Politiek
Ouder >> 
1,5 miljard euro coronacompensatie voor ov-bedrijven
Bron:NOS / politiek

(05-06-2020 18:00)


Het kabinet trekt anderhalf miljard euro uit voor een steunpakket voor de ov-bedrijven. Met het bedrag worden vervoerders gecompenseerd voor teruggelopen reizigersaantallen door de coronacrisis. "Om de economie weer te kunnen openen, hebben we aan het ov gevraagd om weer een volwaardige dienstregeling aan te bieden", zegt staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur.
'Overheid overweegt steun aan jarenlang verlieslijdende HEMA'
Bron:NOS / politiek

(05-06-2020 08:44)


Moet de Nederlandse overheid bijspringen om winkelconcern HEMA overeind te houden? Die vraagt ligt volgens Het Financieele Dagblad op tafel. De krant schrijft dat de overheid betrokken is bij onderhandelingen die de eigenaar Marcel Boekhoorn voert met banken en schuldeisers.
THUMB
Rutte: ik ben anders gaan denken over Zwarte Piet
Bron:NOS / politiek

(04-06-2020 23:01)


Premier Rutte heeft "grote veranderingen" doorgemaakt in zijn standpunt over Zwarte Piet. Hij heeft nu meer begrip voor mensen die zich gediscrimineerd voelen door de zwart geschminkte hulp van Sinterklaas, zo maakte hij duidelijk in een debat in de Tweede Kamer naar aanleiding van de anti-racismedemonstraties in Nederland.
THUMB
Ministers overleggen in Parijs over steun KLM
Bron:NOS / politiek

(04-06-2020 21:37)


De ministers Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Hoekstra (Financiën) hebben in Parijs met de top van Air France-KLM gesproken over de steun aan KLM en de voorwaarden waaronder die kan plaatsvinden. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën was het gesprek "constructief".
THUMB
Premier veroordeelt Dam-demonstratie: 'abnormaal' om geen afstand te houden
Bron:NOS / politiek

(03-06-2020 16:09)


Premier Rutte is kritisch over het verloop van de drukke demonstratie tegen racisme in Amsterdam afgelopen maandag. Er waren duizenden demonstranten op de Dam en het was onmogelijk om anderhalve meter afstand te houden. De Amsterdamse burgemeester Halsema heeft niet ingegrepen en dat heeft niet alleen in politiek Den Haag tot verontwaardigde reacties geleid.
Nederland wil samen met andere landen aan coronavaccin komen
Bron:NOS / politiek

(03-06-2020 13:47)


Nederland en drie andere Europese landen slaan de handen ineen om snel de beschikking te krijgen over een vaccin tegen het coronavirus. Het kabinet wil samen met Duitsland, Frankrijk en Italië "kansrijke initiatieven" in kaart brengen en onderhandelen met ontwikkelaars en farmaceutische bedrijven.
THUMB
'Asscher wordt opnieuw lijsttrekker PvdA'
Bron:NOS / politiek

(03-06-2020 06:59)


Lodewijk Asscher wordt opnieuw lijsttrekker van de PvdA. Tegenkandidaten konden zich tot eind vorige week melden, maar dat heeft niemand gedaan. Dat meldt RTL Nieuws op basis van bronnen. Het partijbestuur van de PvdA zal het lijsttrekkerschap vandaag bekrachtigen.
THUMB
Kamerleden brengen in groepen hun stem uit
Bron:NOS / politiek

(02-06-2020 16:51)


Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis zijn in de Tweede Kamer hoofdelijke stemmingen geweest. Dat gebeurde op een aangepaste manier. Bij een hoofdelijke stemming wordt van alle aanwezige leden de naam opgeroepen en zij zeggen dan of ze voor of tegen een voorstel zijn.
Bas van 't Wout (VVD) nieuwe staatssecretaris Sociale Zaken
Bron:NOS / politiek

(02-06-2020 14:44)


Bas van 't Wout wordt de nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat bevestigen ingewijden. Van 't Wout (41) is nu nog Kamerlid voor de VVD en vice-fractievoorzitter van de liberalen. Hij volgt zijn partijgenoot Tamara van Ark op.
THUMB
Grapperhaus: de Amsterdamse raad moet over Halsema oordelen
Bron:NOS / politiek

(02-06-2020 14:37)


Het kabinet wil geen oordeel vellen over het optreden van de Amsterdamse burgemeester bij de antiracismedemonstratie gisteren. "Verantwoording wordt in de gemeenteraad afgelegd", zei minister van Justitie en Veiligheid in het Vragenuur. PVV-leider Wilders vroeg de minister om Halsema te ontslaan.
Minister Kaag wil niet naar Wereldhandelsorganisatie
Bron:NOS / politiek

(05-06-2020 10:03)


Minister Kaag is niet beschikbaar om de hoogste baas van Wereldhandelsorganisatie WTO te worden. Dat zei haar woordvoerder voorafgaand aan de ministerraad. Zelf zei Kaag het iets meer omfloerst: "Ik ben geen kandidaat. Ik ga niet verhuizen, misschien zien sommigen dat graag, dat weet ik niet.
Eerste versie van corona-dashboard openbaar
Bron:NOS / politiek

(05-06-2020 07:45)


Het ministerie van Volksgezondheid heeft een eerste versie van het 'dashboard' gepubliceerd, waarin verschillende gegevens over verspreiding van het coronavirus bijeen zijn gebracht. Het gaat onder meer om het aantal opnames op de intensive care, positieve testuitslagen en het aantal besmettelijke mensen.
Grapperhaus blijft zwijgen over wrevel met burgemeester Halsema
Bron:NOS / politiek

(04-06-2020 22:41)


Minister Grapperhaus weigert in te gaan op kritiek van Kamerleden op het wrevelige app-gesprek met de Amsterdamse burgemeester Halsema over haar aanpak van de overvolle racismedemonstratie op de Dam, waar geen anderhalve meter afstand werd gehouden. De letterlijke teksten zijn vandaag openbaar gemaakt en daaruit blijkt dat de twee maandagavond ruzieden over de vraag of er nu wel of geen ruggespraak was geweest over het besluit om niet in te grijpen.
THUMB
Rutte over racisme: ook Nederland heeft een probleem
Bron:NOS / politiek

(03-06-2020 19:05)


Premier Rutte ging naast de vakantie ook in op de antiracismedemonstraties in de VS en in Nederland. "De dood van George Floyd is onacceptabel", zei hij in de persconferentie na afloop van het corona-crisisberaad. Floyd, een zwarte man, kwam om het leven in de Amerikaanse stad Minneapolis nadat hij minutenlang op de grond werd gedrukt door een witte politieagent.
THUMB
Meer flexwerkers komen in aanmerking voor corona-uitkering
Bron:NOS / politiek

(03-06-2020 15:26)


Meer flexwerkers die door de coronacrisis geen werk meer hebben, kunnen een uitkering krijgen. Maar het bedrag wordt lager. Volgens de oorspronkelijke plannen van het kabinet moesten de betrokkenen kunnen aantonen dat ze in de maand februari 500 euro of meer hadden verdiend.
Met corona besmette nertsenfokkerijen worden geruimd
Bron:NOS / politiek

(03-06-2020 10:56)


Nertsenfokkerijen waar het coronavirus is vastgesteld worden geruimd. Haagse bronnen bevestigen een bericht daarover van RTL Nieuws. Het gaat om zes bedrijven met in totaal acht locaties in Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne en Sint Anthonis, allemaal in Noord-Brabant.
Ombudsman onderzoekt drinkwatertekort op Sint Eustatius
Bron:NOS / politiek

(02-06-2020 18:18)


De Nationale Ombudsman is een onderzoek gestart naar drinkwatertekorten op Sint Eustatius. Inwoners hebben soms urenlang geen drinkwater doordat er storingen zijn in de installaties. Het probleem is extra nijpend nu ze vaker hun handen moeten wassen om het coronavirus tegen te gaan.
THUMB
Kamer stemt tegen handelsverdrag met Zuid-Amerikaanse landen
Bron:NOS / politiek

(02-06-2020 16:24)


De Tweede Kamer heeft tegen het Mercosur-verdrag gestemd. Het handelsakkoord tussen de EU en de Zuid-Amerikaanse douane-unie Mercosur die bestaat uit Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay, werd vorig jaar gesloten in Brussel. Het akkoord had volgend jaar moeten ingaan.
THUMB
Tweede Kamer wil 'mini-enquête' naar affaire kinderopvangtoeslag
Bron:NOS / politiek

(02-06-2020 14:39)


De Tweede Kamer wil een parlementaire ondervraging organiseren naar de affaire rond de kinderopvangtoeslag. Bij de ondervraging, ook wel 'mini-enquête' genoemd, zullen ministers, staatssecretarissen en betrokken ambtenaren onder ede worden gehoord. Alle partijen in de Kamer stemden voor.
Felle kritiek op Halsema vanuit politiek Den Haag: 'Ze had in moeten grijpen'
Bron:NOS / politiek

(02-06-2020 08:26)


Vanuit politiek Den Haag klinkt kritiek op burgemeester Halsema van Amsterdam, die gisteren een demonstratie tegen racisme van duizenden mensen op de Dam heeft toegelaten. "Dit is natuurlijk niet een goed beeld voor al die Amsterdammers en Nederlanders die zich al maandenlang dingen ontzeggen omdat ze met zijn allen proberen dat virus te verslaan", vindt VVD-fractievoorzitter Dijkhoff.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: