CPB-directeur Laura van Geest wordt voorzitter AFM
Bron:NOS / politiek

(11-10-2019 14:02)


Centraal Planbureau-directeur Laura van Geest stapt over naar de Autoriteit Financiële Markten. Ze wordt daar bestuursvoorzitter. Van Geest is bij de AFM de opvolger van Merel van Vroonhoven. Die stapte onlangs op: ze volgt een opleiding om lerares te worden in het speciaal onderwijs.
THUMB
Voorschriften zware pijnstillers aangescherpt
Bron:NOS / politiek

(11-10-2019 08:00)


De regels voor het voorschrijven van zware pijnstillers worden aangescherpt. Minister Bruins had al eerder gezegd dat hij zich zorgen maakt over het toenemende onnodig gebruik van zware medicijnen waar mensen verslaafd aan kunnen raken. Hij riep artsen, apothekers en andere experts bij elkaar en hij maakte vandaag de eerste resultaten en maatregelen bekend Zorgverleners hebben afgesproken dat ze kritischer naar herhaalrecepten zullen kijken en naar het verantwoord afbouwen van het gebruik van bepaalde middelen.
THUMB
Strijd tegen zwerfafval: mogelijk toch statiegeld op blikjes, zegt Kamer
Bron:NOS / politiek

(10-10-2019 21:30)


De Tweede Kamer wil dat er in 2022 ook statiegeld op blikjes komt, als er in 2021 statiegeld op petflesjes komt. De Kamer is bang dat fabrikanten anders overstappen op blikverpakkingen, die dan toch weer in de natuur terechtkomen. Staatssecretaris Van Veldhoven werkt aan afspraken met de verpakkingsindustrie.
THUMB
Vanaf volgend jaar nachttrein naar München en Wenen
Bron:NOS / politiek

(10-10-2019 07:16)


Vanaf eind volgend jaar gaat er een nachttrein rijden tussen Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Reizigers kunnen elke dag gebruikmaken van een trein tussen Amsterdam, München en Wenen. Staatssecretaris Van Veldhoven trekt er de komende jaren een kleine 7 miljoen euro voor uit.
THUMB
Coalitie wil toelatingseisen pabo versoepelen vanwege lerarentekort
Bron:NOS / politiek

(09-10-2019 11:46)


De regeringspartijen in de Tweede Kamer willen dat de toelatingseisen voor de pabo worden versoepeld. Zo wordt een drempel weggehaald om de opleiding te beginnen. Het moet helpen om het lerarentekort in het basisonderwijs aan te pakken. Nu moeten leerlingen die geen aardrijkskunde, geschiedenis, natuur of techniek in hun havo-vakkenpakket hadden, nog een toelatingstoets doen.
Werkgevers discrimineren nog steeds, maar minder dan eerst
Bron:NOS / politiek

(09-10-2019 09:38)


Sollicitanten met een migratieachtergrond maken nog altijd minder kans op een uitnodiging voor een gesprek dan andere sollicitanten. Uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt naar voren dat werkgevers aanzienlijk minder discrimineren dan in 2015, maar dat het nog steeds voorkomt.
THUMB
Asscher: Vogelaar had groot hart voor anderen
Bron:NOS / politiek

(08-10-2019 21:35)


"Ella Vogelaar was een ijzersterke en betrokken vrouw met een groot hart voor anderen, die helaas leed aan depressies." Met die woorden heeft PvdA-leider Lodewijk Asscher gereageerd op het onverwachte overlijden van de oud-minister. Asscher noemt het op Twitter triest en verdrietig dat Vogelaar gisteren een einde aan haar leven heeft gemaakt.
THUMB
Nederland wil dat Shell olie en chemicaliën op de Noordzee opruimt
Bron:NOS / politiek

(08-10-2019 18:24)


Nederland maakt bezwaar tegen het voornemen van Shell en het Verenigd Koninkrijk om resten olie, chemicaliën, staal en beton van oude olieplatforms achter te laten in de Noordzee. Dat heeft VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen bekendgemaakt aan de Tweede Kamer.
THUMB
Kamer debatteert over gevolgen kwestie-Van Haga
Bron:NOS / politiek

(08-10-2019 16:18)


De Tweede Kamer houdt binnenkort een debat over de gevolgen van het verliezen van de meerderheid door de coalitie. Twee weken geleden zette de VVD Kamerlid Van Haga uit de fractie en die maakte gisteren bekend dat hij als zelfstandig Kamerlid verdergaat.
THUMB
Kamer neemt afscheid van 'gedreven, soms verbeten' Marianne Thieme
Bron:NOS / politiek

(08-10-2019 14:31)


De Tweede Kamer heeft afscheid genomen van Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Thieme, een van de oprichters van de partij, zat sinds eind 2006 in de Kamer. Al die tijd was ze fractievoorzitter. Vorige week zondag kondigde ze haar vertrek aan.
Economen willen proef met betaalrekening bij De Nederlandsche Bank
Bron:NOS / politiek

(11-10-2019 09:49)


Een groep van 10.000 Nederlanders moet als proef een rekening en betaalpas krijgen van toezichthouder De Nederlandsche Bank. Dat is het advies van een groep economen, het Sustainable Finance Lab. Die waarschuwt dat er echt iets gedaan moet worden aan het geldsysteem.
Blokhuis: praat erover als je twijfelt over je geaardheid
Bron:NOS / politiek

(11-10-2019 07:10)


Staatssecretaris Blokhuis wil dat het makkelijker wordt voor jongeren om over hun seksuele geaardheid te praten. Vandaag is het Coming Out Dag en Blokhuis grijpt die dag aan om een campagne te lanceren om het onderwerp "beter bespreekbaar" te maken. Volgens de staatssecretaris denken jongeren die het gevoel hebben dat ze homo, lesbisch, bi, non-binair of transgender zijn vier tot vijf keer vaker over suïcide dan hun heteroseksuele leeftijdgenoten.
THUMB
Kamer in debat: sancties tegen Turkije na inval in Syrië
Bron:NOS / politiek

(10-10-2019 10:18)


Het overgrote deel van de Tweede Kamer wil sancties tegen Turkije. In een Kamerdebat over de Turkse inval in het noordoosten van Syrië hekelde bijna iedereen het optreden van de Turken. Daarbij vielen woorden als "ongehoord", "illegaal", "etnische zuivering" en "onacceptabel".
CU en PvdA willen 'woud aan schuldeisers' terugbrengen naar één
Bron:NOS / politiek

(10-10-2019 04:30)


Er moet een fonds komen dat schulden opkoopt voor mensen met grote financiële problemen. Nu hebben mensen met problematische schulden soms wel veertien schuldeisers en de ChristenUnie en de PvdA willen dat er een einde komt aan dit "woud van schuldeisers".
THUMB
Premie Nationale Hypotheek Garantie volgend jaar omlaag
Bron:NOS / politiek

(09-10-2019 10:59)


De premie voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat volgend jaar naar beneden. Minister Ollongren heeft bekendgemaakt dat mensen die een huis kopen met Hypotheekgarantie als premie nog maar 0,7 procent van de totale lening van de nieuwe woning hoeven te betalen.
CDA twijfelt aan juistheid stikstofcijfers RIVM
Bron:NOS / politiek

(09-10-2019 08:57)


De twijfels die boeren hebben bij de meetmethode die rijksgezondheidsinstituut RIVM gebruikt om de stikstofuitstoot bij te houden, worden gedeeld door regeringspartij CDA. CDA-Kamerlid Jaco Geurts vindt dat het RIVM transparanter moet zijn over het gebruikte rekenmodel en dat het kabinet de methode tegen het licht moet houden.
Oud-minister Ella Vogelaar (69) onverwachts overleden
Bron:NOS / politiek

(08-10-2019 20:42)


Voormalig minister Ella Vogelaar (69) is gisteren overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt. "Zij leed al geruime tijd aan depressies en heeft zelf een einde aan haar leven gemaakt", staat in een verklaring. Ze was minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet-Balkenende IV voor de Partij van de Arbeid.
THUMB
Kamer slikt vertraging Binnenhof-renovatie, maar kritisch op Knops
Bron:NOS / politiek

(08-10-2019 17:07)


In de Tweede Kamer is begrip voor het naderende uitstel van de ingrijpende renovatie van het Binnenhof met ten minste één jaar. Deze vertraging komt vooral door de stikstofcrisis, waarbij de overheid duizenden bouwprojecten moet stilleggen vanwege de schade aan de natuur.
THUMB
China verdient hardere aanpak mensenrechten en oneerlijke concurrentie, zegt Kamer
Bron:NOS / politiek

(08-10-2019 15:34)


China verdient een veel hardere aanpak dan het kabinet voorstelt, vindt de Tweede Kamer. Het land moet op het gebied van mensenrechten, godsdienstvrijheid en oneerlijke concurrentie veel strenger worden behandeld. Dat bleek tijdens de stemmingen over de China-strategie van het kabinet.
Kabinet wil kunstmatige intelligentie bevorderen met 2 miljard euro
Bron:NOS / politiek

(08-10-2019 12:12)


De Nederlandse overheid wil samen met het bedrijfsleven en de wetenschap de komende zeven jaar 2 miljard euro beschikbaar stellen voor investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het kabinet geeft daar dit jaar 64 miljoen euro aan uit en "heeft de ambitie" om zijn bijdrage in de toekomst te verdubbelen.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: