Adviesraad: we moeten minder vlees eten

Nieuwsbron | : NOS |
Categorie | : Binnenland |
Gepubliceerd | : Dinsdag 3 April 2018 om 15:52 |
Nederlanders moeten flink minder vlees gaan eten om een bijdrage te leveren aan een beter milieu. En de overheid moet zijn steentje bijdragen door de schijf van vijf aan te passen, het landbouwbeleid te wijzigen en de voorlichting te verbeteren. Dat schrijft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies.
Bij de consumptie is de verhouding tussen vlees en plantaardige eiwitten sinds de jaren zestig door de toegenomen welvaart gestegen van 50/50 naar 70/30. De Rli pleit …

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(20-10-2017 18:53 )
Sinds 2010 werd er in Nederland steeds minder vlees gegeten, maar die daling is vorig jaar gestopt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen in opdracht van Wakker Dier. Volgens verschillende instanties zijn we er nog niet: voor het milieu en onze gezondheid is het beter om nog minder vlees te eten. Het voedingscentrum raadt per persoon 500 gram per week aan, ofwel 26 kilo per

Nieuwsbron:NOS / economie
(20-11-2018 15:35 )
Nederlanders zijn iets gezonder gaan eten. Zo wordt er meer groente en fruit gegeten en minder vlees. Ook suikerhoudende dranken als frisdranken en vruchtensappen worden minder gedronken. Omgerekend krijgen Nederlanders daardoor bijvoorbeeld gemiddeld 756 suikerklontjes per jaar minder binnen. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(04-03-2018 08:25 )
Maandag begint de Nationale Week Zonder Vlees. Zo'n twintig- tot dertigduizend Nederlanders gaan de uitdaging aan om 'het stukje vlees' te laten staan. Volgens de organisatie is elke dag vlees eten niet meer van deze tijd en erg belastend voor het milieu. Waarom zorgt deze boodschap bij een deel van vleesetend Nederland voor kromme tenen? Wij legden deze vraag voor aan een vleesverslinder, een ove

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(03-11-2016 17:03 )
Hamburgers, slavinken en worstjes worden steeds minder gegeten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Nederlanders voor het vijfde jaar op rij minder vlees kopen. Twee gehaktballen Vorig jaar aten Nederlanders gemiddeld zo'n 37 kilo vlees per persoon. Dat is ongeveer twee gehaktballen per dag. Van de Nederlanders eet 5 procent helemaal geen vlees, 15 procent af en toe en de rest eet het regelmatig.

Nieuwsbron:NOS / economie
(20-10-2017 15:32 )
Er kleven veel nadelen aan het eten van te veel vlees: het is slecht voor je gezondheid, het is belastend voor het milieu en door de massaproductie worden veel dieren in megastallen gehouden. Maar alle nadelen ten spijt eten Nederlanders gemiddeld nog steeds zo'n 13 kilo meer vlees dan geadviseerd wordt. Sinds 2010 aten Nederlanders elk jaar stapsgewijs minder vlees. Van 39,5 kilo per persoon in

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(05-03-2018 22:39 )
Nederland moet veel minder vlees gaan eten, tenminste dat vindt Isabel Boerdam, schrijfster van het blog en boek De Hippe Vegetariër. Ze heeft dan ook de allereerste Nationale Week Zonder Vlees in het leven geroepen. Het doel van deze campagne is Nederland op een concrete manier bewust maken van de positieve impact van minder vlees eten, en laten zien hoe gemakkelijk dit eigenlijk kan zijn. Maar

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(20-11-2018 14:05 )
Nederlanders zijn in de afgelopen jaren minder vlees, snoepgoed, vetten en zuivelproducten gaan eten en iets meer fruit. Dat concludeert gezondheidsinstituut RIVM op basis van een peiling onder ruim 4300 kinderen en volwassenen.Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vergeleek de voedselconsumptie in de periode eind 2012-2016 met 2007-2010, toen eenzelfde onderzoek werd gedaan.Volgens de

Nieuwsbron:NOS / buitenland
(20-02-2015 18:13 )
Het nieuwste advies van Amerika's landelijke club van voedingsdeskundigen is in het verkeerde keelgat geschoten van sommige Congresleden. In een rapport van Dietary Guidelines Advisory Committee dat deze week is uitgebracht staat dat Amerikanen minder vlees moeten eten, omdat dat beter is voor het milieu. De commissie heeft, in opdracht van president Obama, de afgelopen tijd gewerkt aan nieuwe ric

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(03-06-2018 20:50 )
"Een veganistisch dieet is waarschijnlijk de beste manier om je impact op de planeet te verlagen, niet alleen wat betreft broeikasgassen maar ook qua luchtvervuiling, watervervuiling, landgebruik en watergebruik." Dat zegt Joseph Moore, het hoofd van een nieuw onderzoek naar mogelijkheden om de klimaatgevolgen van voedselproductie en consumptie in kaart te brengen. De studie is verschenen in het w

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(24-01-2017 09:31 )
Nederlanders zouden minder vlees moeten eten, want dat is gezonder en duurzamer. Dat zegt het RIVM dinsdag op basis van onderzoek. “Niet teveel eten, een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke producten, en minder suikerhoudende en alcoholische dranken: dat zijn drie kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon”, aldus het RIVM. “Dit zal leiden tot een lagere mil

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(24-01-2017 18:34 )
Het RIVM vindt dat we minder en milieubewuster moeten eten. Vooral vlees zouden we wat vaker links moeten laten liggen. Maar zijn er wel genoeg gezonde en eiwitrijke alternatieven voor vlees? We zetten er vier op een rij: 1. Insecten Sprinkhanen, meelwormen en krekels zijn prima vleesvervangers. Gedroogd, gefrituurd of verwerkt in een burgertje. Paul Staats van Team Buzz helpt bij het opzetten

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(21-11-2018 08:01 )
Het Voedingscentrum wil dat mannen de helft minder vlees gaan eten en om dat voor elkaar te krijgen is de instelling een campagne begonnen. Met ‘Er is meer dan vlees’ wil het centrum laten zien dat er alternatieven zijn voor bijvoorbeeld een malse biefstuk. “Vaker kiezen voor peulvruchten, noten en ei levert winst op voor je gezondheid én het milieu’’, aldus het centrum.Het advies is ni

Nieuwsbron:NOS / economie
(20-10-2017 05:23 )
Sinds 2010 neemt de vleesconsumptie in Nederland elk jaar iets af, maar in 2016 is die daling gestopt. We aten het afgelopen jaar ongeveer even veel vlees als in 2015, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen in opdracht van Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie vindt het jammer dat de afname van de vleesconsumptie is gestopt. "Het was heel goed dat we minder vlees aten met zijn

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(07-03-2019 06:00 )
Het was begin jaren 90 al de slogan in spotjes van Postbus 51: "een beter milieu begint bij jezelf". Toch houden weinig mensen zich daaraan. Uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur blijkt dat twee derde van de Nederlanders zich zorgen maakt om klimaatverandering, maar dat de meeste mensen zelf geen maatregelen nemen en afwachten tot de overheid of het bedrijfsleven iets

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(01-12-2019 23:31 )
Het is nog niet eerder voorgekomen: alle slagers uit Salland, Twente en een deel van de Achterhoek zijn zondag in actie gekomen. Hun doel is om een vuist maken tegen het negatieve beeld van vlees.“Dat vinden wij heel jammer”, legt slager Marc Koekenberg uit Hengelo uit aan Hart van Nederland. “Vlees is een ontzettend mooi product, waar de consument heel trots op zou moeten zijn.”Tientallen

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(03-11-2016 07:31 )
Nederlanders aten vorig jaar voor het vijfde jaar op rij minder vlees. Per persoon daalde de consumptie tot gemiddeld 75,4 kilo. Dat is bijna 1 kilo minder vergeleken met het voorgaande jaar, blijkt uit een onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI), een onderdeel van de Universiteit van Wageningen. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Het

Nieuwsbron:AD / economie
(01-12-2017 10:02 )
Een kwart van de Nederlanders wil de komende jaren minder vlees eten voor een beter milieu. Niet te fanatiek overigens, gemiddeld gaan we twee biefstukken per jaar minder eten.

Nieuwsbron:NOS / economie
(22-10-2020 05:00 )
Hoewel vleesvervangers aan populariteit winnen, is er voor het tweede jaar op rij in Nederland meer vlees gegeten. Gemiddeld werd er vorig jaar 39 kilo vlees gegeten, een paar honderd gram meer dan een jaar eerder. Dat komt naar voren in een jaarlijks onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Doordat er per persoon 0,5 kilo meer vlees werd gege

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(17-04-2019 14:53 )
Het advies om korter te douchen om water te besparen en zo een mogelijk tekort te voorkomen, valt niet bij iedereen in goede aarde. Waterbedrijf Vitens en waterschappen in Gelderland en Overijssel kwamen daar vanochtend mee. Mensen willen het genot van een warme douche niet opgeven en denken dat dit maar een beperkt verschil zal maken. "De grote verbruikers zijn de landbouw en de industrie", is ee
Meest Gelezen Nieuws:
- Overheidsaanpak aardbevingsproblematiek maakt uitvoerders gek
- Willem Engel toch geen kandidaat voor Tweede Kamer
- Kettingrokende buren reageren helaas niet op onze nette brief
- Boze buurman opgepakt om dreigen met neppistool bij sneeuwballengevecht
- Politiepaard aangevallen met ploertendoder tijdens rellen Museumplein