Van Rijn aan de slag als minister: 'Met 17 miljoen mensen crisis aanpakken'
Bron:NOS / politiek

(23-03-2020 14:53)


Oud-staatssecretaris Martin van Rijn is door de koning beëdigd als minister voor Medische Zorg. Hij ziet het als zijn belangrijkste taak om zorgmedewerkers alle materialen te leveren die zij nodig hebben, zoals mondkapjes en beademingsapparaten. Dat zei hij bij een persmoment na zijn beëdiging door de koning op Paleis Huis ten Bosch.
THUMB
200 miljoen euro voor aardgasvrij maken van huurwoningen
Bron:NOS / politiek

(23-03-2020 11:23)


Het kabinet trekt 200 miljoen euro uit voor het aardgasvrij maken van 55.000 huurwoningen. Verhuurders met woningen in wijken met een bestaand warmtenet en een verouderd aardgasnet komen voor deze subsidie in aanmerking. Het geld is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten voor het verleggen van leidingen, het weghalen van cv-ketels en het aanleggen van nieuwe aansluitingen.
THUMB
Oud-PvdA-Kamerlid Harry van den Bergh (77) overleden
Bron:NOS / politiek

(20-03-2020 20:01)


Oud-PvdA-Kamerlid Harry van den Bergh is vanmiddag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft voormalig minister van Buitenlandse Zaken en partijgenoot Bert Koenders laten weten. Van den Bergh zat tussen 1977 en 1987 in de Tweede Kamer. Hij hield zich onder meer bezig met buitenland en defensie.
THUMB
PvdA'er Martin van Rijn nieuwe minister voor Medische Zorg
Bron:NOS / politiek

(20-03-2020 12:57)


Oud-staatssecretaris Martin van Rijn van de PvdA wordt de nieuwe minister voor Medische Zorg, heeft premier Rutte zojuist bekendgemaakt. Het is voor drie maanden en op verzoek van het kabinet, zegt Rutte. Van Rijn treedt op persoonlijke titel toe tot het kabinet.
THUMB
Geen bezoek meer voor bewoners van verpleeghuizen, uitzondering voor stervenden
Bron:NOS / politiek

(19-03-2020 18:48)


Bewoners van verpleeghuizen mogen geen bezoek meer ontvangen. Het kabinet heeft de maatregel genomen om de bewoners en het verplegende personeel beter te beschermen tegen het coronavirus. Ook ouderen in "kleinschalige woonvormen" moeten hun deuren sluiten voor bezoekers.
THUMB
Oververmoeide minister Bruins (Medische Zorg) treedt af
Bron:NOS / politiek

(19-03-2020 17:25)


Minister Bruins voor Medische Zorg heeft ontslag genomen. De VVD-minister, onder meer verantwoordelijk voor de aanpak van corona, stopt vanwege oververmoeidheid. Hij heeft met de dokter gesproken en zijn herstel blijkt langer te duren dan enkele dagen.
Kamermeerderheid: nu geen 'lockdown' van Nederland
Bron:NOS / politiek

(18-03-2020 17:36)


Een ruime Kamermeerderheid schaart zich achter de kabinetsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. PVV en Forum voor Democratie riepen op om per direct een 'lockdown' in te stellen, maar andere partijen zien dat niet zitten. "Het woord lockdown klinkt heerlijk, maar er is al heel veel gesloten in Nederland", zei Jetten van D66.
D66: snel actie om gestrande reizigers terug te halen
Bron:NOS / politiek

(17-03-2020 15:12)


Het ministerie van Buitenlandse Zaken moet snel een actie op touw zetten om Nederlanders op te halen die door de corona-pandemie vast zitten in het buitenland. Die oproep doet D66-Kamerlid en buitenlandwoordvoerder Sjoerd Sjoerdsma. "Veel zakenreizigers en toeristen zijn overvallen door de snelheid waarmee het virus zich verspreidt en de heftigheid van de maatregelen die door landen worden genomen.
20.000 ouders gecompenseerd voor te strenge regels kinderopvangtoeslag
Bron:NOS / politiek

(13-03-2020 17:30)


Het kabinet gaat zo'n 20.000 gedupeerde ouders van de uitvoering van de kinderopvangtoeslag compenseren. Daar wordt 500 miljoen euro voor gereserveerd. Het kabinet geeft met de regeling in feite toe dat de overheid de uitvoering van de kinderopvangtoeslag van begin af aan verkeerd heeft aangepakt.
THUMB
Aantal bedrijven dat werktijdverkorting aanvraagt in dag verdubbeld tot 5000
Bron:NOS / politiek

(13-03-2020 12:50)


Tot nu toe hebben 5000 bedrijven werktijdverkorting aangevraagd bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat is veel meer dan van gisteren, toen waren het er ongeveer 2500. In een gemiddeld jaar ligt het aantal tussen de 100 en 200 bedrijven.
Gestrande Nederlanders kunnen hulp krijgen voor terugreis
Bron:NOS / politiek

(23-03-2020 14:00)


Nederlanders die door de uitbraak van het coronavirus zijn gestrand in het buitenland, kunnen hulp krijgen om hun terugreis te regelen en bekostigen. Dat hebben verzekeraars, reisorganisaties en het ministerie van Buitenlandse Zaken afgesproken. Door de partijen wordt maximaal tien miljoen euro vrijgemaakt voor mensen die geen beroep kunnen doen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.
THUMB
Tunahan Kuzu stopt als partijleider van Denk
Bron:NOS / politiek

(21-03-2020 16:09)


Tunahan Kuzu stopt als partijleider van partij Denk. Hij zegt niet beschikbaar te zijn als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen. Hij blijft zijn werk in de Tweede Kamer wel voortzetten, maar draagt het fractievoorzitterschap over aan Farid Azarkan.
Ouders krijgen kosten kinderopvang terug vanwege coronacrisis
Bron:NOS / politiek

(20-03-2020 17:58)


Ouders krijgen de kosten van de kinderopvang terug voor de periode dat ze hun kinderen niet mogen brengen. Sinds maandag mogen alleen mensen met zogenoemde cruciale beroepen, zoals de zorg en hulpdiensten, hun kinderen nog naar de opvang brengen. Alle andere ouders krijgen de eigen bijdrage die ze betalen voor de periode van 16 maart tot en met 6 april terug, heeft het kabinet besloten.
Kabinet vangt nieuwe vluchtelingen op in kazerne Defensie vanwege coronavirus
Bron:NOS / politiek

(20-03-2020 11:00)


Het kabinet gaat vluchtelingen die in Nederland aankloppen voor asiel per direct opvangen in een kazerne van Defensie in het Groningse Zoutkamp. Met dit 'noodonderdak' wil verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol voorkomen dat vluchtelingen op straat belanden.
Kijk op een van onze kanalen naar de persconferentie van het kabinet
Bron:NOS / politiek

(19-03-2020 17:48)


Het kabinet geeft aan het begin van de avond opnieuw een persconferentie in verband met de coronacrisis. Eerder vanmiddag werd bekend dat minister Bruins voor Medische Zorg is afgetreden wegens oververmoeidheid. Het begin van de persconferentie wordt rond 18.
THUMB
Kabinet krijgt steun voor corona-aanpak, Bruins oververmoeid naar huis
Bron:NOS / politiek

(18-03-2020 23:03)


De Tweede Kamer staat achter de kabinetsplannen om het coronavirus te bestrijden en de economische gevolgen te verzachten. De meeste partijen vinden het verstandig dat Nederland niet helemaal op slot gaat. Alleen oppositiepartijen PVV en Forum voor Democratie pleiten voor een totale lockdown, dat wil zeggen dat burgers zo veel mogelijk binnen blijven.
Bedrijven krijgen 90 procent vergoed voor medewerkers die thuiszitten door corona
Bron:NOS / politiek

(17-03-2020 17:12)


De mogelijkheden voor werkgevers om werktijdverkorting voor hun personeel aan te vragen worden fors verruimd en de uitkeringen gaan omhoog. Dat bevestigen bronnen in Den Haag. Tot nu neemt de overheid tot maximaal 75 procent van het salaris over, in de nieuwe regeling wordt dat maximaal 90 procent.
THUMB
Kabinet staakt verzet tegen toetredingsgesprekken EU met Albanië
Bron:NOS / politiek

(13-03-2020 22:41)


Het kabinet gaat er in principe mee akkoord dat de EU toetredingsonderhandelingen begint met Noord-Macedonië en Albanië. Dat heeft minister Blok van Buitenlandse Zaken de Tweede Kamer laten weten. Nederland was een van de weinige EU-landen die zich nog tegen de start van deze onderhandelingen verzetten.
Passagiersvluchten uit China, Iran, Italië en Zuid-Korea geweerd
Bron:NOS / politiek

(13-03-2020 15:22)


De komende twee weken mogen er geen passagiersvluchten uit China, Iran, Italië en Zuid-Korea landen in Nederland. Dat heeft minister Van Nieuwenhuizen bekendgemaakt na de ministerraad. De maatregel gaat vandaag om 18.00 uur in. Het kabinet kijkt wat het kan doen om Nederlanders op te halen die in deze gebieden zitten.
THUMB
Slob: scholen blijven open, maar we vragen niet het onmogelijke
Bron:NOS / politiek

(13-03-2020 11:04)


Minister Slob blijft erbij dat het niet nodig is om de scholen te sluiten. Een deel van de Tweede Kamer vindt dat in verband met het coronavirus alle scholen dicht moeten. Verschillende andere landen hebben zo'n maatregel al genomen. Maar het kabinet is nu niet van plan dat ook te doen.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: