THUMB
GL, SP en PvdA willen belastingontwijking Shell aanpakken
Bron:NOS / politiek

(16-04-2019 07:32)


De oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA willen dat multinationals als Shell in Nederland winstbelasting gaan betalen. Zij dienen deze week een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer. Nu kunnen grote Nederlandse bedrijven verliezen die zij in het buitenland lijden, nog aftrekken van de winst in Nederland.
THUMB
Nieuw ICT-debacle bij overheid, project bij NVWA gestaakt
Bron:NOS / politiek

(15-04-2019 15:42)


De ontwikkeling en invoering van een nieuw ICT-systeem voor de voedselwaakhond NVWA is per direct stopgezet. Minister Schouten schrijft aan de Tweede Kamer dat dat het project veel meer geld gaat kosten dan gepland en dat ook de deadline niet wordt gehaald.
Raad van State: lastendruk relatief hoog
Bron:NOS / politiek

(15-04-2019 11:19)


De Raad van State vindt de lastendruk in Nederland "relatief hoog". Daar moet volgens vicevoorzitter Thom de Graaf duidelijker over gecommuniceerd worden door het kabinet. De regering zegt de lasten te verlagen, maar in feite stegen die lasten de afgelopen jaren alleen maar, constateert de raad.
Discretionaire bevoegdheid staatssecretaris per 1 mei geschrapt
Bron:NOS / politiek

(12-04-2019 17:19)


De mogelijkheid voor staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid om in schrijnende gevallen alsnog een verblijfsvergunning toe te kennen aan een asielzoeker wordt over tweeënhalve week geschrapt. Per 1 mei kan de staatssecretaris de zogenoemde discretionaire bevoegdheid niet meer toepassen.
Duizend watertappunten op schoolpleinen tegen overgewicht
Bron:NOS / politiek

(12-04-2019 07:23)


In de strijd tegen overgewicht komen er op schoolpleinen zo'n duizend nieuwe waterpunten. Staatssecretaris Blokhuis stelt daar 2 miljoen euro voor beschikbaar. Over de watertaps waren al afspraken gemaakt in het Preventieakkoord dat Blokhuis heeft gesloten met maatschappelijke organisaties en bedrijven.
Kamer na ASML-debacle: Chinese Huawei weren bij aanleg 5G-netwerk
Bron:NOS / politiek

(11-04-2019 14:55)


Het Chinese telecombedrijf Huawei mag voorlopig niet betrokken worden bij de aanleg van het mobiele netwerk 5G. Dat zeggen VVD, CDA, GroenLinks en D66 na het nieuws dat Chinezen voor miljoenen gestolen hebben bij de Nederlandse chipmachinemaker ASML. De Kamer vindt dat het toch al verdachte bedrijf Huawei beter geweerd kan worden totdat de risico's duidelijk zijn.
THUMB
Wietproef: coffeeshops krijgen de tijd om te wennen
Bron:NOS / politiek

(11-04-2019 10:30)


Voordat het experiment met de teelt van staatswiet begint, krijgen coffeeshops eerst de tijd om zich erop in te stellen. Het kabinet heeft de details van de proef naar de Tweede Kamer gestuurd en daaruit blijkt onder meer dat er een "overgangsfase" komt, zoals de Kamer ook had gevraagd.
THUMB
Forum voor Democratie haalt wens nexit van website om 'paniek' brexit
Bron:NOS / politiek

(11-04-2019 00:01)


Op de website van Forum voor Democratie is de wens voor een nexit weggehaald. De partij is nog steeds voor een vertrek van Nederland uit de Europese Unie, maar heeft de tekst aangepast om rekening te houden met de "paniek" in Nederland over de naderende brexit.
THUMB
AIVD wil niet meer met 'Poetinvriend' Oostenrijk samenwerken, Kamer bezorgd
Bron:NOS / politiek

(10-04-2019 17:51)


Kamerleden die zich bezighouden met het werk van de Nederlandse veiligheidsdiensten zijn bezorgd over het bericht dat de AIVD niet meer intens wil samenwerken met de Oostenrijkse inlichtingendienst. De AIVD vertrouwt de huidige regering niet, omdat coalitiepartij FPÖ een hechte vriendschapsband met Rusland en president Poetin heeft.
THUMB
Vanaf oktober altijd advocaat voor verdachte als OM straf oplegt
Bron:NOS / politiek

(10-04-2019 14:35)


Als het Openbaar Ministerie zelf een delict als winkeldiefstal of vandalisme afdoet, krijgt de verdachte voortaan altijd een advocaat toegewezen. Minister Grapperhaus zei in de Tweede Kamer dat hij ernaar streeft om dat op 1 oktober in te voeren. Sinds 2008 kan het OM zelf strafbeschikkingen opleggen.
THUMB
Rutte roept op: zaai in tuin en balkon voor bijen en vlinders
Bron:NOS / politiek

(15-04-2019 19:30)


Premier Rutte hoopt dat mensen met een tuin of balkon bloemen gaan zaaien voor bijen en vlinders. Hij heeft vanmiddag, met de hulp van enkele kinderen van een nabijgelegen basisschool, zaden gestrooid in een stukje border bij het Catshuis. "Zorg dat je gaat zaaien", zei Rutte na afloop van de klus ter gelegenheid van de Landelijke Zaaidag.
Eerlijkere belasting op spaargeld is lastiger dan gedacht
Bron:NOS / politiek

(15-04-2019 14:15)


Het kabinet wil dat de belasting die je betaalt op je spaargeld beter aansluit op het echte rendement. Maar dat blijkt in de praktijk moeilijk voor elkaar te krijgen. De wens van het kabinet om de belasting op je vermogen 'reëler' te maken is er al langer.
THUMB
Hoe de Kamer in opstand kwam tegen de make-over van het Binnenhof
Bron:NOS / politiek

(14-04-2019 07:47)


"In 2025 willen de Kamerbewoners terugkeren op het Binnenhof zonder dat de look-and-feel van het gebouw wezenlijk is veranderd." Dit schreef Kamervoorzitter Arib vorige maand aan de Tweede Kamer. Achter deze zin schuilt een verhaal van onbegrip, irritatie en frustratie bij de Kamerbewoners over de huidige aanpak door het ministerie van Binnenlandse Zaken en met name het Rijksvastgoedbedrijf (RVB).
Minister na schorsing Kroon: 'Je moet als militair van onbesproken gedrag zijn'
Bron:NOS / politiek

(12-04-2019 14:29)


Defensie heeft majoor Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, geschorst omdat hij een kopstoot zou hebben uitgedeeld aan een agent. Minister Bijleveld zegt dat fysiek geweld tegen ambtsdragers niet wordt getolereerd. "Je moet als militair van onbesproken gedrag zijn, of je nou een heldenstatus hebt of niet.
THUMB
Waarom Rutte zich elke vrijdag 'onderwerpt' aan het Haagse journaille
Bron:NOS / politiek

(12-04-2019 05:09)


Een lichtblauw vlak, een donkerblauw vlak en daartussenin het rood-wit-blauw van de Nederlandse vlag. Elke vrijdag staat premier Rutte voor dat decor vragen te beantwoorden over allerhande onderwerpen. In veel andere landen is een dergelijk vragenmomentje met een regeringsleider ondenkbaar.
Turkse minister: niks mis met Turkse weekendscholen in Nederland
Bron:NOS / politiek

(11-04-2019 14:24)


De Turkse minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken staat volledig achter de komst van twaalf Turkse weekendscholen in Nederland. Op een gezamenlijke persconferentie met minister Blok stelde hij dat het leren van Turks aan jongeren met een Turkse achtergrond moet worden aangemoedigd.
THUMB
Kamer ontdaan door Chinese spionage: we worden leeggeroofd
Bron:NOS / politiek

(11-04-2019 10:13)


Vrijwel de gehele Tweede Kamer wil snel betere bescherming voor bedrijven. Aanleiding is het bericht dat Chinezen achter de mogelijk grootste bedrijfsspionage ooit zaten bij chipmachinefabrikant ASML. De gestolen kennis werd in razend tempo verwerkt bij de Chinese concurrent XTAL, die een jaar later al grote klanten wegkaapte bij ASML.
THUMB
Schouten wil radicaal andere kijk op landbouwgif
Bron:NOS / politiek

(10-04-2019 20:55)


Minister Schouten van Landbouw pleit voor een radicaal andere kijk op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. "We hebben nu vooral discussie over welke middelen we wel of niet mogen gebruiken", zegt ze tegen Zembla. "Ik wil dat we het hebben over: wat is ervoor nodig om die plant heel weerbaar te maken?" Schouten reageert tegenover het tv-programma op de uitkomsten van een onderzoek naar de gevolgen van het gebruik met landbouwgif op de Nederlandse bollenvelden.
Politiek worstelt met vaccinatieplicht: 'Wel fietshelm, geen inenting?'
Bron:NOS / politiek

(10-04-2019 17:10)


Net acht maanden oud is het zoontje van Nicole Gommers als hij op de intensive care in Leiden belandt. Een week lang is hij doodziek: hij eet en drinkt niets meer, heeft een dubbele longontsteking en hartproblemen. Het gaat maar net goed. Micha blijkt besmet geraakt te zijn met mazelen.
Brief straks mogelijk niet meer bezorgd maar ingescand toegankelijk
Bron:NOS / politiek

(10-04-2019 08:25)


Het kabinet wil het mogelijk maken dat postbedrijven de post in de toekomst niet meer per se door de brievenbus hoeven te gooien. Het idee is dat ze die - als de consument dat wil - ook kunnen inscannen en digitaal aanbieden of bij een verzamelpunt in de wijk kunnen achterlaten.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: