Politiek
Ouder >> 
Bedrijfsleven is om en vindt het nu ook tijd voor een vrouwenquotum
Bron:NOS / politiek

(19-09-2019 23:56)


Werkgevers- en werknemersorganisaties vinden dat er een quotum moet komen om bedrijven te dwingen meer vrouwen in de top aan te nemen. Dat staat in een nieuw advies van de Sociaal-Economische Raad (SER), waarin wordt geconcludeerd dat het aantal vrouwen in topfuncties nu te langzaam stijgt.
THUMB
De Algemene Politieke Beschouwingen in acht video's
Bron:NOS / politiek

(19-09-2019 21:10)


Na twee dagen debatteren zitten de Algemene Politieke Beschouwingen er (bijna) op. De Tweede Kamer heeft de Prinsjesdag-plannen van het kabinet uitgebreid besproken: gisteren konden alle fractievoorzitters hun vragen over die plannen stellen aan het kabinet, vandaag was het woord aan premier Rutte.
Grapperhaus wil speciale anti-drugseenheid
Bron:NOS / politiek

(19-09-2019 13:19)


Minister Grapperhaus wil een speciale brigade, die de drugscriminaliteit gaat aanpakken. Die suggestie werd eerder gedaan door het CDA en anderen en Grapperhaus zei vandaag dat dat idee hem erg aanspreekt.
THUMB
Rutte in Kamer: inzetten voor de rechtsstaat
Bron:NOS / politiek

(19-09-2019 09:49)


"We moeten ons met volle kracht inzetten voor de rechtsstaat." Dat zei premier Rutte op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer naar aanleiding van de moord, gisteren, op advocaat Derk Wiersum. Hij zei dat het erop lijkt dat opnieuw een grens is overschreden door de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit.
THUMB
CDA en CU willen parlementair onderzoek naar overheidsinstanties
Bron:NOS / politiek

(18-09-2019 12:07)


De coalitiepartijen CDA en ChristenUnie willen een parlementair onderzoek naar uitvoeringsorganisaties van de overheid, zoals de Belastingdienst, het UWV en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Zij vinden dat overheidsdiensten te vaak onbereikbaar zijn, te anoniem opereren en weinig behulpzaam zijn.
THUMB
Tegenbegroting: lonen omhoog en meer winstbelasting
Bron:NOS / politiek

(18-09-2019 06:00)


Als het aan de linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer ligt, gaat de winstbelasting voor bedrijven met ruim vier miljard euro omhoog. Ook mensen met veel vermogen moeten meer belasting gaan betalen. Het geld dat daarmee wordt opgehaald, moet vooral ingezet worden voor meer loon en een lagere werkdruk in de publieke sector.
THUMB
Sector teleurgesteld: geen extra geld voor aanpak lerarentekort
Bron:NOS / politiek

(17-09-2019 17:29)


Bonden en werkgevers in het onderwijs reageren teleurgesteld op de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De hoop was dat ministers Slob en Van Engelshoven extra geld zouden uittrekken om het lerarentekort aan te pakken, maar dat is niet gebeurd.
THUMB
Rutte: vertrouwen dat koopkracht echt omhoog gaat
Bron:NOS / politiek

(17-09-2019 15:42)


Premier Rutte heeft er vertrouwen in dat de koopkracht van grote groepen er volgend jaar echt op vooruit gaat. Maar in een gesprek met de NOS naar aanleiding van de Troonrede en de Miljoenennota benadrukte hij dat er geen garanties zijn te geven. Het kabinet gaat uit van een gemiddelde stijging van de koopkracht van 2,1 procent.
THUMB
Oppositie over plannen: te weinig ambitie bij klimaat, woningbouw en onderwijs
Bron:NOS / politiek

(17-09-2019 13:57)


Vanuit de oppositie in de Tweede Kamer wordt wisselend gereageerd op de plannen van het kabinet voor komend jaar. Positief zijn oppositiepartijen over het eerder stoppen met de gaswinning in Groningen en de woorden van koning Willem-Alexander over 75 jaar vrijheid.
Morgen is het Prinsjesdag, dit weten we nu al
Bron:NOS / politiek

(16-09-2019 18:31)


Morgen is het de derde dinsdag van september, de dag die traditiegetrouw in het teken staat van koets, koffertje en koopkracht. Deze Prinsjesdag belooft niet veel anders te verlopen dan gebruikelijk, behalve dat in ieder geval één iemand zal schitteren door afwezigheid: minister Blok, als designated survivor.
THUMB
Magere oogst voor oppositie in 'hoffelijk' debat over Rutte's 2020-plannen
Bron:NOS / politiek

(19-09-2019 22:39)


Het kabinet-Rutte III kan verder met de plannen voor 2020. De Tweede Kamer steunt in grote lijnen de voorstellen die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd, zo bleek donderdagnacht na twee lange dagen debatteren. Op de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) kwamen alle politieke partijen aan het woord en de bewindspersonen kregen een lange lijst met wensen gepresenteerd.
THUMB
Kamer wil onderzoek naar slechte dienstverlening overheidsinstanties
Bron:NOS / politiek

(19-09-2019 13:46)


Er moet een einde komen aan slechte functioneren van overheidsinstanties als UWV, CBR en belastingdienst. Het CDA en de ChristenUnie stellen vandaag voor een parlementair onderzoek in te stellen naar de slechte dienstverlening van overheidsinstanties.
Rutte: overleg over schommelingen budgetten gemeenten
Bron:NOS / politiek

(19-09-2019 11:36)


Het kabinet wil er met gemeenten en provincies over praten hoe schommelingen in de inkomsten kunnen worden tegengegaan. Gemeenten klaagden eerder deze week dat ze de komende jaren veel geld tekortkomen. Dat zou ermee te maken hebben dat het systeem nu zo is ingericht dat hun budget wordt bepaald door het bedrag dat het kabinet in een jaar uitgeeft.
Stevige botsing coalitie en oppositie blijft uit in 'lief tegen lief'-debat
Bron:NOS / politiek

(18-09-2019 22:34)


De eerste dag van het belangrijkste debat over de kabinetsplannen van 2020 is in tegenstelling tot voorafgaande jaren redelijk rustig verlopen. Oppositiepartijen, zoals GroenLinks, de SP en de PvdA, toonden hun bereidheid zich constructief op te stellen, maar willen wel dat de kabinetsplannen worden bijgeschaafd.
THUMB
Wilders strijdt ook in Kamer tegen vervolging
Bron:NOS / politiek

(18-09-2019 09:48)


PVV-leider Wilders heeft een groot deel van zijn bijdrage aan de Algemene Beschouwingen in de Tweede kamer gebruikt om nog eens te protesteren tegen zijn vervolging vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken. Hij herhaalde dat het ministerie van Justitie een zeer kwalijke rol heeft gespeeld in de vervolging.
THUMB
De begrotingsplannen van Rutte III in perspectief
Bron:NOS / politiek

(17-09-2019 21:52)


Het zijn goede tijden voor Nederland maar gaan we dat allemaal merken? Het kabinet belooft zoet na het zuur voor met name de middeninkomens. Gaat dat lukken? En wat merken andere groepen in de samenleving van de koopkrachtplannen van het kabinet? De Nederlandse economie groeit voorzichtig, zo luidt de voorspelling.
Dit zijn de concrete plannen (en plannetjes) van Prinsjesdag
Bron:NOS / politiek

(17-09-2019 16:05)


Eerst de Troonrede en daarna de Miljoenennota; in totaal levert deze Prinsjesdag tientallen maatregelen, ideeën, plannen en plannetjes op. In dit artikel staan de belangrijkste op een rij. Allereerst wat algemene voorspellingen voor volgend jaar: de economie groeit 1,5 procent (dit jaar 1,8), de cao-lonen groeien 2,5 procent.
THUMB
Miljoenennota: robuuste groei, 'Nederland houdt zich knap staande'
Bron:NOS / politiek

(17-09-2019 14:02)


Het kabinet verwacht volgend jaar een economische groei van 1,5 procent en dit jaar van 1,8 procent. Dat blijkt uit de Miljoenennota die minister Hoekstra heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. Volgens het kabinet vlakt de groei wel af, maar is de economie vooralsnog "robuust".
Timmermans: 'We moeten het niet verprutsen, dan verliezen we het'
Bron:NOS / politiek

(16-09-2019 19:18)


Frans Timmermans hoopt dat koning Willem-Alexander morgen tijdens de Troonrede benadrukt dat de samenleving moet worden omgevormd om klimaatverandering tegen te gaan. "Het gaat om de gezondheid van onze kinderen, om de veiligheid ons land", zegt hij. Als de koning dan ook nog eens benadrukt dat Nederland een leidende rol moet spelen bij de klimaatrevolutie dan is Frans Timmermans een tevreden man.
Laatste waarschuwing voor 'sociaal onveilige' Cheider-school
Bron:NOS / politiek

(16-09-2019 15:12)


Het ministerie van Onderwijs bereidt "bekostigingsmaatregelen" voor tegen de joodse Cheiderschool in Amsterdam omdat leerlingen er sociaal onveilig zijn en het bestuur niets doet om dat te verbeteren. Volgens minister Slob "verdienen de leerlingen beter onderwijs dan de school hen nu biedt".
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: