Grapperhaus over schenden bronbescherming pers: Ik neem dit hoog op
Bron:NOS / politiek

(05-07-2018 19:11)


Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt de recente gevallen van schending van bronbescherming van journalisten "hoog op te nemen". Hij heeft vertrouwen in het onderzoek van de top van het Openbaar Ministerie naar andere gevallen waar de bronbescherming van journalisten in het geding is.
Ploumen tegen PvdA-leider Asscher: Postema moet opstappen
Bron:NOS / politiek

(05-07-2018 14:11)


Prominent PvdA-Kamerlid Ploumen wil af van André Postema, voorzitter van het college van bestuur van de Limburgse vmbo-scholen. In een per ongeluk gepubliceerd social mediabericht schrijft ze aan partijleider Asscher dat Postema, een partijgenoot, de eer aan zichzelf moet houden.
THUMB
Kamer: hardere aanpak van ouders die omgangsregeling frustreren
Bron:NOS / politiek

(05-07-2018 11:01)


De Tweede Kamer wil dat ouders die zich na een echtscheiding niet houden aan een omgangsregeling harder worden aangepakt. Het komt in de praktijk geregeld voor dat een ouder zijn of haar kind niet of nauwelijks meer te zien krijgt, omdat de andere ouder de omgangsregeling naast zich neerlegt.
THUMB
IND gaat luisteren naar "authentiek verhaal" homoseksuele asielzoeker
Bron:NOS / politiek

(04-07-2018 19:22)


De Immigratie- en Naturalisatiedienst gaat op een andere manier beoordelen of het verhaal van een homoseksuele vluchteling geloofwaardig is. In het verhoor moet het persoonlijke, authentieke verhaal boven tafel komen, zegt staatssecretaris Harbers van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer.
Akkoord over kortere wachttijden in geestelijke gezondheidszorg
Bron:NOS / politiek

(04-07-2018 14:58)


De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg moeten korter. Daarover heeft staatssecretaris Blokhuis een akkoord gesloten met ggz-instellingen, patiënten, zorgverzekeraars en andere partijen in de geestelijke gezondheidszorg. Er is onder meer afgesproken dat er vanaf 2019 150 extra opleidingsplaatsen komen voor psychologen die een eerste diagnose kunnen stellen.
VVD'er Zijlstra niet langer in de race voor topbaan Wereldbank
Bron:NOS / politiek

(04-07-2018 10:16)


Voormalig VVD-minister Zijlstra heeft zich teruggetrokken uit de sollicitatieprocedure voor de Wereldbank. Bronnen bevestigen een bericht daarover in De Telegraaf. Zijlstra zegt dat hij de voorkeur geeft aan een baan in het bedrijfsleven. Vorige maand werd bekend dat de voormalig minister van Buitenlandse Zaken genoemd werd als de nieuwe Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank.
THUMB
Alleen SGP en PVV tegen nieuwe transgender- en interseksewet
Bron:NOS / politiek

(03-07-2018 16:22)


De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid de nieuwe wet aangenomen die het verbod op discriminatie op grond van geslacht nog iets duidelijker moet maken. De wet is een initiatief van D66, PvdA en GroenLinks. Zij willen dat "het ongeoorloofd onderscheid maken op grond van geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie" expliciteit wordt verboden.
THUMB
‘Het is hoog tijd voor de eerste vrouwelijke premier’
Bron:NOS / politiek

(03-07-2018 15:27)


Een eeuw nadat Suze Groeneweg als eerste vrouw in de Tweede Kamer werd gekozen, is de verhouding tussen mannen en vrouwen in de Nederlandse politiek nog steeds niet gelijk. "Vijftig procent zou veel beter zijn", reageert Hanske Evenhuis-van Essen, de eerste voorzitter van het -inmiddels ter ziele- Kamerbreed Vrouwenoverleg.
THUMB
Verplicht balkon in zorgwoning, beter voor de gezondheid
Bron:NOS / politiek

(03-07-2018 12:27)


Bewoners van nieuwe zorgwoningen krijgen weer een balkon of tuin. Minister Ollongren is teruggekomen van een besluit van het vorige kabinet om de verplichte aanleg van een buitenruimte te schappen. De minister erkent dat buiten kunnen zitten belangrijk is voor de gezondheid "en de kwaliteit van leven", schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.
THUMB
Rutte onderbreekt Trump tijdens officiële ontmoeting
Bron:NOS / politiek

(03-07-2018 11:54)


Premier Mark Rutte en president Donald Trump hebben maandag voor het eerst een officiële ontmoeting gehad. Ze spraken over de vriendschap tussen Nederland en Amerika en over handel. Tegenspraak Tijdens de persconferentie van Rutte en Trump gebeurde nog iets opvallends.
Coalitiepartijen lijnrecht tegenover elkaar over wietexperiment
Bron:NOS / politiek

(05-07-2018 16:41)


Het wietexperiment leidt opnieuw tot verdeeldheid binnen de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De christelijke partijen CDA en ChristenUnie staan lijnrecht tegenover de liberale partijen VVD en D66. De vier partijen discussiëren over hoe om te gaan met het advies van de onafhankelijke commissie-Knottnerus.
THUMB
Kamer wil bestuurder VMBO Maastricht weg hebben
Bron:NOS / politiek

(05-07-2018 11:56)


De voorzitter van het college van bestuur van de Limburgse vmbo-scholen moet van de Tweede Kamer onmiddellijk vertrekken. André Postema is "volstrekt ongeloofwaardig", "incompetent" en zijn "verwoestende wanbeleid" is onvergeeflijk, zeggen coalitie- en oppositiepartijen tijdens het debat over het examenchaos in Maastricht.
THUMB
Minister Slob opgenomen in ziekenhuis
Bron:NOS / politiek

(05-07-2018 10:29)


Minister Slob van Onderwijs ligt in het ziekenhuis in zijn woonplaats Zwolle. Hij is daar gisteren opgenomen met een bacteriële infectie, zei zijn collega Van Engelshoven in de Tweede Kamer. Ze vervangt Slob bij het overleg over de examenproblemen bij het VMBO in Maastricht.
'Kiesrecht afpakken van onwillige inburgeraars kan niet'
Bron:NOS / politiek

(04-07-2018 16:16)


Het idee van CDA en VVD om onwillige inburgeraars hun stemrecht af te pakken is in de praktijk niet uitvoerbaar, stelt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Niet-Nederlanders die vijf jaar legaal in Nederland hebben gewoond mogen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.
THUMB
Opnieuw probleem met inning erf- en schenkbelasting
Bron:NOS / politiek

(04-07-2018 13:58)


Opnieuw zijn er grote problemen met de inning van de erf- en schenkbelasting. Minister Hoekstra zei in de Tweede Kamer dat het kabinet morgen met een brief komt waarin duidelijk moet worden hoe groot het probleem is, maar het heeft mogelijk gevolgen voor de schatkist.
THUMB
Nederland gaf steun aan 22 gematigde gewapende groepen in Syrië
Bron:NOS / politiek

(03-07-2018 21:41)


De afgelopen jaren heeft Nederland 22 gematigde gewapende groepen in Syrië gesteund. Het ging niet om militaire steun, maar om voedsel, medicijnen en communicatieapparatuur. Ook werden er tenten, uniformen, trainingen en 313 voertuigen gegeven aan de gewapende oppositie.
THUMB
Hele Tweede Kamer wil misbruikonderzoek Jehovah's getuigen
Bron:NOS / politiek

(03-07-2018 15:56)


Alle politieke partijen in de Tweede Kamer willen dat de overheid onderzoek doet naar seksueel misbruik in de gemeenschap van Jehovah's getuigen. Dit omdat het bestuur van de religieuze groep weigert mee te werken. De Kamer vermoedt dat door de gesloten cultuur van de Jehovah's Getuigen veel binnenskamers blijft en slachtoffers geen aangifte durven te doen.
THUMB
Rutte spreekt Britse premier May in tuin Catshuis
Bron:NOS / politiek

(03-07-2018 14:16)


Premier Rutte, die vannacht van zijn bezoek aan de Amerikaanse president Trump is teruggekeerd, heeft vanmiddag met zijn Britse ambtgenoot May geluncht. Vanwege het mooie weer spraken de twee ook nog even buiten, in de tuin van het Catshuis. Het overleg ging voornamelijk over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.
Oppositie in senaat hekelt rol D66 bij afschaffen referendum
Bron:NOS / politiek

(03-07-2018 12:06)


Ook de Eerste Kamer staat achter het verdwijnen van het raadgevend referendum. De senaat heeft vandaag de hele dag uitgetrokken voor de behandeling van het voorstel van het kabinet erover. Een groot deel van de oppositie keert zich in felle bewoordingen tegen het wetsontwerp van D66-minister Ollongren, maar de uitkomst van het debat lijkt wel vast te staan: een meerderheid steunt het kabinet.
Arjan Noorlander nieuwe politiek duider Nieuwsuur
Bron:NOS / politiek

(03-07-2018 10:14)


EU-correspondent Arjan Noorlander (1977) is de nieuwe politiek duider van Nieuwsuur. Hij volgt per 1 september Dominique van der Heyde op, die diezelfde dag chef wordt van de Haagse redactie van de NOS. Met Noorlander krijgt Nieuwsuur een duider die zijn sporen in met name de politieke verslaggeving heeft verdiend.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: