THUMB
De apotheek: ze zijn niet allemaal hetzelfde
Bron:nu.nl / gezondheid

(12-08-2020 21:31)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: hoe kies je een goede apotheek?
NUcheckt: Griep heeft coronacijfers amper beïnvloed, griepgolf was mild
Bron:nu.nl / gezondheid

(11-08-2020 13:03)


NUcheckt controleert beweringen op hun betrouwbaarheid. Dit keer kijken we naar de bewering dat mensen die overleden aan de gevolgen van de griep, vaak ten onrechte zijn genoteerd als COVID-19-overlijdens. Hier is geen enkel bewijs voor.
THUMB
Verdacht plekje? 'De check op huidkanker uitstellen kan het verschil maken'
Bron:nu.nl / gezondheid

(05-08-2020 20:04)


Het aantal huisartsverwijzingen voor huidkanker is na een sterke daling door COVID-19 weer bijna op het oude niveau, maar de uitgestelde zorg voor mensen met huidkanker is nog steeds niet ingehaald. Dermatologen dringen erop aan om bij een verdacht plekje altijd naar de huisarts te gaan.
Het wordt een plaknacht: 'Eet een pittige curry om af te koelen'
Bron:nu.nl / gezondheid

(31-07-2020 17:08)


Op veel plaatsen kwam de temperatuur vrijdag boven de 30 graden uit. In de nacht naar zaterdag koelt het echter niet heel erg af, en zeker in de steden blijft het tropisch warm. Hoe kom je deze nacht door? NU.nl vroeg het aan een slaapexpert. "Eet een pittige curry.
'Hondenlik in het gezicht of een huisdier in bed is echt niet verstandig'
Bron:nu.nl / gezondheid

(29-07-2020 21:21)


Huisdieren geven je liefde en een boel gezelligheid, maar helaas is niet alles wat je van ze krijgt gewenst. Zo kun je onder andere ringworm, toxoplasmose, spoelwormen en de kattenkrabziekte oplopen via je viervoeter.
Herstellen van coronastress: 'Lichaam én psyche moeten tot rust komen'
Bron:nu.nl / gezondheid

(27-07-2020 10:03)


Vergeetachtig, een kort lontje en sneller emotioneel: de coronacrisis heeft ons uitgeput. Daar moeten we van herstellen, zegt stressexpert Carolien Hamming. "Wees kritisch op wat je doet. Maak je je zorgen over de veiligheid op je vakantieadres? Misschien kun je dan beter thuisblijven.
Ouderenpsychologen: 'Het bezoekverbod is een verkeerde maatregel geweest'
Bron:nu.nl / gezondheid

(22-07-2020 22:11)


Alle verpleeghuizen moesten tijdens de coronacrisis de deuren op slot doen en ouderen konden hun dierbaren niet meer zien. Dat moet anders bij een mogelijke tweede golf, stelt de sectie Ouderenpsychologie van het Nederlands Instituut voor Psychologen.
'We poepen op een volstrekt onnatuurlijke manier'
Bron:nu.nl / gezondheid

(22-07-2020 22:07)


Obstipatie, constipatie en verstopping. Allemaal termen voor dezelfde aandoening: niet kunnen poepen. Volgens maag-darm-leverarts Daniel Keszthelyi heeft ongeveer een op de vijf Nederlanders er wel eens last van. Helemáál tijdens de vakantie. "Lang stilzitten is niet bevorderlijk voor de darmmotoriek.
Zwarte kool en groene thee in je tandpasta, of toch fluoride?
Bron:nu.nl / gezondheid

(15-07-2020 22:05)


Verschillende kleurtjes, muntsmaak, fluoride - wie voor het schap met tandpastatubes staat, heeft genoeg te kiezen. Tegenwoordig zijn er ook natuurlijke tandpasta's op de markt, met klei of zwarte kool. Wat moet er in in ieder geval in tandpasta zitt
THUMB
Kan de huisarts dementie vaststellen?
Bron:nu.nl / gezondheid

(15-07-2020 22:02)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: kan de huisarts dementie vaststellen?
Kamperen: waarom doen we dat eigenlijk?
Bron:nu.nl / gezondheid

(12-08-2020 21:23)


De campings in binnen- en buitenland stromen vol. Voor sommigen is het de hemel, voor anderen de hel: in de rij voor de wc, douchen in een te krappe cabine en een voortdurend gebrek aan privacy… Waarom dóen we het eigenlijk, kamperen? Het appelleert deels aan een oergevoel, zegt hoogleraar evolutionaire sociale psychologie Bram Buunk.
THUMB
'Een koortsstuip is ongevaarlijk, maar ziet er eng uit'
Bron:nu.nl / gezondheid

(05-08-2020 20:06)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: "Mijn kind heeft een koortsstuip, wat moet ik doen?"
Met de auto, boot of vliegtuig op vakantie: zo voorkom je reisziekte
Bron:nu.nl / gezondheid

(04-08-2020 12:08)


De zomervakantie is begonnen. Deze weken stappen we massaal voor langere of kortere tripjes in de auto, het vliegtuig of op de boot en dat is niet voor iedereen leuk: één op de drie mensen heeft last van reisziekte. Zes vragen over wagen-, lucht- en zeeziekte aan kno-arts dr.
Te heet douchen: 'Duizeligheid ligt op de loer'
Bron:nu.nl / gezondheid

(29-07-2020 21:24)


Flink aan de knop draaien en heet water over je heen laten stromen zal voor velen ontspannend zijn. Maar een douche - en ook een bad, kan ook té heet zijn en zorgen voor duizeligheid. Hoe kan dat? En wat zijn de effecten van heet water op de huid?
'DNA-handleiding' zorgt voor doorbraak onderzoek uitzaaiingen prostaatkanker
Bron:nu.nl / gezondheid

(29-07-2020 21:20)


Prostaatkankercellen die uitzaaien, gebruiken DNA dat er in de baarmoeder voor zorgde dat de prostaat als orgaan werd gevormd. Die ontdekking betekent een doorbraak in het prostaatkankeronderzoek, meldt een onder anderen uit Nederlanders bestaande groep onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.
Zo blijf je alert op de belangrijkste coronageregels
Bron:nu.nl / gezondheid

(24-07-2020 14:12)


Zorg dat je niet verslapt, waarschuwde justitieminister Ferd Grapperhaus eerder deze week. De overheid maakt zich zorgen over de toename van het aantal nieuwe coronabesmettingen en dringt er bij Nederlanders op aan om zich beter aan de basisregels te houden: afstand houden, thuisblijven bij klachten en handen wassen.
THUMB
'Eén keertje cocaïne, dat kan toch wel?'
Bron:nu.nl / gezondheid

(22-07-2020 22:08)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: één keertje cocaïne kan toch wel?
Behaloos thuiswerken: lekker vrij of slecht idee?
Bron:nu.nl / gezondheid

(15-07-2020 22:06)


#Bralessquarantaine, #freethenipple; als we de hashtags op sociale media moeten geloven, zitten vrouwen wereldwijd hun lockdown uit zonder beha. Doet dat iets met je borsten?
Trombose: waarom het slim is om steunkousen te dragen in het vliegtuig
Bron:nu.nl / gezondheid

(15-07-2020 22:04)


Lange vliegreizen zijn berucht om het risico op trombose. Hoe zit het met lange autoritten? En hoe kan het dat jonge vrouwen soms trombose krijgen? Trombosespecialist dr. Geert-Jan Geersing legt het uit.
THUMB
'Ook Nederlandse apothekers gaan vervuilde paracetamol onderzoeken'
Bron:nu.nl / gezondheid

(15-07-2020 00:59)


Ook de de beroepsorganisatie voor apothekers gaat paracetamol die verkocht wordt in Nederland onderzoeken op kankerverwekkende stoffen, zo meldt de organisatie aan NRC.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: