THUMB
Wat kun je doen tegen de winterblues?
Bron:nu.nl / gezondheid

(18-12-2019 20:12)


Moeite met opstaan, vermoeidheid of een neerslachtige gevoel… Het zijn veelgehoorde winterklachten op het spreekuur van Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen. Deze week beantwoordt hij de vraag: valt er iets te doen tegen de winterblues?
‘Eenzaamheid los je niet op met een kerstkaart of kerstmaaltijd’
Bron:nu.nl / gezondheid

(18-12-2019 19:23)


Eenzaamheid is de laatste jaren een hot topic, vooral in deze periode van decembergezelligheid en familiefeesten. Hoe erg is het gesteld met de eenzaamheid in Nederland? En wat valt eraan te doen? Acht vragen aan professor Theo van Tilburg.
NUcheckt: Waarom je geen griep kan krijgen van de griepprik
Bron:nu.nl / gezondheid

(11-12-2019 17:13)


NU.nl checkt berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Het griepvaccin kan de griep veroorzaken."
THUMB
Wat doe je aan hoesten, en wanneer is angst voor longontsteking terecht?
Bron:nu.nl / gezondheid

(11-12-2019 17:13)


In deze tijd van het jaar hebben veel mensen last van hoestklachten. Een veelgehoorde vraag op het doktersspreekuur: moet ik bang zijn voor longontsteking? Meestal niet, zegt huisarts Edwin de Vaal (47). Hij geeft antwoord op de vragen: wat kun je do
Meeste ziekenhuizen gestopt met verkoop van energiedranken
Bron:nu.nl / gezondheid

(09-12-2019 19:01)


De meeste ziekenhuizen in Nederland zijn gestopt of gaan stoppen met de verkoop van energiedranken. Het gaat inmiddels om 90 procent van alle ziekenhuizen, meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) maandag na een eigen inventarisatie.
THUMB
Winterhanden of -voeten, hoe kom je eraan en hoe kom je ervan af?
Bron:nu.nl / gezondheid

(04-12-2019 17:50)


De eerste echt koude dagen zitten er alweer op. Last van rood-paarse en pijnlijke vingers en/of tenen? Misschien heb je dan last van winterhanden of -voeten. Hoe wordt die klacht veroorzaakt? En is er iets aan te doen? Huisarts Edwin de Vaal (47) geeft antwoord.
THUMB
'Het is belangrijk bijwerkingen van medicijnen te melden'
Bron:nu.nl / gezondheid

(27-11-2019 23:00)


Deze week is het bijwerkingenweek. Medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb willen hiermee medicijngebruikers en zorgverleners uitdragen hoe belangrijk het is om bijwerkingen van medicijnen te melden, zeker wanneer je meerdere medicijnen tegelijk gebruikt.
THUMB
Kloofjes in vingers en voeten zijn een winterkwaal, wat kun je eraan doen?
Bron:nu.nl / gezondheid

(27-11-2019 19:43)


In de koude maanden hebben we er meer last van: gescheurde mondhoeken en kloofjes in vingers en voeten. Dat is soms de schuld van een schimmel. Is er iets tegen te doen? Huisarts Edwin de Vaal (47) geeft antwoord.
Aantal meldingen van besmet voedsel bij NVWA laatste jaren verdrievoudigd
Bron:nu.nl / gezondheid

(23-11-2019 03:59)


Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is het aantal meldingen van besmet voedsel de laatste drie jaar verdrievoudigd. De voedselwaakhond vermoedt dat bedrijven bang zijn voor een beschadigd imago en daardoor sneller bij de NVWA aankloppen, vertelt microbioloog Coen van der Weijden zaterdag in gesprek met het AD.
'Zelfs roddelen heeft meer effect op de hersenen dan geheugentraining'
Bron:nu.nl / gezondheid

(20-11-2019 17:58)


Er zijn online ontelbaar veel geheugentrainers verkrijgbaar. Maar werken ze ook echt? Hoogleraar Jaap Murre legt uit of je je geheugen überhaupt kunt trainen.
Niet iedereen viert Kerst met familie: 'Ruzies gaan vaak over erkenning'
Bron:nu.nl / gezondheid

(18-12-2019 20:08)


Familieruzies kunnen de aankomende feestdagen flink onder druk zetten, door frustraties of iemands afwezigheid. Waarom zijn er vaak problemen in families en hoe voorkom je dat het uit de hand loopt?
Overlijdensrisicoverzekering wordt toegankelijker voor ex-kankerpatiënten
Bron:nu.nl / gezondheid

(12-12-2019 18:06)


Mensen die behandeld zijn aan kanker en minimaal tien jaar ziektevrij zijn, hebben straks dezelfde rechten bij een overlijdensrisicoverzekering als andere mensen. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft daar met verzekeraars en patiëntenorganisaties afspraken over gemaakt.
Hoogleraar: 'Een beetje kou is juist heel gezond'
Bron:nu.nl / gezondheid

(11-12-2019 17:13)


Een schrale troost voor degenen die een hekel hebben aan de winter: het af en toe een beetje koud hebben, is goed voor je hart en bloedvaten. Je verbruikt bovendien meer energie en dat is ook nog eens goed tegen de kerstkilo's.
THUMB
'Veel mannen zitten klem tussen wie ze zijn en wie ze denken te moeten zijn'
Bron:nu.nl / gezondheid

(11-12-2019 17:13)


Zelfmoord komt onder mannen twee keer zo vaak voor als onder vrouwen en mannen vragen ook veel later om hulp, zei Heleen Riper vorige maand tegen NU.nl. Volgens haar zijn mannen gebaat bij meer onderzoek naar hun mentale gezondheid. Raoul Vries is daarmee bezig.
Eén op de vijf vrouwen onbedoeld zwanger: 'In gesprek gaan is belangrijk'
Bron:nu.nl / gezondheid

(04-12-2019 17:52)


Eén op de vijf vrouwen in Nederland raakt onbedoeld zwanger. Toch lijkt hierover praten een taboe. Ervaringsdeskundige Margo (36): "Soms voelt het alsof ik de enige ben die een abortus heeft gehad."
THUMB
Praten over het geloof in Sinterklaas: 'Soms wachten ouders te lang'
Bron:nu.nl / gezondheid

(04-12-2019 17:46)


Speciaal voor kinderen heeft NU.nl de nieuwssite NUjunior.nl gelanceerd. Voor ouders kan het soms moeilijk zijn om met hun kind over bepaalde nieuwsonderwerpen te praten. In deze serie schieten experts te hulp. Dit keer: hoe praat je met je kind over het onvermijdelijke einde van het geloven in de goedheiligman.
Voorspelbare rituelen voorkomen nachtmerries bij kinderen
Bron:nu.nl / gezondheid

(27-11-2019 22:33)


De drukte rond Sinterklaas kan bij kinderen voor behoorlijk wat spanning zorgen. En dat kan zich ook ‘s nachts uiten, in de vorm van (enge) dromen. Gezondheidspsycholoog Arina de Vries, gespecialiseerd in slaap en slaapproblemen, legt uit hoe dat zit en hoe je de verbeelding van kinderen kunt gebruiken om enge dromen en nachtmerries te voorkomen.
Psychiater: 'Feestdagen draaien om krijgen, terwijl geven gelukkiger maakt'
Bron:nu.nl / gezondheid

(27-11-2019 19:29)


December is voor veel mensen een maand om naar uit te kijken, maar het is ook een tijd van drukte en stress. Hoe ga je daarmee om? Tien vragen aan psychiater Irmi Klijntunte.
WHO: Meer dan 80 procent van jongeren wereldwijd beweegt te weinig
Bron:nu.nl / gezondheid

(22-11-2019 04:46)


Meer dan 80 procent van alle jongeren wereldwijd beweegt te weinig doordat zij liever naar schermen staren, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) vrijdag. In het rapport wordt gewaarschuwd voor de gevolgen van de gezondheid.
THUMB
Roos is een vervelende kwaal: hoe kom je ervanaf?
Bron:nu.nl / gezondheid

(20-11-2019 16:30)


Roos is op zich onschuldig, maar kan heel vervelend zijn. Helemaal in de winter, wanneer we donkere kleding dragen. "Hoe kom je ervanaf?", vroeg een NU.nl-lezer zich af. Huisarts Edwin de Vaal (47) geeft antwoord.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: