Aziatische restaurants maken zich zorgen om vertrokken koks: 'Chinezen komen voorlopig niet meer ter

Nieuwsbron | : HARTVNL |
Categorie | : Binnenland |
Gepubliceerd | : Zondag 10 Januari 2021 om 23:15 |
De Aziatische horeca zit met de handen in het haar. Niet zozeer de verplichte horecasluiting is voor hen het probleem, maar juist het moment dat zij de deuren weer mogen openen is reden tot zorg. Veel koks hebben de Nederlandse restaurants namelijk verlaten en zijn naar hun vaderland vertrokken uit angst voor de oplopende besmettingen in Europa.
Hoewel de restaurants al enige tijd gesloten zijn, loopt de afhaalfunctie bij veel zaken goed en is het zelfs druk. Volgens ondernemer Harmen de …

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(27-03-2021 05:36 )
Nederland heeft vorig jaar 500 visa verstrekt aan Aziatische koks, die gebruikmaakten van een speciale regeling om hier in restaurants te komen werken. Dat melden Trouw en de Groene Amsterdammer op basis van onderzoek van journalistiek platform Investico. Omdat de horeca vanwege de coronamaatregelen een groot deel van het jaar gesloten was, zitten veel van hen zonder werk. Een ander deel wordt uit

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(20-10-2020 06:18 )
Mogen restaurants binnenkort toch weer open? De verplichte sluiting wordt dinsdag door zestig ondernemers aangevochten in de rechtbank in Den Haag.Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblogSinds afgelopen woensdagavond moeten alle cafés en restaurants in Nederland dicht blijven, voor in ieder geval vier weken. Afhalen en bezorgen van maaltijden is wel toegestaan.

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(25-12-2017 02:29 )
Horecaondernemers weten niet meer waar ze het personeel vandaan moeten halen. Het aantal vacatures is in drie jaar tijd verdubbeld tot ruim 18.000. Vooral aan koks is een groot tekort. Koninklijke Horeca Nederland schat dat er 6000 vacatures voor koks zijn. Ook Dick van Ostaden van Boshuys Hermitage uit Oisterwijk zat met een vacature die hij niet gevuld kon krijgen. "Voor mijn restaurant had ik

Nieuwsbron:NOS / politiek
(24-01-2019 19:23 )
Er mogen tijdelijk meer Aziatische koks aan de slag in Nederlandse restaurants. Minister Koolmees stelt 500 vergunningen extra beschikbaar, waardoor dit jaar 1500 koks aan het werk kunnen. De verhoging moet het tekort aan goede chefs in Chinese, Indiase, Japanse, Thaise en Vietnamese restaurants oplossen. De Aziatische horeca heeft al een uitzonderingspositie omdat er in Nederland niet genoeg gesp

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(16-04-2019 06:49 )
Het wordt voor Aziatische restaurants gemakkelijker om gespecialiseerde koks uit het buitenland te halen. Het visa-quotum wordt uitgebreid van 1500 naar 2300 koks die hier aan de slag mogen en voortaan kunnen ze twee jaar blijven, in plaats van één jaar. Dat schrijft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.De afgelopen jaren hebben Aziatische restaurants

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(16-03-2020 18:43 )
Normaal staat de sous-chef van restaurant Flores in Nijmegen in de keuken. Maar vanaf morgen kun je hem met een grote tas tegenkomen op de fiets. Hij en de andere koks gaan gerechten bezorgen, om zo toch nog iets te kunnen verdienen. "Het is een heftige tijd voor de horeca", zegt restauranteigenaar Elroy Slijkhuis. "Maar we zijn de strijd aangegaan en hebben een manier verzonnen om toch gerechten

Nieuwsbron:NOS / economie
(05-06-2020 05:00 )
Reikhalzend keken horeca-ondernemers uit naar de heropening van hun zaak op 1 juni. Toch hield bijna de helft van de cafés en restaurants hun deuren dicht op pinkstermaandag, concludeert ING op basis van het aantal pinbetalingen in de horecazaken. ING verzamelt de data van alle betalingen met ING-pinpassen. "Omdat ons marktaandeel zo groot is in Nederland kunnen we op basis daarvan zien welke caf

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(12-06-2020 16:13 )
Het warmere weer van vandaag is precies waar ondernemers in de horeca op hopen. Was het tijdens de sluiting van restaurants vanwege corona tijdenlang ideaal terrasweer, sinds de horeca vorige week weer open mocht, heeft het meerdere dagen geregend. "Buienradar check ik non-stop. Sterker nog, ik heb meerdere weerapps." zegt Herman Hell, horecaman in Rotterdam. De buien van de afgelopen week zijn ex

Nieuwsbron:NOS / economie
(14-10-2020 17:34 )
De corona-persconferentie van gisteravond sloeg ook bij toeleveranciers van horecabedrijven in als een bom. Omdat cafés en restaurants naar verwachting zeker vier weken dicht moeten, worden ook zij hard geraakt. Vooral mkb'ers gaan het zwaar krijgen, is de verwachting, omdat zij minder reserves hebben dan grote producenten en groothandelaren. De bijdrage van toeleveranciers aan de economie is ong

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(11-03-2019 14:40 )
Wie graag ober wil worden of een carrière overweegt in het snackbarwezen hoeft niet bang te zijn voor werkloosheid. De banen liggen voor het opscheppen en de komende jaren worden dat er alleen maar meer. Het aantal horecamedewerkers groeit tot 2025 met bijna 100.000, voorspelt de horecabranche. De cafés en restaurants schieten sinds het einde van de economische crisis weer als paddenstoelen uit

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(03-10-2019 15:03 )
Het Chin.ind.spec.rest., oftewel de klassieke 'Chinees' in Nederland, sterft uit. Vooral in de steden houden Chinezen ermee op. Ze kunnen vaak geen opvolging meer vinden en kunnen niet meer op tegen het aanbod van andere buitenlandse keukens. Schrijfster en jurist Sun Li spreekt van "een natuurlijk verloop". Li schreef een boek over haar jeugd als kind van uitbaters van een dorpschinees in Friesla

Nieuwsbron:NOS / economie
(28-03-2020 06:54 )
Door de coronamaatregelen komen veel seizoensarbeiders uit bijvoorbeeld Polen niet naar Nederland. Dat is slecht nieuws voor onder meer aspergetelers en aardbeikwekers, die rond deze tijd beginnen met oogsten. "Ik ben daar wel huiverig over", zegt Koen-Jos Berns, aspergeteler in Milsbeek. Van de vijftien seizoenmedewerkers die normaal gesproken komen oogsten, zitten er zo'n tien in Polen, en die k

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(16-09-2020 22:41 )
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vreest dat cafés en restaurants vanaf vrijdag verplicht om middernacht dicht moeten, zo laat de brancheorganisatie weten aan Hart van Nederland. “Een dergelijk besluit betekent een extra financiële strop voor een sector welke nu al de afgrond in kijkt,” aldus voorzitter Robèr Willemsen.“Via verschillende bronnen heeft KHN vernomen dat een verplichte ho

Nieuwsbron:NOS / economie
(11-03-2020 06:37 )
"De Amsterdamse beurs is een bloedbad en bij ons is het niet anders", zegt manager Nico Evers van het Amsterdamse Jakarta-hotel over de impact van corona op de hotelbranche. Evers, ook vice-voorzitter van Koninklijke Horeca Amsterdam, krijgt sinds een paar dagen "ongelooflijk veel annuleringen". Vooral werkbezoeken worden afgezegd. Ook komen er amper nieuwe boekingen van toeristen bij, melden onde

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(11-04-2020 10:49 )
Restaurants en cafés zijn al bijna een maand dicht, en heropening is nog niet in zicht. En dat zorgt voor grote financiële problemen bij zowel werknemers als horeca-ondernemers. Adviesbureau Van Spronsen becijferde deze week dat de Nederlandse horeca pakweg 4,4 miljard euro aan omzet misloopt, als zaken volgende maand weer (beperkt) open zouden mogen. Als de deuren pas in juni openen, gaat de sc

Nieuwsbron:NOS / economie
(25-05-2020 17:14 )
Niet langer spontaan de kroeg in, maar verplicht een plek reserveren en daar soms ook voor betalen: met de horeca-opening op 1 juni in aantocht moeten niet alleen ondernemers zich opmaken voor de nieuwe werkelijkheid, ook consumenten zullen daar het nodige van merken. "De verplichting tot reserveren zal klanten soms geld gaan kosten", verwacht Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Neder

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(08-10-2020 14:16 )
Café-eigenaar Tom van Dorsselaer uit het Zeeuwse Hulst stond donderdagochtend al vroeg naast zijn bed. Net als de bijna honderd klanten die in alle vroegte naar Café Boozz waren gekomen voor een tosti en een glaasje champagne of een biertje. Hoe zit dat?Van Dorsselaer had de deuren van zijn café al om 6.00 uur geopend als ludieke tegenactie tegen de verplichte sluitingstijd van de horeca. Vanw

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(08-12-2020 18:08 )
Door het openen van restaurants zal het aantal coronabesmettingen eerder dalen dan stijgen. Dat valt te lezen in een notitie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, meldt RTL Nieuws dinsdag. Het zou wel gaan om een niet-voltooid rapport, waarvan de conclusies voorbarig zijn.Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblogDe notitie zou zijn opgesteld op ba

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(14-10-2020 18:22 )
Voordat ze om 22.00 uur de deuren voor vier weken moeten sluiten moeten, proberen de eigenaren van veel cafés en restaurants er nog het beste van te maken. Op sociale media adverteren ze voor vanavond met coronakortingen of roepen ze gasten op om hun voorraden te komen opmaken. Die fusten komen wel leeg, verwacht eigenaar Claire van het Utrechtse café De Donder. Normaal gesproken gaat haar café
Meest Gelezen Nieuws:
- De laatste halte wordt langzaam weer zoals-ie ooit was
- Opbouw van Eurovisie Songfestival gestart, grootste productie voor Ahoy ooit
- Versneld 35 duizend extra vaccins voor ziekenhuispersoneel
- Zorgen na run op zelftest: ‘Een negatieve test zegt niks’
- 'Behandeling migranten lijkt op die van slachtoffers toeslagenaffaire'