Krijgen we nog wel genoeg jodium binnen?

(c) 4Nieuws Media
Nieuwsbron | : NU.NL |
Categorie | : Gezondheid |
Gepubliceerd | : Woensdag 13 November 2019 om 15:58 |
Nu we steeds minder brood eten en het zoutgehalte in brood is verlaagd, lopen we meer risico op een jodiumtekort. Reumatoloog Richard Verheesen houdt zich bezig met voeding en leefstijl, en legt uit hoe het zit.
Lees het volledige artikel
Gerelateerd Nieuws:

Nieuwsbron:NOS / politiek
(05-10-2016 10:43 )
Minister Schippers is teleurgesteld dat er nog geen daling is van de hoeveelheid zout die mensen binnenkrijgen. Het RIVM heeft op verzoek van Schippers onderzoek gedaan naar de dagelijkse consumptie van zout, jodium en kalium door volwassenen. Het onderzoek is vorig jaar gedaan in Doetinchem en geeft volgens Schippers een indicatie van de inname door de Nederlandse bevolking. De minister sch

Nieuwsbron:NOS / economie
(05-12-2016 06:34 )
'Ambachtelijke' broden van bakkerijketens zijn vaak veel zouter dan wettelijk is toegestaan, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De bakkerijen Vlaamsch Broodhuys en vanmenno spannen de kroon: alle onderzochte broden van deze ketens zijn te zout. De Consumentenbond bekeek het zoutgehalte in ambachtelijke broden als desem en spelt van tien bakkerijketens. Bij elke keten werd van drie bro

Nieuwsbron:nu.nl / gezondheid
(10-11-2014 10:57 )
Mensen die brood zonder toegevoegd zout eten lopen mogelijk risico te weinig jodium binnen te krijgen.

Nieuwsbron:nu.nl / gezondheid
(11-02-2016 14:04 )
Een hoogleraar waarschuwt dat het minder of helemaal niet meer eten van brood niet zonder risico’s is. In veel diëten wordt aangeraden om brood grotendeels niet meer te eten vanwege het hoge gehalte aan koolhydraten.

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(09-10-2018 18:20 )
Geen tijd om je boterhammen op te eten omdat de pauze te kort is. Daar klagen veel kinderen over op scholen waar het continurooster is ingevoerd. Dat is een rooster waarbij kinderen gemiddeld 30 minuten krijgen voor eten en buitenspelen. De leerlingen eten dan in 15 minuten op school hun brood op en hebben dan nog een kwartier om buiten te spelen. Op scholen die met een traditioneel rooster werke

Nieuwsbron:DieetBlog / gezondheid
(21-04-2016 13:26 )
Al een tijdje is het populair om minder brood te gaan eten, zodat je afvalt of minder opgeblazen buik hebt. ...... Lees verder: Hoe krijg je voldoende jodium binnen als je minder of geen brood meer eet?

Nieuwsbron:RTL Nieuws / binnenland
(22-01-2015 19:19 )
Dachten we na het boek 'de Tarwebuik', dat we goed bezig waren door minder brood te eten...worden we alweer teruggefloten, want nu dreigt een ander probleem. Doordat we minder brood eten dreigt een tekort aan jodium.

Nieuwsbron:RTL Z / economie
(22-01-2015 19:19 )
Dachten we na het boek 'de Tarwebuik', dat we goed bezig waren door minder brood te eten...worden we alweer teruggefloten, want nu dreigt een ander probleem. Doordat we minder brood eten dreigt een tekort aan jodium.

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(23-12-2017 02:35 )
Het zout- en verzadigd vetgehalte in voedsel daalt langzaam. Zo is het zoutgehalte in voedsel volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de afgelopen zes jaar met 11 procent afgenomen. Toch gaat de afname niet snel genoeg om de voorgenomen doelstelling te halen, vindt een wetenschappelijke adviescommissie. De overheid heeft in 2014 met brancheorganisaties in de voedselsector en

Nieuwsbron:NOS / economie
(22-05-2013 07:41 )
Worst, ham, paté en andere vleesproducten worden binnenkort minder zout. Dat spreken supermarkten en de vleessector nog voor deze zomer af. Het zoutgehalte gaat met 10 procent omlaag. Ook het gehalte verzadigde vetten daalt, met 5 procent.De afspraak is een gevolg van de druk van de overheid om het zoutgehalte in voedsel omlaag te krijgen. Anderhalf jaar geleden spraken supermarkten en industrie

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(26-04-2015 06:25 )
Van beloftes om het voedsel minder zout te maken, is nog niet veel terechtgekomen. De Consumentenbond onderzocht de negentig zoutste producten uit eerdere tetst. Bij veertig producten is niets verbeterd, en sommige zijn zelfs nog zouter geworden.In een aantal producten is het zoutgehalte wel flink teruggebracht. Zo zit in borrelnootjes van Aldi nog maar half zo veel zout als in 2013 en heeft Alber

Nieuwsbron:NOS / buitenland
(02-09-2019 20:56 )
De politieke crisis in het Verenigd Koninkrijk is in alle hevigheid opgelaaid en de kans op een brexit zonder akkoord op 31 oktober is groter dan ooit. Een no deal-brexit kan grote gevolgen hebben, zeker voor mensen die toch al weinig hebben. Uit een gelekt rapport bleek vorige maand dat de Britse in dat geval rekening houdt met een tekort aan medicijnen, brandstof en voedsel. Britse voedselbanken

Nieuwsbron:NRC / economie
(22-05-2013 09:31 )
Het zout- en vetgehalte van vlees dat in Nederland wordt verkocht wordt de komende twee jaar teruggedrongen. Een afspraak daarover tussen supermarkten en de vleeswarenindustrie is zo goed als rond, bevestigt de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie vanochtend na een bericht hierover in De Telegraaf. Voor de verschillende vleessoorten zijn maximumgehaltes voorgesteld. "Het komt erop ne

Nieuwsbron:NOS / economie
(20-11-2018 15:35 )
Nederlanders zijn iets gezonder gaan eten. Zo wordt er meer groente en fruit gegeten en minder vlees. Ook suikerhoudende dranken als frisdranken en vruchtensappen worden minder gedronken. Omgerekend krijgen Nederlanders daardoor bijvoorbeeld gemiddeld 756 suikerklontjes per jaar minder binnen. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens

Nieuwsbron:BN De Stem / binnenland
(26-10-2012 13:02 )
DEN HAAG - Het maximum zoutgehalte in brood wordt verlaagd. Het kabinet volgt daarmee een initiatief van de bakkerijsector.

Nieuwsbron:nu.nl / gezondheid
(26-10-2012 12:47 )
AMSTERDAM - Het maximum zoutgehalte in brood wordt verlaagd. Het kabinet volgt daarmee een initiatief van de bakkerijsector.

Nieuwsbron:SpitsNieuws / binnenland
(21-02-2015 10:19 )
Het aantal ondervoede kinderen in ons land neemt steeds meer toe, waarschuwt het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag vandaag in het AD. Vooral kinderen van hoger opgeleide ouders zijn steeds vaker ondervoed. Lees ook: Rens Kroes is kruidenvrouwtje 2.0 Volgens het ziekenhuis ligt de oorzaak in het feit dat de ouders hun kinderen té gezond willen laten eten. Vlak voor kerst kreeg kinderarts San

Nieuwsbron:NOS / binnenland
(18-02-2013 13:11 )
Het zoutgehalte in voedingsmiddelen is vorig jaar gedaald, maar ligt nog steeds te hoog. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na een onderzoek samen met de NVWA en het Voedingscentrum.Vooral in brood en groenteconserven nam het zoutgehalte af. In andere voedingsmiddelen, zoals kaas, koude sauzen en chips was de afname te verwaarlozen. In vlees en soepen werd evenveel z

Nieuwsbron:DieetBlog / gezondheid
(25-10-2012 09:35 )
AkzoNobel komt met een keurmerk voor bakkers: De Bewuste Bakker. Dit nieuwe keurmerk staat voor ambachtelijke bakkers die een stap verder gaan met het reduceren van zout in brood. Bakkers krijgen het keurmerk als zij het zoutgehalte verder reduceren dan de norm van 1,5 procent op meelbasis. Norm zoutgehalte Per 1 januari 2013 [...]
op facebook
Meest Gelezen Nieuws:
- Wat doe je aan hoesten, en wanneer is angst voor longontsteking terecht?
- Hoogleraar: 'Een beetje kou is juist heel gezond'
- NUcheckt: Waarom je geen griep kan krijgen van de griepprik
- 'Veel mannen zitten klem tussen wie ze zijn en wie ze denken te moeten zijn'