Politiek
Ouder >> 
THUMB
Afspraak Klimaatakkoord huurhuizen aardgasvrij wordt niet gehaald
Bron:NOS / politiek

(07-03-2021 17:35)


Het is er wat minder over gegaan, maar de huursector heeft ook een grote opgave afgesproken in het Klimaatakkoord. Woningcorporaties, warmte- en bouwbedrijven spraken de ambitie uit om uiterlijk in 2022 100.000 bestaande huurwoningen aardgasvrij of 'aardgasvrij-ready' te maken (zie kader).
Politiek speeddaten met je tegenpool: 'Er zijn meer raakvlakken dan ik dacht'
Bron:NOS / politiek

(07-03-2021 15:54)


In de kroeg of aan de dinertafel discussiëren over politieke thema's zit er door corona niet in. Om niet in onze bubbel te blijven zitten, bedachten vier vrienden het platform Waarom Kies Jij, waarop je kan chatten met politieke tegenpolen. Volgens de makers hebben inmiddels zo'n 150.
THUMB
Ollongren overwoog na ziekte niet terug te keren als minister
Bron:NOS / politiek

(06-03-2021 10:03)


Kajsa Ollongren, demissionair minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier, heeft zich afgevraagd of ze na haar ziekte nog wel terug moest keren als minister. In oktober 2019 trad ze tijdelijk af vanwege gezondheidsproblemen. In het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen zegt Ollongren vanavond dat ze heeft overwogen zich definitief terug te trekken uit het kabinet.
THUMB
Waar staan ze voor en wat hebben ze al bereikt: de kleine partijen uitgelegd
Bron:NOS / politiek

(06-03-2021 08:01)


Een recordaantal partijen doen dit jaar mee aan de verkiezingen. Twee weken geleden legde NOS op 3 je al de dertien grootste partijen uit. Het regende vervolgens verzoeken om dat óók te doen voor de kleinere partijen. Dus dat hebben we gedaan. We kozen dertien kleinere partijen uit waar je in (bijna) heel Nederland op kan stemmen.
SGP wil uitzending kinderprogramma 'Gewoon Bloot' voorkomen
Bron:NOS / politiek

(05-03-2021 18:56)


De SGP wil voorkomen dat de NPO vanaf 21 maart het kinderprogramma 'Gewoon Bloot' gaat uitzenden. In dat programma krijgen kinderen blote volwassenen te zien, die vragen beantwoorden over hun lichaam. SGP-leider Van der Staaij vindt het een "bizar" plan en wil dat het kabinet het tegenhoudt.
De Jonge: sneltesten mogelijk in april te koop bij supermarkt en drogist
Bron:NOS / politiek

(05-03-2021 15:53)


Het kabinet wil dat er op korte termijn corona-sneltesten op de markt komen, die niet onder medisch toezicht hoeven te worden afgenomen. Die zelftesten kunnen bijvoorbeeld worden ingezet door werkgevers, scholen en universiteiten die het werk of de opleiding veiliger willen maken.
Marijnisssen: SP alleen in kabinet als dat de ongelijkheid aanpakt
Bron:NOS / politiek

(05-03-2021 10:44)


De SP zal alleen toetreden tot een kabinet als dat de ongelijkheid in Nederland aanpakt. Lijsttrekker Marijnissen zou het wel "geweldig" vinden als haar partij voor het eerst in het kabinet komt. Als belangrijke punten voor dat nieuwe kabinet noemde ze onder meer verhoging van het minimumloon en het meedelen van werknemers in de winsten van bedrijven.
THUMB
Haagse plannen: racistenlokkers, anoniem solliciteren en Piet zwart houden
Bron:NOS / politiek

(05-03-2021 09:32)


Black Lives Matter nam een grote vlucht afgelopen jaar. Na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die stierf door een hardhandige arrestatie, laaiden de protesten op. Eerst in de VS, maar het sloeg ook over naar Nederland, en de beweging vindt zijn weerslag in verkiezingsprogramma's.
THUMB
Haagse plannen op een rij: hoe gaan we eten, reizen en een volgende pandemie voorkomen?
Bron:NOS / politiek

(04-03-2021 22:01)


Hoe ziet je wereld eruit over een paar jaar? Waar woon je? Wat verdien je? En hoe hard mag je rijden? Om daar invloed op uit te oefenen, kun je op 15, 16 en 17 maart een vakje rood kleuren in het stemhokje. We hebben de programma's doorgespit en in een serie artikelen de verschillende ideeën verzameld.
THUMB
Haagse plannen: rekeningrijden, meer lightrails en minder vaak vliegen
Bron:NOS / politiek

(04-03-2021 12:35)


Een lightrailnetwerk door en tussen alle grote steden, snelle en supersnelle treinen naar het noorden, oosten en zuiden van Nederland en naar Europese plaatsen. En ook nog moderne Rapid-bussen, die sneller moeten zijn dan de automobilist, door zonder files via de snelweg dezelfde route af te leggen.
Negatief reisadvies wordt verlengd tot 15 april
Bron:NOS / politiek

(07-03-2021 16:07)


Het dringende advies om niet naar het buitenland te reizen, tenzij het strikt noodzakelijk is, blijft voorlopig van kracht. Het advies gold tot 31 maart en het kabinet is van plan dat te verlengen tot 15 april. Bronnen in Den Haag bevestigen een bericht daarover van De Telegraaf.
Haagse plannen: over woningnood en of je (snel) een dak boven je hoofd krijgt
Bron:NOS / politiek

(06-03-2021 11:02)


De nieuwe minister van Wonen zal op zijn of haar eerste werkdag waarschijnlijk een zucht van wanhoop slaken. Op het bureau ligt de map 'aanpak woningtekort' en dat kan met recht nu al een hoofdpijndossier worden genoemd. In het dossier zit het overzicht woningtekort.
THUMB
Initiatiefwet: zelfmoordpreventie moet wettelijke taak worden
Bron:NOS / politiek

(06-03-2021 08:54)


De overheid moet wettelijk verplicht worden om zich in te zetten voor zelfmoordpreventie. De ChristenUnie komt vandaag met een initiatiefwet die dat moet regelen. Het wetsvoorstel is medeondertekend door CDA, GroenLinks, SP, PvdA en SGP. De zes ondertekenaars willen onder meer dat het bestaan van een gratis hulplijn voor mensen met suïcidale gedachten wettelijk wordt vastgelegd.
Marijnissen wil meeregeren, maar SP-jongeren en veel kiezers zien dat niet zitten
Bron:NOS / politiek

(05-03-2021 23:26)


Lilian Marijnissen wil graag met de SP in de volgende coalitie, maar haar achterban is kritisch over meeregeren. De partij moet vooral vasthouden aan de eigen principes en standpunten, ook als dat betekent dat ze dan misschien niet kan meeregeren, zegt 49 procent van de SP-kiezers in een enquête van Ipsos in opdracht van Nieuwsuur.
THUMB
Kijk hier alle gesprekken met lijsttrekkers terug
Bron:NOS / politiek

(05-03-2021 17:03)


Kloppen de beloftes van politici wel? Hoe verhouden de praatjes in de campagne zich tot het stemgedrag in de Kamer? Wat verwachten de eigen kiezers van hun partijen? Op 17 maart zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer en Nieuwsuur wil voor die tijd een zo goed mogelijk beeld neerzetten van het politieke landschap.
Hoekstra vindt kritiek op zijn WW-plan selectief: 'Wel het hele verhaal vertellen'
Bron:NOS / politiek

(05-03-2021 12:07)


CDA-lijsttrekker Hoekstra vindt dat er met selectieve verontwaardiging is gereageerd op zijn plan om de werkloosheidsuitkering WW te verkorten van twee naar één jaar. Gisteren opperde hij in een gesprek met het AD dat "de tijd is gekomen om de duur van de werkloosheidsuitkering WW te verkorten van twee naar één jaar".
THUMB
De uitzending van 5 maart: Lilian Marijnissen (SP) te gast
Bron:NOS / politiek

(05-03-2021 10:44)


In gesprek met Lilian Marijnissen Deze en volgende week staan onze uitzendingen volledig in het teken van de lijsttrekkers van de grootste partijen. Vanavond schuift Lilian Marijnissen van de SP aan. We bespreken het verkiezingsprogramma en maken een analyse van hoe de partij het de afgelopen jaren heeft gedaan.
Tonnen aan giften voor partijen: 'Donateur wordt zo beetje werkgever van politici'
Bron:NOS / politiek

(04-03-2021 22:57)


Het is veel geld: de donatie van 1 miljoen euro voor D66 en 350.000 euro voor Partij voor de Dieren van techondernemer Steven Schuurman. Maar uitzonderlijk zijn de giften die vandaag in het nieuws kwamen niet. Ook andere partijen krijgen dit soort bedragen binnen.
CDA: tijd gekomen om WW uitkering terug te brengen tot één jaar
Bron:NOS / politiek

(04-03-2021 19:04)


CDA- lijsttrekker Wopke Hoekstra vindt dat de "tijd is gekomen om de duur van de werkloosheidsuitkering WW te verkorten van twee naar één jaar". Dat zei hij in de verkiezingsserie vanmiddag op de website van het AD. Hoekstra vindt het van groot belang dat mensen werk hebben: "je houdt er levensgeluk aan over".
Rutte: geen kerncentrale in Groningen
Bron:NOS / politiek

(04-03-2021 10:17)


VVD-lijsttrekker Rutte denkt dat de provincie Groningen als nieuwe plaats voor een kerncentrale niet doorgaat. Zondag zei hij in het RTL-verkiezingsdebat dat de Eemshaven een goede plek zou zijn voor een nieuwe kerncentrale en daar kwam veel kritiek op.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: