THUMB
Kabinet wil boete voor te laat aanmelden bij tentamen in wet vastleggen
Bron:NOS / politiek

(17-07-2019 16:15)


Studenten die zich te laat inschrijven voor een tentamen, kunnen dat tentamen alsnog maken als ze de universiteit of hogeschool een boete betalen van maximaal twintig euro. Minister Van Engelshoven van Onderwijs wil die mogelijkheid in de wet vastleggen.
Peilingwijzer: PvdA en VVD omhoog, SP en PVV verder achteruit
Bron:NOS / politiek

(17-07-2019 05:00)


De VVD en de PvdA laten in de nieuwe Peilingwijzer een duidelijke stijging zien. Ze staan alle twee 3 zetels hoger dan de vorige Peilingwijzer, van begin mei. Doordat de groei voor Forum voor Democratie tot stilstand is gekomen, is de VVD ook weer afgetekend de grootste partij.
Reizigers in nood kunnen nu ook appen met Buitenlandse Zaken
Bron:NOS / politiek

(16-07-2019 19:50)


Nederlandse reizigers in nood kunnen het ministerie van Buitenlandse Zaken nu ook bereiken via WhatsApp. Een proef hiermee is goed bevallen en daarom kunnen vakantiegangers met problemen voortaan whatsappjes sturen naar +31 6 8238 7796. De berichten worden 24 uur per dag gelezen door medewerkers van het ministerie.
THUMB
Kamerlid stapt uit Partij voor de Dieren en wordt eenmansfractie
Bron:NOS / politiek

(16-07-2019 12:49)


De vijfkoppige fractie van Partij voor de Dieren verliest een van haar zetels in de Tweede Kamer. Kamerlid Femke Merel van Kooten stapt uit de partij. Ze zegt dat er sprake is van een versmalling in plaats van een verbreding binnen de PvdD. Ze wil niet alleen opkomen voor dieren, maar ook voor het milieu en mensen.
Komen er ook echt strengere drugscontroles op festivals?
Bron:NOS / politiek

(13-07-2019 14:00)


De afgelopen week domineerde minister van Justitie Grapperhaus het nieuws met zijn uitspraken over drugs. Hij riep op tot minder festivals en kondigde aan dat je "met een pilletje het festivalterrein niet meer opkomt". Maar wat houden de stevige woorden van de minister in de praktijk in? NOS op 3 confronteerde de minister met zijn uitspraken.
THUMB
Dekker blijft bij twee wettelijke ouders per kind, anders 'meer kans op conflicten'
Bron:NOS / politiek

(12-07-2019 16:08)


Het kabinet wil het niet mogelijk maken om kinderen meer dan twee wettelijke ouders te geven. In een brief aan de Tweede Kamer noemt minister Dekker voor Rechtsbescherming het "niet raadzaam" om de kans op conflicten rond een kind te vergroten door meer dan twee personen te "belasten" met het ouderschap.
THUMB
Knops: persoonlijke gegevens overheid makkelijker delen
Bron:NOS / politiek

(11-07-2019 09:11)


Het wordt makkelijker voor burgers om persoonlijke gegevens die de overheid van hen heeft te delen met anderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om adres, leeftijd en inkomen. Staatssecretaris Knops schrijft aan de Tweede Kamer dat het voordeel ervan is dat die gegevens digitaal en betrouwbaar zijn: als ook onder meer zorgverleners, woningcorporaties, onderwijsinstellingen, schuldhulpverleners, kerken en sportclubs er gebruik van kunnen maken, kunnen ze mensen beter van dienst zijn.
THUMB
PvdA en GroenLinks kruipen naar elkaar toe, is een fusie aanstaande?
Bron:NOS / politiek

(10-07-2019 22:00)


Sinds GroenLinks en de PvdA samen in de oppositie zitten, werken ze in de Tweede Kamer vaker samen dan ooit. Dat bleek onder andere bij het tot stand komen van het pensioen- en het klimaatakkoord. Maar op lokaal niveau zijn de twee partijen al veel verder met samenwerken.
THUMB
Rutte brengt volgende week voor de tweede keer bezoek aan Trump
Bron:NOS / politiek

(10-07-2019 18:21)


Premier Rutte gaat volgende week voor de tweede keer op bezoek bij president Trump in het Witte Huis. Het bezoek vindt plaats tijdens de Nederlandse handelsmissie in Boston, die van 16 tot en met 19 juli op het programma staat. Op donderdag 18 juli schudden Rutte en Trump elkaar de hand.
Bedrijven moeten bekendmaken hoeveel CO2 ze uitstoten, anders geen lening
Bron:NOS / politiek

(10-07-2019 15:10)


Vanaf volgend jaar gaan banken, pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders vastleggen hoe hoog de CO2-uitstoot van hun leningen en beleggingen precies is. Op die manier willen zij bedrijven stimuleren minder CO2 te produceren. Is de uitstoot van een lening te hoog, dan gaan de instellingen in gesprek met het bedrijf.
THUMB
Minister wil af van gang naar gemeentehuis voor vermist rijbewijs
Bron:NOS / politiek

(17-07-2019 15:44)


Minister Van Nieuwenhuizen van Verkeer wil dat een vermist rijbewijs in de toekomst direct via internet gemeld kan worden bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Nu is er voor die melding nog een gang naar het gemeentehuis nodig, maar dat is volgens de minister niet meer van deze tijd.
THUMB
'Zetelbehoud is een uitweg voor Kamerleden in gewetensnood'
Bron:NOS / politiek

(16-07-2019 20:02)


"Kiezersbedrog", "zetelroof" of gewoon "een slechte zaak". De reacties op het besluit van Femke Merel van Kooten om uit de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren te stappen en met een eigen zetel verder te gaan liegen er niet om. Op Van Kootens Facebookpagina, waar ze haar beslissing meedeelde, betogen sommige PvdD-kiezers dat ze haar zetel had moeten teruggeven aan de partij.
THUMB
'VVD-Kamerlid Van Haga aangehouden met te veel drank op'
Bron:NOS / politiek

(16-07-2019 16:36)


Het VVD-Kamerlid Van Haga is met te veel alcohol op staande gehouden door de politie. Dat zegt hij tegen De Telegraaf. Vorige week dinsdag hield de politie hem aan op de A4 en uit de blaastest bleek dat hij een promillage van 0,6 in zijn bloed had. Een ervaren rijder mag van de wet niet meer dan 0,5 promille hebben.
THUMB
Minister Schouten houdt voedselwaakhond tegen het licht na ICT-debacle
Bron:NOS / politiek

(16-07-2019 08:33)


Minister Schouten gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tegen het licht houden vanwege een mislukt ICT-project. Dat staat in een brief die de minister vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde. Schouten schrijft over "een herbezinning" bij de NVWA, die wordt geleid door een door haar gekozen tijdelijk NVWA-directielid en een externe commissie van deskundigen.
THUMB
Rutte: traditie jaarwisseling behouden, maar gevaarlijkse vuurwerk verbieden
Bron:NOS / politiek

(12-07-2019 16:18)


Het kabinet vindt een algeheel verbod op knalvuurwerk te ver gaan. Zoals verwacht besloot het kabinet vandaag om met ingang van de jaarwisseling 2020-2021 wel de zogeheten derde categorie in de ban te doen: dat betekent dat over anderhalf jaar bijvoorbeeld enkelschotsbuizen en grotere knalstrengen niet meer zijn toegestaan.
THUMB
'Kabinet wil Dijsselbloem bij IMF'
Bron:NOS / politiek

(12-07-2019 10:18)


Nederland schuift Jeroen Dijsselbloem naar voren als kandidaat-directeur van het Internationaal Monetair Fonds, schrijft de Volkskrant. De oud-minister van Financiën wordt geacht meer kans te hebben dan een andere gegadigde, voormalig premier Jan Peter Balkenende.
THUMB
Dekker wil technische snufjes in strijd tegen smokkel in gevangenissen
Bron:NOS / politiek

(11-07-2019 06:39)


Muurdetectie, een 'gsm-paraplu' en technische snufjes om drones en drugs op te sporen. Die maatregelen moeten een einde maken aan smokkel onder gedetineerden, staat in een brief van minister Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer. Ook het verscherpen van het (camera)toezicht bij het luchten moet de smokkel terugdringen, net als het invoeren van een beperkt beveiligde afdeling (BBA) waarmee gedetineerden met verlof beter moeten worden gescheiden van overige gevangenen.
THUMB
'Rutte moet zich met chaos Belastingdienst bemoeien'
Bron:NOS / politiek

(10-07-2019 19:07)


Premier Rutte moet zich persoonlijk met de chaos bij de Belastingdienst gaan bemoeien, zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Voor het Kamerlid, dat al twee jaar aan de bel trekt over het onrechtmatig stopzetten van toeslagen aan burgers, is de maat vol. "De Belastingdienst heeft vijf keer met 130 door rood gereden, en niemand roept ze terug", aldus Omtzigt.
THUMB
Minister maakt afspraken met kinderopvang over Stint
Bron:NOS / politiek

(10-07-2019 16:45)


De kans lijkt groter te zijn geworden dat de Stint binnenkort weer de weg op mag. De elektrische bolderkar is sinds vorig jaar september verboden, na het ongeluk in Oss waarbij vier kinderen om het leven kwamen. Minister Van Nieuwenhuizen schrijft aan de Tweede Kamer dat haar ministerie en de RDW continu met de fabrikant praten over de toelating.
THUMB
Geen visumplicht voor Albanezen
Bron:NOS / politiek

(09-07-2019 17:02)


Er komt geen visumplicht voor Albanezen. Op verzoek van de Tweede Kamer had minister Blok de Europese Commissie om herinvoering van de plicht gevraagd. Maar Blok meldt de Kamer dat de Commissie er niets voor voelt, zoals hij ook al had voorspeld. Sinds 2010 mogen Albanezen vrij reizen in de EU.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: