Gezondheid
Ouder >> 
THUMB
Onfrisse adem in je mondkapje? Dit kun je ertegen doen
Bron:nu.nl / gezondheid

(23-11-2020 16:45)


Een lekkere curry gegeten, je favoriete ontbijtje van granola en kwark achter de kiezen of net een verse jus gedronken? Grote kans dat je hieraan wordt herinnerd als je met je mondkapje op de trein stapt of boodschappen gaat doen. Voor een frisse adem: schraap je tong en laat ui, salami en knoflook staan.
Stelling | Ik zorg nog net zo goed voor mezelf als aan het begin van de crisis
Bron:nu.nl / gezondheid

(19-11-2020 16:40)


Door de coronacrisis zijn we anders gaan leven. Sommigen zijn bijvoorbeeld meer gaan sporten, anderen zijn misschien iets minder goed voor zichzelf gaan zorgen door ongezonder te eten. Wij zijn benieuwd of jij nog steeds net zo goed voor jezelf zorgt als aan het begin van de coronacrisis.
THUMB
'Mijn duim doet pijn: heb ik te veel geswipet?'
Bron:nu.nl / gezondheid

(18-11-2020 19:38)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal, huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: ik heb pijn aan mijn duimgewricht, heb ik te veel geswipet?
Koude handen en voeten: is het schadelijk en wat doe je eraan?
Bron:nu.nl / gezondheid

(11-11-2020 18:47)


Zeker in de winter hebben we er last van: koude handen en voeten. Hoe kan het dat vrouwen er vaker last van hebben? En kan het kwaad? Reumatoloog Julia Spierings: "Meestal zijn de klachten onschuldig, maar in een enkel geval is er iets anders aan de hand.
Slaapverlamming, wat is dat? 'Ik kan zien, maar mijn lichaam niet bewegen'
Bron:nu.nl / gezondheid

(11-11-2020 18:46)


Sunseeree (31) ligt sinds haar twaalfde regelmatig 's nachts verlamd in bed. "Voor mijn gevoel ben ik klaarwakker. Ik kan zien, maar ik kan me niet bewegen en niet praten." Sunseeree deelt haar ervaring met slaapverlamming, en longarts-somnoloog Reinier de Groot legt uit wat deze slaapstoornis precies inhoudt.
THUMB
Koelen bij kneuzing: waarom helpt dat?
Bron:nu.nl / gezondheid

(04-11-2020 21:01)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: waarom moet je koelen bij een kneuzing?
Corona wereldwijd uitroeien? 'Meer geld voor ontwikkelingssamenwerking'
Bron:nu.nl / gezondheid

(04-11-2020 21:00)


Als we mondiale armoede niet snel en grondig aanpakken, zal het herstel van de corona-epidemie veel langer duren dan verwacht, zegt Ruerd Ruben, hoogleraar impactanalyse van voedselsystemen aan de Wageningen Universiteit. Het afgelopen half jaar zijn miljoenen mensen ondervoed geraakt doordat ze hun baan verloren.
Suiker, agavesiroop, zoetstoffen: welke zoetmaker is het minst ongezond?
Bron:nu.nl / gezondheid

(29-10-2020 18:55)


Of je nu honing neemt, kristalsuiker of agavesiroop: het bevat allemaal suiker. Als alternatief voor suikers worden zoetstoffen ingezet, zoals sorbitol, aspartaam en stevia. Ook zit er suiker in fruit en melk. Welke zoetmaker is het minst ongezond vo
Zijn complimentjes echt nodig? 'Een compliment blijft een oordeel'
Bron:nu.nl / gezondheid

(28-10-2020 22:10)


Je onzekere partner een hart onder de riem steken of kleine kinderen aanmoedigen: overladen met complimentjes lijkt een goed en makkelijk medicijn. Of toch niet? In het boek Psychological Perspectives on Praise vertellen 32 gedragswetenschappers dat een compliment soms meer kwaad doet dan goed.
Dit gebeurt er in je lichaam als je door de bliksem getroffen wordt
Bron:nu.nl / gezondheid

(28-10-2020 22:09)


Wereldwijd worden er jaarlijks zo'n 10.000 mensen door de bliksem getroffen, maar dit leidt niet altijd tot de dood. Wat gebeurt er precies in het lichaam als iemand door de bliksem geraakt wordt?
Zwanger en eten: 'Realiseer je dat je letterlijk je baby opbouwt'
Bron:nu.nl / gezondheid

(19-11-2020 17:46)


Zwanger, of je partner in verwachting? Eten krijgt een heel andere betekenis: de baby-in-wording eet mee en dus is gezonde voeding belangrijk. Maar wat als je geen vis lust of toch graag een wijntje wil? NU.nl deed een rondvraag langs zwangere vrouwen en vroeg wetenschappers Trudy Voortman en Tessa Roseboom naar hun deskundige mening.
'De coronapandemie heeft het complotdenken aangewakkerd'
Bron:nu.nl / gezondheid

(18-11-2020 19:38)


QAnon, klimaatontkenning, het 5G-netwerk als veroorzaker van corona en corona als biologisch wapen: is de complottheorie in opmars? En hoe ontstaan die theorieën eigenlijk? Samenzweringstheorie-onderzoeker Jan-Willem van Prooijen: "Complotdenken is een soort zelfbeschermingsmechanisme.
THUMB
Uitgelekte seksvideo's: 'Het is strafbaar en de impact niet te overzien'
Bron:nu.nl / gezondheid

(11-11-2020 20:07)


Fred van Leer werd na verspreiding van een seksueel getinte video gedwongen opgenomen in een kliniek, nadat hij zichzelf 'iets aan zou hebben gedaan'. Het zonder toestemming online verspreiden van seksmateriaal heeft grote impact op slachtoffers. Onderzoeker Marijke Naezer legt uit waarom en ervaringsdeskundige Nikki Lee Janssen vertelt hoe zij hiermee omgaat.
THUMB
'Ik voel me depressief, heb ik een bipolaire stoornis?'
Bron:nu.nl / gezondheid

(11-11-2020 18:46)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal, huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: ik voel me erg depressief. Ben ik dan manisch-depressief?
NUcheckt: Mogelijk coronavaccin maakt je niet 'genetisch gemodificeerd'
Bron:nu.nl / gezondheid

(05-11-2020 16:33)


NUcheckt controleert berichten op hun betrouwbaarheid. Dit keer kijken we naar de bewering dat het toekomstige coronavaccin je DNA permanent verandert. Dit is onjuist.
Waarom agressie tijdens de tweede golf toe lijkt te nemen
Bron:nu.nl / gezondheid

(04-11-2020 21:01)


Schelden, vandalisme, lichamelijk geweld: vonden er tijdens de eerste coronagolf weinig geweldsincidenten plaats, tijdens de tweede golf lijkt de agressie in de maatschappij toe te nemen. Is er een verband met de pandemie? Zes vragen aan agressieonderzoeker dr.
De babyuitzet kan duizenden euro's kosten, maar wat is er echt nodig?
Bron:nu.nl / gezondheid

(02-11-2020 08:43)


Een thermometer? Check. Vijftig hydrofiele doeken? Check. En die hartslagknuffel, white noise machine of babymanicureset? De babyuitzetlijst helemaal afvinken voor de bevalling kan nieuwe ouders duizenden euro's armer maken. Zijn al die spullen nodig
THUMB
Een triggerfinger: wat als je vinger steeds vastloopt?
Bron:nu.nl / gezondheid

(28-10-2020 22:11)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal, huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week: mijn vinger loopt vast bij het strekken, wat kan dat zijn?
Feiten en fabels over desinfecterende gel
Bron:nu.nl / gezondheid

(28-10-2020 22:09)


Desinfecterende gel is vaste prik geworden. Bij de ingang van de supermarkt, de bioscoop of standaard mee in de handtas. "Het kan écht helpen om infecties te voorkomen. Van het wassen van de handen met water en zeep wordt de huid juist droog en kwetsbaar," zegt dermatoloog Thomas Rustemeyer van het Amsterdam UMC.
Een klimaatdepressie? 'Onzin, we hebben het ook niet over coronadepressie'
Bron:nu.nl / gezondheid

(27-10-2020 17:24)


"Word jij er moedeloos van dat je er alles aan doet om je klimaatvoetafdruk te verkleinen, maar grote bedrijven achteroverleunen? Dan heb je misschien last van een klimaatdepressie", staat op de website van Milieudefensie. Onzin, vindt Jaap van der Stel, lector psychische gezondheidszorg aan de Hogeschool Leiden.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: