THUMB
Onderzoeksraad publiceert rapport over Schipholcrash uit 2009 op website
Bron:NOS / politiek

(21-01-2020 15:18)


De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft een deelrapport over het ongeluk met het Turkish Airlines-toestel op Schiphol in 2009 op de website gezet. De raad voelt zich hiertoe gedwongen na de publicatie over het onderzoek naar de crash in The New York Times.
THUMB
Minister: problemen in slachthuizen niet door tekort aan dierenartsen
Bron:NOS / politiek

(20-01-2020 20:05)


Het tekort aan dierenartsen bij de voedsel- en warenautoriteit NVWA heeft geen directe invloed op het toezicht op slachthuizen. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw aan de Tweede Kamer. D66 had de minister vragen gesteld na een uitzending van het tv-programma Zondag met Lubach over de misstanden bij slachthuizen.
THUMB
Nieuwe gevangenisunit voor zware criminelen na ontsnappingspoging Zutphen
Bron:NOS / politiek

(20-01-2020 18:16)


Bepaalde zware criminelen gaan vanaf 1 maart naar een extra beveiligde unit in een gevangenis in Nederland. Dat heeft minister Dekker voor Rechtsbescherming besloten na de mislukte ontsnappingspoging van gisteren bij de gevangenis in Zutphen. Het gaat in eerste instantie om twaalf gedetineerden.
Protesterende suïcidale vrouw (26) krijgt gesprek met staatssecretaris
Bron:NOS / politiek

(20-01-2020 17:41)


De 26-jarige Charlotte Bouwman, die vanmorgen een zit-actie begon op het ministerie van Volksgezondheid, krijgt een gesprek met staatssecretaris Blokhuis. Ze doet een klemmend beroep op het kabinet voor goede hulp voor mensen met complexe psychiatrische aandoeningen.
50 jaar persgesprek met de premier: Rutte kan nooit zeggen 'ik kom niet'
Bron:NOS / politiek

(17-01-2020 19:01)


Op vrijdag 16 januari 1970 was het minister-president Piet de Jong (KVP, nu CDA) die na afloop van de ministerraad voor het eerst naar perscentrum Nieuwspoort kwam om een persconferentie te geven voor de schrijvende journalisten. Na afloop stond hij de radio en tv te woord in een studiogesprek.
THUMB
CDA en D66 willen opheldering over doorvliegen boven Iran
Bron:NOS / politiek

(16-01-2020 21:24)


Regeringspartijen CDA en D66 willen opheldering van het kabinet over het doorvliegen boven Iran door KLM ondanks de Iraanse raketaanvallen op een militaire basis in Irak. De aanvallen vonden plaats in de nacht van 7 op 8 januari. KLM besloot pas woensdagochtend 8 januari om niet meer boven Irak en Iran te vliegen.
Ruim 500 varkensboeren melden zich voor stopsubsidie
Bron:NOS / politiek

(16-01-2020 18:15)


Er hebben zich 503 varkenshouders gemeld voor de uitkoopregeling voor boeren. Dat zijn er zo'n tweehonderd meer dan gedacht. De boeren kunnen een subsidie krijgen om te stoppen met hun bedrijf. De regeling, waar tot nu toe 180 miljoen euro voor is vrijgemaakt, is bedacht om een einde te maken aan de stankoverlast in de buurt van varkenshouderijen, maar is door de stikstofproblematiek meer in de belangstelling komen te staan.
Minister De Jonge lobbyt tegen verplichte Europese aanbestedingen in de zorg
Bron:NOS / politiek

(16-01-2020 17:08)


Minister De Jonge van Volksgezondheid wil snel af van de Europese regel die gemeenten verplicht om zorgtaken Europees aan te besteden. Hij heeft daar vandaag in Straatsburg met Europarlementariërs uit verschillende landen over gepraat. De Jonge wijst erop dat de zorg geen markt is, "laat staan een Europese markt".
THUMB
Steun en kritiek op rol minister bij verbieden motorbendes
Bron:NOS / politiek

(16-01-2020 14:12)


In de Tweede Kamer is veel steun voor een plan om het makkelijker te maken om criminele motorbendes te verbieden, maar Kamerleden hebben ook veel kritische kanttekeningen. De Kamer behandelde vandaag een initiatiefwet daarover van de regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie en de oppositiepartijen PvdA en SGP.
THUMB
Kabinet wil militairen in Irak houden, 'geen Iraaks beleid om ze weg te sturen'
Bron:NOS / politiek

(15-01-2020 20:05)


Het kabinet wil de Nederlandse missie in Irak voortzetten. "De Iraakse premier heeft Nederland niet benaderd om weg te gaan", zei minister Blok van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer. Zo'n vijftig Nederlandse militairen zitten in Noord-Irak om hun Iraakse collega's te trainen en enkele andere militairen zijn uitgezonden naar de hoofdstad Bagdad.
THUMB
Krijgt falende topambtenaar te snel nieuwe baan?
Bron:NOS / politiek

(20-01-2020 22:43)


De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de manier waarop onze topambtenaren benoemd worden. Ze wil een onderzoek naar de dienst van deze ambtenaren, de Algemene Bestuursdienst (ABD). Is dat niet te veel een baantjescarrousel? De problemen bij de Belastingdienst maken de zorgen actueel: op het ministerie van Financiën wordt niet alleen de politieke, maar ook een groot deel van de ambtelijke top vervangen.
THUMB
MKB en VNO-NCW: gedupeerden nieuw aangiftesysteem compenseren
Bron:NOS / politiek

(20-01-2020 19:31)


Ondernemers die door de Belastingdienst op extra kosten worden gejaagd door een nieuw aangiftesysteem moeten compensatie krijgen. Dat zeggen de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland, nu blijkt dat tienduizenden ondernemers met een BV problemen ondervinden met een nieuwe manier van aangifte doen.
THUMB
Rutte en Hoekstra bieden excuses aan voor toeslagenaffaire
Bron:NOS / politiek

(20-01-2020 18:01)


Premier Rutte en minister Hoekstra van Financiën hebben ouders hun excuses aangeboden voor de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. In Rijswijk spraken ze vanmiddag zo'n 300 ouders die gedupeerd zijn. "Ik begrijp het", zei Rutte vooraf over de boosheid van ouders die getroffen zijn.
THUMB
Ondernemers boos over nieuw aangiftesysteem Belastingdienst
Bron:NOS / politiek

(19-01-2020 18:29)


Ondernemers met een besloten vennootschap klagen over een nieuw aangiftesysteem voor de belasting, waar ze ineens voor moeten betalen. Waar ze voorheen gratis met een gebruikersnaam en wachtwoord via de site aangifte konden doen, moeten ze dat nu doen via "E-herkenning".
THUMB
Ouders krijgen inzage in toeslagdossiers, dit keer met witte lak
Bron:NOS / politiek

(17-01-2020 18:06)


Een groep van twaalf ouders die nog wachtten op inzage in hun dossier in de toeslagenaffaire, heeft de relevante stukken gekregen. Er zitten dit keer geen volledig weggelakte pagina's bij, en de Belastingdienst heeft ervoor gekozen geen zwarte maar witte lak te gebruiken.
THUMB
Kabinet wil alcohol en drugstest ook in de chemische industrie
Bron:NOS / politiek

(16-01-2020 20:16)


Op je werk een drugstest doen of urine afgeven? Het kan binnenkort in meer bedrijven realiteit worden. Piloten, machinisten en politieagenten worden al getest op alcohol en drugs door hun werkgever, maar bij andere beroepsgroepen mag dat niet zomaar. In maar een paar sectoren is het wettelijk geregeld.
Appende Kamerleden wekken ergernis, 'het wekt geen echt geïnteresseerde indruk'
Bron:NOS / politiek

(16-01-2020 17:32)


Steeds meer mensen ergeren zich aan het smartphonegebruik van Kamerleden tijdens debatten. Dat merkt Kamervoorzitter Arib door het toenemend aantal klachten van burgers dat ze hierover ontvangt. De voorzitter begrijpt dat de smartphone van deze tijd is, maar wil ook dat Kamerleden zich ervan bewust zijn welk beeld door veelvuldig geapp tijdens debatten kan ontstaan.
PvdD: 350 inspecteurs voor twintig slachtingen per seconde is te weinig
Bron:NOS / politiek

(16-01-2020 15:10)


De Partij voor de Dieren wil dat er fors meer inspecteurs komen voor de slacht. Kamerlid Wassenberg zegt dat er 642 miljoen dieren per jaar worden geslacht en dat daar 350 inspecteurs tegenover staan, die voor een deel parttime werken. Hij stelt dat er sinds 2007 zeker honderd doden zijn gevallen door bacteriën die van dier op mens worden overgedragen.
Basisbaan krijgt in coalitie weinig bijval
Bron:NOS / politiek

(15-01-2020 22:54)


Het voorstel om een basisbaan in te voeren voor mensen met een uitkering, ligt erg moeilijk in Den Haag. Regeringspartijen CDA en VVD zien het voorgestelde plan op deze manier in elk geval niet zitten. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) adviseert vandaag om mensen met een uitkering zo'n basisbaan te geven.
THUMB
Kamer ontstemd: wachtlijsten verpleeghuizen flink langer dan verwacht
Bron:NOS / politiek

(15-01-2020 14:17)


De wachtlijsten voor verpleeghuizen zijn opnieuw langer geworden. Het is niet gelukt ze terug te dringen, heeft minister De Jonge (CDA) gezegd in de Tweede Kamer. 18.600 mensen wachten op zorg, toen dit kabinet van start ging waren dat er rond de 10.000.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: