Politiek
Ouder >> 
THUMB
Waarom zij op Forum stemden: klimaat, migratie, en geloofwaardigheid
Bron:NOS / politiek

(21-03-2019 19:15)


Klaar met de gevestigde orde, een nieuw geluid, het 'kartel' breken, woede om de te linkse koers van de coalitie. Kiezers hadden gisteren allerlei redenen om op Forum voor Democratie te stemmen. De partij van Baudet heeft een monsterzege geboekt bij de Provinciale Statenverkiezingen en is één klap de grootste.
THUMB
Hoogste opkomst in 30 jaar: wat bracht de kiezer naar het stembureau?
Bron:NOS / politiek

(21-03-2019 14:21)


Naast de verkiezingsuitslag was ook de hoge opkomst opvallend aan deze verkiezingen. 56,1 procent (volgens de voorlopige uitslag) is voor de Provinciale Statenverkiezingen een heel hoog cijfer, het hoogste in 30 jaar. Alleen in 2011 kwam het opkomstcijfer daar dichtbij, toen ging 55,9 procent naar de stembus.
THUMB
Jetten: Forum heeft zichzelf uitgesloten van samenwerking
Bron:NOS / politiek

(21-03-2019 10:31)


In Den Haag zijn of komen de fracties in de Tweede Kamer bij elkaar om op de verkiezingen terug te blikken. Bij de Statenverkiezingen van gisteren is Forum voor Democratie de grootste partij geworden en het ziet ernaar uit dat Forum en de VVD in de Eerste Kamer allebei 12 zetels halen.
THUMB
Forum voor Democratie grootste in voorlopige prognose ANP
Bron:NOS / politiek

(21-03-2019 02:22)


Forum voor Democratie is in de voorlopige prognose van het ANP de grootste partij, gevolgd door de VVD. Beide partijen staan op 12 zetels voor de Eerste Kamer. VVD verliest daarmee 1 zetel. FvD doet voor het eerst meer aan de Provinciale Statenverkiezingen.
THUMB
FvD de grootste bij exitpoll Zuid-Holland
Bron:NOS / politiek

(20-03-2019 21:01)


Direct na sluiting van de stembussen om 21.00 uur is de uitslag van de eerste van drie exitpolls van Ipsos bekendgemaakt. In Zuid-Holland lijkt nieuwkomer Forum voor Democratie verrassend als grootste uit de bus te komen met 10 zetels. De VVD komt uit op 9 zetels, een minder dan bij de provinciale verkiezingen van vier jaar geleden.
THUMB
Felle uithalen bij start NOS-verkiezingsdebat
Bron:NOS / politiek

(19-03-2019 20:55)


De landelijke partijleiders hebben aan het begin van het NOS-verkiezingsdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen kort stilgestaan bij de gebeurtenissen in Utrecht. Ze betuigden hun medeleven met slachtoffers en nabestaanden en spraken met waardering over de inzet van de politie en hulpverleners.
THUMB
Kamer herdenkt aanslagen Utrecht en Christchurch
Bron:NOS / politiek

(19-03-2019 14:21)


De Tweede Kamer heeft stilgestaan bij de slachtoffers van de tram-aanslag in Utrecht en de aanslagen in Nieuw-Zeeland. Bij de beschietingen in een tram in Utrecht vielen gisteren drie doden; bij de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch vijftig. Kamervoorzitter Arib zei dat Nederland diep getroffen is door de gebeurtenissen in Utrecht.
THUMB
'Ivanka Trump naar Den Haag voor groot ondernemerscongres'
Bron:NOS / politiek

(19-03-2019 08:42)


De dochter van de Amerikaanse president, Ivanka Trump, komt begin naar juni naar Den Haag voor een grote internationale top voor ondernemers, de Global Entrepreneurship Summit. Dat melden betrouwbare bronnen in Den Haag. Het is de eerste keer dat het evenement in Europa wordt gehouden.
Provinciale Staten: DENK wil de straat in de Senaat
Bron:NOS / politiek

(18-03-2019 19:06)


"Ik wil een ander soort Senaat. Minder juristerij, meer gevoel. Meer het geluid van de straat, minder de techniek van wetgeving. Als ik gekozen wordt zal ik meteen voorstellen dat de Eerste Kamer een bezoek brengt aan het kolkende Britse Lagerhuis, dat is mijn voorbeeld.
THUMB
VVD adviseert kandidaten om onderwerp Lelystad Airport in campagne te mijden
Bron:NOS / politiek

(17-03-2019 17:45)


In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag raadt de VVD zijn eigen kandidaten af om over Lelystad Airport te praten. "Daar hebben we niets bij te winnen", staat in een intern bericht aan de kandidaten. De landelijke campagneleider, het Tweede-Kamerlid Sophie Hermans, wil niets zeggen over "campagneoverwegingen".
THUMB
Baudet: bereid om compromissen te sluiten
Bron:NOS / politiek

(21-03-2019 14:57)


Forum voor Democratie-leider Baudet is bereid om compromissen te sluiten. "Wij snappen dat Nederland een coalitieland is en dat je dus op punten ook water bij de wijn moet doen", zei hij over de grote overwinning die zijn partij gisteren haalde bij de Statenverkiezingen.
THUMB
Wat betekent het succes van Forum voor Democratie?
Bron:NOS / politiek

(21-03-2019 12:15)


Volgens de exit-polls zou de partij achter de VVD eindigen. Maar nu de stemmen zijn geteld is duidelijk: Forum is dé winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. In alle provincies komt Forum uit het niets met een groot aantal zetels in de Staten. Landelijk krijgt de partij de meeste stemmen en in de Eerste Kamer komt de partij uit op twaalf zetels, net zoveel als de VVD.
Politiek versplinterd, Rutte gelooft nog steeds in bestuurbaarheid land
Bron:NOS / politiek

(21-03-2019 05:51)


Het politieke landschap is versplinterd en er hebben grote verschuivingen plaatsgevonden, zo vatte CDA-leider Buma gisteravond de verkiezingsuitslag samen. Forum voor Democratie heeft een enorme verkiezingsoverwinning bereikt en komt volgens de voorlopige prognose van het ANP vanuit het niets met twaalf zetels in de Eerste Kamer.
VVD'er Jorritsma: verlies valt nog mee
Bron:NOS / politiek

(20-03-2019 22:21)


VVD-Eerste Kamer-lijsttrekker Jorritsma vindt het teleurstellend dat haar partij heeft verloren, maar volgens haar valt het verlies nog mee. Dat zei ze in een eerste reactie op de exitpoll. Over de winst van Forum voor Democratie zei ze: "Blijkbaar zien mensen er iets in.
THUMB
Wij kiezen de Provinciale Staten, maar hoe kiezen zij de Eerste Kamer?
Bron:NOS / politiek

(20-03-2019 07:18)


Wie vandaag stemt voor de Provinciale Staten heeft indirect ook invloed op de landelijke politiek. De Provinciale Statenleden kiezen namelijk over twee maanden de senatoren in de Eerste Kamer. De Eerste Kamerleden hebben redelijk wat invloed: ze mogen wetten goed- of afkeuren die eerder door de Tweede Kamer zijn aangenomen.
THUMB
Provinciale Staten: Krijgt de SGP straks weer een voet tussen de deur?
Bron:NOS / politiek

(19-03-2019 17:58)


De SGP is met ruim honderd jaar de oudste partij van Nederland. Na de verkiezingen van morgen zullen er geen radicale veranderingen komen. Met een trouwe gereformeerde achterban heeft de partij een vaste plek in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer hoopt de partij de twee zetels die het nu heeft, te behouden.
THUMB
Verkiezingscampagne wordt 'aangepast' voortgezet
Bron:NOS / politiek

(19-03-2019 10:06)


De campagne voor de verkiezingen van morgen gaat door. Gisteren legden de meeste partijen hun activiteiten stil naar aanleiding van de aanslag in Utrecht. Vertegenwoordigers van de partijen hebben vanochtend bij elkaar gezeten en daar is besloten dat de campagne wordt voortgezet.
THUMB
Baudet (FvD) voert wél campagne en maakt CDA en VVD verwijten
Bron:NOS / politiek

(19-03-2019 00:33)


Politiek leider Baudet van Forum voor Democratie (FvD) legt een verband met het immigratie- en integratiebeleid van de VVD en het CDA en de aanslag in Utrecht. FvD is de enige politieke partij in Den Haag die maandagavond de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen van morgen niet stillegde.
THUMB
Kabinet trekt geld uit voor cursussen lezen en schrijven
Bron:NOS / politiek

(18-03-2019 08:49)


Handleidingen, brieven van de gemeente, recepten van de dokter. Tussen de miljoen en anderhalf miljoen mensen in ons land hebben zo veel moeite met lezen van dit soort documenten dat ze er niet goed uitkomen. Dat beperkt hen in hun zelfstandigheid en daarom trekt het kabinet in totaal 35 miljoen uit voor extra cursussen.
Waarom er morgen wordt gestaakt en wat je ervan gaat merken
Bron:NOS / politiek

(17-03-2019 16:37)


De vakbonden FNV, CNV en VCP organiseren morgen een grote pensioenactiedag. Bij allerlei bedrijven en instellingen wordt gestaakt. Ze willen onder meer dat de pensioenleeftijd bevroren wordt op 66 jaar. Waar kun je overlast verwachten door de stakingen? En hoe zat het ook alweer met de pensioendiscussie en wat zijn precies de eisen van de vakbonden? We leggen het je uit.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: