Politiek
Ouder >> 
'PvdA ziet bodem verkiezingskas, regionale afdelingen springen bij'
Bron:NOS / politiek

(16-07-2018 07:41)


De PvdA had eind vorig jaar geen geld meer in de verkiezingskas, schrijft het FD op basis van eigen onderzoek naar de rekeningen van politieke partijen. Volgens de krant moest de PvdA veel van haar reserves gebruiken om in 2017 een kostbare campagne te kunnen voeren.
THUMB
Rutte heeft geen moeite met "ongepolijste stijl" van Trump
Bron:NOS / politiek

(13-07-2018 16:21)


Premier Rutte vindt dat president Trump op de NAVO-top "volstrekt terecht" scherpe kritiek had op Europese landen. De stijl van de Amerikaanse president kan wel Rutte waarderen. "Hij maakt van zijn hart geen moordkuil", zei Rutte op zijn wekelijkse persconferentie.
Minister Bijleveld: majoor Kroon mag niet zijn volledige verhaal vertellen
Bron:NOS / politiek

(13-07-2018 10:49)


Majoor Marco Kroon mag geen openheid van zaken geven over de missie in Afghanistan in 2007, waar hij naar eigen zeggen werd ontvoerd en mishandeld door een groep Afghaanse mannen. Volgens minister Bijleveld van Defensie is dat staatsgeheim. "En dat blijft het ook wat mij betreft.
Fout in 5000 paspoorten en id-kaarten, 'echtheidskenmerk' werkt niet
Bron:NOS / politiek

(12-07-2018 10:16)


In ongeveer 5000 recent gemaakte Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten zit een fout. Een van de elektronische echtheidskenmerken werkt niet en dat kan oponthoud veroorzaken. Op een luchthaven kan de elektronische gate bijvoorbeeld niet meer opengaan en moet een douanier de controle overnemen.
Duur medicijn tegen spierziekte SMA toch in basispakket voor kinderen
Bron:NOS / politiek

(12-07-2018 02:40)


Goed nieuws voor ongeveer tachtig jonge kinderen met de spierziekte SMA: het medicijn Spinraza komt per 1 augustus in het basispakket. Minister Bruins voor Medische Zorg heeft een akkoord bereikt met fabrikant Biogen, waardoor het voor een "aanvaardbare prijs" kan.
Waarom stemmen we in 2030 nog niet elektronisch?
Bron:NOS / politiek

(10-07-2018 18:54)


Stemmen in 2030. Het lijkt ver weg, maar minister Ollongren waagt zich in een interview met de NOS vandaag toch aan een voorspelling. "Dan hebben we een véél overzichtelijker stembiljet en tellen we op zo'n manier dat fouten eigenlijk nauwelijks meer voorkomen.
THUMB
Het raadgevend referendum behoort nu echt definitief tot het verleden
Bron:NOS / politiek

(10-07-2018 15:24)


De Eerste Kamer heeft voor afschaffing gestemd van het raadgevend referendum, nadat de Tweede Kamer dat al eerder had gedaan. Vorige week bleek al in een debat in de senaat dat er een krappe meerderheid is die af wil van de omstreden volksraadpleging.
Kuzu: uitspraak over Nederlanders die moeten 'oprotten' uit context gehaald
Bron:NOS / politiek

(10-07-2018 14:05)


Mensen die niet kunnen omgaan met het veranderende Nederland, waarin mensen met verschillende achtergronden samenleven, kunnen beter "oprotten". Dat zegt Denk-Kamerlid Kuzu in een video van de Zaanse vlogger Ismail Ilgun. Zijn opmerking leidt op social media tot kritiek en woede, onder anderen van PVV-leider Wilders.
THUMB
Kabinet wil plaatsen spiraaltje in abortuskliniek vergoeden
Bron:NOS / politiek

(06-07-2018 20:20)


Het kabinet heeft een nota met daarin de agenda voor de komende jaren voor medisch-ethische onderwerpen naar de Tweede Kamer verstuurd. Opvallend daarin is het voornemen van CDA-minister De Jonge (Volksgezondheid) om het aantal herhaalde abortussen terug te dringen door het vergoeden van duurzame anticonceptiemiddelen, zoals het spiraaltje, in abortusklinieken.
Kleutertoetsen verdwijnen definitief
Bron:NOS / politiek

(06-07-2018 15:23)


De kleutertoets wordt definitief afgeschaft. Er was veel kritiek van leraren op de toets, die de voortgang van zeer jonge kinderen meet. En in het regeerakkoord was al afgesproken dat hij zou verdwijnen. Het kabinet zegt dat het niet bij de ontwikkeling van kleuters past om met schoolse toetsen te meten hoe ze ervoor staan.
Forensische klinieken krijgen er 28,5 miljoen bij voor extra personeel
Bron:NOS / politiek

(13-07-2018 17:27)


Het kabinet trekt tot 2021 28,5 miljoen euro uit om de werkdruk in de forensische zorg te verminderen en de veiligheid te vergroten. Het gaat om zorg aan volwassenen die in een tbs-kliniek of een psychiatrische inrichting zitten. Het geld van het kabinet is vooral bedoeld om extra personeel te werven.
Geen opsporingsonderzoek naar appartement Pechtold
Bron:NOS / politiek

(13-07-2018 16:10)


Er komt geen strafonderzoek naar het Scheveningse appartement dat D66-leider Pechtold van een Canadese oud-diplomaat heeft gekregen. Het OM en de procureur-generaal bij de Hoge Raad concluderen dat er geen aanwijzingen zijn voor een misdrijf. Ze deden onderzoek nadat er 200 aangiftes waren binnengekomen tegen Pechtold.
Omtzigt (CDA): nabestaandenpensioen moet beter geregeld
Bron:NOS / politiek

(13-07-2018 10:12)


Nabestaanden hebben recht op betere voorzieningen, vindt CDA-Kamerlid Omtzigt. Nu lopen sommige weduwen en weduwnaars geld mis, doordat het nabestaandenpensioen niet bij ieder pensioenfonds hetzelfde geregeld is. Omtzigt dient vandaag met collega-coalitiepartij ChristenUnie een voorstel in om dat te veranderen.
THUMB
Hardere aanpak van criminelen die 'bovenwereld' manipuleren
Bron:NOS / politiek

(12-07-2018 07:26)


Minister Grapperhaus van Justitie wil criminelen die door hun investeringen in de bovenwereld vaak buiten het zicht van de politie blijven, harder aanpakken. Hij trekt hiervoor eenmalig 100 miljoen euro uit, zoals was aangekondigd in het regeerakkoord.
THUMB
Collegegeld voor eerste studiejaar gehalveerd
Bron:NOS / politiek

(10-07-2018 22:37)


Alle nieuwe studenten aan universiteiten en hogescholen betalen voortaan de helft minder collegegeld voor hun eerste studiejaar. De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel hierover van minister Van Engelshoven van Onderwijs. De korting geldt alleen voor mensen die nog niet eerder hebben gestudeerd.
PvdA-fractievoorzitter senaat legt taken neer om examenschandaal
Bron:NOS / politiek

(10-07-2018 18:39)


De fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, André Postema, legt zijn functie neer. Hij blijft wel lid van de Eerste Kamer. Dat heeft de PvdA-senaatsfractie laten weten. Vice-fractievoorzitter Esther-Mirjam Sent neemt de taken van fractievoorzitter waar, tot er een nieuwe voorzitter is gekozen.
THUMB
Preventieve hiv-remmers voor homo's met wisselende seksuele contacten
Bron:NOS / politiek

(10-07-2018 15:08)


Het kabinet verstrekt de komende vijf jaar preventieve hiv-remmers (PrEP). De medicijnen zijn bestemd voor de naar schatting 6500 homoseksuele mannen met wisselende seksuele contacten. Minister Bruins denkt dat zo 250 hiv-infecties per jaar kunnen worden voorkomen.
Minister Slob weer thuis, maar voorlopig nog niet aan het werk
Bron:NOS / politiek

(10-07-2018 11:14)


Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) is sinds vandaag weer thuis, na een ziekenhuisopname van bijna een week. Slob werd vorige week in het ziekenhuis in zijn woonplaats Zwolle opgenomen vanwege een bacteriële infectie. Afgelopen vrijdag is de minister geopereerd aan infecties in zijn dijbeen en pols.
THUMB
Rutte en Trump praten verder over handelsconflict
Bron:NOS / politiek

(06-07-2018 18:00)


Premier Rutte en de Amerikaanse president Trump hebben afgesproken dat ze het gesprek over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie samen voortzetten. Dat zei de premier in zijn wekelijkse gesprek met de NOS. De twee hebben volgende week al de kans om door te praten over handel en invoerrechten.
Wietproef in zes tot tien gemeenten, tegen advies deskundigen in
Bron:NOS / politiek

(06-07-2018 14:32)


De wietproef wordt de komende vier jaar in zes tot tien gemeenten uitgevoerd. Dat heeft het kabinet besloten. Dit zijn veel minder gemeenten dan er volgens het advies van de commissie-Knottnerus nodig zijn voor een betrouwbare uitkomst. Toch verwachten de verantwoordelijke ministers Grapperhaus en Bruins dat dit een volwaardig experiment is dat bruikbare resultaten oplevert.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: