Dag van diëtist: Welke rol kan dieet spelen bij diabetes type 2?
Bron:nu.nl / gezondheid

(18-09-2019 21:04)


Goede voeding staat de laatste tijd enorm in de belangstelling als interventie bij verschillende aandoeningen, zoals bij het terugdringen van diabetes type 2. Welke rol kan een diëtist daarbij spelen? We vragen het op de Dag van de diëtist (19 september) aan Connie Hoek, diëtist en betrokken bij Keerdiabetesom.
Migraine een van meest belastende ziekten: 'Door anderen vaak niet begrepen'
Bron:nu.nl / gezondheid

(12-09-2019 06:06)


12 september is de Internationale Dag van de Migraine. Een goede zaak dat deze dag er is, vindt neuroloog en migrainedeskundige professor Gisela Terwindt. Want ondanks dat 18 procent van de mannen en 33 procent van de vrouwen het heeft, rust er een groot taboe op de hersenziekte.
'Een kind dat gezond eet, heeft in principe alleen vitamine D extra nodig'
Bron:nu.nl / gezondheid

(11-09-2019 21:02)


Veel multivitamines voor peuters zijn niet afgestemd op hun behoefte, bleek recentelijk uit onderzoek van de Consumentenbond. Meer dan de helft bevat te weinig vitamine D en een aantal producten bevat een te hoge dosis vitamine A of foliumzuur. Hoeveel hebben kinderen eigenlijk nodig? En hebben multivitamines voor jonge kinderen überhaupt zin? Tien vragen over vitamines aan voedingsdeskundige Suzan Tuinier.
THUMB
Wat is het verschil tussen somberheid en een depressie?
Bron:nu.nl / gezondheid

(11-09-2019 21:01)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wat is het verschil tussen somberheid en een depressie?
NUcheckt: Onbetrouwbaar onderzoek over effect vaccinaties opnieuw verspreid
Bron:nu.nl / gezondheid

(04-09-2019 15:40)


NU.nl checkt regelmatig berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Onderzoek bewijst dat gevaccineerde kinderen ongezonder zijn dan niet-gevaccineerde kinderen."
THUMB
Sterren of bliksemschichten: Wanneer zijn vlekjes voor je ogen gevaarlijk?
Bron:nu.nl / gezondheid

(04-09-2019 15:34)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week: waar kunnen vlekken voor je ogen op duiden en wanneer zijn ze gevaarlijk?
Waarom we meer vezels zouden moeten eten: 'Ze zijn goed voor de lijn'
Bron:nu.nl / gezondheid

(29-08-2019 16:34)


Vezels zijn gezond, maar de gemiddelde Nederlander haalt amper de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Slecht nieuws, want ze maken ons gezonder én slanker. Waarom zijn ze zo goed voor ons? En hoe krijgen we er meer van binnen? Negen vragen aan voedingswetenschapper Monica Mars.
THUMB
Hoe ga je verstandig om met pijnstillers?
Bron:nu.nl / gezondheid

(28-08-2019 17:04)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week: hoe gebruik je pijnstillers op een verstandige manier?
THUMB
Wietolie, hennepthee en cannabiscrème: Waar is het goed voor?
Bron:nu.nl / gezondheid

(28-08-2019 17:03)


Cannabis: we kennen het vooral als softdrug. Maar bij de drogist en reformzaken kun je thee, crèmes en lotions, flesjes olie en zelfs e-sigaretten kopen die zijn gemaakt van deze plant. Waar zijn deze 'gezondheidsproducten' goed voor?
Hartstichting is tegen gebruik preventiepil tegen hartziekten in Nederland
Bron:nu.nl / gezondheid

(23-08-2019 13:50)


Vijftien jaar onderzoek naar de zogeheten polypil heeft aangetoond dat dit medicijn werkt. Deze combinatiepil met aspirine en bloeddruk- en cholesterolverlagers kan preventief worden geslikt om de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk te verkleinen.
THUMB
Dit kun je doen als je vermoedt dat iemand zelfmoord overweegt
Bron:nu.nl / gezondheid

(12-09-2019 14:54)


Het is dinsdag Wereld Suïcide Preventiedag. Heb je het vermoeden dat een naaste of iemand in je omgeving misschien suïcidaal is? Het beste dat je kunt doen, is "altijd praten, altijd vragen", zegt emeritus-hoogleraar zelfmoordpreventie Ad Kerkhof.
NUcheckt: Micro-organismen helpen waarschijnlijk bij opbouw weerstand
Bron:nu.nl / gezondheid

(11-09-2019 21:03)


NU.nl checkt regelmatig berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Een beetje viezigheid is goed voor de weerstand."
Wat is het effect van haarverf op je haar?
Bron:nu.nl / gezondheid

(11-09-2019 21:02)


De een verft zijn haar om grijze haren te verbloemen, de ander omdat hij toe is aan een andere kleur. Wat doet verven eigenlijk met je haar?
THUMB
Zo kun je je alvast wapenen tegen verkoudheid en griep
Bron:nu.nl / gezondheid

(04-09-2019 19:48)


De treinen, scholen, kantoren en crèches zitten vol en de r zit weer in de maand. Hoe kun je je wapenen tegen alle virussen en ziekmakende bacteriën die rondwaren? Heeft het zin om je weerstand te verhogen en hoe doe je dat?
'Nieuwe ontwikkelingen zijn grote stap in onderzoek naar diabetes type 1'
Bron:nu.nl / gezondheid

(04-09-2019 15:37)


Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) start een onderzoek naar diabetes type 1. Centraal staan de insuline producerende bètacellen. Is dit onderzoek een stap naar genezing van diabetes type 1? Acht vragen aan onderzoeksleider Françoise Carlotti.
Kanker grootste doodsoorzaak in rijke landen door afname hartziekten
Bron:nu.nl / gezondheid

(04-09-2019 03:46)


Kanker is uitgegroeid tot de belangrijkste doodsoorzaak in rijke landen, dat komt vooral omdat het aantal sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten enorm is gedaald.
WHO: Europa lijdt verlies in strijd tegen mazelen
Bron:nu.nl / gezondheid

(29-08-2019 16:07)


Europa heeft opnieuw een verlies geleden in de strijd tegen mazelen, meldt gezondheidsorganisatie WHO donderdag. De ziekte komt steeds vaker voor in Europa. Als gevolg daarvan voldoen vier landen niet meer aan de definitie van eliminatie, oftewel minder dan één geval per miljoen inwoners per 36 maanden.
THUMB
Placebo-effect: 'Het speelt een rol bij alle behandelingen en medicijnen'
Bron:nu.nl / gezondheid

(28-08-2019 17:03)


Het placebo-effect is de positieve verwachting die een patiënt van een behandeling of medicijn heeft. Bewijzen dat zo'n placebo-effect behandelingen daadwerkelijk beïnvloedt en negatieve verwachtingen het tegenovergestelde doen, stapelen zich de laatste jaren op.
THUMB
Steeds meer ziekenhuisopnames en doden door overdosis opiaten
Bron:nu.nl / gezondheid

(28-08-2019 16:58)


Het aantal ziekenhuisopnames en doden door een overdosis opiaten neemt steeds verder toe. Dit hangt samen met het toenemende gebruik van deze zware pijnstillers, melden onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) woensdag.
Waarom er vraag is naar meer diversiteit in bloeddonoren
Bron:nu.nl / gezondheid

(21-08-2019 16:23)


Bloedbank Sanquin roept mensen met Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse roots op om zich te melden als bloeddonor. Waarom? Transfusie-arts Jessie Luken legt het uit.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: