THUMB
Een triggerfinger: wat als je vinger steeds vastloopt?
Bron:nu.nl / gezondheid

(28-10-2020 22:11)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal, huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week: mijn vinger loopt vast bij het strekken, wat kan dat zijn?
Dit gebeurt er in je lichaam als je door de bliksem getroffen wordt
Bron:nu.nl / gezondheid

(28-10-2020 22:09)


Wereldwijd worden er jaarlijks zo'n 10.000 mensen door de bliksem getroffen, maar dit leidt niet altijd tot de dood. Wat gebeurt er precies in het lichaam als iemand door de bliksem geraakt wordt?
Een klimaatdepressie? 'Onzin, we hebben het ook niet over coronadepressie'
Bron:nu.nl / gezondheid

(27-10-2020 17:24)


"Word jij er moedeloos van dat je er alles aan doet om je klimaatvoetafdruk te verkleinen, maar grote bedrijven achteroverleunen? Dan heb je misschien last van een klimaatdepressie", staat op de website van Milieudefensie. Onzin, vindt Jaap van der Stel, lector psychische gezondheidszorg aan de Hogeschool Leiden.
THUMB
Aantal huisartsverwijzingen blijft dalen, een op vier verwijzingen 'mist'
Bron:nu.nl / gezondheid

(22-10-2020 11:12)


Het aantal verwijzingen van huisartsen naar ziekenhuizen en specialistische zorg is vorige week met ruim een kwart gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, meldt zorgplatform ZorgDomein donderdag. Uit cijfers van de laatste maand blijkt dat sinds het coronamaatregelenpakket van eind september een daling is ingezet van het aantal verwijzingen.
Herfst of niet: van een duik in een koud meer knap je op
Bron:nu.nl / gezondheid

(21-10-2020 20:53)


Veel buitenzwembaden sluiten in de herfst en winter hun deuren. Hoewel de temperaturen flink dalen, kun je een plons in het open water nog steeds overwegen. Hoe ga je goed voorbereid op pad? NU.nl vroeg het aan twee zwemprofessionals.
Hoe praat ik met vrienden of familieleden die in complottheorieën geloven?
Bron:nu.nl / gezondheid

(14-10-2020 20:37)


Wat als je vriend, familielid of collega het voor mogelijk houdt dat 5G wordt gebruikt om burgers met het coronavirus te besmetten? Of dat het virus eigenlijk een samenzwering is om de wereldbevolking onder de duim te krijgen? Discussies hierover kunnen zomaar uit de hand lopen.
THUMB
Hyperventilatie: 'Doordat je vergeet uit te ademen wordt het erger'
Bron:nu.nl / gezondheid

(14-10-2020 20:30)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: Hoe krijg je hyperventilatie en is dat gevaarlijk?
Slaaponderzoeker: 'De perfecte powernap duurt tussen de 10 en 25 minuten'
Bron:nu.nl / gezondheid

(07-10-2020 18:24)


In Spanje is de siësta onderdeel van een gezonde leefstijl. En terecht, want uit verschillende onderzoeken blijkt dat een powernap inderdaad positieve gezondheidseffecten heeft, mits je het op de juiste manier uitvoert. Neuroloog en slaaponderzoeker Roselyne Rijsman over de perfecte powernap.
'Geen speciale producten nodig om voldoende proteïnen binnen te krijgen'
Bron:nu.nl / gezondheid

(07-10-2020 18:21)


Van energierepen tot pindakaas en van muesli tot chips: tegenwoordig staat op de verpakking van bijna elk supermarktproduct 'Boordevol proteïnen'. Maar wat zijn proteïnen eigenlijk? En hebben we er extra veel van nodig? We vragen het aan hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell.
THUMB
'Gaat de trombosedienst verdwijnen?'
Bron:nu.nl / gezondheid

(30-09-2020 20:27)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal, huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: Gaat de trombosedienst verdwijnen?
Zijn complimentjes echt nodig? 'Een compliment blijft een oordeel'
Bron:nu.nl / gezondheid

(28-10-2020 22:10)


Je onzekere partner een hart onder de riem steken of kleine kinderen aanmoedigen: overladen met complimentjes lijkt een goed en makkelijk medicijn. Of toch niet? In het boek Psychological Perspectives on Praise vertellen 32 gedragswetenschappers dat een compliment soms meer kwaad doet dan goed.
Feiten en fabels over desinfecterende gel
Bron:nu.nl / gezondheid

(28-10-2020 22:09)


Desinfecterende gel is vaste prik geworden. Bij de ingang van de supermarkt, de bioscoop of standaard mee in de handtas. "Het kan écht helpen om infecties te voorkomen. Van het wassen van de handen met water en zeep wordt de huid juist droog en kwetsbaar," zegt dermatoloog Thomas Rustemeyer van het Amsterdam UMC.
Feit of fabel: Dit doet de wintertijd met je biologische ritme
Bron:nu.nl / gezondheid

(24-10-2020 09:01)


In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober wordt de klok één uur achteruit gezet. Dat betekent een extra uur slapen. Maar wat doet de wintertijd verder met je biologische ritme? En waar komt de wintertijd eigenlijk vandaan?
Miljoen euro voor meer onderzoek naar poeptransplantatie tegen diabetes
Bron:nu.nl / gezondheid

(22-10-2020 07:34)


Stichting Diabetes Onderzoek en het Diabetes Fonds schenken 1 miljoen euro aan het Amsterdam UMC om een onderzoek naar de rol van darmbacteriën bij diabetes type 1 voort te zetten, melden beide organisaties donderdagochtend in een persbericht.
Zelf paddenstoelen plukken en eten? 'Afraden is het eerst wat ik doe'
Bron:nu.nl / gezondheid

(21-10-2020 20:52)


Eetbare en giftige paddenstoelen lijken soms verraderlijk veel op elkaar. Zelf zomaar wat paddenstoelen plukken en deze vervolgens gebruiken voor de avondmaaltijd, kan je duur komen te staan. "Er bestaan ongeveer vijftig tot honderd toxische paddenstoelen.
'Mensen die op onregelmatige tijden eten, hebben vaker overgewicht'
Bron:nu.nl / gezondheid

(14-10-2020 20:31)


Voor onze gezondheid maakt het niet alleen uit wát we eten, maar ook wannéér we dat doen, blijkt uit onderzoek. Voedingswetenschapper Gerda Pot: "Een calorie is niet op elk moment dezelfde calorie."
Aantal vroeggeboortes tijdens coronacrisis met zo'n 20 procent gedaald
Bron:nu.nl / gezondheid

(14-10-2020 09:53)


Het aantal voortijdige geboortes is sinds de aankondiging van de basisregels op 9 maart met 15 tot 23 procent gedaald, blijkt woensdag uit dataonderzoek van het Erasmus MC. Verder onderzoek is noodzakelijk om de oorzaak van de daling te achterhalen.
'Bloeddrukverlagers kun je beter 's avonds innemen'
Bron:nu.nl / gezondheid

(07-10-2020 18:23)


Onlangs bleek uit een grote Spaanse studie dat de avond een beter tijdstip is om bloeddrukverlagers in te nemen dan de ochtend. Het is een onderzoeksbevinding die levens kan redden, maar er wordt te weinig mee gedaan, zegt cardioloog Remko Kuipers. "Met deze onderzoeksbevindingen kunnen we wereldwijd veel doden door hoge bloeddruk voorkomen.
THUMB
'Emotie-eten? Bij emoties neemt de eetlust juist af'
Bron:nu.nl / gezondheid

(30-09-2020 20:51)


Een zak chips of een reep chocolade om een slecht humeur of liefdesverdriet mee weg te eten. Emotie-eten is een populair onderwerp. Maar wat is het eigenlijk? En bestaat het wel echt? Psycholoog Catharine Evers: "Vooral mensen die aan de lijn doen, zijn kwetsbaar voor emotie-eten.
THUMB
'Tijdens corona minder cocaïne- en amfetaminegebruik, maar meer ketamine'
Bron:nu.nl / gezondheid

(30-09-2020 20:27)


"Ik was misselijk en kon nauwelijks bewegen", zegt Lucy (26) over haar ervaring met ketamine als drug. Ketamine is een narcosemiddel voor mensen en dieren en een middel tegen pijn, maar wordt steeds vaker als recreatieve drug gebruikt. Wat zijn de ge
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: