Politiek
Ouder >> 
Minister houdt Turkse weekendscholen in de gaten
Bron:NOS / politiek

(16-11-2018 16:57)


Turkse weekendscholen in Nederland staan niet onder toezicht van de Inspectie van het Onderwijs, maar minister Koolmees houdt naar eigen zeggen wel een oogje in het zeil. "We proberen een beeld te hebben van wat daar precies gebeurt", zei de minister van Sociale Zaken na de ministerraad.
THUMB
Grapperhaus roept ouders op: mijd Sint-intocht niet
Bron:NOS / politiek

(16-11-2018 14:25)


Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hoopt dat mensen zich er morgen niet van laten weerhouden om naar de intocht van Sinterklaas in Zaanstad te gaan. "Ik wil ouders oproepen: voel je vrij om erheen te gaan." Er zijn morgen vier groepen die willen demonstreren in Zaanstad.
THUMB
Mei Li Vos PvdA-lijsttrekker Eerste Kamer
Bron:NOS / politiek

(16-11-2018 13:45)


Bij de Eerste Kamerverkiezingen wordt Mei Li Vos lijsttrekker van de PvdA. De leden verkozen haar boven Ruud Koole, Esther-Mirjam Sent en Jeroen Recourt, die in die volgorde tweede, derde en vierde werden. Volgens Vos brengt de PvdA een "positief links alternatief voor het kille marktdenken".
Griffierechten voor lage vorderingen naar beneden
Bron:NOS / politiek

(16-11-2018 11:10)


De griffierechten voor civiele zaken over relatief kleine bedragen gaan omlaag, die voor grote bedragen stijgen juist. Minister Dekker voor Rechtsbescherming wil met deze aanpassingen tegemoetkomen aan de kritiek dat de huidige tarieven de toegang tot de rechter te veel zouden belemmeren.
THUMB
Geen pensioenakkoord na marathonoverleg, gesprekken na weekend verder
Bron:NOS / politiek

(16-11-2018 06:11)


Werkgevers en vakbonden hebben na een marathonoverleg geen akkoord bereikt over een nieuw pensioenstelsel. Het overleg begon gisteravond om 21.00 uur en is de hele nacht doorgegaan. De gesprekken worden na het weekend voortgezet. Premier Rutte schoof voor de derde keer aan bij het overleg over de hervorming van het pensioenstelsel.
Kabinet bereid levensverwachting los te koppelen van AOW-leeftijd
Bron:NOS / politiek

(15-11-2018 18:39)


Het kabinet is bereid de AOW-leeftijd minder snel te laten stijgen dan is afgesproken. Dat is nu de inzet om tot een akkoord te komen aan de onderhandelingstafel van het pensioenakkoord. Daarmee is het kabinet deels bereid tegemoet te komen aan een eis van de vakbonden.
THUMB
Blok en Kamer botsen over wapenembargo tegen Saudi-Arabië
Bron:NOS / politiek

(15-11-2018 15:47)


Minister Blok ziet het niet zitten om in de VN-veiligheidsraad te pleiten voor een wapenembargo tegen Saudi-Arabië, zoals de Tweede Kamer wil. Een overgrote meerderheid in de Kamer, waaronder coalitiepartijen D66, CDA, en ChristenUnie, steunde vanmiddag een motie om de wapenleveranties aan te pakken.
Hoofdbestuur 50Plus roept leden op om deel van eigen bestuur te ontslaan
Bron:NOS / politiek

(14-11-2018 19:08)


Het hoofdbestuur van de ouderenpartij 50Plus wil een deel van het eigen bestuur ontslaan. Het gaat om "een of meerdere bestuursleden", staat in een uitnodiging voor een extra ledenvergadering op donderdag 29 november in Driebergen. In de uitnodiging staat niet om welke bestuursleden het gaat.
PvdA wil wettelijk recht op onbereikbaarheid
Bron:NOS / politiek

(14-11-2018 09:45)


De PvdA wil dat werknemers het wettelijke recht krijgen om in hun vrije tijd onbereikbaar te zijn voor hun werkgever. Volgens Kamerlid Van Dijk is werkstress "een van de grootste ziekmakers" van deze tijd. Van Dijk komt in de Week van de Werkstress met het plan om de Arbeidstijdenwet te moderniseren.
THUMB
Kabinet maakt aanpak mensenhandel bekend, 'plan mist visie'
Bron:NOS / politiek

(13-11-2018 22:56)


Het kabinet heeft zijn plannen bekendgemaakt voor de aanpak van mensenhandel in Nederland. Daarin staat onder meer dat Nederlandse politieagenten mensenhandel al in 'bronlanden' moeten tegengaan en dat de prostitutiebranche verder wordt gereguleerd. Het plan Samen tegen mensenhandel is door staatssecretaris Harbers van Asielzaken aangeboden aan de Tweede Kamer.
THUMB
Premier Rutte laat de wereld weten: Nederland is tegen Europees leger
Bron:NOS / politiek

(16-11-2018 16:03)


Premier Rutte gaf op zijn wekelijkse persconferentie een nadrukkelijk signaal af, bedoeld voor de internationale gemeenschap: Nederland is tegen een Europees leger zoals Frankrijk en Duitsland willen. Hij voelt helemaal niets voor de pleidooien van de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel.
Kabinet in cassatie voor Urgenda-uitspraak
Bron:NOS / politiek

(16-11-2018 14:02)


Het kabinet gaat in cassatie in de Urgenda-zaak, de laatste mogelijkheid om een gerechtelijke uitspraak aan te vechten. In de Urgenda-zaak legden de recht en het hof het kabinet op bepaalde klimaatdoelen te halen. Minister Wiebes zegt dat de Staat geen bezwaar maakt tegen de inhoud van de Urgenda-uitspraak.
THUMB
Rutte herhaalt nog maar eens: ik ga niet naar Brussel
Bron:NOS / politiek

(16-11-2018 12:43)


Premier Rutte gaat echt geen Europese topfunctie accepteren. In het radioprogramma 1op1 op NPO Radio 1 zei hij stellig: "Ik blijf. Ik ga niet naar Brussel." Rutte, die nu acht jaar in het Torentje zit en daarmee een van de langstzittende leiders van Europa is, zegt dat hij zijn klus in Nederland wil afmaken.
THUMB
Schietende agent altijd voor rechtbank Midden-Nederland
Bron:NOS / politiek

(16-11-2018 09:24)


Als een agent voor de rechter moet komen vanwege het gebruik van ongeoorloofd geweld, dient die zaak in de toekomst altijd voor de rechtbank Midden-Nederland. Dat voorstel heeft minister Grapperhaus naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat dit soort zaken voortaan door één rechtbank zou worden behandeld, was al afgesproken in het regeerakkoord.
THUMB
Defensieminister: Nederland wil nog steeds geen Europees leger
Bron:NOS / politiek

(15-11-2018 22:21)


Nederland wil nog steeds geen Europees leger. Dit standpunt heeft minister Bijleveld van Defensie herhaald in de Tweede Kamer. Zij vindt de ambities van de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel veel te ver gaan. "Wij gaan over onze eigen militaire inzet", zegt Bijleveld.
Nederland worstelt met VN-migratiepact van Marrakech
Bron:NOS / politiek

(15-11-2018 16:24)


Nederland weet nog niet wat het aanmoet met het VN-migratiepact. Dat is een serie afspraken over migratie die volgende maand in de Marokkaanse stad Marrakech wordt goedgekeurd. De verklaring is omstreden. Een aantal landen heeft laten weten dat het niet akkoord gaat.
Defensie koopt materieel voortaan bij voorkeur in Nederland
Bron:NOS / politiek

(15-11-2018 08:13)


Als de krijgsmacht nieuw materieel nodig heeft, moet dat bij voorkeur van Nederlandse bodem zijn. Dat is niet alleen goed voor de nationale veiligheid, maar ook voor de Nederlandse industrie, vindt het kabinet. Minister Bijleveld van Defensie en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken presenteren vandaag de nieuwe Defensie Industrie Strategie, waar dat in staat.
THUMB
Pensioenakkoord binnen handbereik, morgen verder
Bron:NOS / politiek

(14-11-2018 17:53)


Zeven jaar is er over onderhandeld: een grondige modernisering van het pensioenstelsel. Er is nu een akkoord binnen handbereik want de onderhandelingen zitten in de eindfase. Het betekent dat het verplichte pensioen voor werknemers de komende jaren flink gaat veranderen.
Peilingwijzer: VVD verliest, coalitiepartijen ver onder de 75 zetels
Bron:NOS / politiek

(14-11-2018 06:04)


In de Peilingwijzer is de VVD de laatste maanden duidelijk aan het dalen, terwijl de PVV en de PvdA winnen. De VVD is in het gewogen gemiddelde van verschillende politieke peilingen nog steeds de grootste partij met 24 tot 28 zetels, maar dat is duidelijk minder dan twee maanden geleden, toen de VVD op 28 tot 32 stond.
THUMB
Burgemeestersbenoeming gaat uit de grondwet
Bron:NOS / politiek

(13-11-2018 22:39)


De manier waarop burgemeesters worden aangesteld, wordt uit de grondwet gehaald. De Eerste Kamer gaat volgende week voor een voorstel daartoe van D66-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Jetten stemmen. Na het debat dat de senaat de hele dag voerde over zijn voorstel om de procedure te schrappen bleek er de vereiste twee derde meerderheid te zijn.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: