Politiek
Ouder >> 
THUMB
Geruchten dat Mark Rutte door wil als VVD-lijsttrekker zwellen aan
Bron:NOS / politiek

(29-10-2020 17:18)


De geruchten in politiek Den Haag dat VVD-leider Rutte een besluit heeft genomen over de verkiezingen nemen toe. RTL Nieuws en het AD melden dat bronnen bevestigen dat Rutte de knoop heeft doorgehakt en opnieuw lijsttrekker van de VVD en premier wil worden.
Eerste overheidscampagne in 9 jaar benadrukt positieve kanten van stoppen met roken
Bron:NOS / politiek

(29-10-2020 09:32)


Voor het eerst sinds 2011 komt er een grote landelijke campagne van het Rijk om te stoppen met roken. De campagne 'Puur Rookvrij' wil rokers aanzetten tot een serieuze poging om op te houden, net zolang tot ze definitief zijn gestopt. Volgens staatssecretaris Blokhuis is het deze keer niet zozeer een afschrikwekkende campagne.
THUMB
Peilingwijzer: VVD houdt straatlengte voorsprong, Forum zakt verder weg
Bron:NOS / politiek

(28-10-2020 18:58)


In de nieuwste Peilingwijzer, een samenvatting van de peilingen van Ipsos, I&O Research en Kantar, heeft de VVD van premier Rutte 39 tot 45 Tweede Kamerzetels. Dat zijn er grofweg twee keer zoveel als de grootste partij daarna: de PVV met 18 tot 22 zetels.
THUMB
Minister van Gehandicaptenzaken Brink toch niet op CDA-lijst
Bron:NOS / politiek

(28-10-2020 16:40)


Rick Brink stelt zich toch geen kandidaat voor de Tweede Kamer. Gisteren werd bekend dat het CDA hem op de 24e plaats van de lijst voor de Kamerverkiezingen wilde zetten. Maar hij bedankt alsnog. Brink, die in een televisieprogramma werd gekozen tot 'minister van Gehandicaptenzaken', heeft zich na het zien van de complete kandidatenlijst teruggetrokken.
THUMB
Kuipers: ziekenhuisopnames zitten op de lijn van het slechtste scenario
Bron:NOS / politiek

(28-10-2020 11:15)


Het aantal ziekenhuisopnames en IC-patiënten zit nog altijd op de lijn van het somberste vooruitzicht. Dat zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in een briefing over het coronavirus aan Tweede Kamerleden. Er is volgens hem nog geen afvlakking te zien van de groei van het aantal nieuwe patiënten.
THUMB
Kabinet wil 25 sneltestlocaties en zeven extra grote teststraten
Bron:NOS / politiek

(28-10-2020 08:06)


Het kabinet wil de mogelijkheden voor het testen op het coronavirus flink uitbreiden, schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer. Hij wil onder meer dat er 25 sneltestlocaties komen. De eerste worden eind november geopend. De sneltestlocaties gaan werken met antigene testen.
THUMB
Tweede Kamer: 30 kilometer in bebouwde kom als standaard
Bron:NOS / politiek

(27-10-2020 16:10)


Geen 50 meer, maar 30 kilometer per uur als standaard in de bebouwde kom. Dat voorstel van GroenLinks en SGP is aangenomen in de Tweede Kamer. Volgens de initiatiefnemers wordt het daarmee veiliger, vooral in de buurt van scholen en kinderopvanglocaties.
Kabinet: tegemoetkoming vaste lasten beschikbaar voor alle sectoren
Bron:NOS / politiek

(27-10-2020 13:30)


Het kabinet maakt de coronasteunmaatregel voor het dekken van de vaste lasten beschikbaar voor alle sectoren. Dat hebben ministers Wiebes, Hoekstra en Koolmees bekendgemaakt. Nu vallen sommige indirect getroffen sectoren tussen wal en schip, zoals toeleveranciers en transportbedrijven.
THUMB
CDA zet nieuwkomer Inge van Dijk op 3, Lucille Werner 10e op kandidatenlijst
Bron:NOS / politiek

(27-10-2020 11:46)


Het CDA zet nieuwkomer Inge van Dijk op nummer 3 van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Zij komt na lijsttrekker Hugo de Jonge en 'running mate' Pieter Omtzigt. Op nummer 10 staat oud-Lingo-presentator Lucille Werner. Van Dijk (45) is actief in de Brabantse politiek.
THUMB
Waarom is Rutte verantwoordelijk voor de vakantie van de koning?
Bron:NOS / politiek

(26-10-2020 14:00)


Wat is er gebeurd? Koning Willem Alexander en zijn gezin hebben hun vakantie naar Griekenland afgebroken. Na een paar uur in Griekenland te zijn geweest, vlogen ze terug na berichten in de media en de ophef die daardoor ontstond. Veel politici vinden dat de koning het goede voorbeeld moet geven en dus niet in deze tijd op vakantie hoort te gaan.
THUMB
Joost Eerdmans nummer 4 op lijst Forum voor Democratie
Bron:NOS / politiek

(29-10-2020 10:20)


Joost Eerdmans staat als vierde op de kandidatenlijst van Forum voor Democratie, bevestigt hij na een interview met De Telegraaf. Eerdmans was eerder Kamerlid voor de Lijst Pim Fortuyn. Hij is nu nog gemeenteraadslid voor Leefbaar Rotterdam. Forum voor Democratie maakt de kandidatenlijst voor de verkiezingen komende zondag bekend.
THUMB
'Majeure vergissing' en 'mist visie': Groeifonds roept kritiek en vragen op
Bron:NOS / politiek

(28-10-2020 21:38)


Er zijn nog veel vragen over waar de 20 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds naartoe moet, bleek bij een hoorzitting in de Tweede Kamer. Twaalf deskundigen waren uitgenodigd om hun ideeën en kritiek te geven op het fonds, dat begin september werd aangekondigd.
Medewerker Eritrese ambassade moet stoppen van minister Blok
Bron:NOS / politiek

(28-10-2020 17:27)


Een medewerker van de ambassade van Eritrea moet van minister Blok van Buitenlandse Zaken stoppen met zijn werkzaamheden. De man, die zich voordeed als consul, zette Eritreeërs in Nederland onder druk om geld te geven. Radioprogramma Argos meldde zaterdag dat de Eritrese vertegenwoordiging geld ophaalde bij landgenoten om het Oost-Afrikaanse land door de coronacrisis heen te helpen.
THUMB
Geen extra actie kabinet na aangenomen motie over zorgsalarissen
Bron:NOS / politiek

(28-10-2020 13:33)


Het kabinet gaat niet meer doen aan de salarissen van zorgpersoneel dan het al van plan was. Minister Van Ark schrijft aan de Tweede Kamer dat het kabinet "een concurrerende salarisontwikkeling" in de zorg mogelijk maakt en dat het daar ieder jaar extra geld voor beschikbaar stelt.
THUMB
Rob Jetten trekt grens: geen actievoerders aan huis graag
Bron:NOS / politiek

(28-10-2020 09:12)


D66-fractievoorzitter Rob Jetten roept actiegroepen op Facebook op om politici niet thuis te benaderen. Hij zegt met iedereen altijd, waar dan ook het gesprek aan te willen gaan. Maar niet thuis. Daar ligt wat hem betreft de grens. Jetten, die thuis zit omdat hij positief getest is op het coronavirus, schrijft dat hij gisteravond vijf mannen van de boerenprotestorganisatie Farmers Defence Force aan de voordeur kreeg.
THUMB
Motie voor meer salaris zorgpersoneel alsnog aangenomen door vergissing Kamerlid
Bron:NOS / politiek

(27-10-2020 17:41)


De Tweede Kamer heeft alsnog de motie van PVV-leider Wilders aangenomen "om ervoor te zorgen dat de salarissen van zorgmedewerkers structureel fors worden verhoogd." Bij een hoofdelijke stemming, waarbij de Kamerleden in groepjes van vijftig over een verzameling moties moesten stemmen, haalde deze motie 69 stemmen voor en 67 tegen.
THUMB
Ook in Eerste Kamer ruime meerderheid voor coronawet
Bron:NOS / politiek

(27-10-2020 13:55)


De coronawet van het kabinet is nu ook door de Eerste Kamer. Drie weken geleden ging de Tweede Kamer al akkoord met het wetsvoorstel en nu heeft de senaat zich daarbij aangesloten. Minister De Jonge zei gisteren dat hij uitgaat van 1 december als datum van inwerkingtreding, maar "zoveel eerder als mogelijk is en liefst wat eerder".
Staatssecretaris tegen gezonde zestigers: haal geen griepprik
Bron:NOS / politiek

(27-10-2020 13:29)


Staatssecretaris Blokhuis vraagt gezonde mensen tussen 60 en 70 jaar voorlopig de griepprik niet te halen. Vanwege de coronacrisis is er dit jaar meer belangstelling voor de prik dan anders en het ziet ernaar uit dat er daardoor te weinig vaccins zijn voor de hele doelgroep.
THUMB
Rutte, Asscher, Wiebes en Van Ark onder ede gehoord over toeslagenaffaire
Bron:NOS / politiek

(27-10-2020 10:15)


Een flink aantal (ex-)bewindspersonen wordt volgende maand onder ede gehoord over hun rol in de kinderopvangtoeslagaffaire. Dat heeft de commissie bekendgemaakt die verantwoordelijk is voor de zogenoemde parlementaire ondervraging over de kwestie. Premier Rutte en de ministers Hoekstra, Van Ark en Wiebes staan op de lijst.
THUMB
Premier Rutte: uitspraak Erdogan over Macron onacceptabel
Bron:NOS / politiek

(26-10-2020 13:41)


Nederland mengt zich in de diplomatieke ruzie tussen Frankrijk en Turkije. Premier Rutte zegt op Twitter dat de uitspraak van de Turkse president Erdogan, dat de Franse president Macron psychische hulp nodig heeft, onacceptabel is. Nederland staat pal voor het vrije woord en tegen extremisme, zegt Rutte.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: