Politiek
Ouder >> 
SP kiest nieuwe voorzitter, maar Marijnissen is boegbeeld
Bron:NOS / politiek

(13-12-2019 20:05)


De afgelopen jaren waren ze misschien wel even zichtbaar bij de SP: fractievoorzitter Lilian Marijnissen en partijvoorzitter Ron Meyer. Dat moet veranderen vinden de twee kandidaten die strijden om de opvolging van Meyer. "Marijnissen is het boegbeeld, wij gaan naar de achtergrond.
THUMB
Rutte: debat over nexit is 'waanzin'
Bron:NOS / politiek

(13-12-2019 17:15)


Een debat over het verlaten van de Europese Unie door Nederland is waanzin, vindt premier Rutte. PVV-leider Geert Wilders wil, nu nagenoeg vaststaat dat de Britten op 31 januari de EU verlaten, zo snel mogelijk een debat in de Tweede Kamer om dat voorbeeld te volgen.
Topambtenaar Hasekamp directeur Centraal Planbureau
Bron:NOS / politiek

(13-12-2019 16:01)


Pieter Hasekamp wordt de nieuwe directeur van het Centraal Planbureau (CPB). Het kabinet heeft hem benoemd als opvolger van Laura van Geest op, die naar de Autoriteit Financiële Markten vertrekt. Het CPB maakt economische prognoses en analyses en geldt als de rekenmeester van het kabinet.
THUMB
Minister Slob wil opheldering over kosten NTR College Tour
Bron:NOS / politiek

(13-12-2019 09:02)


Minister Slob van Media wil opheldering van de omroepen BNNVARA en NTR over de kosten van het programma College Tour. Die zijn met 42,7 procent toegenomen sinds Matthijs van Nieuwkerk het programma presenteert, bleek deze week uit een rapport van de Algemene Rekenkamer.
THUMB
Volgende week horen gedupeerden Belastingdienst hoeveel ze krijgen
Bron:NOS / politiek

(12-12-2019 18:48)


De 300 gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagzaak die recht hebben op een schadevergoeding krijgen volgende week per brief te horen hoeveel ze van de Belastingdienst krijgen. Dat bedrag moet voor Kerstmis overgemaakt zijn. Dat zegt staatssecretaris Snel van Financiën tegen de NOS.
THUMB
Kabinet blijft steun zoeken voor stikstofwet
Bron:NOS / politiek

(12-12-2019 12:08)


Het kabinet probeert uit alle macht steun te krijgen voor de spoedwet stikstof. De Tweede Kamer nam die wet vorige week aan, maar de Eerste Kamer moet er nog over praten en het is nog maar de vraag of ook daar genoeg voorstemmers zijn. In de Tweede Kamer stemden onder meer GroenLinks en de PvdA tegen, en de steun van een van die twee partijen is waarschijnlijk nodig in de senaat, waar de coalitie geen meerderheid heeft.
THUMB
Natuurorganisaties en kabinet: met iedereen in gesprek blijven over stikstof
Bron:NOS / politiek

(11-12-2019 22:49)


Alle partijen moeten met elkaar in gesprek blijven over de stikstofproblematiek. Dat is zo ongeveer de uitkomst van het overleg vanavond op het Catshuis tussen natuurbeschermers en premier Rutte en minister Schouten van Landbouw en Natuur. "Je moet opletten dat je niet in een soort van strijd zit", zei Rutte na afloop.
THUMB
Waarschuwing aan Tweede Kamer: pas op met PFAS-vervuiling drinkwater
Bron:NOS / politiek

(11-12-2019 19:27)


De plekken waar drinkwater wordt gewonnen moeten in de toekomst goed worden beschermd tegen vervuiling met PFAS. Dit pleidooi hielden de drinkwaterbedrijven tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de PFAS-problematiek. Zij pleiten ervoor de strengste norm van 0,1 microgram PFAS per kilo grond toe te passen in alle gebieden waar nu of in de toekomst drinkwater wordt gewonnen of opgeslagen.
THUMB
Rutte: Dijkhoff is niet per se mijn opvolger
Bron:NOS / politiek

(11-12-2019 13:26)


Premier Rutte ziet Klaas Dijkhoff niet als zijn gedoodverfde opvolger. In het jaarlijkse interview met hem in het kerstnummer van Elsevier Weekblad noemt Rutte nadrukkelijk ook minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Zij doet het volgens hem ook prima.
THUMB
Spiermedicijn vanaf 1 januari voor iedereen vergoed
Bron:NOS / politiek

(11-12-2019 11:12)


Het medicijn Spinraza tegen de spierziekte SMA komt vanaf volgend jaar in het basispakket tegen ziektekosten. Minister Bruins had dat plan in juni al aangekondigd, nu heeft hij met fabrikant Biogen afspraken gemaakt over de prijs. Spinraza wordt nu alleen vergoed voor kinderen tot 9,5 jaar.
THUMB
Fractie-Otten in Eerste Kamer achter stikstofwet; steun neemt toe
Bron:NOS / politiek

(13-12-2019 18:27)


De kans is steeds groter dat de stikstofwet van het kabinet zal worden aangenomen. De drie leden van de fractie-Otten in de Eerste Kamer zullen de wet steunen, zei Otten na een gesprek op het Torentje met premier Rutte en minister Hoekstra. Volgende week behandelt de Eerste Kamer de wet waarmee het kabinet de stikstofcrisis aanpakt en de bouw weer op gang wil helpen; volgens die wet is geen vergunning meer nodig als de stikstofuitstoot van een bouwproject onder een bepaalde waarde blijft.
Kabinet wil economische groei aanjagen
Bron:NOS / politiek

(13-12-2019 16:40)


Het kabinet wil de economie de komende twintig jaar extra aanjagen om de inkomens van huishoudens te kunnen laten groeien. Het is bang dat de welvaartstoename vooral gaat naar de collectieve lasten, maar niet naar de huishoudens. Dit kabinet wil daarom plannen ontwikkelen om de economische groei verder te stimuleren, staat in de 'groeibrief' die het vanmiddag heeft gepubliceerd.
Fiscus belt ouders om zwartgelakte dossiers kinderopvangtoeslag
Bron:NOS / politiek

(13-12-2019 15:21)


De ouders die deze week een dossier over hun kinderopvangtoeslag kregen met zwartgelakte pagina's krijgen meer uitleg over hun zaak. Dat heeft staatssecretaris Snel gezegd na afloop van de wekelijkse ministerraad. "We hebben telefoontjes gepleegd met de ouders, en gezegd dat wij graag bij ze langskomen", zei Snel.
Drie scheepsbouwers in de race voor bouw nieuwe onderzeeër marine
Bron:NOS / politiek

(12-12-2019 22:42)


Het kabinet wil drie scheepsbouwers een ontwerp laten maken voor een nieuwe onderzeeboot voor de Koninklijke Marine. Een van de drie zal uiteindelijk de opdracht krijgen om de opvolger van de Walrusklasse daadwerkelijk te gaan bouwen. De ministerraad zal naar verwachting morgen besluiten om op deze manier verder te gaan, of eventueel een week later.
THUMB
Kamer neemt geen genoegen met zwartgelakte dossiers kinderopvangtoeslag
Bron:NOS / politiek

(12-12-2019 16:30)


De Tweede Kamer neemt geen genoegen met de dossiers vol zwartgelakte pagina's van de Belastingdienst over de kinderopvangtoeslag. SP-Kamerlid Leijten wil daar nog volgende week een debat over met staatssecretaris Snel. Haar verzoek wordt door alle fracties gesteund.
Deelnemers Noordzeeakkoord willen duidelijkheid van kabinet
Bron:NOS / politiek

(11-12-2019 23:30)


Vertegenwoordigers van de visserij-, natuur- en milieuorganisaties en de windmolen-, olie- en gasindustrie willen duidelijkheid van het kabinet over afspraken die er gemaakt zijn over het verdelen van de Noordzee. Vanwege de bouw van grote windmolenparken is er steeds minder ruimte voor de vissers en komt de natuur onder druk te staan.
THUMB
Wiebes: EU pakt met Green Deal leiderschapsrol in de wereld
Bron:NOS / politiek

(11-12-2019 20:01)


Het ligt voor de hand dat de Europese Unie de leiderschapsrol overneemt bij de aanpak van klimaatverandering, nu de VS uit het Klimaatakkoord van Parijs stapt. Dat zegt minister Wiebes in reactie op de presentatie van de Europese Green Deal. Wiebes is in Madrid, waar ministers van over de hele wereld bezig zijn met de laatste dagen van de klimaattop.
THUMB
Snel begrijpt ophef over zwartgelakte dossiers kinderopvangtoeslag
Bron:NOS / politiek

(11-12-2019 14:39)


Staatssecretaris Snel vindt het begrijpelijk dat er ophef is ontstaan over de dossiers die ouders hebben gekregen van de Belastingdienst. De "paginalange zwartgelakte stukken geven een vertekend beeld", schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Snel reageert op een filmpje dat op Twitter rondgaat.
THUMB
Natuurorganisaties tegen kabinet: grijp kans om te investeren in natuur
Bron:NOS / politiek

(11-12-2019 11:21)


Negen natuurorganisaties, waaronder Greenpeace, Natuurmonumenten, het Wereld Natuur Fonds en de Vogelbescherming spreken vanavond in het Catshuis met premier Rutte en minister Schouten over de stikstofcrisis. Ze vinden dat de Nederlandse natuur is verwaarloosd en presenteren vanavond een gezamenlijk plan van aanpak.
THUMB
SP en CDA kwaad over zwartgelakte dossiers kinderopvangtoeslag
Bron:NOS / politiek

(11-12-2019 09:05)


Tweede Kamerleden zijn boos over de dossiers die enkele ouders hebben gekregen die werden verdacht van fraude met de kinderopvangtoeslag. Volgens SP-Kamerlid Leijten zijn er inmiddels zeker tien ouders die multomappen met een paar volledig zwartgelakte rapporten hebben gekregen.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: