Wetenschap
Ouder >> 
Lezersvragen: Hoe werken de RNA-vaccins van Pfizer, Moderna en CureVac?
Bron:nu.nl / wetenschap

(27-11-2020 13:39)


Van de coronavaccins waar Nederland via de Europese Commissie contracten voor heeft gesloten, is de helft een zogeheten RNA-vaccin. Wat weten we over deze nieuwe techniek en de bijwerkingen?
Eureka! Hoogleraar kunstgeschiedenis deelt graag zijn vondsten: ‘Maar ik ben zeker geen stoffige pro
Bron:AD / wetenschap

(26-11-2020 18:22)


In deze rubriek portretteren we een wetenschapper uit het Groene Hart. Vandaag: Chris Stolwijk uit Oudewater, hij is hoogleraar kunstgeschiedenis. Hij beleeft Eureka!-momenten bij vondsten in archieven, maar wordt ook gelukkig als hij deze voor een breed publiek kan presenteren.
Paleontologen bevestigen eerste vondst dinosaurusfossielen uit Ierland ooit
Bron:nu.nl / wetenschap

(25-11-2020 17:40)


In Noord-Ierland hebben paleontologen voor het eerst resten van dinosaurussen gevonden, melden Ierse en Engelse paleontologen. Het gaat om twee botten, elk van een ander dier, die zijn gevonden op het Noord-Ierse schiereiland Islandmagee. De fossielen zijn ongeveer 200 miljoen jaar oud, uit de jura.
Primeur: vier ultralichte bomen op Alphens dak om stad te vergroenen, met water uit de Rijn
Bron:AD / wetenschap

(24-11-2020 17:09)


Vier ultralichte bomen in een luier die meters boven de grond wat heen en weer schommelen en water krijgen uit de Rijn, moeten de binnenstad van Alphen koel houden. De groene reuzen die op het dak van Van Keeken Schoenen zijn gezet, zijn op z'n zachtst gezegd bijzonder.
Twee samensmeltende sterren veroorzaken gigantische blauwe gaswolk
Bron:nu.nl / wetenschap

(21-11-2020 20:01)


Astronomen namen zestien jaar geleden een opvallende gaswolk waar met daar middenin een ster. Nu blijkt dat die ster een andere ster opslokte, om vervolgens de gaswolk uit te stoten. Dat schrijft een team van Amerikaanse astronomen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Pientere praat: dit is er waar van bekende ideeën over intelligentie
Bron:nu.nl / wetenschap

(21-11-2020 19:54)


Over intelligentie gaan een aantal fabels rond. Quest zette vier foutieve beweringen over intelligentie op een rij.
'Zeer goed bewaarde' lichamen gevonden van overleden inwoners Pompeï
Bron:nu.nl / wetenschap

(21-11-2020 18:00)


Archeologen hebben in Pompeï uitzonderlijk goed bewaarde overblijfselen van een rijke man en een vermoedelijke slaaf van hem blootgelegd. De ontdekking werd gedaan bij de opgraving van een grote villa in Civita Giuliana aan de rand van Pompeï, niet ver van de Italiaanse stad Napels.
‘Onze slaapkwaliteit holt achteruit, we willen altijd bereikbaar zijn’
Bron:AD / wetenschap

(21-11-2020 09:00)


Kunstmatige intelligentie en big data bieden de mensheid technieken met bijvoorbeeld zelflerende systemen. Maar wat levert dat op? Hoe staat het met toezicht, de privacy? Levensvragen die filosoof Katleen Gabriels aan de orde stelt.
Iconische radiotelescoop Arecibo in Puerto Rico is niet meer te repareren
Bron:nu.nl / wetenschap

(19-11-2020 23:09)


De radiotelescoop van de sterrenwacht in de Puerto Ricaanse stad Arecibo is onherstelbaar beschadigd, zo meldt de Amerikaanse National Science Foundation (NSF) donderdag. De iconische constructie uit 1963 met een diameter van 305 meter is in de laatste jaren getroffen door zware stormen.
Moet ik wel of niet extra vitamine D slikken vanwege corona?
Bron:AD / wetenschap

(18-11-2020 11:00)


Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert Klaske van Norren, voedingsdeskundige, de vraag: moet ik wel of niet extra v
THUMB
Duizenden jaren oud walvisskelet in zeer goede staat gevonden in Thailand
Bron:nu.nl / wetenschap

(27-11-2020 09:10)


In Thailand is een zeer goed bewaard walvisskelet gevonden, schrijft BBC News vrijdag. Waarschijnlijk is de vondst tussen de drieduizend en vijfduizend jaar oud.
Lezersvragen: Heeft vaccinatie nog nut als je al COVID-19 hebt gehad?
Bron:nu.nl / wetenschap

(26-11-2020 09:40)


Vermoedelijk hebben bijna een miljoen Nederlanders antistoffen in het bloed na besmet te zijn geweest met het coronavirus. Toch lijkt het in de toekomst ook voor deze groep nuttig om een vaccin te halen.
4,9 miljoen euro voor Nederlands onderzoek zwarte gaten
Bron:AD / wetenschap

(25-11-2020 14:50)


Het Nederlands Zwarte Gaten Consortium ontvangt 4,9 miljoen euro van wetenschapsfinancier NWO voor het ontrafelen van mysteries in het heelal zoals zwarte gaten. De The Astronomy & Society Group van de Leidse Sterrewacht is aangesloten bij de vakvereniging.
Dit zijn de meest sexy talen, en nee, Nederlands staat daar niet bij
Bron:AD / wetenschap

(23-11-2020 22:03)


‘Ti amo, bella’. Onze harten gaan het snelst kloppen als er wordt geflirt in het Italiaans. Ook van het Portugees en Frans worden we warm. Het Nederlands daarentegen, blijkt veel minder sexy.
Oer-Amerikanen haalden water tijdens droogte uit ijs in diepe lavagrotten
Bron:nu.nl / wetenschap

(21-11-2020 19:55)


De prehistorische bewoners van de huidige Amerikaanse staat New Mexico moesten tijdens periodes van droogte diep onder de grond water halen. Amerikaanse archeologen schrijven in het vakblad Scientific Reports dat de oermensen in lavagrotten ijs smolten met vuren, om het resulterende water op te vangen en mee te nemen om te drinken.
Nieuwe satelliet die nauwkeurig zeespiegel monitort gelanceerd
Bron:nu.nl / wetenschap

(21-11-2020 18:57)


Europa en de Verenigde Staten hebben zaterdag een nieuwe satelliet gelanceerd die moet gaan meten waar en hoe de zeespiegel stijgt. De sonde is nauwkeuriger dan zijn voorgangers.
THUMB
Filosoof over digitalisering: ‘Geef ict-techneuten net als dokters lessen in ethiek’
Bron:AD / wetenschap

(21-11-2020 09:00)


Kunstmatige intelligentie en big data bieden de mensheid technieken met bijvoorbeeld zelflerende systemen. Maar wat levert dat op? Hoe staat het met toezicht, de privacy? Levensvragen die filosoof Katleen Gabriels aan de orde stelt.
Dit gaat bepalen hoeveel coronavaccins we straks nodig hebben
Bron:nu.nl / wetenschap

(20-11-2020 19:52)


Het kabinet heeft vrijdag het advies van de Gezondheidsraad over wie als eerste een toekomstig coronavaccin moeten krijgen overgenomen. Hoeveel vaccins Nederland in totaal nodig gaat hebben voordat de maatregelen opgeheven kunnen worden, is nog niet bekend.
THUMB
Met deze superbril van de chirurg kunnen talloze ogen op afstand een operatie volgen
Bron:AD / wetenschap

(19-11-2020 11:00)


Met een speciale bril kan de hele wereld letterlijk meekijken met chirurg Ronald Liem van het Groene Hart Ziekenhuis. De bril is voorzien van camera’s, microfoons en oordopjes die de beelden live streamen naar een collega van Liem of naar een student: vooral ter lering en niet ter vermaak.
Coronavaccins Pfizer en Moderna veelbelovend, dit betekenen de resultaten
Bron:nu.nl / wetenschap

(17-11-2020 15:06)


Vaccinontwikkelaars Pfizer en Moderna hebben de eerste gegevens over de werkzaamheid van hun coronavaccins bekendgemaakt. De resultaten zijn veelbelovend, maar we weten bijvoorbeeld nog niet hoelang het vaccin werkt. Dit is wat we nu wel weten.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: