Gezondheid
Ouder >> 
Onderzoek: Bestralingsboost verkleint kans op terugkeer prostaatkanker
Bron:nu.nl / gezondheid

(21-01-2021 00:02)


Een extra bestralingsboost voor prostaatkankerpatiënten verkleint de kans dat de ziekte binnen vijf jaar terugkomt. Dat blijkt uit de FLAME-trial, een groot onderzoek van het UMC Utrecht, het Antoni van Leeuwenhoek, UZ Leuven en het Radboudumc, dat onlangs is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Oncology.
Eenzaamheid: een negatief gevoel dat tóch positief kan zijn
Bron:nu.nl / gezondheid

(20-01-2021 21:32)


Door de coronacrisis is alleen zijn voor veel mensen voorlopig het nieuwe normaal geworden. Eenzaamheid ligt dan al snel op de loer. Maar is het altijd slecht om je eenzaam te voelen?
Muisarmpjes en tabletnekken: hoe komen kinderen deze coronaschermtijd door?
Bron:nu.nl / gezondheid

(09-01-2021 22:09)


Schermtijd inperken en lekker veel naar buiten met de kinderen; al voor de coronacrisis was het een speerpunt van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Nu we meer binnen zitten dan ooit, kunnen we wat creativiteit goed gebruiken. Sommetjes stoepkrijten, tafels oefenen op de trap en met het hele gezin naar buiten, tipt Yolanda van Hoorn van Zit met Pit.
'Hoe concreter je voornemen, hoe makkelijker vol te houden'
Bron:nu.nl / gezondheid

(06-01-2021 21:59)


De eerste week van januari. Steevast de tijd waarin we optimistisch beginnen onze goede voornemens in praktijk te brengen. Van de meeste goede voornemens komt op de lange termijn niet veel terecht. Nog vóór het februari is, gooien de meeste mensen de handdoek al in de ring.
THUMB
'Wat moet ik doen tegen artrose in mijn knie?'
Bron:nu.nl / gezondheid

(30-12-2020 21:03)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal, huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: ik heb artrose in mijn knie. Wat kan ik ertegen doen?
Meer tijd voor jezelf? Opvoedexperts: 'Laat je kinderen met rust'
Bron:nu.nl / gezondheid

(23-12-2020 20:07)


December is vaak al de drukste maand van het jaar, maar in tijden van lockdown nog drukker dan anders. De kerstvakantie begint, de kinderen zijn thuis, maar leuke uitjes kun je vergeten. Hoe leer je je kinderen zichzelf te vermaken, zodat je toch nog wat vrije tijd over houdt? Opvoedexperts geven tips en delen hun persoonlijke ervaringen.
Kerst en eenzaamheid: 'Geef mensen het gevoel dat ze de moeite waard zijn'
Bron:nu.nl / gezondheid

(16-12-2020 22:37)


Eenzaamheid is rond de feestdagen altijd een hot topic en in dit jaar van al helemáál. Heeft de pandemie ons eenzamer gemaakt? En wat valt er aan eenzaamheid te doen? We vragen het aan hoogleraar humanisme en sociale weerbaarheid Anja Machielse.
THUMB
Decafé, cichorei of rooibos? Dit zijn alternatieven voor de koffieleut
Bron:nu.nl / gezondheid

(10-12-2020 23:19)


Sommige koffiedrinkers slurpen de hele dag bakkies troost zonder daar veel last van te hebben, maar bij anderen gaat de bijbehorende cafeïnekick over in trillerigheid en duizeligheid. Met welke drankjes kun je een koffieverslaving temperen?
THUMB
'Wat is het verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie?'
Bron:nu.nl / gezondheid

(09-12-2020 20:50)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wat is het verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie?
Therapie via Facetime: is het een blijvertje?
Bron:nu.nl / gezondheid

(02-12-2020 20:57)


De ggz kampt in veel regio's met een te hoge werkdruk en lange wachttijden. De oplossing lijkt te liggen in de ontwikkeling van online zorgmodules (eHealth) en online therapie via beeldbellen. Ondanks de voordelen van digitalisering zijn gz-psychologen toch nog terughoudend; vooral de complexere psychiatrie blijkt moeilijk met alleen beeldbellen.
THUMB
Wat moet ik doen als ik voor het eerst een epileptische aanval heb gehad?
Bron:nu.nl / gezondheid

(20-01-2021 21:33)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal, huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wat moet ik doen als ik voor het eerst een epileptische aanval heb gehad?
THUMB
'Je 'verliest' niet van kanker, ervan genezen is pure mazzel'
Bron:nu.nl / gezondheid

(13-01-2021 21:49)


Edwin de Vaal, huisarts in Nijmegen, beantwoordt iedere week een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: moet ik blijven vechten tegen kanker? En hoe doe ik dat?
THUMB
Meer bewegen: 'Dertig minuten lijkt weinig, maar we halen die norm niet'
Bron:nu.nl / gezondheid

(06-01-2021 22:00)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: waarom moeten we meer bewegen? En hoe doe je dat?
THUMB
Lekker 'dranquilo' de maand Dry January in: wat levert het op?
Bron:nu.nl / gezondheid

(06-01-2021 21:59)


Het is weer zover: Dry January 2021 is begonnen en in Nederland registreerden 30.941 deelnemers zich bij IkPas. De overheid steunt het initiatief tot een alcoholvrije maand en startte de campagne 'Dranquilo: doorbreek je drinkgewoontes'. En dat is nodig volgens Martijn Planken van IkPas.
THUMB
Vuurwerkverbod verademing voor coronapatiënten (en verkleint infectiekans)
Bron:nu.nl / gezondheid

(28-12-2020 12:45)


Het afsteken van vuurwerk is tijdens de komende jaarwisseling verboden. De maatregel moet voorkomen dat mensen met Oud en Nieuw te dicht op elkaar staan. Daarnaast kunnen de zwaarbelaste ziekenhuizen de toestroom van mensen met oog- en handletsel missen als kiespijn.
Last van sleur en verveling? 'Ertegen vechten is nog stressvoller'
Bron:nu.nl / gezondheid

(23-12-2020 19:50)


Beginnen al je thuiswerkdagen zo onderhand op elkaar te lijken en slaat de sleur toe? Dat hoeft niet iets negatiefs te zijn: die alledaagse routines hebben een functie.
THUMB
'Hoe weet ik of mijn moedervlek gevaarlijk is?'
Bron:nu.nl / gezondheid

(16-12-2020 22:36)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wanneer moet ik met een moedervlek naar de huisarts?
Waarom je tóch naar buiten moet in de winter
Bron:nu.nl / gezondheid

(09-12-2020 20:51)


Het is winter: de dagen zijn donker, kort en koud. Toch is het juist in deze tijd van het jaar belangrijk om naar buiten te gaan. Zowel voor onze gezondheid als voor ons humeur. Chronobioloog Roelof Hut: "Te weinig daglicht leidt tot slaaptekort."
Plastisch chirurgen raden af om avocado's met mes te ontpitten
Bron:nu.nl / gezondheid

(08-12-2020 09:57)


Plastisch chirurgen krijgen steeds meer patiënten met wonden aan hun handen doordat die mensen avocado's verkeerd ontpitten. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) roept dinsdag Nederlandse supermarkten en producenten op om de 'ontpit-instructie' bij avocado's aan te passen.
Hartklachten? 'Bewegen voelt eng, maar is hard nodig'
Bron:nu.nl / gezondheid

(02-12-2020 20:46)


Veel mensen die hartklachten hebben, vinden het eng om weer te gaan bewegen. Terwijl dat juist heel belangrijk is. Het verkleint het risico dat je opnieuw klachten krijgt. "Bewegen is het beste medicijn. Zowel mentaal als lichamelijk", zegt sportcardioloog Ruud Spee in gesprek met NU.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: