Waarom het ons niet lukt om minder vlees te eten

Nieuwsbron | : NOS |
Categorie | : Economie |
Gepubliceerd | : Vrijdag 20 Oktober 2017 om 15:32 |
Er kleven veel nadelen aan het eten van te veel vlees: het is slecht voor je gezondheid, het is belastend voor het milieu en door de massaproductie worden veel dieren in megastallen gehouden. Maar alle nadelen ten spijt eten Nederlanders gemiddeld nog steeds zo'n 13 kilo meer vlees dan geadviseerd wordt.
Sinds 2010 aten Nederlanders elk jaar stapsgewijs minder vlees. Van 39,5 kilo per persoon in 2010, naar bijna 39 kilo in 2015. Die beweging is in 2016 tot stilstand gekomen. En dat terwijl …

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(04-03-2018 08:25 )
Maandag begint de Nationale Week Zonder Vlees. Zo'n twintig- tot dertigduizend Nederlanders gaan de uitdaging aan om 'het stukje vlees' te laten staan. Volgens de organisatie is elke dag vlees eten niet meer van deze tijd en erg belastend voor het milieu. Waarom zorgt deze boodschap bij een deel van vleesetend Nederland voor kromme tenen? Wij legden deze vraag voor aan een vleesverslinder, een ove

Nieuwsbron:NOS / buitenland
(20-02-2015 18:13 )
Het nieuwste advies van Amerika's landelijke club van voedingsdeskundigen is in het verkeerde keelgat geschoten van sommige Congresleden. In een rapport van Dietary Guidelines Advisory Committee dat deze week is uitgebracht staat dat Amerikanen minder vlees moeten eten, omdat dat beter is voor het milieu. De commissie heeft, in opdracht van president Obama, de afgelopen tijd gewerkt aan nieuwe ric

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(20-10-2017 18:53 )
Sinds 2010 werd er in Nederland steeds minder vlees gegeten, maar die daling is vorig jaar gestopt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen in opdracht van Wakker Dier. Volgens verschillende instanties zijn we er nog niet: voor het milieu en onze gezondheid is het beter om nog minder vlees te eten. Het voedingscentrum raadt per persoon 500 gram per week aan, ofwel 26 kilo per

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(02-01-2018 19:19 )
Te diep in het glaasje gekeken met Oud en Nieuw? Je bent niet de enige: meerdere mensen zijn wel even klaar met drinken na alle feestdagen en brengen de maand januari door zonder alcohol. Het fenomeen Dry January is komen overwaaien uit Groot-Brittannië. De tijdelijke onthouders doen het vooral omwille van hun gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat je je na een maandje al fitter voelt. Je slaapt be

Nieuwsbron:NOS / buitenland
(14-01-2021 16:04 )
Wat is er gebeurd? De Europese organisatie die gaat over de veiligheid van voedsel heeft meelwormen nu officieel goedgekeurd voor mensen om te eten. Het zijn de eerste insecten die zijn goedgekeurd in de EU, en waarschijnlijk komen er de komende jaren nog wel meer eetbare insecten bij. Deskundigen zijn daar blij mee. Ze denken dat insecten vlees goed kunnen vervangen, en dat het ervoor kan zorgen

Nieuwsbron:NOS / economie
(20-10-2017 05:23 )
Sinds 2010 neemt de vleesconsumptie in Nederland elk jaar iets af, maar in 2016 is die daling gestopt. We aten het afgelopen jaar ongeveer even veel vlees als in 2015, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen in opdracht van Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie vindt het jammer dat de afname van de vleesconsumptie is gestopt. "Het was heel goed dat we minder vlees aten met zijn

Nieuwsbron:NOS / economie
(22-10-2020 05:00 )
Hoewel vleesvervangers aan populariteit winnen, is er voor het tweede jaar op rij in Nederland meer vlees gegeten. Gemiddeld werd er vorig jaar 39 kilo vlees gegeten, een paar honderd gram meer dan een jaar eerder. Dat komt naar voren in een jaarlijks onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Doordat er per persoon 0,5 kilo meer vlees werd gege

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(05-03-2018 22:39 )
Nederland moet veel minder vlees gaan eten, tenminste dat vindt Isabel Boerdam, schrijfster van het blog en boek De Hippe Vegetariër. Ze heeft dan ook de allereerste Nationale Week Zonder Vlees in het leven geroepen. Het doel van deze campagne is Nederland op een concrete manier bewust maken van de positieve impact van minder vlees eten, en laten zien hoe gemakkelijk dit eigenlijk kan zijn. Maar

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(20-10-2017 09:53 )
Het afgelopen jaar aten we gemiddeld even veel vlees als het jaar ervoor. Heel gewoon zou je misschien denken, maar dierenbeschermers zijn teleurgesteld. Ze hadden gehoopt dat we minder vlees zouden eten. Vegetarisch eten Tot vorig jaar aten we juist elk jaar steeds ietsje minder vlees. Volgens deskundigen hielp het dat er meer vegetarisch eten bijkwam in supermarkten en restaurants. Dierenbesche

Nieuwsbron:geenstijl / opinie
(21-11-2018 18:00 )
Woensdag mannendag, zoals eigenlijk elke dag! En wat willen we elke dag? Wel, VLEES natuurlijk want gvd zo zijn we! Maar goed, het Voedingscentrum, dat al vanaf het belangwekkende jaar 1941 advies geeft over "goed eten", probeert onze oorverdovende viriliteit weer eens in de kiem te smoren. Vandaag lanceren ze een campagne waarin de tegenstanders namelijk de vrouwen op het paard gehesen wor

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(03-11-2016 17:03 )
Hamburgers, slavinken en worstjes worden steeds minder gegeten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Nederlanders voor het vijfde jaar op rij minder vlees kopen. Twee gehaktballen Vorig jaar aten Nederlanders gemiddeld zo'n 37 kilo vlees per persoon. Dat is ongeveer twee gehaktballen per dag. Van de Nederlanders eet 5 procent helemaal geen vlees, 15 procent af en toe en de rest eet het regelmatig.

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(03-10-2017 15:16 )
De NVWA heeft de Vegetarische Slager op de vingers getikt omdat consumenten misleid zouden worden door de naam van de vleesvervangende producten die het bedrijf aanbiedt. Zoals vegetarische Kipstuckjes, Gehacktbal en Gerookte Speckjes. Waarom krijgen deze vleesvervangers eigenlijk een naam die suggereert dat het om vlees gaat. Is dat echt nodig? Volgens Jaap Korteweg, directeur van de Vegetarische

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(21-11-2018 08:01 )
Het Voedingscentrum wil dat mannen de helft minder vlees gaan eten en om dat voor elkaar te krijgen is de instelling een campagne begonnen. Met ‘Er is meer dan vlees’ wil het centrum laten zien dat er alternatieven zijn voor bijvoorbeeld een malse biefstuk. “Vaker kiezen voor peulvruchten, noten en ei levert winst op voor je gezondheid én het milieu’’, aldus het centrum.Het advies is ni

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(24-01-2017 09:31 )
Nederlanders zouden minder vlees moeten eten, want dat is gezonder en duurzamer. Dat zegt het RIVM dinsdag op basis van onderzoek. “Niet teveel eten, een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke producten, en minder suikerhoudende en alcoholische dranken: dat zijn drie kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon”, aldus het RIVM. “Dit zal leiden tot een lagere mil

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(17-11-2017 07:13 )
De laatste vijf jaar zijn kinderen 20 procent meer fruit gaan eten. Maar veel kinderen tot 12 jaar eten nog altijd minder fruit, groente en vis dan door het Voedingscentrum wordt aanbevolen. Uit een jaarlijkse gezamenlijke enquête van het RIVM, het CBS en het Voedingscentrum blijkt verder dat jonge kinderen (tot 4 jaar) meer fruit en groente eten dan oudere kinderen. De uitkomsten van deze Gezon

Nieuwsbron:NOS / economie
(03-12-2015 11:29 )
Consumenten in Nederland hebben eind oktober - daags na de berichten van de Wereldgezondheidsorganisatie dat bewerkt vlees kanker kan veroorzaken - 8 procent minder vleeswaren gekocht in de supermarkt. In de week na de WHO kwam ook de Gezondheidsraad met de vernieuwde 'Schijf van Vijf' in het nieuws. Daarin werd aangeraden minder vlees te eten. Volgens de Gezondheidsraad vergroot het dagelijks ete

Nieuwsbron:SpitsNieuws / opmerkelijk
(05-06-2015 10:09 )
Slecht nieuws voor eenieder die op z'n tijd graag een stukje placenta naar binnen mag werken: er is geen enkel bewijs dat het eten van moederkoek de gezondheid bevordert. Lees ook: Vadsige Kim wil van placenta smullen De laatste jaren claimden steeds meer pseudowetenschappers en de verveelde huismoeders die daarnaar luisteren dat het eten van moederkoek een positieve invloed heeft op de gezond

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(24-01-2017 18:34 )
Het RIVM vindt dat we minder en milieubewuster moeten eten. Vooral vlees zouden we wat vaker links moeten laten liggen. Maar zijn er wel genoeg gezonde en eiwitrijke alternatieven voor vlees? We zetten er vier op een rij: 1. Insecten Sprinkhanen, meelwormen en krekels zijn prima vleesvervangers. Gedroogd, gefrituurd of verwerkt in een burgertje. Paul Staats van Team Buzz helpt bij het opzetten

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(22-10-2020 06:35 )
Een kippenbout, hamburger of een biefstuk: dit soort vlees is vorig jaar meer verkocht dan het jaar ervoor. Gemiddeld werd er vorig jaar 39 kilo vlees per persoon gegeten. Dat is een paar honderd gram meer dan een jaar eerder. Het populairste vlees in Nederland is kip: in totaal eten Nederlanders meer dan 185 miljoen kippen per jaar. Hoewel vleesvervangers steeds populairder worden, stijgt ook de
Meest Gelezen Nieuws:
- Overheid komt met uniforme werkgeversverklaring voor tijdens avondklok
- Opnieuw recordjaar voor chipmachinebouwer ASML
- Netflix groeit in recordjaar naar meer dan 200 miljoen abonnees
- Snelle trein Eurostar van Rotterdam naar Londen staat op omvallen
- Ondanks coronacrisis kwamen er vorig jaar 3.200 horecabedrijven bij