Politiek
Ouder >> 
THUMB
Goed gesprek, maar onderwijsstaking blijft voorlopig staan
Bron:NOS / politiek

(16-10-2019 18:28)


Het gesprek van de onderwijssector met premier Rutte en minister Slob van Onderwijs was volgens beide partijen "een goed gesprek". Bonden en werkgevers waren uitgenodigd op het Torentje om te praten over de problemen in het onderwijs. Er komt een gevolggesprek, nog voor de aangekondigde onderwijsstaking op 6 november.
THUMB
'Kabinetsbeleid stikstof juridisch onhoudbaar', Kamer in verwarring
Bron:NOS / politiek

(16-10-2019 17:07)


Het stikstofbeleid voor de landbouw dat het kabinet nu voorstelt, is op juridisch drijfzand gebouwd. En de stikstofberekeningen en -modellen zijn zo onzeker dat je er geen beleid op moet willen baseren. Dat zeggen verschillende wetenschappers, juridisch deskundigen en advocaten die waren uitgenodigd door de Tweede Kamer.
'Hete herfstdag' voor kabinet; boeren, leraren en Syrië op de agenda
Bron:NOS / politiek

(16-10-2019 09:46)


Het is nog maar een kleine maand geleden dat het Prinsjesdag was, en er voor het kabinet geen wolkje aan de lucht leek. Maar inmiddels ziet het er heel anders uit in politiek Den Haag. "Het belooft vandaag een hete herfstdag te worden", zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp.
Partij voor de Dieren zet voorzitter uit partij na mediaoptredens
Bron:NOS / politiek

(15-10-2019 20:04)


De Partij voor de Dieren heeft voorzitter Sebastiaan Wolswinkel uit de partij gezet. Volgens het partijbestuur legde Wolswinkel de afgelopen maanden "stelselmatig bestuursbesluiten naast zich neer". Ook vindt het bestuur dat hij de partij heeft beschadigd door bij verschillende optredens in de media zijn mening te uiten.
THUMB
Grapperhaus: geen rechtsongelijkheid tussen boeren en klimaatactivisten
Bron:NOS / politiek

(15-10-2019 14:46)


Minister Grapperhaus vindt niet dat er sprake is van rechtsongelijkheid bij de behandeling van demonstraties van boeren en klimaatactivisten. In het vragenuur in de Tweede Kamer zei hij dat er wezenlijke verschillen waren tussen de demonstratie van boeren in Den Haag en die van klimaatactivisten in Amsterdam.
THUMB
Kamer steunt vaccinatiewet D66, maar wil meer maatregelen
Bron:NOS / politiek

(15-10-2019 11:31)


Kinderdagverblijfcentra moeten de wettelijke mogelijkheid krijgen om kinderen te weren die niet zijn ingeënt tegen infectieziekten als de mazelen. Dat initiatiefvoorstel verdedigt D66-Kamerlid Raemakers vanmiddag in de Tweede Kamer. Het lijkt op de steun van een Kamermeerderheid te kunnen rekenen.
Van Texel tot Buitenkaag: groot onderhoud aan infrastructuur Noord-Holland
Bron:NOS / politiek

(14-10-2019 18:12)


Twaalf bruggen, vijf sluizen, drie tunnels, wegen en het gemaal van IJmuiden: een flink aantal infrastructuurprojecten in Noord-Holland krijgt de komende jaren een opknapbeurt. Een miljardenproject, zegt minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.
PvdA trekt steun aan CETA-verdrag in, geen meerderheid meer
Bron:NOS / politiek

(14-10-2019 16:37)


De PvdA is niet langer voor het vrijhandelsverdrag CETA tussen de EU en Canada. Volgens partijleider Asscher zijn zaken als eerlijke arbeid, milieu en dierenwelzijn onvoldoende geregeld in de verdragstekst die nu voorligt. Nu de PvdA zijn steun intrekt, is er geen meerderheid meer voor CETA in de Eerste Kamer.
THUMB
Defensieminister Bijleveld over Trump: zo ga je niet met elkaar om
Bron:NOS / politiek

(12-10-2019 15:45)


Minister Bijleveld van Defensie is "teleurgesteld" in president Trump omdat hij Nederland en andere landen vooraf niet heeft geïnformeerd over de aftocht van de Amerikaanse troepen uit het noordoosten van Syrië. "Zo ga je niet met elkaar om. Bondgenoten moeten elkaar altijd netjes informeren", zei Bijleveld op een defensiebijeenkomst in Den Haag.
Nederland schort wapenexport naar Turkije op
Bron:NOS / politiek

(11-10-2019 19:04)


Nederland geeft geen toestemming meer voor wapenexporten naar Turkije, zolang de militaire operatie in Noordoost-Syrië voortduurt. Dat zei vicepremier Hugo de Jonge na afloop van de ministerraad. Nederland levert vooral onderdelen van wapens en stopt ook daarmee.
THUMB
Renovatie Binnenhof definitief jaar uitgesteld
Bron:NOS / politiek

(16-10-2019 17:33)


De grootscheepse renovatie van het Binnenhof in Den Haag wordt definitief een jaar uitgesteld. Niet volgend jaar, maar in 2021 kunnen de werkzaamheden pas beginnen. Dat schrijft staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Twee weken geleden liet Knops al doorschemeren dat de planning niet gehaald zou worden.
THUMB
Kabinet en Kamer: probeer van 5 mei jaarlijks een vrije dag te maken
Bron:NOS / politiek

(16-10-2019 12:20)


Het kabinet en de Tweede Kamer willen dat zoveel mogelijk Nederlandse werknemers vrij krijgen op Bevrijdingsdag. Minister Koolmees van Sociale Zaken gaat met werkgevers en werknemers praten over een jaarlijkse doorbetaalde vrije dag op 5 mei, zei premier Rutte in de Tweede Kamer.
THUMB
'Kabinet wil minder vakantievluchten van en naar Schiphol'
Bron:NOS / politiek

(16-10-2019 07:25)


Het kabinet wil de groei van vakantievluchten van Schiphol naar zonbestemmingen temperen. Dat staat volgens de Volkskrant in een concept van de Luchtvaartnota 2020-2050, waar in de luchtvaartwereld naar uit wordt gekeken. Volgens de krant werkt minister Van Nieuwenhuizen aan een regel die luchtvaartmaatschappijen als KLM bevoordeelt, omdat die meer bijdragen aan het wereldwijde netwerk van bestemmingen waar het hele jaar op wordt gevlogen.
Partij voor de Dieren zet voorzitter uit de partij
Bron:NOS / politiek

(15-10-2019 19:13)


De Partij voor de Dieren heeft voorzitter Sebastiaan Wolswinkel met onmiddellijke ingang uit de partij gezet. Volgens het partijbestuur legde Wolswinkel de afgelopen maanden "stelselmatig bestuursbesluiten naast zich neer". Ook vindt het bestuur dat hij de partij heeft beschadigd door bij verschillende optredens in de media zijn mening te uiten.
Kabinet: prostituee moet 21 zijn en vergunning hebben
Bron:NOS / politiek

(15-10-2019 11:40)


Sekswerkers moeten minimaal 21 jaar zijn en een vergunning hebben. En pooiers van prostituees zonder vergunning worden strafbaar. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Broekers-Knol, waarmee het kabinet akkoord is gegaan. Het is bedoeld als wapen tegen uitbuiting en mensenhandel.
THUMB
ChristenUnie: ga met Prinsjesdag het land in
Bron:NOS / politiek

(15-10-2019 03:39)


De Glazen Koets en de troonrede niet in Den Haag, maar in Groningen, Middelburg of Maastricht. Met dat idee komt de ChristenUnie vandaag. Als het Binnenhof vanaf 2021 niet meer beschikbaar is vanwege de renovatie, zou Prinsjesdag steeds in verschillende provinciehoofdsteden gehouden moeten worden.
Gemeenten mogen vanaf 2021 betalingsachterstanden inzien van schuldenaren
Bron:NOS / politiek

(14-10-2019 16:47)


Gemeenten mogen vanaf 2021 in de bestanden van woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars kijken om te zien of iemand betalingsachterstanden opbouwt. Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken wil zo de schuldhulpverlening verbeteren.
Coalitie verdeeld, kabinet blijft erbij: geen IS-strijders terughalen
Bron:NOS / politiek

(14-10-2019 11:37)


Het kabinet blijft erbij dat uit Nederland afkomstige IS-strijders die in Syrië gevangen zitten, niet worden teruggehaald naar Nederland. Dat zei minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid na het wekelijkse coalitieberaad. ChristenUnie en D66 dringen aan op onderzoek naar het terughalen van strijders, nu ze door de gevechten in Noord-Syrië mogelijk weten te ontsnappen.
THUMB
Kamer maakt zich zorgen over arbeidsmigranten
Bron:NOS / politiek

(12-10-2019 08:00)


In de Tweede Kamer hebben SP, D66 en ChristenUnie minister Wouter Koolmees om opheldering gevraagd, nu duidelijk is geworden dat de Inspectie steeds meer meldingen krijgt over arbeidsmigranten. Sinds 2015 is sprake van een toename van 50 procent. Dat baart zorgen, want vaak worden buitenlandse werknemers uitgebuit of werken ze in een schijnconstructie.
THUMB
Minister Blok toch maandag naar Brussel om over Turkije en Syrië te praten
Bron:NOS / politiek

(11-10-2019 14:04)


Minister Blok van Buitenlandse Zaken gaat maandag toch naar Brussel voor een belangrijke vergadering over de situatie in Turkije en Syrië. Het zal ook gaan over de brexit en de toetreding van Albanië, waar Nederland grote bezwaren tegen heeft. Blok zei eerst dat hij koning Willem-Alexander en koningin Máxima zou begeleiden bij hun staatsbezoek aan India.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: