THUMB
Nederland wil een miljoen euro terug van Malinese ontwikkelingsorganisatie
Bron:NOS / politiek

(17-04-2018 20:33)


Nederland dient in Mali een aanklacht in tegen de directeur van een ontwikkelingsorganisatie voor de verduistering van bijna een miljoen euro. Ook eist Nederland het geld terug. In een brief aan de Tweede Kamer maakt de minister de naam van de ontwikkelingsorganisatie niet bekend, omdat er een rechtszaak wordt voorbereid.
THUMB
UWV spoort in vier jaar voor ruim 300 miljoen aan uitkeringsfraude op
Bron:NOS / politiek

(17-04-2018 15:19)


De uitkeringsinstantie UWV heeft de afgelopen vier jaar voor 310 miljoen euro aan fraude opgespoord. Het gaat om onterecht betaalde uitkeringen. Daarnaast heeft het UWV 110 miljoen euro aan boetes uitgedeeld omdat mensen niet de juiste informatie hadden verstrekt.
Ambtenaren hebben dubbele pet op als het om Schiphol gaat
Bron:NOS / politiek

(17-04-2018 15:03)


Het ministerie van Infrastructuur lijkt op een slager die zijn eigen vlees keurt bij het opstellen én het beoordelen van het milieueffectrapport (MER) van Schiphol. Dat zeggen juristen na lezing van e-mails waaruit blijkt dat medewerkers van Schiphol en ambtenaren van het ministerie nauw samenwerken bij het opstellen van het milieurapport.
Minister wil verbetering: 'Belang kind staat niet altijd voorop in jeugdzorg'
Bron:NOS / politiek

(16-04-2018 11:06)


De jeugdzorg moet beter, vindt minister De Jonge, en alle ouders en kinderen moeten dat gaan merken. Daarom presenteert hij een actieplan Jeugdzorg dat is opgesteld met GGZ Nederland en allerlei betrokken partijen. "Het belang van het kind staat nu nog te vaak niet voorop", stelt de minister.
Blok bekritiseert Russische 'mist en desinformatie' over Skripal
Bron:NOS / politiek

(15-04-2018 10:48)


Minister Blok noemt de berichten die Rusland verspreidt over het OPCW-onderzoek in de zaak-Skripal een nieuwe vorm van desinformatie. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei gisteren dat onderzoek van de OPCW in een laboratorium Zwitserland erop wijst dat het zenuwgas waarmee Sergej Skripal werd aangevallen niet van Russische makelij is, maar ontwikkeld is door de Amerikanen en Britten.
THUMB
Lubbers in memoires: Hirsch Ballin had Wilders moeten temmen
Bron:NOS / politiek

(13-04-2018 19:59)


Ernst Hirsch Ballin had als minister van Justitie in het kabinet-Rutte I vetorecht moeten krijgen over uitspraken van PVV-leider Geert Wilders. Dat schrijft oud-premier Ruud Lubbers in zijn memoires Persoonlijke herinneringen, die komende week worden gepubliceerd.
Wiebes: gesprek met Shell en Exxon gaat over ingewikkeld dossier
Bron:NOS / politiek

(13-04-2018 10:57)


Minister Wiebes zegt dat de gesprekken met Shell en Exxon over het dichtdraaien van de gaskraan constructief zijn, maar dat het nog wel even kan duren voor ze eruit zijn. "Alles wat de afgelopen 55 jaar is afgesproken, moet nu anders. Dat kost even tijd.
THUMB
Minister hoopvol over overname van Siemens Hengelo
Bron:NOS / politiek

(12-04-2018 21:39)


Minister Wiebes van Economische Zaken is hoopvol dat Siemens in Hengelo wordt overgenomen en een duurzame toekomst tegemoet gaat. De Kamer wil dat Wiebes zich maximaal inspant om de werkgelegenheid bij Siemens Hengelo te behouden. In november vorig jaar werd de sluiting aangekondigd.
THUMB
Van kostuum tot tattoos: vaak discussie over kleding in Tweede Kamer
Bron:NOS / politiek

(12-04-2018 17:29)


Kledingvoorschriften zijn er niet in de Tweede Kamer. Misschien juist daarom gaat het regelmatig over wat gepast is om er te dragen en wat niet, en worden volgens sommigen soms de grenzen opgezocht. Voor de Tweede Wereldoorlog moesten Kamerleden op eigen kosten een ambtskostuum aanschaffen dat nu zo'n 30.
Bij vergunningaanvraag ook relaties gescreend
Bron:NOS / politiek

(12-04-2018 09:05)


Het kabinet wil dat overheden bij de aanvraag van een vergunning voortaan ook de zakelijke omgeving van de aanvrager kunnen nagaan. Op die manier krijgen ze meer mogelijkheden om te voorkomen dat criminelen of hun stromannen de overheid misbruiken om strafbare feiten te plegen.
39 boetes voor varkenshouders die hun dieren slecht behandelen
Bron:NOS / politiek

(17-04-2018 18:17)


Te weinig ruimte, geen drinkwater, geen stro, zieke of vastgebonden varkens: het zijn misstanden die inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) afgelopen jaar opnieuw hebben aangetroffen bij hun controles op dierenwelzijn. Uit voorlopige cijfers blijkt dat de inspecteurs afgelopen jaar 350 inspecties hebben uitgevoerd.
THUMB
Kamer steunt kabinet in begrip voor vergeldingsactie Syrië
Bron:NOS / politiek

(17-04-2018 15:04)


Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer vindt het goed dat het Nederlandse kabinet begrip heeft getoond voor de vergeldingsactie op Syrië. Alleen de SP en de Partij voor de Dieren hebben geen goed woord over voor de bombardementen. SP-Kamerlid Karabulut vroeg minister Blok in het Vragenuur waarom het kabinet de actie van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk niet heeft afgekeurd.
THUMB
Fracties 50Plus willen af van partijvoorzitter Zoetelief
Bron:NOS / politiek

(17-04-2018 12:18)


De voltallige fracties van 50Plus in zowel de Eerste als de Tweede Kamer willen een andere partijvoorzitter. In een verklaring zeggen de Tweede Kamerleden en senatoren dat ze de huidige voorzitter Jan Zoetelief niet steunen in zijn kandidatuur. Zij geven de voorkeur aan de andere kandidaat, de voormalige VVD'er Geert Dales, die burgemeester van Leeuwarden en wethouder in Amsterdam is geweest.
'Wij vrezen voor ons leven na uitspraken Marco Kroon'
Bron:NOS / politiek

(15-04-2018 19:01)


Twee oud-medewerkers van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) vrezen voor hun leven. Aanleiding zijn de media-optredens waarmee oud-commando Marco Kroon eerder dit jaar uit de school klapte over een geheime operatie in Afghanistan. Ze bereiden een rechtszaak voor tegen het ministerie van Defensie.
Minister Blok: vergeldingsaanval Syrië was afgewogen en nodig
Bron:NOS / politiek

(14-04-2018 13:26)


Hoewel het kabinet begrip heeft voor de bombardementen op Syrische doelen, kan een oplossing voor de oorlog Syrië alleen gevonden worden aan de onderhandelingstafel, zegt minister Blok. "De volle inzet van de Nederlandse regering is om via de VN-Veiligheidsraad uiteindelijk een wapenstilstand te bereiken, toegang tot hulp en het liefst uiteindelijk vrede.
THUMB
Raad van State: kabinet geeft eigenlijk te veel geld uit
Bron:NOS / politiek

(13-04-2018 17:13)


De Raad van State waarschuwt het kabinet voor de gevolgen van de begrotingen voor 2018 en 2019. De financiën zullen naar verwachting nog wel voldoen aan de Europese begrotingsregels, maar het kabinet geeft eigenlijk te veel geld uit, vindt de Raad. Het kabinet geeft de komende jaren honderden miljoenen extra uit aan defensie, infrastructuur en zorg.
THUMB
'Militairen maakten geen strafbare fouten tijdens anti-IS-missie'
Bron:NOS / politiek

(13-04-2018 03:08)


Nederlandse militairen zijn niet buiten hun boekje gegaan bij de bombardementen op Islamitische Staat in Irak en Syrië. Dat staat volgens het AD in een Kamerbrief van minister Bijleveld van Defensie. Nederland deed tussen oktober 2014 en juli 2016 met F-16's mee aan de internationale anti-IS-missie.
THUMB
Minister Blok: MH17 en Syrië belangrijkste van gesprek met Rusland
Bron:NOS / politiek

(12-04-2018 19:08)


De vervolging van de MH17-daders staat boven aan de lijst met onderwerpen die minister Blok van Buitenlandse Zaken morgen in Moskou bespreekt met zijn Russische collega Lavrov. Daarnaast vraagt Blok de Russische minister een bijdrage te leveren aan het stoppen van het conflict in Syrië.
Van Haga kan VVD-Kamerlid blijven, maar moet stoppen als ondernemer
Bron:NOS / politiek

(12-04-2018 16:41)


Wybren van Haga blijft Kamerlid voor de VVD. De integriteitscommissie van de partij die onderzoek naar hem heeft gedaan, heeft hem voor de keuze gesteld: hij moest of stoppen als ondernemer of zijn Kamerlidmaatschap neerleggen. Hij heeft besloten het eerste te doen.
Raad van State: EU bedreigd door politieke tegenstellingen
Bron:NOS / politiek

(12-04-2018 09:00)


De Raad van State maakt zich zorgen over de groeiende politieke tegenstellingen Europa. In het jaarverslag over 2017 schrijft vicepresident Donner dat dit een bedreiging is voor de Europese Unie en voor Nederland. Donner constateert dat de financieel-economische wereld steeds meer "vervlochten" raakt, waardoor problemen niet meer op nationaal niveau kunnen worden opgelost.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: