Politiek
Ouder >> 
THUMB
Van Toorenburg (CDA) stopt na 14 jaar als Kamerlid
Bron:NOS / politiek

(23-10-2020 04:43)


Madeleine van Toorenburg van het CDA keert na de verkiezingen niet meer terug in de Tweede Kamer. "Het is nu goed", zegt ze in een interview met het AD. Met haar vertrek zegt de vicevoorzitter van de CDA-fractie plaats te willen maken voor nieuw talent.
Begin november 7 snelteststraten, militairen helpen bij opbouw
Bron:NOS / politiek

(22-10-2020 13:11)


Begin november komen er in Nederland zeven snelteststraten. Dat bevestigen bronnen in Den Haag na berichtgeving van RTL Nieuws. Militairen zullen helpen bij de opbouw en ook mensen gaan trainen die de tests gaan afnemen. Mogelijk zullen zij ook zelf in de nieuwe teststraten aan de slag gaan.
Investeringsregeling van kabinet leidt tot meer investeringen, maar niet veel
Bron:NOS / politiek

(20-10-2020 10:56)


De zogeheten Baangerelateerde Investeringskorting (BIK), die het kabinet op Prinsjesdag aankondigde, leidt tot meer investeringen door bedrijven maar de toename is beperkt. Dat zegt het Centraal Planbureau in een analyse van de maatregel die in deze coronacrisis de economie moet stimuleren.
THUMB
Henk Krol na ruzie met Henk Otten weg bij Partij voor de Toekomst
Bron:NOS / politiek

(18-10-2020 09:45)


Tweede Kamerlid Henk Krol heeft de samenwerking met Eerste Kamerlid Henk Otten verbroken en is uit zijn eigen Partij voor de Toekomst gestapt. "Er komt een eind aan mijn samenwerking met de Groep Otten", schrijft Krol op Twitter. "Het liep niet soepel, maar na een bedreiging van een van mijn medewerkers door een van de senatoren, was de maat helemaal vol.
THUMB
Woede in Kamer over aanhoudende vertraging afhandeling toeslagenaffaire
Bron:NOS / politiek

(15-10-2020 21:50)


In de Tweede Kamer is opnieuw met ontsteltenis gereageerd op de afhandeling van de toeslagenaffaire. Een beperkte groep tussen de 300 en 600 ouders krijgt dit jaar een financiële compensatie, terwijl in april beloofd was dat tenminste 5000 mensen geholpen zouden worden.
THUMB
Onderzoek Kamer naar problemen Belastingdienst, UWV en CBR begint binnenkort
Bron:NOS / politiek

(15-10-2020 10:29)


Een commissie uit de Tweede Kamer begint eind deze maand met hoorzittingen om de problemen bij uitvoeringsorganisaties te onderzoeken. De commissie, onder voorzitterschap van VVD'er Bosman, wil in kaart brengen hoe het UWV, de Belastingdienst en het CBR functioneren.
De Jonge onderzoekt quarantaineplicht "als stok achter de deur"
Bron:NOS / politiek

(14-10-2020 10:14)


Minister De Jonge bekijkt of besmette mensen die zich niet aan de quarantaineregels houden, eventueel een boete kunnen krijgen. Hij zegt dit middel voorlopig nog niet te willen invoeren, maar wel alvast te kijken of er mogelijkheden zijn om onwillige mensen te bestraffen.
THUMB
Vijlbrief: geen belastingvoordeel voor 'homogenezers'
Bron:NOS / politiek

(13-10-2020 16:47)


Organisaties die zich bezighouden met het 'genezen van homo's' verliezen mogelijk belastingvoordelen. Staatssecretaris Vijlbrief zei in de Tweede Kamer dat hij de Belastingdienst op deze organisaties zal afsturen om te kijken wat ze precies doen. Hij reageerde op ongeruste vragen in de Kamer naar aanleiding van een onderzoek van De Gelderlander.
THUMB
Schouten presenteert stikstofwet: 'meer reductie niet haalbaar'
Bron:NOS / politiek

(13-10-2020 13:44)


De stikstofuitstoot moet in 2030 26 procent lager liggen dan nu. Dat staat in het wetsvoorstel Stikstofreductie en natuurverbetering, dat minister Schouten vandaag bij de Tweede Kamer indient. Met die wet wil ze regelen dat er minder stikstof in de natuur komt en er tegelijkertijd voor zorgen dat bouwprojecten door kunnen gaan.
THUMB
Afgelopen schooljaar veel meer leerlingen geslaagd
Bron:NOS / politiek

(13-10-2020 12:52)


Veel meer leerlingen in het voortgezet onderwijs zijn het afgelopen schooljaar geslaagd dan de jaren ervoor. Minister Slob meldt aan de Tweede Kamer dat dat samenhangt met de andere opzet na de coronacrisis. Het centraal schriftelijk examen ging niet door en de eindcijfers werden gebaseerd op de schoolexamens.
THUMB
Ambtenaren kritisch over omstreden investeringsregeling
Bron:NOS / politiek

(22-10-2020 19:58)


Ambtenaren zijn kritisch over een omstreden investeringsregeling die het kabinet wil invoeren. De regeling zou niet doelmatig, niet 'budgettair beheersbaar' en moeilijk uitvoerbaar zijn. De kritiek komt naar voren in stukken die het ministerie van Financiënde Tweede Kamer heeft gestuurd.
THUMB
Mini-replica van parlement moet verhuisangst Tweede Kamer wegnemen
Bron:NOS / politiek

(20-10-2020 17:21)


Voor de Tweede Kamerleden zijn in hun nieuwe onderkomen naast het Haagse Centraal Station, BZ67 genoemd, kosten noch moeite gespaard om zo weinig mogelijk heimwee te krijgen naar hun huidige werkplek op het Binnenhof. De nieuwe plenaire zaal van het parlement met de halve cirkelopstelling en de nog te verhuizen blauwe stoelen is een kopie van de huidige vergaderzaal.
Henk Otten heeft zin in frisse start na vertrek Henk Krol
Bron:NOS / politiek

(19-10-2020 09:08)


"We hadden er beter niet aan kunnen beginnen." Dat zegt Henk Otten van de Partij voor de Toekomst in reactie op het vertrek van Henk Krol bij de partij. Volgens Otten is het "jammer", maar heeft hij onderschat "hoe erg de mensen van 50Plus gefixeerd zijn op persoonlijke conflicten.
THUMB
Kabinet deelt zorgen Arib over intimidatie en bedreiging van politici
Bron:NOS / politiek

(16-10-2020 11:40)


Ministers delen de zorgen van Kamervoorzitter Arib over intimidaties tegen politici. Arib uitte zich de afgelopen dagen kritisch over de vele demonstraties rond het Binnenhof, waarbij betogers het volgens haar niet alleen houden bij vreedzame protesten.
Blokhuis: meer aandacht voor Indische gemeenschap
Bron:NOS / politiek

(15-10-2020 13:46)


Staatssecretaris Blokhuis wil dat er meer bekend wordt over de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indie. Hij zegt dat na gesprekken met leden van de Indische gemeenschap in Nederland en op basis van onderzoek van een bureau. Eerder dit jaar kondigde het kabinet al aan dat het 20 miljoen euro uittrekt voor allerlei projecten voor de Indische gemeenschap.
THUMB
Kabinet erkent fouten, belooft beterschap bij bestrijding coronavirus
Bron:NOS / politiek

(14-10-2020 23:03)


Het kabinet erkent dat er de afgelopen maanden dingen fout zijn gegaan bij de bestrijding van het coronavirus. In een debat met de Tweede Kamer zei premier Rutte dat er te veel de nadruk op de verantwoordelijkheid van mensen zelf is gelegd. Ook erkende de premier dat de communicatie vanuit het kabinet beter had gekund.
THUMB
Oppositie zeer kritisch over corona-aanpak, 'kabinet heeft gefaald'
Bron:NOS / politiek

(14-10-2020 07:38)


De Tweede Kamer debatteert vandaag met premier Rutte en minister De Jonge over de gedeeltelijke lockdown die zij gisteren afkondigden. Het zal ook gaan over de voorgenomen mondkapjesplicht. Oppositiepartijen hebben begrip voor de maatregelen, maar hebben ook harde kritiek op het kabinet.
THUMB
Aangepaste coronawet aangenomen door Tweede Kamer
Bron:NOS / politiek

(13-10-2020 14:42)


De coronawet van het kabinet is aangenomen door de Tweede Kamer. Dat dat zou gebeuren, was de afgelopen weken al duidelijk geworden, maar vanmiddag is er gestemd. Uiteindelijk was een zeer ruime Kamermeerderheid voor. Behalve de regeringsfracties stemden ook de oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, SGP en 50Plus voor.
THUMB
Kabinet staat levensbeëindiging ongeneeslijk zieke 1- tot 12-jarige kinderen toe
Bron:NOS / politiek

(13-10-2020 13:30)


Ook bij zeer jonge doodzieke kinderen moet actieve levensbeëindiging mogelijk worden. Dat is de strekking van een brief van minister De Jonge aan de Tweede Kamer. Het gaat om kinderen tussen één en twaalf jaar. Nu is er alleen iets geregeld voor kinderen vanaf twaalf jaar en voor baby's tot één jaar.
Conceptversie routekaart met coronamaatregelen uitgelekt
Bron:NOS / politiek

(13-10-2020 12:27)


De Volkskrant heeft de road map of routekaart met een langetermijnplan voor de coronacrisis in handen waaraan het kabinet werkt. De routekaart moet duidelijkheid scheppen over welke maatregelen te nemen in welke situatie. Op de kaart zijn vier risiconiveaus te zien: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: