THUMB
Kabinet sluit intrekken Nederlanderschap twee Syriëgangers niet uit
Bron:NOS / politiek

(22-05-2018 19:05)


Minister Ollongren sluit niet uit dat de twee Nederlandse Syriëgangers die na een veroordeling in Turkije naar Nederland terugkeren, hun Nederlanderschap kwijtraken. "Dat zou aan de orde kunnen zijn", zei zij in de Tweede Kamer. De twee, Reda Nidalha en Oussama A.
Teleurstelling bij minister na afwijzing misbruik-onderzoek door Jehovah's Getuigen
Bron:NOS / politiek

(22-05-2018 16:10)


Minister Dekker zegt dat hij de Jehovah's niet kan dwingen mee te werken aan een onafhankelijk onderzoek na signalen van seksueel misbruik in de geloofsgemeenschap.
THUMB
Insiya (4) onderwerp van gesprek tussen Rutte en India
Bron:NOS / politiek

(22-05-2018 11:55)


Premier Rutte kaart de zaak van de ontvoerde kleuter Insyia (4) uit Amsterdam opnieuw aan bij zijn Indiase ambtgenoot Modi. Hij doet dat tijdens de handelsmissie en het werkbezoek waarvoor hij vandaag naar India vertrekt. Rutte laat weten dat hij zich zeer betrokken voelt bij de zaak.
Opgestapte 50Plus-voorzitter Zoetelief wil toch niet verder
Bron:NOS / politiek

(21-05-2018 17:17)


De voormalige 50Plus-voorzitter Jan Zoetelief stelt zich niet opnieuw kandidaat voor het voorzitterschap van de partij. Dat heeft hij vandaag in een brief laten weten. "Het kan verkeren in een bestuurlijk mensenleven. Zo word je het ene moment onthaald als een goed democratisch bestuurder voor de toekomst, en het andere moment word je betiteld als een demagoog en een dictator", zo schrijft hij in een brief aan de partijsecretaris.
Belasting op getto-uitkering geschrapt: 'Het bedrag is het minst belangrijke'
Bron:NOS / politiek

(18-05-2018 17:00)


Mensen die een getto-uitkering ontvangen van de Duitse overheid, hoeven daar met terugwerkende kracht vanaf 2016 geen belasting meer over te betalen. Staatssecretaris Snel heeft dat vanmiddag in een persoonlijk gesprek verteld aan de mensen die de zaak hebben aangekaart.
Energiebedrijven overwegen rechtsgang om kolencentrales
Bron:NOS / politiek

(18-05-2018 15:44)


Energiebedrijven Uniper en RWE overwegen naar de rechter te stappen vanwege het wetsvoorstel dat kolencentrales verbiedt nog steenkool te gebruiken. Samen hebben zij drie van de vijf centrales in Nederland in handen. Nuon, eigenaar van de Hemwegcentrale in Amsterdam geeft aan het kolenverbod van het kabinet te respecteren.
Grapperhaus: te veel emotie getoond over IS-kinderen
Bron:NOS / politiek

(18-05-2018 10:35)


Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vindt achteraf dat hij in de discussie over IS-kinderen dinsdag zijn emotie te veel heeft laten spreken. "Ik heb iets te veel mijn emotionele respect getoond en dat is eenmalig geweest", zei hij voor de ministerraad.
THUMB
Regeringspartij D66: twijfel over verhuizing van mariniers naar Vlissingen
Bron:NOS / politiek

(17-05-2018 19:46)


Regeringspartij D66 twijfelt over de verhuizing van de kazerne van het Korps Mariniers van Doorn naar Vlissingen, nu er sprake blijkt van een leegloop bij het elitekorps. Tweede Kamerlid Belhaj zegt dat voor haar partij alles nog open ligt. "Want geen mariniers straks, betekent ook geen kazerne in Vlissingen.
THUMB
Kamer steunt nieuwe verdeling geld voor achterstandskind
Bron:NOS / politiek

(17-05-2018 15:06)


Veel meer kleinere- en middelgrote gemeenten krijgen de komende jaren extra geld om kinderen te helpen met een taal- en ontwikkelingsachterstand. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het plan van minister Slob van Onderwijs om de huidige verdeling drastisch te veranderen.
THUMB
Geen 'fosfaat-hulp' kabinet voor melkveehouders in problemen
Bron:NOS / politiek

(16-05-2018 19:00)


Het kabinet steekt melkveehouders die hebben geïnvesteerd in nieuwe stallen niet de helpende hand toe. Ze krijgen geen ontheffing of vrijstelling van de fosfaatrechten, schrijft minister Schouten aan de Tweede Kamer. Het systeem van fosfaatrechten geldt sinds 1 januari.
THUMB
VVD stemt toch tegen meer vluchten Schiphol
Bron:NOS / politiek

(22-05-2018 17:27)


De VVD-fractie heeft tegen een motie van de PVV gestemd die meer vluchten van en naar Schiphol mogelijk maakt nu Lelystad Airport later open gaat. Schiphol kan daardoor geen vluchten overdragen en loopt tegen de grenzen aan. Vorige week pleitte VVD-Kamerlid Dijkstra er nog voor dat het aantal Schipholvluchten moet kunnen stijgen, tot boven de maximering van 500.
Sportvissers moeten af van lood
Bron:NOS / politiek

(22-05-2018 12:44)


Het gebruik van vislood, waarmee sportvissers hun vislijn verzwaren, is ongezond en slecht voor het milieu en moet uiteindelijk helemaal worden uitgebannen. Daarover is minister Schouten het eens geworden met Sportvisserij Nederland, Natuurmonumenten, de Unie van Waterschappen en brancheorganisatie Divebo.
Fonds voor onderzoek naar nieuwe zorgideeën
Bron:NOS / politiek

(22-05-2018 06:59)


Minister Bruins voor Medische Zorg wil dat veelbelovende behandelingen en medische technologie sneller beschikbaar komen voor de patiënt. Hij steekt 105 miljoen euro in een fonds waaruit wetenschappelijk onderzoek daarnaar kan worden betaald. Nu blijven goede zorgideeën vaak hangen in de ontwikkelfase, zegt Bruins.
THUMB
Van der Staaij 20 jaar in Tweede Kamer, maar nog lang geen recordhouder
Bron:NOS / politiek

(19-05-2018 11:18)


SGP-leider Kees van der Staaij zit vandaag 20 jaar in de Tweede Kamer. Hij wordt daarmee op zijn eigen Twitter-account gefeliciteerd door zijn medewerkers. Hij is het langstzittende Kamerlid in de huidige Tweede Kamer, op de voet gevolgd door Geert Wilders (PVV) en Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA).
Meer geld voor ontwikkelingshulp, maar naar minder landen en gericht op handel
Bron:NOS / politiek

(18-05-2018 16:10)


Nederland geeft de komende jaren 290 miljoen euro extra uit aan noodhulp en humane opvang en bescherming van vluchtelingen in de buurt van hun woonland of woongebied. Ook gaat er geld naar onderwijs voor vluchtelingenkinderen en naar de opvanglanden waar vluchtelingen een nieuw bestaan mogen opbouwen, zo'n 130 miljoen euro per jaar.
Twee oudste kolencentrales dicht in 2025
Bron:NOS / politiek

(18-05-2018 13:33)


De kolencentrales Amercentrale en Hemweg moeten in 2025 dicht. De drie andere kolencentrales, in de Rotterdamse haven en de Eemshaven, moeten in 2030 stoppen. Minister Wiebes komt binnenkort met een wet waarin dat wordt geregeld. In het regeerakkoord hadden de coalitiepartijen al afgesproken dat de kolencentrales uiterlijk in 2030 worden gesloten.
THUMB
VVD en CDA willen dat kabinet ingrijpt in Amsterdam om krakende illegalen
Bron:NOS / politiek

(17-05-2018 23:00)


Het kabinet moet in Amsterdam ingrijpen in de zaak van illegalen die corporatiewoningen hebben gekraakt, vinden de regeringspartijen VVD en CDA in de Tweede Kamer. Mogelijk kunnen ze rekenen op een meerderheid, door steun van onder meer PVV en SGP. Asielzoekers zonder verblijfspapieren van de groep Wij Zijn Hier hebben begin april in Amsterdam-Oost elf woningen en een winkelpand gekraakt die op de nominatie staan te worden gesloopt.
Blokhuis tegen jongeren: toon altijd ID-kaart bij kopen van alcohol
Bron:NOS / politiek

(17-05-2018 16:23)


Staatssecretaris Blokhuis roept jongeren op uit zichzelf hun identiteitsbewijs te laten zien als ze alcohol of sigaretten kopen. Samen met het Trimbos Instituut vraagt hij de komende twee weken extra aandacht voor het naleven van de leeftijdsgrens voor alcohol en tabak.
THUMB
Kamer wil geen Europese belasting voor internetgiganten
Bron:NOS / politiek

(16-05-2018 20:35)


Als het aan de Tweede Kamer ligt, komt er voorlopig geen Europese belasting voor grote bedrijven als Facebook en Google. Een meerderheid vindt dat belastingheffing aan de lidstaten zelf is. Er gaat een brief naar de Europese Commissie. De Kamer betwijfelt de toegevoegde waarde van een Europees beleid ten opzichte van een nationale aanpak, staat in een conceptbrief aan voorzitter Juncker.
THUMB
Tweede Kamer geïrriteerd over uitspraken Grapperhaus IS-kinderen
Bron:NOS / politiek

(16-05-2018 17:19)


Verschillende fracties in de Tweede Kamer vinden dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid verwarring heeft gezaaid over het wel of niet terughalen van Nederlandse IS-kinderen. "De uitspraken leken gisteren duidelijk en vandaag blijkt dat het toch weer anders is.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: