Politiek
Ouder >> 
THUMB
Senaatsverkiezingen: zit Denk Forum dwars en kaapt coalitie 2 zetels?
Bron:NOS / politiek

(25-05-2019 15:48)


Het gaat maandag een spannende dag worden in Den Haag. 570 Provinciale Statenleden en 19 leden van kiescolleges in Caribisch Nederland kiezen dan de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer. Wordt Forum voor Democratie de grootste partij met dertien zetels? Kunnen de coalitiepartijen er een of misschien zelfs twee zetels bij veroveren? En wat gaan de vier Statenleden van Denk doen met hun stem? Een ingewikkeld spel, waarbij partijen van elkaar niet weten wat ze gaan doen.
THUMB
Rutte wil niets zeggen over kansen Spitzenkandidat Timmermans
Bron:NOS / politiek

(24-05-2019 15:48)


Premier Rutte wil niet zeggen of het kabinet PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans gaat voordragen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. "Alles wat ik erover zeg, verkleint de kans dat we de beste Nederlander op de mooiste post krijgen." Rutte zegt dat hij geen bezwaar heeft tegen Frans Timmermans "in enige positie".
THUMB
Kabinet tegen Turks-Russische deal over afweerraketten
Bron:NOS / politiek

(24-05-2019 13:55)


Het kabinet roept Turkije op de koop af te blazen van een Russisch systeem voor luchtafweerraketten. De Turkse president Erdogan zei in het weekend dat Turkije samen met de Russen S-500-raketten gaat produceren en dat ook de omstreden aankoop doorgaat van het Russische S-400-systeem, de voorganger van de S-500.
GeenPeil: voor PVV en SP dreigt een vertrek uit Europees Parlement
Bron:NOS / politiek

(24-05-2019 01:05)


Het is de vraag of de PVV en SP nog terugkeren in het Europees parlement, blijkt uit de verkiezingsvoorspelling van GeenPeil. Op basis van de officiële uitslag van 732 stembureaus schat GeenPeil beide partijen in op 0 zetels. In de exitpoll van Ipsos, in opdracht van de NOS, komen de PVV en de SP uit op 1 zetel.
THUMB
Blijdschap bij PvdA: 'wow, wat een bizarre comeback'; Forum: dit is een goed resultaat
Bron:NOS / politiek

(23-05-2019 21:37)


Bij de Partij van de Arbeid heerst grote blijdschap nu de exitpolls een flinke winst voor de PvdA voorspellen. "Wow, wow, wat een bizarre comeback" zei Lodewijk Asscher in Amsterdam. Of de sociaaldemocratische fractie in Europa de grootste wordt is nog onduidelijk, maar lijsttrekker Frans Timmermans zegt dat in Europa wel te merken dat er "behoefte is aan een ander Europa dat zich harder inzet voor de klimaatcrisis en dat ook ziet dat we op sociaal vlak als Europeanen meer samen moeten doen".
Kabinet pleit voor internationaal IS tribunaal
Bron:NOS / politiek

(23-05-2019 15:15)


Er moet een internationaal tribunaal komen waar strijders van terreurgroep IS kunnen worden berecht. Minister Blok pleit daar vandaag voor in de VN-Veiligheidsraad in New-York. Ook minister Grapperhaus kaartte het onderwerp zojuist aan, op een bijeenkomst met internationale juristen.
THUMB
Naar de stembus: alles wat je moet weten over de Europese verkiezingen
Bron:NOS / politiek

(23-05-2019 05:17)


In Nederland beginnen vandaag de op een na grootste democratische verkiezingen ter wereld. Verspreid over vier dagen mogen 426 miljoen Europeanen stemmen voor een nieuw Europees Parlement. Ons land is als eerste aan de beurt en hier vind je alles wat je moet weten.
Lijsttrekkers pleiten voor lagere onkostenvergoedingen in levendig EU-debat
Bron:NOS / politiek

(22-05-2019 22:03)


De PvdA, de SP, het CDA en ChristenUnie/SGP willen de Europese onkostenvergoedingen verlagen. PvdA-lijsttrekker Timmermans wil graag iets doen aan zijn hoge salaris en vindt dat het "stuk soberder kan". De SP verweet Timmermans in het tv-debat De Stemming van de NOS dat hij als eurocommissaris 30.
Intern memo top justitie: kritisch blijven op elkaar
Bron:NOS / politiek

(22-05-2019 16:02)


De top van het ministerie van Justitie en Veiligheid roept al zijn medewerkers op kritisch te blijven op elkaar. "Fouten maken mag, maar we moeten ook kritisch blijven en vragen stellen aan elkaar." Dat staat in een intern memo dat de op één na hoogste ambtenaar, een dag na het opstappen van staatssecretaris Harbers, aan alle medewerkers van zijn departement heeft gestuurd.
THUMB
Knops: meer openheid over renovatie Binnenhof
Bron:NOS / politiek

(22-05-2019 12:29)


Het kabinet wil meer informatie met de Tweede Kamer delen over de renovatie van het Binnenhof. Staatssecretaris Knops schrijft in brieven aan de Kamer dat het principe wordt: "openbaar, tenzij". De Kamer verzette zich eerder tegen de "schimmigheid" rond de grootscheepse verbouwing: over bepaalde onderdelen mag niet in het openbaar worden gepraat.
Kaag: snel psychosociale noodhulp in crisisgebieden
Bron:NOS / politiek

(24-05-2019 22:43)


Er moet een internationale pool komen van experts op het gebied van psychosociale noodhulp, die snel naar crisisgebieden kunnen reizen. Deze en andere ideeën wil minister Kaag bespreken op een internationale conferentie over geestelijke gezondheid in crisissituaties, die ze in oktober organiseert.
Waarom won de PvdA en lieten kiezers de PVV in de steek?
Bron:NOS / politiek

(24-05-2019 14:49)


Onderzoeksbureau Ipsos onderzocht op verzoek van de NOS de kiezersstromen en vroeg mensen naar hun opvattingen. Hoe kon het dat de PvdA, volgens de exitpoll, de meeste stemmen wist te vergaren? En waar zijn de PVV-kiezers gebleven? Vier opvallende uitkomsten die de verkiezingsuitslag mogelijk verklaren.
Kabinet: dinsdag wordt een heel moeilijke dag in het verkeer
Bron:NOS / politiek

(24-05-2019 10:30)


Staatssecretaris Van Veldhoven raadt mensen aan zich goed voor te bereiden op de grote staking in het openbaar vervoer van aanstaande dinsdag. "Dit gaat een grote impact hebben op Nederland", zegt ze. "We moeten ons allemaal voorbereiden op een moeilijke dag.
THUMB
'PvdA-winst komt door het Frans Timmermans-effect'
Bron:NOS / politiek

(23-05-2019 21:58)


De PvdA lijkt de grootste partij te worden bij de Europese Parlementsverkiezingen. Spectaculair, en een verrassing, noemt politiek verslaggever Ron Fresen het. "We hebben hier echt te maken met het Frans Timmermans-effect." Daarmee bedoelt Fresen dat de PvdA momenteel bij landelijke verkiezingen niet hetzelfde goede resultaat zou halen.
THUMB
Ipsos-onderzoek: waarom Nederlanders (niet) naar de stembus gingen
Bron:NOS / politiek

(23-05-2019 21:11)


Het lijkt erop dat PvdA de grootste is geworden bij de Europese parlementsverkiezingen: de partij zou volgens de exitpoll vijf zetels in het Europees Parlement krijgen. Daarop volgen VVD en CDA met vier zetels, GroenLinks en Forum voor Democratie zouden op drie zetels uitkomen.
Is de 'Europese Commissie van de laatste kans' geslaagd?
Bron:NOS / politiek

(23-05-2019 08:14)


Het zou de Commissie van de laatste kans worden. Dat zei voorzitter Juncker voor hij aan zijn regeerperiode begon. Met een ambitieus tienpuntenplan beloofde hij minder wetten en een socialere Europese Unie. Maar is dat gelukt? Een analyse van vijf jaar Europese Commissie.
THUMB
Rutte en Baudet: hard tegen hard over Europa in 'debat met vuurwerk'
Bron:NOS / politiek

(23-05-2019 00:08)


VVD-leider Rutte en Forum voor Democratie-leider Baudet zijn stevig met elkaar in botsing gekomen in het een-op-een-debat over de Europese verkiezingen bij tv-programma Pauw. De partijleiders maakten elkaar harde en soms persoonlijke verwijten. Baudet zei dat hij Rutte "meer leider dan volger" vindt, iemand "zonder moreel kompas".
Kabinet trekt een paar honderd miljoen extra uit voor klimaat
Bron:NOS / politiek

(22-05-2019 18:15)


Het kabinet trekt dit jaar eenmalig 400 miljoen euro extra uit om de klimaatdoelen te halen. Daarna wordt er jaarlijks 110 miljoen euro extra vrijgemaakt. Dat heeft de coalitie besloten in overleg over de Voorjaarsnota, melden bronnen aan de NOS. Het geld wordt gereserveerd voor de klimaatplannen, die volgende maand worden gepresenteerd.
THUMB
Minister stelt geluidseisen aan warmtepompen buiten
Bron:NOS / politiek

(22-05-2019 15:34)


Warmtepompen en airco's buiten een woning mogen straks niet meer dan 40 decibel veroorzaken bij de buren. Dat is een van de wijzigingen in het Bouwbesluit die minister Ollongren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ollongren wijst erop dat er steeds vaker aardgasloos wordt gebouwd.
THUMB
Nieuwe asieldiscussie kostte Harbers de kop
Bron:NOS / politiek

(21-05-2019 19:28)


Staatssecretaris Mark Harbers (50) is in vier jaar de vierde VVD-bewindsman op het ministerie van Justitie die tussentijds opstapt. Zijn partijgenoten Opstelten, Teeven en Van der Steur gingen hem voor. Discussie over misdaden door asielzoekers kostte Harbers de kop.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: