THUMB
Hoe kan het dat je medicijnen soms ineens een ander merk krijgen?
Bron:nu.nl / gezondheid

(06-11-2019 17:26)


Soms krijg je ineens medicijnen van een ander merk of in een andere kleur dan je gewend bent. Hoe kan dat? En zijn het wel dezelfde medicijnen? Huisarts Edwin de Vaal (47) geeft antwoord.
Neurowetenschapper: 'Ritalin kan motivatie vergroten óf verkleinen'
Bron:nu.nl / gezondheid

(31-10-2019 10:05)


Hoe komt het dat veel mensen liever op de bank netflixen dan dat ze in de avonduren een taal leren of een andere mentale uitdaging aangaan? Neurowetenschapper Monja Froböse onderzocht dit tijdens haar promotieonderzoek en kwam tot een aantal verrassende conclusies.
THUMB
Wat is een koortslip, en is er iets aan te doen?
Bron:nu.nl / gezondheid

(30-10-2019 22:03)


De winter komt eraan. De tijd dat veel mensen weer last krijgen van een koortslip. Wat is een koortslip eigenlijk? En is er iets aan te doen? Huisarts Edwin de Vaal (47) geeft antwoord.
'Aantal patiënten met huidkanker blijft stijgen, ziekenhuizen onder druk'
Bron:nu.nl / gezondheid

(29-10-2019 04:57)


Het aantal patiënten in Nederland met huidkanker neemt in een dusdanig hoog tempo toe, dat de druk op ziekenhuizen te hoog lijkt te worden. Dat schrijft de NOS dinsdag op basis van het rapport Huidkanker in Nederland dat dinsdag gepubliceerd wordt door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
NUcheckt: Hoe tandvleesontsteking mogelijk kans op hartproblemen vergroot
Bron:nu.nl / gezondheid

(23-10-2019 20:42)


NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Tandvleesontsteking verhoogt de kans op een hoge bloeddruk."
Zo ben je snel gewend aan wintertijd: 'Zet klok eerst half uur terug'
Bron:nu.nl / gezondheid

(23-10-2019 20:38)


De klok gaat komende zondag weer een uur terug. Hoe komen we zo snel mogelijk weer in een normaal ritme? En waarom verzetten we de klok überhaupt nog?
THUMB
Wat zijn de symptomen van borstkanker en wanneer moet je naar de huisarts?
Bron:nu.nl / gezondheid

(16-10-2019 21:45)


Oktober is borstkankermaand. In Nederland krijgt één op de zeven vrouwen de diagnose borstkanker. Hoe eerder je de symptomen herkent, hoe groter de overlevingskans. Maar wat zijn precies de symptomen? En wanneer moet je naar de huisarts? Huisarts Edwin de Vaal (47) geeft antwoord.
'Wereldwijd een op drie kinderen onder de vijf ondervoed of te zwaar'
Bron:nu.nl / gezondheid

(15-10-2019 07:52)


Wereldwijd heeft een op de drie kinderen te lijden onder slechte voeding en gebrekkige nationale voedselsystemen, schrijft UNICEF in het dinsdag gepubliceerde rapport The State of the World's Children 2019. Ongeveer 200 miljoen kinderen onder de vijf jaar zijn ondervoed of kampen met overgewicht.
Professor: 'Reumatoïde artritis op termijn hopelijk de wereld uit'
Bron:nu.nl / gezondheid

(10-10-2019 07:49)


Wereldreumadag op 12 oktober is een uitgelezen moment om stil te staan bij reumatoïde artritis (RA), de meest voorkomende vorm van reuma. Ongeveer een op de honderd Nederlanders heeft hier last van. Voor het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) doet Annette van der Helm onderzoek naar het genezen en voorkomen van de ziekte.
We eten te weinig vezels; zo krijg je er wél genoeg binnen
Bron:nu.nl / gezondheid

(09-10-2019 21:05)


Volkoren is gezond. Toch krijgen we er massaal te weinig van binnen. Twee hoogleraren voeding leggen uit waarom het belangrijk is om volkoren producten te eten en hoe je ervoor zorgt dat je voldoende volkoren vezels binnenkrijgt.
THUMB
Bruins wil dat groothandels medicijnvoorraad voor vijf maanden aanhouden
Bron:nu.nl / gezondheid

(04-11-2019 10:54)


Groothandels en firma's moeten volgens minister Bruno Bruins (Medische Zorg) voortaan zoveel medicijnen op voorraad hebben dat ze vijf maanden aan de vraag kunnen voldoen. Bruins gaat de komende tijd afspraken maken om de medicijntekorten snel weg te werken.
Hoe betrouwbaar zijn zelftesten die je bij de (online) drogist koopt?
Bron:nu.nl / gezondheid

(30-10-2019 22:03)


Er zijn bij drogisterijen en online aanbieders verschillende zelftesten verkrijgbaar. Ze vertellen je of je chlamydia, een blaasontsteking of een ijzertekort hebt, maar ook of je schildklier te langzaam werkt of de kwaliteit van je sperma al dan niet in orde is.
Hoogleraar: 'Vrouwen hebben het echt eerder koud dan mannen'
Bron:nu.nl / gezondheid

(30-10-2019 22:02)


Terwijl buiten de temperatuur daalt, neemt de discussie over het binnenklimaat toe. Hoogleraar Wouter van Marken Lichtenbelt vertelt hoe het komt dat vrouwen het sneller koud hebben dan mannen en hoe we individuele verschillen kunnen oplossen.
THUMB
Hoe herken je een beroerte en wat moet je doen als iemand er een krijgt?
Bron:nu.nl / gezondheid

(23-10-2019 20:53)


Komende dinsdag (29 oktober) is het de Internationale Dag van de Beroerte. Een belangrijke dag, omdat veel mensen niet weten hoe je een beroerte herkent. En dat terwijl elke seconde op zo'n moment telt. Wat is een beroerte eigenlijk? En wat moet je doen als je denkt dat iemand een beroerte heeft? Huisarts Edwin de Vaal (47) geeft antwoord.
Onderzoeker: 'Mensen in groene leefomgeving voelen zich mentaal gezonder'
Bron:nu.nl / gezondheid

(23-10-2019 20:40)


Oktober staat in het teken van de #2uurnatuur Challenge, een initiatief van IVN Natuureducatie om Nederlanders meer de natuur in te laten gaan. Want dat is heel gezond, blijkt uit onderzoek. Word je echt gezonder van een rondje bos of park? Zeven vragen aan dr.
Omgaan met jeuk: 'Het wordt minder als je er geen aandacht aan besteedt'
Bron:nu.nl / gezondheid

(16-10-2019 21:46)


Chronische jeuk kan je leven van behoorlijk verstoren. Zeker omdat er vaak geen remedie voor is. Wetenschapper Antoinette van Laarhoven doet al jaren onderzoek naar manieren om jeuk te verminderen.
THUMB
Professor: 'Veel mensen weten niet dat ze botontkalking hebben'
Bron:nu.nl / gezondheid

(16-10-2019 21:44)


Bijna een miljoen Nederlanders hebben last van botontkalking. Op Wereld Osteoporosedag (20 oktober) is daar aandacht voor, en dat is volgens professor Coen Netelenbos goed. Volgens hem wordt de ziekte door zowel patiënten als huisartsen en medisch specialisten enorm onderschat.
Bruins komt met maatregelen tegen overmatig gebruik van zware pijnstillers
Bron:nu.nl / gezondheid

(11-10-2019 06:52)


Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg kondigt vrijdag nieuwe maatregelen aan om de problemen rondom het overmatig gebruik van zware pijnstillers tegen te gaan.
THUMB
Waarom is stoppen met roken zo moeilijk, en wat is de beste manier?
Bron:nu.nl / gezondheid

(09-10-2019 21:07)


Het is oktober, onder rokers ook wel bekend als Stoptober. In heel Nederland gaan mensen deze maand de strijd aan met hun nicotineverslaving. Waarom is stoppen met roken zo moeilijk, en wat is de beste manier? Huisarts Edwin de Vaal (47) geeft antwoord.
Bijna 3 miljoen voor onderzoek TU Eindhoven naar kunstmatige baarmoeder
Bron:nu.nl / gezondheid

(08-10-2019 19:28)


Onderzoekers van de Technische Universiteit (TU) Eindhoven hebben bijna 3 miljoen euro ontvangen van het Europese subsidieprogramma Horizon2020 om een prototype te ontwikkelen van een kunstmatige baarmoeder, schrijft The Guardian dinsdag.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: