THUMB
Al ruim honderd klachten over 'burnpits' Defensie
Bron:NOS / politiek

(19-02-2019 11:34)


Binnen twee weken hebben zich al 110 militairen gemeld die denken dat ze ziek zijn geworden door zogenoemde burnpits of die zich daar zorgen over maken. Burnpits zijn kuilen die werden gebruikt om afval te verbranden in missiegebieden in Afghanistan. Onder uitgezonden militairen ontstond onrust, nadat collega's gezondheidsklachten meldden die verband zouden houden met die burnpits.
Kabinet erkent rekenfout met hoogte energierekening
Bron:NOS / politiek

(19-02-2019 08:41)


Het kabinet heeft bij de berekening van de gemiddelde energienota gebruik gemaakt van oude cijfers. Dat erkent een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken in het AD. Zaterdag meldde het CBS dat de energierekening dit jaar veel meer stijgt dan verwacht: gemiddeld 334 euro.
THUMB
Nederlandse officieren van justitie naar VS en 'Costa del Crime'
Bron:NOS / politiek

(17-02-2019 17:38)


Er komt permanent een Nederlandse officier van justitie in Spanje en de Verenigde Staten te zitten. Aanleiding zijn de problemen met Nederlandse criminelen ter plekke. Met name aan de Spaanse Costa del Sol, inmiddels ook wel 'Costa del Crime' genoemd, roept men al langer om Nederlandse hulp.
THUMB
Klimaat belangrijk thema in lijsttrekkersdebat Eerste Kamer
Bron:NOS / politiek

(17-02-2019 11:42)


Zes lijsttrekkers voor de Eerste Kamer hebben de degens gekruist in het eerste verkiezingsdebat. Bij omroep WNL spraken Annemarie Jorritsma (VVD), Ben Knapen (CDA), Annelien Bredenoord (D66), Paul Rosenmöller (GroenLinks), Mei Li Vos (PvdA) en Henk Otten (Forum voor Democratie) over onderwerpen als klimaat, immigratie, veiligheid en de Europese Unie.
THUMB
Bleker (CDA) bij ledendag Forum voor Democratie: praat met deze partij
Bron:NOS / politiek

(16-02-2019 15:05)


De gevestigde politieke partijen moeten serieus in gesprek gaan met Forum voor Democratie. Deze oproep doet oud-partijvoorzitter en staatssecretaris Henk Bleker van het CDA. Hij was de onverwachte gast op de ledendag van de partij in de hal van de Tweede Kamer.
THUMB
Politici spreken achterban over aanstaande stembusgang
Bron:NOS / politiek

(16-02-2019 07:00)


Voor de leden van GroenLinks wordt het in de IJsselhallen in Zwolle een drukke dag. Ze moeten een nieuwe partijvoorzitter kiezen en het Europese verkiezingsprogramma vaststellen. Verder wordt de campagne van de Statenverkiezingen afgetrapt en staan er zeker vier toespraken gepland.
THUMB
Wilders wil Denk de Tweede Kamer, de provincie en de gemeenteraad uit
Bron:NOS / politiek

(15-02-2019 17:01)


Na het openlijke geruzie in de Tweede Kamer tussen Kamerleden van de Partij voor de Vrijheid en Denk, nemen de aanvaringen in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen alleen maar toe. PVV-leider Wilders dient een wetsvoorstel in dat het mensen met een dubbele nationaliteit onmogelijk moet maken te stemmen of gekozen te worden in de politiek.
THUMB
Beveiliging Tweede Kamer wordt strenger
Bron:NOS / politiek

(15-02-2019 12:12)


Bezoekers van het Kamergebouw moeten identiteitspapieren laten zien en ze moeten hun naam en adres opgeven.
THUMB
Overleg ministers met topman Air France-KLM
Bron:NOS / politiek

(15-02-2019 08:46)


De ministers Hoekstra en Van Nieuwenhuizen praten nu in Den Haag met AirFrance-KLM-topman Smith. Ze willen de nieuwe Canadese topman vertellen hoeveel waarde het kabinet hecht aan de zelfstandige positie van KLM binnen het concern. Zo pleiten ze voor het behoud van de naam KLM in de bedrijfsnaam.
THUMB
'Ministers willen gesprek met topman Air France-KLM'
Bron:NOS / politiek

(14-02-2019 22:25)


De ministers Hoekstra van Financiën en Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur willen morgenochtend een gesprek met de nieuwe Air France-KLM baas Benjamin Smith. Het zou een "stevig gesprek" moeten worden, zeggen bronnen in Den Haag. Maar vooralsnog is het nog niet zeker of Smith dan nog wel in Nederland zal zijn.
THUMB
Ministerie kritisch over D66-Kamerlid Bouali als ambtenaar
Bron:NOS / politiek

(19-02-2019 11:22)


Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een maatregel genomen tegen oud-medewerker Achraf Bouali, die voor D66 in de Tweede Kamer zit. Het ministerie zegt dat naar aanleiding van een bericht daarover in NRC, zonder te willen ingaan op details. De maatregel gaat pas in als Bouali eventueel terugkeert op het ministerie.
THUMB
D66 wil wel praten met Trump over IS-strijders, CDA en CU zien bezwaren
Bron:NOS / politiek

(18-02-2019 12:59)


In de coalitie wordt verschillend gedacht over het verzoek van Trump om gevangengenomen IS-strijders uit het eigen land op te nemen en te berechten. De Amerikaanse president dreigt anders de jihadisten vrij te laten, zo zei hij gisteren. Het gaat om een groep van zo'n 800 gevangenen uit verschillende Europese landen.
THUMB
Öztürk lijsttrekker Denk voor Eerste Kamer
Bron:NOS / politiek

(17-02-2019 16:24)


Selçuk Öztürk staat boven aan de lijst voor de Eerste Kamer van Denk. Dat is bekendgemaakt in Rotterdam, waar de partij de campagne begon voor de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart. Nu Öztürk lijsttrekker is geworden, is de kans zeer groot dat hij de Tweede Kamer zal verlaten.
THUMB
Op weg naar de verkiezingen: Baudet en Klaver denken macht Rutte III te breken
Bron:NOS / politiek

(16-02-2019 17:53)


Zowel Forum voor Democratie als GroenLinks weet het zeker; zij zijn de partij die de macht van het kabinet-Rutte III kan breken. Want de coalitie van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie gaat bij de naderende verkiezingen de toch al krappe meerderheid in de Eerste Kamer verliezen, is de overtuiging van de twee partijen.
Tientallen experts erbij in strijd tegen drugscriminaliteit
Bron:NOS / politiek

(16-02-2019 11:27)


De politie gaat extra experts vrijmaken in de aanpak van drugscriminaliteit. Minister Grapperhaus zegt dat het nodig is omdat de enorme hoeveelheid crimineel geld en witwaspraktijken de legale economie en de integriteit van de samenleving dreigen te corrumperen.
Aantal leerplichtigen dat langdurig thuis zit opnieuw gestegen
Bron:NOS / politiek

(15-02-2019 17:35)


Het aantal kinderen dat langer dan drie maanden niet naar school gaat, is opnieuw gestegen. Vorig schooljaar waren het er bijna 4500, een jaar eerder nog iets meer dan 4200. Deze zogenoemde thuiszitters hebben uiteenlopende problemen. Ze zijn bijvoorbeeld gepest, hebben fysieke of psychische problemen, zijn net in Nederland komen wonen of zijn met justitie in aanraking gekomen.
Asielvergunning voortaan drie in plaats van vijf jaar
Bron:NOS / politiek

(15-02-2019 14:21)


Het kabinet wil dat tijdelijke asielvergunningen voortaan nog maar voor drie jaar worden verleend in plaats van voor vijf jaar. Een wetsvoorstel waarin dat wordt geregeld, gaat nu naar de Raad van State. Staatssecretaris Harbers benadrukt dat ook volgens Europese regels vergunningen maar een loopduur van drie jaar hoeven te hebben en het kabinet wil niet verder gaan dan Europa voorschrijft.
Slob baalt van onrust door coalitieplan eindtoets
Bron:NOS / politiek

(15-02-2019 11:38)


Minister Slob is niet te spreken over de timing van het plan van de coalitiefracties voor de beoordeling van leerlingen van groep 8. "Ik heb gemerkt dat het onrust veroorzaakt en dat is natuurlijk jammer, want dit is juist de periode van de schooladviezen en de eindtoetsen.
Minimale snelheidseisen mobiel internet in buitengebied
Bron:NOS / politiek

(15-02-2019 07:54)


De overheid moet eisen stellen aan de minimale snelheid van mobiel internet in buitengebieden. Dat staat in een advies aan staatssecretaris Keijzer en zij staat achter de strekking van het rapport. Keijzer vindt dat snel vast en mobiel internet inmiddels kan worden gezien als een basisbehoefte.
THUMB
Kabinet wil 'boete op boete' voor mensen met schulden aanpakken
Bron:NOS / politiek

(14-02-2019 18:28)


Er komt een 'noodstopprocedure' voor mensen met schulden die een boete niet kunnen betalen, en vervolgens met een verhoging van die boete worden geconfronteerd. Zo'n verhoging kan nu binnen een paar maanden oplopen tot 200 procent, waardoor mensen nog meer in de problemen komen.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: