudende dranken als frisdranken en vruchtensappen worden minder gedronken. Omgerekend krijgen Nederlanders daardoor bijvoorbeeld gemiddeld 756 suikerklontjes per jaar minder binnen. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(02-10-2015 18:50 )
Nederlanders eten gemiddeld steeds minder vlees. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen in opdracht van de stichting Wakker Dier. Gemiddeld nuttigde een Nederlander 76,3 kilo vlees in 2014. Dat is een kilo minder dan het jaar ervoor.Het is een trend die al enkele jaren gaande is. Sinds 2010 daalt de vleesconsumptie jaarlijks met ongeveer een kilo. Volgens de onderzoekers v

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(24-01-2017 18:34 )
Het RIVM vindt dat we minder en milieubewuster moeten eten. Vooral vlees zouden we wat vaker links moeten laten liggen. Maar zijn er wel genoeg gezonde en eiwitrijke alternatieven voor vlees? We zetten er vier op een rij: 1. Insecten Sprinkhanen, meelwormen en krekels zijn prima vleesvervangers. Gedroogd, gefrituurd of verwerkt in een burgertje. Paul Staats van Team Buzz helpt bij het opzetten

Nieuwsbron:NOS / economie
(20-10-2017 15:32 )
Er kleven veel nadelen aan het eten van te veel vlees: het is slecht voor je gezondheid, het is belastend voor het milieu en door de massaproductie worden veel dieren in megastallen gehouden. Maar alle nadelen ten spijt eten Nederlanders gemiddeld nog steeds zo'n 13 kilo meer vlees dan geadviseerd wordt. Sinds 2010 aten Nederlanders elk jaar stapsgewijs minder vlees. Van 39,5 kilo per persoon in

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(22-10-2020 06:35 )
Een kippenbout, hamburger of een biefstuk: dit soort vlees is vorig jaar meer verkocht dan het jaar ervoor. Gemiddeld werd er vorig jaar 39 kilo vlees per persoon gegeten. Dat is een paar honderd gram meer dan een jaar eerder. Het populairste vlees in Nederland is kip: in totaal eten Nederlanders meer dan 185 miljoen kippen per jaar. Hoewel vleesvervangers steeds populairder worden, stijgt ook de

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(20-11-2018 14:05 )
Nederlanders zijn in de afgelopen jaren minder vlees, snoepgoed, vetten en zuivelproducten gaan eten en iets meer fruit. Dat concludeert gezondheidsinstituut RIVM op basis van een peiling onder ruim 4300 kinderen en volwassenen.Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vergeleek de voedselconsumptie in de periode eind 2012-2016 met 2007-2010, toen eenzelfde onderzoek werd gedaan.Volgens de

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(03-11-2016 07:31 )
Nederlanders aten vorig jaar voor het vijfde jaar op rij minder vlees. Per persoon daalde de consumptie tot gemiddeld 75,4 kilo. Dat is bijna 1 kilo minder vergeleken met het voorgaande jaar, blijkt uit een onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI), een onderdeel van de Universiteit van Wageningen. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Het

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(04-03-2018 08:25 )
Maandag begint de Nationale Week Zonder Vlees. Zo'n twintig- tot dertigduizend Nederlanders gaan de uitdaging aan om 'het stukje vlees' te laten staan. Volgens de organisatie is elke dag vlees eten niet meer van deze tijd en erg belastend voor het milieu. Waarom zorgt deze boodschap bij een deel van vleesetend Nederland voor kromme tenen? Wij legden deze vraag voor aan een vleesverslinder, een ove

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(22-10-2020 07:24 )
Vorig jaar is er opnieuw meer vlees gegeten in Nederland. Jarenlang daalde de vleesconsumptie, maar daar kwam twee jaar geleden een einde aan.In 2019 aten we gemiddeld 77,8 kilo vlees per persoon. Dat is ruim een halve kilo meer dan in 2018, toen er 77,2 kilo per persoon werd gegeten. Dat stelt Wakker Dier op basis van onderzoek door het bureau Wageningen Economic Research.Vooral kippenvlees popul

Nieuwsbron:NOS / economie
(03-12-2015 11:29 )
Consumenten in Nederland hebben eind oktober - daags na de berichten van de Wereldgezondheidsorganisatie dat bewerkt vlees kanker kan veroorzaken - 8 procent minder vleeswaren gekocht in de supermarkt. In de week na de WHO kwam ook de Gezondheidsraad met de vernieuwde 'Schijf van Vijf' in het nieuws. Daarin werd aangeraden minder vlees te eten. Volgens de Gezondheidsraad vergroot het dagelijks ete

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(20-10-2017 06:58 )
De Nederlander verbruikte in 2016 ongeveer evenveel vlees als in 2015, namelijk bijna 77 kilo (botten meegerekend) gemiddeld per persoon. Dat meldt de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier op basis van onderzoek van Wageningen Economic Research. Van 2010 tot 2015 was er wel een dalende lijn. Wakker Dier durft de daling van de afgelopen jaren en de stagnering van nu niet echt te verklaren. De club

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(05-12-2015 17:20 )
Het aantal multiresistente bacteriën op en in kippenvlees in de Nederlandse supermarkten is flink gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van het Amphia ziekenhuis in Breda. Multiresistente bacteriën zijn bacteriën die ongevoelig zijn voor verschillende typen veelgebruikte antibiotica. De onderzoekers hebben gekeken naar bacteriën die door toedoen van het enzym ESBL ongevoelig zijn voor de werking v

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(03-11-2016 17:03 )
Hamburgers, slavinken en worstjes worden steeds minder gegeten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Nederlanders voor het vijfde jaar op rij minder vlees kopen. Twee gehaktballen Vorig jaar aten Nederlanders gemiddeld zo'n 37 kilo vlees per persoon. Dat is ongeveer twee gehaktballen per dag. Van de Nederlanders eet 5 procent helemaal geen vlees, 15 procent af en toe en de rest eet het regelmatig.

Nieuwsbron:NOS / buitenland
(20-02-2015 18:13 )
Het nieuwste advies van Amerika's landelijke club van voedingsdeskundigen is in het verkeerde keelgat geschoten van sommige Congresleden. In een rapport van Dietary Guidelines Advisory Committee dat deze week is uitgebracht staat dat Amerikanen minder vlees moeten eten, omdat dat beter is voor het milieu. De commissie heeft, in opdracht van president Obama, de afgelopen tijd gewerkt aan nieuwe ric

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(19-11-2018 20:10 )
Weer hebben Nederlanders ongeveer net zo veel vlees verbruikt als het jaar ervoor: in 2017 gemiddeld ruim 76 kilo (inclusief botten) per persoon. In 2016 en in 2015 was het ook al ongeveer zo veel (bijna 77 kilo). Dat meldt de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier op basis van onderzoek van Wageningen Economic Research. Van 2010 tot 2015 was er wel een dalende lijn. Lees ook: Wat vindt Nederland

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(01-12-2019 23:31 )
Het is nog niet eerder voorgekomen: alle slagers uit Salland, Twente en een deel van de Achterhoek zijn zondag in actie gekomen. Hun doel is om een vuist maken tegen het negatieve beeld van vlees.“Dat vinden wij heel jammer”, legt slager Marc Koekenberg uit Hengelo uit aan Hart van Nederland. “Vlees is een ontzettend mooi product, waar de consument heel trots op zou moeten zijn.”Tientallen

Nieuwsbron:NOS / economie
(17-06-2015 05:22 )
Steeds meer Nederlanders gebruiken vaker een warme maaltijd zonder vlees. Uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum blijkt dat 55 procent minstens drie dagen per week geen vlees eet. Wat alternatieven betreft gaat de voorkeur uit naar vis, ei, champignons of peulvruchten. "Vijf jaar geleden was het aantal van deze zogenoemde flexitariërs in een onderzoek van het Landbouw Economisch Instit
Meest Gelezen Nieuws:
- Ex-quizmaster Frank Masmeijer mogelijk volgende maand vrij
- Als politiek niets meer dan een spelletje wordt, zouden we zomaar kunnen vergeten dat het om échte m
- Predikant niet welkom aan ziekenhuisbed: ‘Te gek voor woorden’
- Door al die meningen van experts zijn de richtlijnen nog maar moeilijk te begrijpen
- Nieuwe marinierskazerne in Nieuw-Milligen over acht jaar klaar