THUMB
Smaakverandering bij kanker: 'Gerechten worden extra zuur gemaakt'
Bron:nu.nl / gezondheid

(26-02-2020 19:09)


De smaak- en geurbeleving van kankerpatiënten kunnen door chemotherapie veranderen, waardoor het eten niet meer lekker smaakt. Momenteel streven ziekenhuischefs binnen het project Koks tegen Kanker ernaar om duizend patiënten advies te geven over hun menu.
THUMB
'Betekent pijn bij ademhalen dat ik een klaplong heb?'
Bron:nu.nl / gezondheid

(26-02-2020 17:37)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week: "Betekent pijn bij ademhalen dat ik een klaplong heb?"
THUMB
Kan rugpijn veroorzaakt worden door botontkalking?
Bron:nu.nl / gezondheid

(19-02-2020 17:11)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week: Betekent rugpijn dat ik botontkalking heb?
THUMB
Neurowetenschapper: 'Een week zonder telefoon geeft al gezondheidswinst'
Bron:nu.nl / gezondheid

(19-02-2020 17:10)


We brengen steeds meer tijd online door. Dat maakt ons minder effectief en efficiënt, maar het heeft ook invloed op onze gezondheid. Dr. Thibaud Dumas is als neurowetenschapper verbonden aan het ziekenhuis Pitié-Salpêtrière in Parijs en de Universiteit van Sorbonne.
THUMB
NUcheckt: Waarom wierook mogelijk schadelijk is voor de gezondheid
Bron:nu.nl / gezondheid

(19-02-2020 14:47)


Wierook zou volgens meerdere nieuwsberichten net zo ongezond zijn als een sigaret. Maar hoe gevaarlijk zijn de brandbare geurstokjes echt?
Familieopstellingen: 'Ik weet nu zeker dat ik een ongeboren tweelingzusje had'
Bron:nu.nl / gezondheid

(12-02-2020 17:25)


Deelnemen aan een familieopstelling is steeds populairder. Deze methode probeert bloot te leggen hoe patronen die je als kind hebt aangeleerd in je volwassen leven voor problemen kunnen zorgen. Dat kan waardevolle inzichten opleveren, zeggen deelnemers.
Omgaan met iemand die ongeneeslijk ziek is: 'Stop gevoelens niet weg'
Bron:nu.nl / gezondheid

(12-02-2020 17:24)


Geconfronteerd worden met de dood is vaak moeilijk. Zeker als iemand uit je directe omgeving ongeneeslijk ziek is. Toch zul je ermee te maken krijgen. Hoe ga je ermee om?
THUMB
Stoppende roker maakt steeds vaker gebruik van medicijn op recept
Bron:nu.nl / gezondheid

(06-02-2020 09:48)


Mensen die willen stoppen met roken maken steeds vaker gebruik van medicijnen op recept. Het voorschrijven van deze medicijnen is tussen 2012 en 2017 gestegen met 35 procent, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) donderdag.
Mondkapjes tegen besmetting: zinvol of onterecht gevoel van veiligheid?
Bron:nu.nl / gezondheid

(05-02-2020 17:20)


Nu het dodenaantal als gevolg van het coronavirus stijgt, draaien mondkapjesfabrieken overuren om aan de vraag te voldoen. Iedereen een masker op: slimme preventiemaatregel, of geven die maskers ons vooral een gevoel van schijnveiligheid?
Onderzoek: Jonge vrouwen lopen groter risico op longkanker dan jonge mannen
Bron:nu.nl / gezondheid

(05-02-2020 06:02)


Longkanker komt vaker voor bij jonge vrouwen dan bij jonge mannen, blijkt woensdag uit een groot internationaal kankeronderzoek. Voor een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Cancer werden de longkankercijfers uit veertig verschillende landen, waaronder Nederland, met elkaar vergeleken.
Pijn door ziekte endometriose: 'Vrouwen denken dat ze zich aanstellen'
Bron:nu.nl / gezondheid

(26-02-2020 17:38)


De maand maart is Endometriosis Awareness Month. Wereldwijd wordt aandacht gevraagd voor de relatief onbekende, maar veelvoorkomende ziekte endometriose. 200 miljoen vrouwen wereldwijd lijden eraan en ook in Nederland komt de ziekte veel voor. De ziekte zit in de taboesfeer, zegt arts-onderzoeker Esther van Barneveld, en dat wil zij doorbreken.
Autisme: zo ga je er als buitenstaander mee om
Bron:nu.nl / gezondheid

(26-02-2020 17:36)


Alles letterlijk opvatten, veel waarde hechten aan routine en heel gevoelig zijn voor prikkels. Het zijn slechts enkele kenmerken waar mensen met de ontwikkelingsstoornis autisme tegenaan lopen. De karakteristieken binnen het spectrum lopen namelijk enorm uiteen.
'Grootste misverstand over therapie is dat het grote veranderingen brengt'
Bron:nu.nl / gezondheid

(19-02-2020 17:10)


We verwachten te veel van psychotherapie, stelt arts en systeemtherapeut Flip Jan van Oenen in zijn boek Het misverstand psychotherapie . "Het doel moet niet zijn om te veranderen, maar om pijn te leren verdragen."
Turen naar stressverlagende tropische vissen: 'Ook digitaal werkt het'
Bron:nu.nl / gezondheid

(19-02-2020 17:09)


Kijken naar een aquarium vol vissen zou volgens onderzoek stressverlagend werken. Ondernemer Erik Rood (38) verhuurt aquariums voor kantoren en wachtruimtes van ziekenhuizen. Zorgen vissen inderdaad voor minder stress?
THUMB
Wat kun je doen bij een prikkelbare darm?
Bron:nu.nl / gezondheid

(12-02-2020 17:26)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wat kan ik doen bij een prikkelbare darm? Helpt het FODMAP-dieet?
Sepsis: belangrijke doodsoorzaak, maar lastig te herkennen
Bron:nu.nl / gezondheid

(12-02-2020 17:25)


Half januari stelden onderzoekers in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet dat wereldwijd gemiddeld elf miljoen mensen per jaar overlijden aan sepsis. Ook in Nederland komt sepsis veel voor. Het is de belangrijkste doodsoorzaak op de intensive care.
Hooikoortseizoen vroeg op gang door relatief zachte winter
Bron:nu.nl / gezondheid

(11-02-2020 18:27)


Hooikoortspatiënten kunnen komende week last krijgen van klachten. Boosdoener is de els, die door de zachte winter relatief vroeg bloeit. De elzenpollen, waarvoor ongeveer 35 procent van de hooikoortspatiënten allergisch zijn, kunnen de komende weken zorgen voor volle neuzen, tranende ogen en lichte benauwdheid.
'Eigenlijk zou je elke dag de tanden van je hond moeten poetsen'
Bron:nu.nl / gezondheid

(05-02-2020 17:21)


Februari is de maand van de gebitscontrole bij huisdieren. Hoe zit het eigenlijk met het gebit van honden en katten? Waarom hoeven die hun tanden niet te poetsen? Of zou dat eigenlijk wel moeten? Acht vragen aan dierenarts en dierentandheelkundespecialist Henriëtte Booij-Vrieling.
THUMB
Diagnose kanker: wat staat je te wachten?
Bron:nu.nl / gezondheid

(05-02-2020 17:20)


Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wat gebeurt er als je de diagnose kanker krijgt?
'Aantal kankerpatiënten in 2019 gestegen, meer patiënten met huidkanker'
Bron:nu.nl / gezondheid

(03-02-2020 05:55)


Ongeveer 118.000 Nederlanders zijn in 2019 gediagnosticeerd met kanker, schrijft de NOS maandag op basis van cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie. Dat is een stijging van zo'n tweeduizend patiënten ten opzichte van het jaar ervoor.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: