Politiek
Ouder >> 
THUMB
Brandbrief CDA-afdelingen: regeren met Rutte 'geen optie'
Bron:NOS / politiek

(22-04-2021 19:24)


Zo'n twintig CDA-afdelingen verzetten zich tegen deelname aan een kabinet met VVD-leider Rutte. Ze vinden zo'n toetreding "ongeloofwaardig" en "geen optie", zo staat in een brandbrief die vanavond naar het CDA-bestuur en de Eerste en Tweede Kamerleden wordt gestuurd.
THUMB
Kamer onderbreekt reces voor debat over toeslagenaffaire
Bron:NOS / politiek

(22-04-2021 16:03)


De Tweede Kamer komt volgende week terug van reces om te debatteren over de nieuwe onthullingen in de toeslagenaffaire. De Kamer wil uiterlijk maandag een brief van het kabinet over de berichten dat er doelbewust informatie is achtergehouden voor het parlement.
Slob: overleg over ehbo-lessen op scholen
Bron:NOS / politiek

(22-04-2021 12:18)


Minister Slob gaat met het Rode Kruis praten over mogelijkheden om leerlingen in het voortgezet onderwijs kennis bij te brengen over eerste hulp bij ongelukken. Hij zei dat in een debat over een 'burgerinitiatief' van onder meer het Rode Kruis. De hulporganisatie pleit ervoor om op middelbare scholen ehbo-lessen verplicht te stellen.
THUMB
Kamercommissie digitale zaken moet meer greep krijgen op IT
Bron:NOS / politiek

(22-04-2021 08:38)


De Tweede Kamer heeft vanaf vandaag een commissie digitale zaken. Het wordt een 'vaste' commissie, zoals bijvoorbeeld Financiën en Binnenlandse Zaken al hebben. Vorig jaar concludeerde een onderzoekscommissie uit de Kamer dat alle commissies digitalisering 'erbij' doen zonder gespecialiseerde ondersteuning.
Oppositie kwaad over verzwijgen informatie, eist geheime notulen ministerraad
Bron:NOS / politiek

(21-04-2021 19:23)


"De onderste steen moet bovenkomen" (PVV), "Ontluisterend dat volksvertegenwoordigers onder de duim worden gehouden" (PvdA), "Het kabinet is niet bezig met het informeren van de Kamer, maar met het redden van het eigen hachje" (Denk) en "Dit ondergraaft onze volledige democratie" (JA21).
THUMB
Hoekstra (CDA): nieuws toeslagenaffaire schaadt vertrouwen verder
Bron:NOS / politiek

(21-04-2021 16:35)


CDA-leider Hoekstra heeft in zijn tweede gesprek met informateur Tjeenk Willink gesproken over de nieuwe onthullingen van RTL Nieuws over de toeslagenaffaire. RTL meldt dat het kabinet vanaf 2019 doelbewust informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer.
'Kabinet hield informatie over ambtenaren en politici rond toeslagenaffaire bewust achter'
Bron:NOS / politiek

(21-04-2021 13:31)


Het nu demissionaire kabinet heeft in de toeslagenaffaire doelbewust informatie achtergehouden voor het parlement. Tot die conclusie komt RTL Nieuws in een reconstructie van besprekingen in het kabinet. RTL, dat samen met Trouw een grote rol heeft gespeeld bij het aan het licht brengen van het toeslagenschandaal, baseert zich op gesprekken "met bronnen die toegang hebben tot de notulen van de ministerraad".
THUMB
Compensatieverzoek honderden toeslagouders onterecht afgewezen
Bron:NOS / politiek

(21-04-2021 11:50)


Honderden ouders hebben ten onrechte te horen gekregen dat ze niet in aanmerking komen voor de compensatie van 30.000 euro. Staatssecretaris Van Huffelen noemt het verschrikkelijk voor de betrokkenen dat de Belastingdienst opnieuw in de fout is gegaan.
THUMB
Geen extra geld voor zorgbonus, oppositie staat met lege handen
Bron:NOS / politiek

(20-04-2021 15:20)


Het kabinet hoeft geen 765 miljoen euro extra uit te trekken voor een bonus voor het zorgpersoneel. Een voorstel van alle dertien oppositiepartijen haalde zojuist in de Tweede Kamer geen meerderheid. Demissionair minister Van Ark voor Medische Zorg zal op korte termijn een besluit nemen over de exacte hoogte van de netto bonus en welke zorgmedewerkers dit bedrag dan zullen krijgen.
THUMB
Tjeenk Willink ontvangt fractieleiders, Bij1 wil aanpak kloof in samenleving
Bron:NOS / politiek

(20-04-2021 09:34)


Het moet bij de formatie van een nieuw kabinet gaan over "het dichten van de economische en sociaal-maatschappelijke kloven die er voor corona al waren en door de pandemie enorm gegroeid zijn". Dat zei Bij1-leider Simons vanmorgen na haar bezoek aan informateur Tjeenk Willink.
THUMB
Kamer spreekt treurnis uit over informatie missie Afghanistan
Bron:NOS / politiek

(22-04-2021 16:33)


De Tweede Kamer steunt de uitzending van tachtig extra militairen naar Afghanistan, maar heeft veel klachten over de informatievoorziening. Een motie van treurnis over de handelwijze van het kabinet kreeg vanmiddag ruime steun. Een motie van afkeuring van Denk en de SP tegen de ministers Bijleveld en Blok haalde het niet.
'Lekken uit ministerraad is misdrijf, rijksrecherche moet onderzoek doen'
Bron:NOS / politiek

(22-04-2021 12:23)


Ze zijn normaal gesproken zo'n beetje het best bewaarde geheim in politiek Den Haag: de ministerraadnotulen. Gisteren kwam de inhoud van de notulen via RTL Nieuws op straat te liggen. Een zeer ernstige zaak, zeggen drie hoogleraren. "De Rijksrecherche moet onderzoek doen.
THUMB
Bijleveld tegen gepasseerde Kamer: 'ik wil straks geen vlaggen halfstok'
Bron:NOS / politiek

(22-04-2021 11:27)


Minister Bijleveld zag geen andere mogelijkheid dan afgelopen nacht 80 militairen naar Afghanistan te laten vliegen nog voordat de Tweede Kamer daarmee kon instemmen. "Nood breekt wetten", zei ze vanochtend vandaag tegen "geschoffeerde" Kamerleden. "Als we te laat zouden zijn, zou ik het mezelf nooit vergeven.
THUMB
Extra Nederlandse militairen al voor debat vertrokken naar Afghanistan
Bron:NOS / politiek

(22-04-2021 01:22)


Zo'n tachtig Nederlandse militairen zijn gisteren al naar Afghanistan vertrokken, terwijl de Tweede Kamer pas vandaag over hun uitzending debatteert. Volgens demissionair minister Bijleveld moesten de militairen eerder vertrekken, omdat hun geplande vlucht van vandaag niet kon doorgaan.
SGP distantieert zich van man-vrouw-uitlatingen regionale jongerenvoorzitter
Bron:NOS / politiek

(21-04-2021 18:22)


Het hoofdbestuur van de SGP neemt afstand van uitspraken die een regionale jongerenvoorzitter heeft gedaan over de verhouding tussen man en vrouw. In een video van NOS Stories zei Mathijs van der Tang onder meer dat de man "het hoofd" is van de vrouw, als het om gezag gaat.
Blokhuis zoekt toch passende opvang voor jongeren Hoenderloo Groep
Bron:NOS / politiek

(21-04-2021 15:10)


De overheid gaat zo snel mogelijk contact opnemen met veertig gezinnen die ten tijde van de sluiting van de Hoenderloo Groep daar een kind onder behandeling hadden. Deze instelling voor jongeren met complexe psychische problemen stopte in augustus 2020.
Klaver en Ploumen bij informateur: vertrouwen in Rutte nog steeds probleem
Bron:NOS / politiek

(21-04-2021 11:57)


Voor de linkse partijleiders Klaver van GroenLinks en Ploumen van de PvdA is de vertrouwenskwestie rond VVD-leider Rutte nog niet opgelost. Dit zeiden zij na afloop van hun tweede gesprek met informateur Tjeenk Willink. Klaver kwam vanmorgen als eerste langs.
Drie ministers pleiten voor volledige opening middelbaar onderwijs
Bron:NOS / politiek

(21-04-2021 11:14)


Leerlingen van middelbare scholen en mbo's zouden na de meivakantie weer elke dag naar school moeten kunnen. Dat bepleiten de ministers Koolmees (Sociale Zaken), Hoekstra (Financiën) en Van 't Wout (Economische Zaken), zo blijkt uit vrijgegeven vergaderstukken.
THUMB
Ingewijden: meer bezoekers bij begrafenissen, extra eis voor Fieldlab-evenementen
Bron:NOS / politiek

(20-04-2021 13:08)


Behalve dat de terrassen en winkels onder voorwaarden open kunnen en dat de avondklok verdwijnt, zal het kabinet vanavond meer versoepelingen aankondigen. Dat melden ingewijden aan de NOS. Bij begrafenissen mogen 100 bezoekers komen, dat zijn er nu nog 50.
Informateur zet in op coalitieakkoord op hoofdlijnen, herstel na corona centraal
Bron:NOS / politiek

(19-04-2021 17:55)


Informateur Tjeenk Willink vindt dat de formatie moet leiden tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen. In een notitie die hij aan alle fractievoorzitters heeft gestuurd, roept hij ze op om tot overeenstemming te komen over vier of vijf grote onderwerpen die met voorrang moeten worden aangepakt.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: