Nederlanders eten iets gezonder, vooral minder vlees

Nieuwsbron | : NOS |
Categorie | : Economie |
Gepubliceerd | : Dinsdag 20 November 2018 om 15:35 |
Nederlanders zijn iets gezonder gaan eten. Zo wordt er meer groente en fruit gegeten en minder vlees. Ook suikerhoudende dranken als frisdranken en vruchtensappen worden minder gedronken. Omgerekend krijgen Nederlanders daardoor bijvoorbeeld gemiddeld 756 suikerklontjes per jaar minder binnen.
Dat blijkt uit een groot onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens het instituut is het een stap in de goede richting, maar houden veel Nederlanders zich nog …

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(23-04-2015 12:36 )
Ruim driekwart van de Nederlanders eet niet gezond. Slechts een kwart van de bevolking haalt de dagelijkse norm voor fruit, groente en vis. Dat blijkt uit een onderzoek naar de Nederlandse eetgewoonten dat het CBS samen met het RIVM heeft gedaan. Uit de cijfers blijkt dat vooral jongeren het niet zo nauw nemen met de voedingsrichtlijnen, en dat hogeropgeleiden meer groente en vis eten dan lageropg

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(17-11-2017 07:13 )
De laatste vijf jaar zijn kinderen 20 procent meer fruit gaan eten. Maar veel kinderen tot 12 jaar eten nog altijd minder fruit, groente en vis dan door het Voedingscentrum wordt aanbevolen. Uit een jaarlijkse gezamenlijke enquête van het RIVM, het CBS en het Voedingscentrum blijkt verder dat jonge kinderen (tot 4 jaar) meer fruit en groente eten dan oudere kinderen. De uitkomsten van deze Gezon

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(03-01-2019 19:36 )
De verse jus d'orange van groenteboer Frans van de Polder uit Rotterdam is niet duurder geworden na de btw-verhoging. "Ik kan onmogelijk ineens van 4,95 euro naar 5,15 euro te gaan. Ik wil mijn klanten behouden, dus houden we heel veel artikelen op dezelfde prijs. Dus dat betekent gewoon dat we creatiever moet inkopen." Vanaf 1 januari moet er 3 procentpunt meer btw betaald worden over voedingsmid

Nieuwsbron:NOS / economie
(20-10-2017 05:23 )
Sinds 2010 neemt de vleesconsumptie in Nederland elk jaar iets af, maar in 2016 is die daling gestopt. We aten het afgelopen jaar ongeveer even veel vlees als in 2015, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen in opdracht van Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie vindt het jammer dat de afname van de vleesconsumptie is gestopt. "Het was heel goed dat we minder vlees aten met zijn

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(24-01-2017 09:31 )
Nederlanders zouden minder vlees moeten eten, want dat is gezonder en duurzamer. Dat zegt het RIVM dinsdag op basis van onderzoek. “Niet teveel eten, een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke producten, en minder suikerhoudende en alcoholische dranken: dat zijn drie kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon”, aldus het RIVM. “Dit zal leiden tot een lagere mil

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(20-11-2018 14:05 )
Nederlanders zijn in de afgelopen jaren minder vlees, snoepgoed, vetten en zuivelproducten gaan eten en iets meer fruit. Dat concludeert gezondheidsinstituut RIVM op basis van een peiling onder ruim 4300 kinderen en volwassenen.Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vergeleek de voedselconsumptie in de periode eind 2012-2016 met 2007-2010, toen eenzelfde onderzoek werd gedaan.Volgens de

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(03-04-2018 13:57 )
De eetgewoonten van Nederlanders zullen drastisch moeten worden aangepast om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen tegen te gaan. Volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) is het de verantwoordelijkheid van consumenten om “duurzamer en gezonder” te gaan eten. Dat betekent dat we “substantieel” minder vlees moeten gaan eten en meer groente, peulvruchten en andere veg

Nieuwsbron:NOS / economie
(20-10-2017 15:32 )
Er kleven veel nadelen aan het eten van te veel vlees: het is slecht voor je gezondheid, het is belastend voor het milieu en door de massaproductie worden veel dieren in megastallen gehouden. Maar alle nadelen ten spijt eten Nederlanders gemiddeld nog steeds zo'n 13 kilo meer vlees dan geadviseerd wordt. Sinds 2010 aten Nederlanders elk jaar stapsgewijs minder vlees. Van 39,5 kilo per persoon in

Nieuwsbron:NOS / buitenland
(20-02-2015 18:13 )
Het nieuwste advies van Amerika's landelijke club van voedingsdeskundigen is in het verkeerde keelgat geschoten van sommige Congresleden. In een rapport van Dietary Guidelines Advisory Committee dat deze week is uitgebracht staat dat Amerikanen minder vlees moeten eten, omdat dat beter is voor het milieu. De commissie heeft, in opdracht van president Obama, de afgelopen tijd gewerkt aan nieuwe ric

Nieuwsbron:NRC / binnenland
(17-06-2015 09:42 )
Meer dan de helft van alle Nederlanders eet minimaal drie avonden per week géén vlees. Dat stelt onderzoeksbureau Motivaction vandaag na het bevragen van bijna 1.250 mensen. In plaats van vlees kiezen veel ondervraagden voor vis, eieren of champignons in hun warme maaltijd. Ongeveer een vijfde eet élke avond vlees. Het aantal Nederlanders dat meerdere avonden per week vlees laat staan ligt daar

Nieuwsbron:NOS / economie
(22-10-2020 05:00 )
Hoewel vleesvervangers aan populariteit winnen, is er voor het tweede jaar op rij in Nederland meer vlees gegeten. Gemiddeld werd er vorig jaar 39 kilo vlees gegeten, een paar honderd gram meer dan een jaar eerder. Dat komt naar voren in een jaarlijks onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Doordat er per persoon 0,5 kilo meer vlees werd gege

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(22-11-2017 19:23 )
Door de kabinetsmaatregel om het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent te verhogen worden ook groente en fruit duurder. En dat terwijl diezelfde overheid oproept via campagnes om meer groente en fruit te eten. Gemixte signalen voor de bevolking dus maar hoeveel Nederlanders eten dagelijks groente en fruit? Om daar achter te komen heeft Maurice de Hond heeft in opdracht van Hart van Nederland een on

Nieuwsbron:nu.nl / gezondheid
(20-11-2018 13:55 )
Nederlanders zijn de afgelopen jaren meer groente en fruit gaan eten en minderen met het nuttigen van vlees en suikerhoudende dranken, meldt het gezondheidsinstituut RIVM dinsdag op basis van de voedselconsumptiepeiling.

Nieuwsbron:NOS / economie
(09-04-2019 05:00 )
A, B, C, D of E? Als het aan de Consumentenbond ligt moet een nieuwe scorekaart consumenten helpen makkelijker gezonde boodschappen te kiezen. De belangenorganisatie pleit voor het invoeren van de 'Nutriscore'. Voor veel mensen is het moeilijk om zelf te zien hoe gezond of ongezond een product is, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond. Een sticker op de voorkant van alle producten kan daa

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(20-10-2017 18:53 )
Sinds 2010 werd er in Nederland steeds minder vlees gegeten, maar die daling is vorig jaar gestopt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen in opdracht van Wakker Dier. Volgens verschillende instanties zijn we er nog niet: voor het milieu en onze gezondheid is het beter om nog minder vlees te eten. Het voedingscentrum raadt per persoon 500 gram per week aan, ofwel 26 kilo per

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(17-11-2017 06:56 )
Slechts zo’n vier op de tien jonge kinderen in Nederland eten voldoende groente en fruit, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS over de afgelopen twee jaar. Iets meer dan de helft van de kinderen tussen de een en twaalf jaar eet voldoende vis. Volgens het CBS eten peuters vaker voldoende fruit, groente en vis dan oudere kinderen. De onderzoekers stellen ook vast dat kinderen van hoogopgele

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(30-06-2020 19:56 )
Een ruime meerderheid van de Nederlanders laat tijdens het boodschappen doen de gezonde opties links liggen. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder bijna 2500 mensen. Hoe belangrijk vinden supermarkten de gezondheid van hun klanten? Stichting TheQuestionmark begint een nieuw tweejarig onderzoek naar hoe supermarkten klanten een gezonde keuze laten maken. Daaruit moet een lijst kome

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(03-11-2020 08:02 )
Het beeld wat veel mensen hebben van millennials blijkt op sommige vlakken niet helemaal te kloppen. Uit een enquête van LINDA.meiden blijkt onder meer dat veel jonge vrouwen regelmatig vlees eten en dat ze weinig buiten de deur eten.Aan de enquête deden 1.172 vrouwen mee in de leeftijd van 20 tot 35 jaar. Hen werd gevraagd naar hun eetgedrag. Uit het onderzoek komt naar voren dat bijna acht op

Nieuwsbron:HartvNL / binnenland
(11-01-2018 10:05 )
Uit de cijfers van de belangenvereniging van de tuinbouw GroentenFruit Huis (GFH) blijkt dat we vorig jaar 3 procent minder groente en fruit kochten. We gaven wel 2 procent meer uit aan groenten en fruit, omdat we volgens GFH vaker voor duurdere producten kiezen. Uit de cijfers blijkt verder dat we vooral thuis een stuk minder gezond eten dan andere jaren. Lees ook: Kinderen eten te weinig groente
Meest Gelezen Nieuws:
- Minister Wiebes stopt er helemaal mee vanwege toeslagenaffaire, ook niet demissionair verder
- Fletcher Hotels krijgen geen steun vanuit de overheid: ‘Wij vallen buiten de boot’
- Picnic bekijkt uitbreiding naar Frankrijk
- Zestig procent minder passagiers voor burgerluchtvaart in 2020
- 'Beleggen in China is extra risico geworden'