Peilingwijzer: VVD blijft veruit grootste, PVV weer in de lift
Bron:NOS / politiek

(15-09-2020 05:15)


Aan de vooravond van Prinsjesdag is de VVD nog altijd veruit de grootste partij in de peilingen. De PVV is aan een opmars bezig en is nu weer duidelijk de tweede partij. Het CDA zakt na een opleving in de zomer weer wat weg. In de nieuwste Peilingwijzer, een gemiddelde van de peilingen van Ipsos, I&O Research en Kantar, staat de VVD op 38 tot 42 zetels, net zo veel als bij de vorige Peilingwijzer van ruim twee maanden geleden.
Prinsjesdag zonder driewerf hoera, maar wel mét inhoud: wat weten we al?
Bron:NOS / politiek

(14-09-2020 18:49)


Geen Ridderzaal, geen koets (de gouden, noch de glazen), geen balkonscène, geen Oranjefans (hoopt de gemeente Den Haag althans), geen gezamenlijk driewerf hoera (spreekkoren zijn niet toegestaan) en veel minder genodigden. Een sobere Prinsjesdag wat betreft ceremonie dus, maar er is wel gewoon de inhoud.
THUMB
CDA Brabant: De Jonge en Omtzigt samen boegbeeld campagne
Bron:NOS / politiek

(14-09-2020 17:03)


Pieter Omtzigt moet in de CDA-campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen net zo'n prominente rol krijgen als Hugo de Jonge. Dat schrijft de Noord-Brabantse afdeling van het CDA in een brief aan het landelijk bestuur, die in handen is van RTL Nieuws. De brief is verstuurd op 21 augustus, ruim een maand na de uitslag van de interne lijsttrekkerverkiezingen.
THUMB
CDA-Kamerlid pleit voor heroverweging in zaak-Akwasi
Bron:NOS / politiek

(13-09-2020 11:39)


Kamerlid Chris van Dam van regeringspartij CDA roept op tot een "dubbele heroverweging" in de zaak rond de uitspraken van rapper Akwasi over Zwarte Piet bij de Black Lives Matter-demonstratie op 1 juni in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie bestempelde Akwasi's woorden deze week als strafbaar, maar besloot de zaak tegen hem voorwaardelijk te seponeren, omdat hij publiekelijk afstand nam van zijn opruiende woorden.
THUMB
Grapperhaus wil strengere straffen voor bedreiging 'togadragers'
Bron:NOS / politiek

(12-09-2020 10:17)


Het kabinet wil dat bedreiging van rechters, officieren van justitie en advocaten voortaan strenger kan worden bestraft. Minister Grapperhaus wil een maximale gevangenisstraf van vier jaar. Hij had al eerder aangekondigd dat hij ook de straf voor bedreiging van burgemeesters, wethouders en gedeputeerden naar vier jaar wil verhogen.
De Jonge: voorrang maar even nodig, begin oktober meer capaciteit
Bron:NOS / politiek

(11-09-2020 20:09)


Minister De Jonge van Volksgezondheid denkt dat onderwijspersoneel en zorgmedewerkers ongeveer twee weken voorrang kunnen krijgen bij het afnemen van een coronatest. Eind volgende week kan de voorrangsregel ingaan en die is nadrukkelijk van korte duur.
THUMB
'Te weinig minderjarigen in Moria voldoen aan eisen om opgehaald te worden'
Bron:NOS / politiek

(11-09-2020 15:39)


Er zijn niet genoeg alleenstaande minderjarige asielzoekers in migrantenkamp Moria die voldoen aan de eisen om door Nederland opgehaald te worden, zoals gisteren is bepaald door het kabinet. Dat stelt onder meer kinderrechtenorganisatie Defence for Children en Europarlementariër Kati Piri (PvdA) op basis van een inventarisatie.
THUMB
Miljoenennota: begroting gedomineerd door corona
Bron:NOS / politiek

(11-09-2020 14:33)


"Corona is een aanslag op ons, onze samenleving en onze economie." Dat schrijft minister Hoekstra in het voorwoord van de Miljoenennota. De rijksbegroting voor 2021 wordt gedomineerd door de gevolgen van corona, schrijft Hoekstra. Maar het gaat niet alleen over de coronacrisis.
Minister De Jonge: coronatestkrapte duurt nog weken
Bron:NOS / politiek

(11-09-2020 10:55)


Het blijft nog een tijd moeilijk om een coronatest te krijgen bij de GGD. "Deze weken zullen krap zijn", zei minister De Jonge voorafgaand aan de ministerraad. De krapte zit in de laboratoriumcapaciteit om tests te analyseren, zegt De Jonge. Om die uit te breiden sloot hij eind vorige maand contracten met Duitse labs en daar komt nu een Belgisch laboratorium bij.
THUMB
Afspraak over 100 migranten uit Moria leidt tot heftige politieke discussie
Bron:NOS / politiek

(11-09-2020 04:29)


De politieke oplossing die donderdag door de regeringspartijen is gevonden voor de dakloze migranten van het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos, leidt tot heftige discussies, in de politiek en daarbuiten. Nederland heeft zich bereid verklaard 100 migranten op te vangen uit het afgebrande Griekse vluchtelingenkamp in Moria.
THUMB
Ollongren zoekt steun bij linkse partijen voor woonbegroting
Bron:NOS / politiek

(14-09-2020 19:10)


Minister Ollongren van Wonen is bij verschillende oppositiepartijen op zoek naar steun voor haar begroting. Vandaag bracht ze een bezoek aan PvdA-leider Asscher en afgelopen vrijdag was ze al te gast bij GroenLinks. Ze heeft steun van buiten de coalitie nodig om haar woonbegroting door het parlement te krijgen.
THUMB
Nieuwe Europese klimaateisen dwingen Nederland tot extra actie
Bron:NOS / politiek

(14-09-2020 18:17)


Nog meer elektrische auto's, geïsoleerde huizen, windparken en zonnepanelen. Nieuwe regels voor luchtvaartmaatschappijen en scheepvaartbedrijven. De chemische industrie moet meer gaan betalen voor het uitstoten van CO2. Dat zijn de gevolgen voor Nederland van het door de Europese Commissie aangescherpte klimaatbeleid.
Koopkrachtcijfers zeggen niet of jouw koopkracht omhoog of omlaag gaat
Bron:NOS / politiek

(14-09-2020 06:47)


Op Prinsjesdag komen morgen ook weer de jaarlijkse koopkrachtplaatjes voorbij. Welke groepen krijgen er koopkracht bij? Welke gaan erop achteruit? Maar elk jaar zeggen die cijfers eigenlijk maar bar weinig over wat jij kunt verwachten. En nu we midden in de coronacrisis zitten, geldt dat al helemaal.
THUMB
Ambtenaren over onwerkbaar beleid: 'Naar ons wordt te weinig geluisterd'
Bron:NOS / politiek

(12-09-2020 20:30)


Voortslepende problemen bij de Belastingdienst, missers van het UWV bij de controle van uitkeringen en het CBR dat bijna geen rijbewijzen meer kon verstrekken. Het gaat de laatste jaren steeds mis bij uitvoeringsorganisaties van de overheid en de Tweede Kamer onderzoekt nu waarom.
Tronen nu al verplaatst van Ridderzaal naar Grote Kerk
Bron:NOS / politiek

(12-09-2020 09:37)


In Den Haag zijn de tronen van koning Willem-Alexander en koningin Maxima verplaatst van de Ridderzaal naar de Grote Kerk. Dat is vanwege Prinsjesdag: in verband met de coronacrisis wordt de Troonrede dinsdag niet in de Ridderzaal, maar in de Grote Kerk uitgesproken.
Rutte mist pracht en praal op Prinsjesdag, maar 'coronavirus dwingt ons'
Bron:NOS / politiek

(11-09-2020 17:32)


De premier zal het aanstaande dinsdag allemaal erg missen; de koninklijke rijtoer met de Glazen Koets, de balkonscène en die schoolklassen en Oranjefans langs de route van het staatshoofd naar de Ridderzaal. Alle feestelijkheden op Prinsjesdag zijn voor het eerst in de geschiedenis van het programma geschrapt.
Kabinet: uitzondering op corona-inreisverbod, onder meer voor topsporters
Bron:NOS / politiek

(11-09-2020 15:26)


Het inreisverbod vanwege de coronacrisis wordt voor bepaalde groepen opgeheven. Het gaat om mensen die een belangrijke bijdrage leveren aan het bedrijfsleven en om topsporters. Het kabinet heeft tot deze uitzonderingen besloten "vanwege de grote negatieve impact, het maatschappelijk en economisch belang en de lange duur van het inreisverbod".
Kabinet: niet verstandig om meer publiek toe te laten in stadions
Bron:NOS / politiek

(11-09-2020 11:44)


Minister De Jonge vindt het niet verstandig om in het betaalde voetbal te gaan experimenteren met vollere stadions. Interim-directeur De Jong van de Eredivisie CV zei gisteren dat hij in oktober proeven wil met meer toeschouwers. In verschillende stadions zouden in een paar vakken mensen op minder dan anderhalve meter van elkaar moeten zitten, met een mondkapje op.
Nederland stelt DNB'er Elderson kandidaat voor Europese Centrale Bank
Bron:NOS / politiek

(11-09-2020 09:11)


Het kabinet stelt Frank Elderson kandidaat voor de Europese Centrale Bank. De econoom Elderson is sinds juli 2011 lid van de directie van De Nederlandsche Bank. Volgens minister Hoekstra is Elderson een uitstekende kandidaat om eind dit jaar de Luxemburger Yves Mersch op te volgen als lid van het ECB-bestuur.
THUMB
Oppositie kraakt coalitieakkoord over opvang migranten
Bron:NOS / politiek

(10-09-2020 19:54)


"Een ordinaire uitruil", "koehandel" en "sigaar uit eigen doos". De oppositiepartijen SP, GroenLinks, PvdA en Denk zijn niet te spreken over het coalitieakkoord over de komst van 100 asielzoekers uit Griekenland. De PVV, aan de andere kant, vindt dat het kabinet niemand moet opnemen.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: