THUMB
Meer bewegen: 'Dertig minuten lijkt weinig, maar we halen die norm niet'
Bron:nu.nl / gezondheid

(06-01-2021 22:00)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: waarom moeten we meer bewegen? En hoe doe je dat?
THUMB
Lekker 'dranquilo' de maand Dry January in: wat levert het op?
Bron:nu.nl / gezondheid

(06-01-2021 21:59)


Het is weer zover: Dry January 2021 is begonnen en in Nederland registreerden 30.941 deelnemers zich bij IkPas. De overheid steunt het initiatief tot een alcoholvrije maand en startte de campagne 'Dranquilo: doorbreek je drinkgewoontes'. En dat is nodig volgens Martijn Planken van IkPas.
THUMB
Vuurwerkverbod verademing voor coronapatiënten (en verkleint infectiekans)
Bron:nu.nl / gezondheid

(28-12-2020 12:45)


Het afsteken van vuurwerk is tijdens de komende jaarwisseling verboden. De maatregel moet voorkomen dat mensen met Oud en Nieuw te dicht op elkaar staan. Daarnaast kunnen de zwaarbelaste ziekenhuizen de toestroom van mensen met oog- en handletsel missen als kiespijn.
Last van sleur en verveling? 'Ertegen vechten is nog stressvoller'
Bron:nu.nl / gezondheid

(23-12-2020 19:50)


Beginnen al je thuiswerkdagen zo onderhand op elkaar te lijken en slaat de sleur toe? Dat hoeft niet iets negatiefs te zijn: die alledaagse routines hebben een functie.
THUMB
'Hoe weet ik of mijn moedervlek gevaarlijk is?'
Bron:nu.nl / gezondheid

(16-12-2020 22:36)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wanneer moet ik met een moedervlek naar de huisarts?
Waarom je tóch naar buiten moet in de winter
Bron:nu.nl / gezondheid

(09-12-2020 20:51)


Het is winter: de dagen zijn donker, kort en koud. Toch is het juist in deze tijd van het jaar belangrijk om naar buiten te gaan. Zowel voor onze gezondheid als voor ons humeur. Chronobioloog Roelof Hut: "Te weinig daglicht leidt tot slaaptekort."
Plastisch chirurgen raden af om avocado's met mes te ontpitten
Bron:nu.nl / gezondheid

(08-12-2020 09:57)


Plastisch chirurgen krijgen steeds meer patiënten met wonden aan hun handen doordat die mensen avocado's verkeerd ontpitten. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) roept dinsdag Nederlandse supermarkten en producenten op om de 'ontpit-instructie' bij avocado's aan te passen.
Hartklachten? 'Bewegen voelt eng, maar is hard nodig'
Bron:nu.nl / gezondheid

(02-12-2020 20:46)


Veel mensen die hartklachten hebben, vinden het eng om weer te gaan bewegen. Terwijl dat juist heel belangrijk is. Het verkleint het risico dat je opnieuw klachten krijgt. "Bewegen is het beste medicijn. Zowel mentaal als lichamelijk", zegt sportcardioloog Ruud Spee in gesprek met NU.
Zorgverzekering kiezen: waar moet je op letten?
Bron:nu.nl / gezondheid

(29-11-2020 16:47)


Het zorgverzekeringsseizoen is aangebroken. Verzekeraars hebben hun premies voor volgend jaar bekendgemaakt, dus het vergelijken kan beginnen. Voor vrijwel alle zorgverzekeringen betaal je in 2021 meer dan dit jaar. Maar bij je keuze speelt niet alleen de prijs een rol.
THUMB
Borstkankeronderzoek om de 3 in plaats van 2 jaar door personeelstekort
Bron:nu.nl / gezondheid

(26-11-2020 17:58)


De screening bij het bevolkingsonderzoek borstkanker zal vanwege personeelstekort voorlopig om de drie jaar in plaats van om de twee jaar plaatsvinden. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) besloten, schrijft hij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.
'Hoe concreter je voornemen, hoe makkelijker vol te houden'
Bron:nu.nl / gezondheid

(06-01-2021 21:59)


De eerste week van januari. Steevast de tijd waarin we optimistisch beginnen onze goede voornemens in praktijk te brengen. Van de meeste goede voornemens komt op de lange termijn niet veel terecht. Nog vóór het februari is, gooien de meeste mensen de handdoek al in de ring.
THUMB
'Wat moet ik doen tegen artrose in mijn knie?'
Bron:nu.nl / gezondheid

(30-12-2020 21:03)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal, huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: ik heb artrose in mijn knie. Wat kan ik ertegen doen?
Meer tijd voor jezelf? Opvoedexperts: 'Laat je kinderen met rust'
Bron:nu.nl / gezondheid

(23-12-2020 20:07)


December is vaak al de drukste maand van het jaar, maar in tijden van lockdown nog drukker dan anders. De kerstvakantie begint, de kinderen zijn thuis, maar leuke uitjes kun je vergeten. Hoe leer je je kinderen zichzelf te vermaken, zodat je toch nog wat vrije tijd over houdt? Opvoedexperts geven tips en delen hun persoonlijke ervaringen.
Kerst en eenzaamheid: 'Geef mensen het gevoel dat ze de moeite waard zijn'
Bron:nu.nl / gezondheid

(16-12-2020 22:37)


Eenzaamheid is rond de feestdagen altijd een hot topic en in dit jaar van al helemáál. Heeft de pandemie ons eenzamer gemaakt? En wat valt er aan eenzaamheid te doen? We vragen het aan hoogleraar humanisme en sociale weerbaarheid Anja Machielse.
THUMB
Decafé, cichorei of rooibos? Dit zijn alternatieven voor de koffieleut
Bron:nu.nl / gezondheid

(10-12-2020 23:19)


Sommige koffiedrinkers slurpen de hele dag bakkies troost zonder daar veel last van te hebben, maar bij anderen gaat de bijbehorende cafeïnekick over in trillerigheid en duizeligheid. Met welke drankjes kun je een koffieverslaving temperen?
THUMB
'Wat is het verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie?'
Bron:nu.nl / gezondheid

(09-12-2020 20:50)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wat is het verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie?
Therapie via Facetime: is het een blijvertje?
Bron:nu.nl / gezondheid

(02-12-2020 20:57)


De ggz kampt in veel regio's met een te hoge werkdruk en lange wachttijden. De oplossing lijkt te liggen in de ontwikkeling van online zorgmodules (eHealth) en online therapie via beeldbellen. Ondanks de voordelen van digitalisering zijn gz-psychologen toch nog terughoudend; vooral de complexere psychiatrie blijkt moeilijk met alleen beeldbellen.
THUMB
'Mijn rug doet pijn, heb ik een hernia?'
Bron:nu.nl / gezondheid

(02-12-2020 20:40)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal, huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: "Mijn rug doet pijn. Heb ik een hernia?"
Plastic vis eten? 'Je kunt niet aan microplastics ontsnappen'
Bron:nu.nl / gezondheid

(26-11-2020 23:00)


Microplastics zijn een grote bron van milieuvervuiling, en vissen zwemmen hun hele leven in een plastic soep. Kun je vis eigenlijk met een gerust hart eten?
WHO: Vier op de vijf jongvolwassenen bewegen te weinig
Bron:nu.nl / gezondheid

(26-11-2020 05:58)


Jongeren doen te weinig aan fysieke inspanning, dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Vier op de vijf adolescenten bewegen niet genoeg, net als een op de vier volwassenen. Terwijl dat juist zo belangrijk is in coronatijden, aldus de WHO.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: