Politiek
Ouder >> 
THUMB
Minister De Jonge: minder strenge eisen aan eiceldonoren vanwege tekort
Bron:NOS / politiek

(25-09-2018 18:02)


Medici van het UMC Utrecht adviseren het kabinet de eisen aan vrouwen die hun eicellen willen doneren te versoepelen, om het tekort aan eicellen op te lossen. Ook vinden ze dat de huidige vergoeding van 900 euro voor eiceldonatie omlaag moet naar 300 euro.
Niet meer appen op de fiets vanaf 1 juli volgend jaar
Bron:NOS / politiek

(25-09-2018 15:02)


Als het aan minister Van Nieuwenhuizen ligt, is het vanaf 1 juli 2019 verboden om te bellen of appen op de fiets. Ze heeft een voorstel klaar dat nu eerst wordt voorgelegd aan diverse adviesinstanties. Het verbod was al verschillende keren aangekondigd.
DNB: Nederlandse banken doen te weinig tegen malversaties
Bron:NOS / politiek

(25-09-2018 14:27)


Nederlandse banken doen te weinig om witwaspraktijken zoals bij ING te voorkomen. Dat heeft De Nederlandse Bank (DNB) gerapporteerd aan minister Hoekstra van Financiën. Vooral van besturen en raden van commissarissen verwacht DNB de komende tijd een "grote inspanning".
Hoogleraar Ethiek lijsttrekker D66 voor Eerste Kamerverkiezingen
Bron:NOS / politiek

(25-09-2018 14:22)


Hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie Annelien Bredenoord (39) is door de leden van D66 gekozen tot lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen op 27 mei 2019. Ze zit sinds 2015 in de Eerste Kamer. "Zij is de jongste en eerste vrouwelijke lijsttrekker van D66 in de Eerste Kamer", zegt D66.
THUMB
Tweede Kamer: kabinet moet achter moordenaar IKON-televisieploeg aan
Bron:NOS / politiek

(24-09-2018 20:19)


De Tweede Kamer vindt dat het kabinet alles op alles moet zetten om de Salvadoraanse kolonel, die in 1982 de moord op vier Nederlandse IKON-journalisten beraamde, voor de rechter te krijgen. "De uitzending van Zembla brengt een triest dieptepunt uit onze geschiedenis weer terug", zegt D66-Kamerlid Sjoerdsma.
VVD-senator: zakelijke belangen eigen bedrijf speelden geen rol
Bron:NOS / politiek

(24-09-2018 15:53)


VVD-senator Duthler zegt dat zij haar rol als Eerste Kamerlid niet heeft gebruikt voor de belangen van haar eigen bedrijf. Zij spreekt de beschuldigingen van Follow The Money van vandaag in een verklaring tegen. "Deze opdracht en mijn rol als Kamerlid hebben mij ook geen geldelijk gewin opgeleverd zoals wordt gesuggereerd", zegt Duthler tegen de NOS.
THUMB
Risico klein dat Afrikaanse varkenspest in Nederland komt
Bron:NOS / politiek

(24-09-2018 13:41)


De kans is klein dat de ernstig besmettelijke Afrikaanse varkenspest zich naar Nederland verspreidt. Minister Schouten schrijft aan de Tweede Kamer dat ze wel alert blijft, maar nu geen extra maatregelen, zoals een ophokplicht, neemt voor varkens. Volgens Schouten is het ministerie voorbereid op een eventuele uitbraak van de Afrikaanse varkenspest.
THUMB
Gaan we ooit door heel Europa met de trein in plaats van het vliegtuig?
Bron:NOS / politiek

(22-09-2018 06:45)


Hoeveel sneller kun je met de trein naar Berlijn? NS en ProRail hebben deze week met hun Duitse collega's afgesproken om komend half jaar te bekijken hoe de trein tussen Amsterdam en Berlijn sneller kan. De rit duurt nu 6 uur en 22 minuten, met maar liefst vijftien tussenstops onderweg.
THUMB
Baudet vindt meedoen debat 'beneden zijn waardigheid'
Bron:NOS / politiek

(21-09-2018 20:31)


Forum voor Democratie-leider Baudet vindt het beneden zijn waardigheid om mee te doen aan de Algemene Politieke Beschouwingen. In de Tweede Kamer noemde hij het debat "zinloos" en een "aaneenschakeling van ingestudeerde riedeltjes". De Algemene Politieke Beschouwingen zijn het belangrijkste politieke debat van het jaar, waar twee dagen lang de kabinetsplannen voor volgend jaar worden besproken.
Top SGP: partijvoorzitter ziet voortaan af van wachtgeld
Bron:NOS / politiek

(21-09-2018 14:05)


Partijvoorzitter Zevenbergen van de SGP ziet vanaf nu af van de wachtgeldregeling die hij al sinds 2006 ontvangt. Dat laat het bestuur van de SGP weten. Hij stelt het maandelijkse wachtgeld "ten dienste van de gemeenschap". Een externe accountant controleert dit en brengt verslag uit aan het SGP-hoofdbestuur, De SGP benadrukt dat de oud-wethouder recht heeft op het geld en aan de wettelijke eisen voldoet.
Klimaatplannen te vaag voor doorrekening
Bron:NOS / politiek

(25-09-2018 15:31)


De plannen voor een Klimaatakkoord zijn nog te vaag om door te rekenen. In de zomer waarin de tuinen verdorden en landbouwgewassen verschrompelden vanwege de hitte, probeerden medewerkers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) de effecten van de voorstellen door te rekenen, maar dat bleek bij veel plannen nog niet mogelijk.
THUMB
Kamer boos: militairen moeten zelf kleding kopen voor oefening in Noorwegen
Bron:NOS / politiek

(25-09-2018 14:28)


De Tweede Kamer is verbijsterd dat een groep van zo'n duizend militairen zelf extra isolerende onderkleding moet kopen voor een oefening in Noorwegen. Het ministerie van Defensie heeft de kleding niet op voorraad en staatssecretaris Visser zegt dat er sprake is van een "uitzonderingssituatie".
Gemeenten moeten inventariseren of gevels brandveilig zijn
Bron:NOS / politiek

(25-09-2018 14:26)


Gemeenten moeten van minister Ollongren naar aanleiding van de brand vorig jaar in Londen een lijst maken van de meest risicovolle gebouwen. Bij de brand in de Grenfell Tower in de Britse hoofdstad kwamen vorig jaar juni 72 mensen om het leven. Uit onderzoek bleek dat er van alles mis was met de brandveiligheid; de brand verspreidde zich via de gevelplaten aan de buitenkant.
Dekker overweegt snijden in gesubsidieerde rechtsbijstand
Bron:NOS / politiek

(25-09-2018 11:49)


Mensen met een laag inkomen kunnen in de toekomst niet meer vanzelfsprekend een beroep doen op een gesubsidieerde advocaat als zij bijvoorbeeld gaan scheiden, ontslagen worden of schulden hebben. Dat staat in conceptplannen van minister Dekker voor Rechtsbescherming, die de NOS in handen heeft.
Oud-staatssecretaris Knapen gaat Senaatsfractie CDA leiden
Bron:NOS / politiek

(24-09-2018 18:19)


Eerste Kamer-lid Ben Knapen volgt Elco Brinkman op als leider van de CDA-fractie in de Senaat. Knapen was staatssecretaris van Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking in het eerste kabinet-Rutte. Hij zit sinds juni 2015 in de Eerste Kamer. Knapen (67) is voorgedragen door het CDA-partijbestuur en wordt de lijsttrekker van het CDA bij de komende Eerste Kamerverkiezingen.
THUMB
Q-koortspatiënten en nabestaanden kunnen maximaal 15.000 euro ontvangen
Bron:NOS / politiek

(24-09-2018 15:03)


Q-koortspatiënten en nabestaanden kunnen vanaf volgende week een financiële tegemoetkoming van maximaal 15.000 euro krijgen. Minister Bruins schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het een gebaar is ter erkenning van de grote gevolgen die patiënten en nabestaanden hebben ondervonden.
VVD-senator stemde over wet waaraan eigen bedrijf meeschreef
Bron:NOS / politiek

(24-09-2018 05:02)


VVD-Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler heeft gestemd over een wetsvoorstel waarin adviezen van haar eigen bedrijf waren opgenomen. Onderzoeksplatform Follow the Money is daarachter gekomen. Volgens deskundigen heeft Duthler een ethische grens overschreden.
Rutte gaf oppositie geen ruimte bij Algemene Beschouwingen
Bron:NOS / politiek

(21-09-2018 22:18)


Het grote onderwerp van de Algemene Politieke Beschouwingen was de afschaffing van de dividendbelasting. De voltallige oppositie wil dat het plan van tafel gaat. De oppositiepartijen vinden het - kort samengevat - een schande dat het kabinet multinationals tegemoetkomt en te weinig doet voor werknemers in de publieke sector.
THUMB
PrinsjesweekVlog: Koning, Kamer, Rutte en privéleven
Bron:NOS / politiek

(21-09-2018 19:22)


Het was een bijzonder drukke politieke week met Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen. Alle reden voor politieke verslaggevers Vincent Rietbergen en Xander van der Wulp om een speciale PrinsjesweekVlog te maken. Over de Troonrede, de Kamer, het D-woord en privézaken.
THUMB
VNO-NCW pleitte zelf voor 'geniepige' belastingplannen kabinet
Bron:NOS / politiek

(21-09-2018 12:29)


Uit een memo in handen van de NOS blijkt dat VNO-NCW in augustus zelf met het voorstel kwam, waar ze gisteren hun zorgen over uitten. Het gaat om het plan directeuren-grootaandeelhouders belasting te laten betalen als ze meer dan 500.000 euro van hun eigen bv lenen.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: