Bellen met vreemden via app: 'Oppervlakkig contact wordt onderschat'
Bron:nu.nl / gezondheid

(02-06-2020 22:35)


Van geregeld praatjes maken met vreemden worden we gelukkiger, zo blijkt uit onderzoek. Nu we massaal binnen zitten, speelt QuarantaineChat in op die behoefte. Via de app kun je bellen met vreemden van over de hele wereld. NU.nl-redacteur Hagar Jobse probeerde het uit.
Hardlopen: voorkom blessures, wees trots en ga zonder telefoon
Bron:nu.nl / gezondheid

(01-06-2020 21:22)


Sinds sportclubs en -scholen dicht zijn, is het aantal mensen dat wekelijks een rondje rent gegroeid. Daarmee stijgt ook de kans op blessures, want volgens hardloopexperts hebben veel beginnende hardlopers een verkeerde houding en willen ze te veel in één keer.
'Te weinig oog voor ziektes door klimaatverandering'
Bron:nu.nl / gezondheid

(27-05-2020 20:42)


De eikenprocessierups is in aantocht, maar volgens hoogleraar duurzame ontwikkeling Pim Martens is dat niet het enige insect waar we dankzij klimaatverandering de komende jaren last van zullen hebben. En het blijft niet bij insecten. Martens: "Klimaatverandering brengt meer gezondheidsrisico's met zich mee.
THUMB
Typisch pollenweer: 'Draag zonnebril bij hooikoorts en hou ramen dicht'
Bron:nu.nl / gezondheid

(27-05-2020 20:35)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: kom ik ooit nog van mijn hooikoorts af?
Alles over roos: 'De verkeerde shampoo versnelt roosvorming'
Bron:nu.nl / gezondheid

(20-05-2020 16:09)


Hé, het sneeuwt op je schouders! Wat nu? Als je googelt naar informatie over roos vind je wel wat antwoorden op je vragen, maar lang niet op alle. Hoe ontstaat roos nu precies en wat doe je er tegen? We vragen het Dylan Kok, tricholoog (specialist in haarziekten- en afwijkingen), werkzaam bij de Haarkliniek.
Probiotica: helpen zuiveldrankjes, kefir en kombucha je darmen?
Bron:nu.nl / gezondheid

(20-05-2020 16:09)


In de supermarkt barst het van de probiotische zuiveldrankjes die een boost beloven te geven aan je immuunsysteem. Zijn die echt gezond voor je? Zes vragen aan immunoloog Ger Rijkers van het University College Roosevelt in Middelburg.
Europese Commissie keurt dure behandeling voor zeldzame spierziekte goed
Bron:nu.nl / gezondheid

(19-05-2020 15:05)


De Europese Commissie heeft de kostbare behandeling voor de spierziekte SMA bij jonge kinderen met het middel Zolgensma goedgekeurd. Farmaceut Novartis zegt dinsdag te hopen dat de behandeling nu snel beschikbaar zal zijn.
RIVM: 'Seksbuddy was misschien te ongenuanceerd'
Bron:nu.nl / gezondheid

(16-05-2020 05:17)


Eind deze week was er in de media en op sociale media plotseling veel te doen om de aangepaste richtlijnen voor seksueel contact van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): Mensen mochten weer een seksbuddy of "knuffelmaatje" hebben.
THUMB
'Ik ben vaak duizelig, is er iets mis met mijn hersenen'?
Bron:nu.nl / gezondheid

(13-05-2020 17:51)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: ik ben duizelig, is er iets mis in mijn hoofd?
Langeafstandsrelatie door coronacrisis: 'Creëer samen nieuwe rituelen'
Bron:nu.nl / gezondheid

(12-05-2020 04:02)


Sommige stellen zijn door de coronacrisis overvallen door een nieuwe realiteit: de langeafstandsrelatie. Misschien zit een van de twee nog altijd vast in het buitenland. Of valt je wederhelft onder de risicogroep. Hoe ga je om met de afstand als je g
Zorgmedewerkers en hun psyche: 'Steun elkaar als collega's'
Bron:nu.nl / gezondheid

(02-06-2020 16:05)


Sinds we kampen met het coronavirus werkt het zorgpersoneel onder extreme omstandigheden. Dit maakt het risico op psychische problemen groter, zegt gezondheidspsycholoog Huub Buijssen. In zijn boek Collegiale ondersteuning en peer support. Een praktische gids voor professionals in de zorg en welzijn, legt hij uit hoe.
'We moeten thuiszitten niet te letterlijk opvatten'
Bron:nu.nl / gezondheid

(28-05-2020 14:39)


Door de lockdown zijn we minder gaan bewegen, en zitten we meer dan ooit. Slecht nieuws, zegt bewegingswetenschapper Hidde van der Ploeg. Want inactiviteit vergroot het risico op ernstige gezondheidsproblemen. Ook maakt het ons kwetsbaarder voor nieuwe infectieziekten.
THUMB
Dermatologen: zorgen over minder checks op huidkanker tijdens coronacrisis
Bron:nu.nl / gezondheid

(27-05-2020 20:35)


De terrassen gaan op 1 juni weer open, de stranden worden drukker en de zon schijnt ongehinderd door een dikke CO-2 laag op onze lichamen. Voor zonaanbidders heerlijk, maar dermatologen maken zich zorgen om het verminderd aantal controles op huidkanker.
Nog langer wachten op zwangerschap: 'Elke verloren maand is er één te veel'
Bron:nu.nl / gezondheid

(20-05-2020 16:10)


Vruchtbaarheidsbehandelingen waar vaak maanden naartoe geleefd is, zijn door de coronamaatregelen abrupt stopgezet. Dat zorgt voor teleurstelling, frustratie en het opbrengen van veel geduld voor vrouwen die deze behandelingen nodig hebben om een kind te kunnen krijgen.
THUMB
Vaginale droogheid: 'Bespreek het met je partner en huisarts'
Bron:nu.nl / gezondheid

(20-05-2020 16:09)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wat kun je doen tegen vaginale droogheid?
Hoe je zelf aan je afweer werkt: 'stressreductie, voeding en bewegen helpt'
Bron:nu.nl / gezondheid

(19-05-2020 16:42)


In de aanpak van COVID-19 ontbreken maatregelen die onze levensstijl aanpakken, zegt Vereniging Arts en Leefstijl, terwijl dit dé kans is om het belang van een gezonde leefstijl duidelijk te maken. De vereniging riep staatssecretaris Paul Blokhuis op om ook werk te maken van een gezonde leefstijl.
THUMB
Onderzoek: Obesitas bij kinderen heeft vaker medische oorzaak dan gedacht
Bron:nu.nl / gezondheid

(19-05-2020 10:03)


Ernstige obesitas bij minderjarigen heeft vaker een medische oorzaak dan gedacht, melden onderzoekers van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis en Amsterdam UMC dinsdag. Volgens hen geldt dit voor 20 procent van de kinderen met ernstige obesitas, terwijl in medische literatuur over ongeveer 5 procent wordt gesproken.
Waarom je afweer vermindert als je ouder wordt
Bron:nu.nl / gezondheid

(13-05-2020 17:53)


Ons immuunsysteem wordt al weken op de proef gesteld door het coronavirus, en vooral ouderen zijn slachtoffer. Naarmate we ouder worden, functioneert het immuunsysteem namelijk minder goed. Hoe komt dat? Hoogleraar immunologie Daniel Davis legt het uit.
Kan het lezen van een boek daadwerkelijk zorgen voor ontspanning?
Bron:nu.nl / gezondheid

(13-05-2020 04:01)


Afleiding van zorgen kan zeker tijdens de coronacrisis erg fijn zijn. Kan het lezen van een boek helpen te ontspannen?
'Lockdown aangename adempauze voor gepeste kinderen'
Bron:nu.nl / gezondheid

(07-05-2020 12:49)


Vanaf maandag gaan de scholen weer open. Dat is niet voor alle kinderen iets om naar uit te kijken. Naar schatting 10 procent van alle kinderen in het basisonderwijs wordt gepest. Voor hen was de lockdown een welkome adempauze. "Mijn zoon bloeide thuis helemaal op.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: