THUMB
Tweede Kamer mengt zich in strijd over bomenkap Ouderkerk aan de Amstel
Bron:NOS / politiek

(03-12-2019 17:27)


Ook de Tweede Kamer mengt zich in de strijd voor het behoud van duizenden bomen langs de A9 bij Ouderkerk aan de Amstel. De Kamer wil dat Rijkswaterstaat de plannen voor de wegverbreding verandert. Bij de wegverbreding hoort de aanleg van een groot benzinestation.
THUMB
Meerderheid Kamer voor verplicht vrouwenquotum
Bron:NOS / politiek

(03-12-2019 16:12)


De Tweede Kamer wil dat er een verplicht vrouwenquotum komt voor de raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven. De SP heeft vóór gestemd en daarmee is er een meerderheid voor een motie van CDA en D66. Dat moet ertoe leiden dat in de toekomst ten minste 30 procent van de commissarissen in het bedrijfsleven vrouw moet zijn.
Spionageschotels verhuizen van Burum naar geheim buitenland
Bron:NOS / politiek

(02-12-2019 19:30)


De satellietschotels van de Nederlandse inlichtingendiensten verhuizen van het Friese Burum naar het buitenland. Maar naar welk land, dat moet op verzoek van het betreffende land geheim blijven. Dat melden bronnen aan Nieuwsuur. Het kabinet heeft al wel een akkoord bereikt met het land over de verhuizing.
THUMB
'Berichten dat Kamer bewindslieden en ambtenaren wil vervolgen onjuist'
Bron:NOS / politiek

(02-12-2019 16:32)


De Tweede Kamer heeft in een speciale vergadering uitgesproken dat het beeld in de media over strafrechtelijke vervolging van bewindspersonen en ambtenaren van de Belastingdienst niet klopt. Onder meer Trouw en RTL Nieuws berichtten hierover, in het kader van de affaire rond de kinderopvangtoeslag.
THUMB
Rutte deelt Macrons zorgen over de NAVO, 'maar hersendood zou ik niet zeggen'
Bron:NOS / politiek

(29-11-2019 21:54)


Premier Rutte is het eens met de Franse president Macron dat een zwakke NAVO gevaarlijk is voor de verdediging van Europa. Rutte heeft Macron gebeld om de NAVO-top van dinsdag en woensdag voor te bereiden "zodat we op een prettige manier en 'in een spirit van eenheid' kunnen handelen.
THUMB
Kabinet en provincies op hoofdlijnen akkoord over stikstofaanpak
Bron:NOS / politiek

(29-11-2019 19:16)


De provincies en het kabinet zijn het in grote lijnen eens over stikstofmaatregelen om de vergunningverlening voor boerenbedrijven en de bouw weer op gang te helpen. "We zetten de puntjes nog op de i, begin volgende week presenteren we de plannen", zegt minister Schouten van Landbouw na overleg met de twaalf provincies in Utrecht.
Nederlandse fregat Zr. Ms. De Ruyter voor half jaar naar Straat van Hormuz
Bron:NOS / politiek

(29-11-2019 14:17)


Het Nederlandse marinefregat Zr. Ms. De Ruyter gaat eind januari voor zes maanden naar de Perzische Golf. In totaal zet Nederland 180 mensen in voor de missie die onder leiding van Frankrijk olietankers in de Straat van Hormuz moet beschermen, heeft de ministerraad besloten.
Hoogste ambtenaar justitie vertrekt
Bron:NOS / politiek

(28-11-2019 23:14)


De hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid, secretaris-generaal Siebe Riedstra, vertrekt. Justitie bevestigt een bericht daarover van De Telegraaf. Er zou geen sprake zijn van een gedwongen vertrek: Riedstra heeft volgens betrokkenen aangegeven toe te zijn aan iets nieuws.
THUMB
Minister: kritiek vakbonden en werkgevers op zzp-wetgeving voorbarig
Bron:NOS / politiek

(28-11-2019 18:50)


De snoeiharde kritiek van gisteren van de werkgevers en de vakbonden op de nieuwe zzp-wetgeving is onterecht en voorbarig. Dat zei minister Koolmees in een debat in de Tweede Kamer. "Ik kijk met verwondering naar deze kritiek", zei Koolmees. "Ik roep beide partijen op om te zeggen wat ze dan wél willen.
Broekers praat volgende week met Marokkaanse ambassadeur over bezoek
Bron:NOS / politiek

(28-11-2019 12:52)


Staatssecretaris Broekers-Knol heeft volgende week donderdag een afspraak met de Marokkaanse ambassadeur in Nederland. In een Kamerdebat zei ze dat ze met hem zal overleggen wanneer ze zo snel mogelijk naar Marokko kan gaan en met wie ze daar dan zal praten.
THUMB
Kamer: nieuw onderzoek kabinet naar burgerslachtoffers Irak
Bron:NOS / politiek

(03-12-2019 16:45)


De Tweede Kamer wil dat het kabinet in Irak een nieuw onderzoek gaat doen naar de burgerslachtoffers die daar vier jaar geleden zijn gevallen bij een Nederlandse luchtaanval. Een motie daarover die vorige week werd ingediend door onder meer de regeringspartijen D66, CDA en ChristenUnie kreeg vandaag steun van een Kamermeerderheid.
THUMB
Dijkhoff ziet af van verder ontvangen wachtgeld
Bron:NOS / politiek

(03-12-2019 15:50)


VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ziet af van het verder ontvangen van wachtgeld bovenop zijn salaris als Kamerlid. In een verklaring op Facebook schrijft Dijkhoff dat hij nog steeds vindt dat hij recht heeft op de vergoeding, maar dat hij niet wil dat de fractie telkens wordt aangesproken op zijn keuze.
THUMB
Snelheidsverlaging naar 100 kilometer per uur vanaf maart
Bron:NOS / politiek

(02-12-2019 16:46)


De verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur gaat in de tweede helft van maart volgend jaar in. Dit schrijft minister Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. Er is nog tijd nodig om alle borden aan te passen, aldus de minister. Eerder besloot het kabinet om de maximumsnelheid overdag naar 100 kilometer per uur terug te brengen om zo de stikstofuitstoot omlaag te krijgen.
THUMB
Baudet en VS-ambassadeur Hoekstra: meer geld naar defensie
Bron:NOS / politiek

(30-11-2019 15:16)


"Jullie moeten meer betalen voor defensie", zei Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland op het congres van Forum voor Democratie in Barneveld. Hij herhaalde als gastspreker op het congres dat Nederland twee procent van zijn bruto nationaal product aan defensie moet uitgeven, in overeenstemming met de NAVO-norm.
Van Veldhoven en Rutte: geen excuses voor scherpe PFAS-norm
Bron:NOS / politiek

(29-11-2019 21:13)


Minister Van Veldhoven is niet van plan om excuses aan te bieden voor het stellen van een scherpe PFAS-norm, waardoor veel bouw- en baggerprojecten stil kwamen te liggen. De norm is vandaag, nog geen halfjaar na de invoering, verachtvoudigd: van 0,1 naar 0,8 microgram per kilo grond.
Knops: wachtgeldregeling adequaat, maar discussie is mogelijk
Bron:NOS / politiek

(29-11-2019 17:19)


Minister Knops vindt de huidige wachtgeldregeling voor Kamerleden adequaat, maar staat open voor aanpassingen als daar brede politieke steun voor is. Deze week ontstond enige ophef over het wachtgeld dat VVD-fractievoorzitter Dijkhoff en GroenLinks-Kamerlid Diks krijgen op grond van een eerdere functie.
THUMB
Kabinet: defensie gaat niet nog meer politietaken op zich nemen
Bron:NOS / politiek

(29-11-2019 11:57)


De Nederlandse krijgsmacht gaat niet nog meer politietaken uitvoeren. Het kabinet gaat niet in op die wens van de burgemeesters van de gemeenten Veenendaal, De Bilt en Utrechtse Heuvelrug. Minister Bijleveld van Defensie: "In specifieke gevallen geven we zeker bijstand, maar we gaan geen reguliere politietaken uitvoeren.
THUMB
Kamerleden krijgen integriteitsadviseur
Bron:NOS / politiek

(28-11-2019 20:26)


De Tweede Kamer krijgt een onafhankelijk adviseur voor integriteitskwesties. Het is Jacqueline Biesheuvel-Vermeijden, die jaren griffier was van de Tweede Kamer. Kamerleden kunnen bij haar terecht voor vragen over de integriteitsregels. Het aanstellen van een onbezoldigd en onafhankelijk adviseur vloeit voort uit kritiek van Greco, het anticorruptieorgaan van de Raad van Europa.
PFAS-norm fors verhoogd, oplossing voor veel bouwprojecten
Bron:NOS / politiek

(28-11-2019 17:59)


Het kabinet wil de zogenoemde PFAS-norm fors verhogen om de bouw vlot te trekken. De norm wordt verachtvoudigd naar 0,8 microgram per kilo grond, bevestigen bronnen in Den Haag. Ingewijden denken dat driekwart van de bouwwerkzaamheden die nu stilliggen weer door kan.
THUMB
Debat over burgerdoden: oppositie laakt 'niet alarmerende' toon
Bron:NOS / politiek

(27-11-2019 21:07)


In de Tweede Kamer is het tweede debat in korte tijd gaande over de burgerdoden die in 2015 in Irak vielen door een Nederlandse luchtaanval. De oppositie is kritisch op het kabinet, en dan vooral over de communicatie tussen ministers onderling. Partijleider Marijnissen van de SP vraagt zich af hoe het kan dat berichten over mogelijke burgerslachtoffers de kwalificatie "niet alarmerend" hebben meegekregen.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: