Politiek
Ouder >> 
THUMB
Peilingwijzer: Forum voor Democratie enige winnaar
Bron:NOS / politiek

(19-12-2018 06:03)


In de laatste Peilingwijzer van het jaar is de enige verschuiving dat Forum voor Democratie (FvD) weer twee zetels wint, waar de partij van Thierry Baudet een maand geleden voor het eerst sinds de Kamerverkiezingen licht wegzakte. FvD staat nu op 10 tot 14 zetels.
THUMB
Twee kabinetsonderzoeken naar screening zwangere vrouwen
Bron:NOS / politiek

(18-12-2018 18:37)


De Tweede Kamer wil dat het kabinet twee onderzoeken instelt naar de vrijwillige screening van zwangere vrouwen en hun ongeboren kind, in een vroeg stadium van de zwangerschap. Het gaat ten eerste om een onderzoek naar de invoering van de 13-weken echo.
Katinka Eikelenboom nieuwe voorzitter GroenLinks
Bron:NOS / politiek

(18-12-2018 17:11)


Katinka Eikelenboom is voorgedragen als nieuwe partijvoorzitter van GroenLinks. De functie was vacant na het opstappen van Marjolein Meijer, die dit jaar vertrok nadat bekend was geworden dat ze een verzwegen liefdesrelatie had met Kamerlid Rik Grashoff.
Subsidie voor eigenaren van monumentenpanden
Bron:NOS / politiek

(18-12-2018 15:31)


Eigenaren van monumentenpanden krijgen vanaf volgend jaar subsidie voor het onderhoud. Deze regeling komt in de plaats van een belastingvoordeel, waar makkelijk misbruik van kon worden gemaakt. Met de subsidie kan het normale onderhoud van monumenten, die als woonhuis worden gebruikt, deels worden vergoed.
VVD'er Dijkhoff gekozen tot politicus van het jaar
Bron:NOS / politiek

(17-12-2018 19:25)


VVD-fractievoorzitter Dijkhoff is in de jaarlijkse publieksverkiezing van EenVandaag gekozen tot politicus van het jaar. PVV-leider Wilders werd tweede en GroenLinks-leider Klaver derde. Per maand stemden ongeveer 25.000 panelleden over wie zij op dat moment de beste politicus vonden.
'Externe toezichthouder moet Kamerleden controleren op integriteit'
Bron:NOS / politiek

(17-12-2018 16:00)


Er moet een aparte toezichthouder komen die in de gaten houdt of Kamerleden zich integer gedragen, zegt de Europese integriteitswaakhond Greco. Het instituut heeft Nederland er al vaker op gewezen dat er een externe waakhond moet komen, maar tot nu toe wil Nederland daar niet aan.
THUMB
Rutte vraagt in advertentie Nederlanders om 'broze bezit' te beschermen
Bron:NOS / politiek

(17-12-2018 09:50)


VVD-leider en premier Rutte heeft in een paginagrote advertentie in het Algemeen Dagblad de bevolking opgeroepen om Nederland te beschermen. Hij zegt dat Nederland een "teer bezit" is van alle Nederlanders. "Dat bezit is broos, is breekbaar. Heus, het kan ook kapot gaan", zo schrijft Rutte in de advertentie.
THUMB
DENK mikt op twee zetels in Eerste Kamer
Bron:NOS / politiek

(16-12-2018 17:46)


De politieke partij DENK zet voor komend jaar in op twee zetels in de Eerste Kamer en twee zetels in het Europees Parlement. Verder moeten de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart minimaal vijftien Statenleden opleveren, zei Tunahan Kuzu, politiek leider van DENK in zijn toespraak tot het partijcongres in Rotterdam.
Bijna heel Nederland voor rookverbod in auto, maar het komt er niet
Bron:NOS / politiek

(14-12-2018 16:36)


Wie in Vlaanderen een sigaret opsteekt in een auto met kinderen, riskeert straks een boete van maximaal 1000 euro. Ook in Engeland, Wales, Frankrijk, Australië en sommige Amerikaanse staten en Canadese provincies is het verboden om te roken in een auto met kinderen.
Kabinet gaat nu ook uit van minder economische groei
Bron:NOS / politiek

(14-12-2018 11:19)


Minister Hoekstra erkent dat de economische groei volgend jaar waarschijnlijk lager uitpakt dan het kabinet op Prinsjesdag voorspelde. "We gingen uit van een groei van 2,6 procent, maar de cijfers van onder meer de Rabobank laten een wat lager percentage zien.
Nederlanders willen het liefst het hele jaar de wintertijd
Bron:NOS / politiek

(19-12-2018 05:01)


Een meerderheid van de Nederlandse bevolking wil het liefst altijd de wintertijd aanhouden. Uit een flitspeiling onder ruim 1800 mensen, in opdracht van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, blijkt dat 41 procent voorstander is van de standaardtijd.
THUMB
'Opening Lelystad Airport in 2020 wordt steeds ingewikkelder'
Bron:NOS / politiek

(18-12-2018 17:53)


Minister Van Nieuwenhuizen is nog steeds van plan om Lelystad Airport in 2020 te openen, maar het wordt volgens haar wel "steeds ingewikkelder". Ze zei dat voor het begin van het debat in de Tweede Kamer over de nieuwe luchthaven. Het is de bedoeling dat Lelystad vakantievluchten gaat overnemen van Schiphol.
Prijsverhogingen in 2019 niet alleen door btw, zeggen ondernemers
Bron:NOS / politiek

(18-12-2018 16:46)


Het lage btw-tarief gaat op 1 januari van 6 naar 9 procent. Op boodschappen en consumpties in horecagelegenheden scheelt dat een paar cent. "Producten als een kopje koffie gaan dan van 2 euro naar 2,06", zegt staatssecretaris Snel van Financiën. Het kabinet rekent op de website voor: "Per 100 euro aan boodschappen 2,83 euro erbij.
Rutger Ploum voorgedragen als nieuwe CDA-partijvoorzitter
Bron:NOS / politiek

(18-12-2018 07:00)


Het partijbestuur van het CDA draagt partijsecretaris Rutger Ploum voor als nieuwe partijvoorzitter. Hij volgt Ruth Peetoom op, die bezig is aan haar tweede en laatste termijn. Volgens de CDA-statuten mag iemand maar twee keer vier jaar achter elkaar de functie bekleden.
THUMB
Een op de drie taalscholen fraudeert met inburgeringslessen
Bron:NOS / politiek

(17-12-2018 19:10)


Het afgelopen halfjaar is het aantal meldingen van fraude bij taalscholen fors toegenomen. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) meldt dat 87 van de 227 taalscholen "op meerdere manieren ernstig misbruik maken van publieke gelden en kwetsbare inburgeraars".
THUMB
Wet tegen zorgfraude strandt in Eerste Kamer door privacy-bezwaren
Bron:NOS / politiek

(17-12-2018 12:01)


Zorgverzekeraars krijgen bij de strijd tegen fraude voorlopig geen inzage in patiëntendossiers. Een wet die dat regelt, gaat het niet halen in de Eerste Kamer. Het kabinet zal de wet vrijwel zeker terugnemen om aanpassingen aan te brengen. Vanavond staat de behandeling van de wet op de agenda van de senaat.
THUMB
GroenLinks wil dat overheid productie xtc reguleert
Bron:NOS / politiek

(17-12-2018 03:43)


GroenLinks wil dat xtc uit het criminele circuit wordt gehaald en dat de overheid de productie van xtc gaat reguleren. Dat zegt Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg in de Volkskrant. "De regering hoeft niet zelf de pillen te draaien, maar de overheid moet wel de regie willen nemen.
Islamitische opleiding kan erkenning kwijtraken door uitspraken rector
Bron:NOS / politiek

(14-12-2018 16:49)


Minister Van Engelshoven van Onderwijs stelt een onderzoek in naar de uitspraken van Ahmet Akgündüz, de rector van de Islamic University of Applied Sciences in Rotterdam (IUR). "Verschrikkelijke uitspraken", zegt Van Engelshoven. Akgündüz ageerde op de Turkse televisie tegen wat hij noemt een "Europese islam" waar tot zijn ongenoegen ruimte is voor homo's en vrouwelijke imams.
THUMB
Kabinet wil meer investeren in Defensie
Bron:NOS / politiek

(14-12-2018 14:52)


Het kabinet trekt extra geld uit voor Defensie. Hoeveel precies wordt pas in het voorjaar duidelijk. Minister Bijleveld zei na afloop van de ministerraad dat het kabinet de afspraken die zijn gemaakt op de NAVO-top van juli wil nakomen. Toen is gezegd dat regeringen nog voor het eind van het jaar moeten vertellen hoe veel extra ze aan defensie gaan uitgeven en hoe ze dat gaan besteden.
ChristenUnie: minima mogen niet de dupe worden van klimaatakkoord
Bron:NOS / politiek

(14-12-2018 06:42)


De energierekening voor huishoudens moet door het klimaatakkoord niet verder stijgen. Daarvoor pleit regeringspartij ChristenUnie. Partijleider Segers wil dat de verhoging van de gasprijs wordt gecompenseerd via de energiebelasting. Hij wil met name de laagste inkomens ontzien.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: