Wetenschap
Ouder >> 
THUMB
Nieuwe springspin ontdekt die lijkt op schilderij Sterrennacht van Vincent van Gogh
Bron:AD / wetenschap

(01-04-2020 12:24)


In het westen van Australië zijn in een paar maanden tijd zeven nieuwe soorten springspinnen ontdekt waarvan er een is vernoemd naar het wereldberoemde schilderij De Sterrennacht (1889) van Vincent van Gogh. De kleuren en structuren op het lijf van de maratus constellatus lijken een beetje op het impressionistische doek van de Nederlandse schilder.
NASA stuurt 10,9 miljoen namen van mensen naar Mars
Bron:nu.nl / wetenschap

(30-03-2020 18:03)


Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat 10,9 miljoen namen van mensen wereldwijd naar Mars sturen. De namen zijn verzameld tijdens een speciale actie van de organisatie en zijn in drie chips aan de Marsrover 'Perseverance' bevestigd. Onder meer gaan de namen van 52.
IJskoude douche als ochtendritueel: hoe gezond is dat?
Bron:AD / wetenschap

(29-03-2020 08:00)


Elke ochtend na het opstaan onder een ijskoude douche stappen. Voor velen is dat een ochtendritueel. Maar is het eigenlijk wel zo gezond?
Hoe blijven sommige zoogdieren zo lang onder water met één ademteug?
Bron:nu.nl / wetenschap

(28-03-2020 17:23)


Het record onderwater blijven door een mens is ruim 24 minuten, volgens Guinness World Records. Dat stelt weinig voor in vergelijking met sommige zeezoogdieren. Die kunnen ruim twee uur onder blijven en dat heeft verschillende oorzaken.
Neanderthalers deden zich ook tegoed aan haaien en dolfijnen
Bron:nu.nl / wetenschap

(27-03-2020 22:40)


Neanderthalers waren niet alleen vleeseters zoals altijd werd gedacht, zij haalden hun voedsel ook uit zee, zo blijkt uit een onderzoek dat vrijdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
THUMB
Astronauten weten alles van lang 'binnen' zitten: 'volg de regels'
Bron:nu.nl / wetenschap

(26-03-2020 20:58)


Astronaut André Kuipers bracht in totaal 203 dagen door in de kleine ruimtes van het Internationaal Ruimtestation ISS. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA organiseerde donderdag een speciale uitzending, waarin Kuipers en zijn Belgische collega Frank de Winne adviezen gaven over hoe het uit te houden in thuisisolatie ten tijden van het coronavirus.
Het klinkt als science fiction maar zo kunnen we straks echt kroppen sla telen op Mars
Bron:AD / wetenschap

(22-03-2020 12:00)


Als mensen zich ooit op de maan of op Mars willen vestigen, hebben ze voedsel nodig. Maar hoe verbouw je groente en fruit op barre grond? Dat gaat best lukken, weten experts. ‘Met poep en urine kom je een heel eind.’
Waarom telescopen vaak op vulkanen staan
Bron:nu.nl / wetenschap

(21-03-2020 18:47)


SRON-astronoom Jelle de Plaa is betrokken bij de ontwikkeling van een 'Nederlandse' ruimtecamera, waarvan de eerste versie nu klaar is om te worden getest. Aan de hand van een bezoek aan de Mauna Kea-vulkaan op Hawaï legt hij uit waarom sterrenkundigen zo vaak de hoogte of zelfs de ruimte opzoeken.
Mogelijke oorsprong van mensenvingers gevonden in vin prehistorische vis
Bron:nu.nl / wetenschap

(21-03-2020 18:46)


Paleontologen hebben in het Canadese Nationaal Park Miguasha een fossiel gevonden van een 380 miljoen jaar oude prehistorische vis, waarvan de botten in de vin mogelijke voorlopers zijn van mensenvingers. Het fossiel wordt beschreven in het vakblad Nature.
Wat ligt er in 2050 op ons bord: insecten, erwtenworst of toch kweekvlees?
Bron:AD / wetenschap

(21-03-2020 15:00)


Kweekvlees, maden en maaltijdpillen, dat is het eten van de toekomst. In zijn boek Kweekvlees, fake vlees en pizza’s uit de printer legt wetenschapsjournalist Sebastiaan van de Water ons het menu uit.
‘Zelftest’ corona voorlopig niet voor thuisgebruik
Bron:AD / wetenschap

(31-03-2020 06:00)


Heb ik het, had ik het of had ik het niet? Iedereen die afgelopen maand hoestte, grieperig was of zich suf nieste, heeft maar één vraag: had ik corona? Wanneer komen de zelftests?
Dit gebeurt er met de CO2-compensatie die je afkoopt bij vliegschaamte
Bron:AD / wetenschap

(29-03-2020 17:00)


We vliegen even niet, maar als we het wel doen, zijn we bezig met de meest vervuilende vorm van vervoer. Het schuldgevoel kunnen we afkopen door geld te doneren aan projecten die de CO2-uitstoot compenseren.
Slangengif is bedoeld voor jagen, niet voor zelfverdediging
Bron:nu.nl / wetenschap

(28-03-2020 17:24)


Slangen hebben hun gif ontwikkeld om te jagen, niet om zichzelf te verdedigen. Dat stellen Britse en Zuid-Afrikaanse wetenschappers na onderzoek van de ervaringen van vierhonderd mensen die met slangen werken.
Mensen met autisme contact leren maken: wie plukt daar de vruchten van?
Bron:nu.nl / wetenschap

(28-03-2020 17:22)


Mensen met autisme hebben vaak moeite met het maken van sociaal contact, zoals oogcontact of het onderhouden van een gesprek. Dit soort vaardigheden kunnen zij aanleren met trainingen of therapieën, maar is dit goed voor henzelf of juist meer voor h
Erasmus MC onderzoekt: wanneer ben je beschermd tegen het coronavirus?
Bron:nu.nl / wetenschap

(27-03-2020 17:08)


Op het Erasmus MC wordt onderzoek gedaan naar hoe mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus weerstand opbouwen. De belangrijkste vraag is wat er gebeurt bij mensen die amper ziek worden van het coronavirus.
THUMB
Mogelijke oplossing voor overbelasting ic's: beademingsmachines opsplitsen
Bron:nu.nl / wetenschap

(25-03-2020 21:36)


Mogelijk kunnen intensivecareafdelingen in Nederland overbelasting vanwege het coronavirus tegengaan door beademingsmachines op te splitsen en dus twee patiënten met één apparaat te helpen. Dat blijkt uit een handleiding die de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) woensdag heeft gedeeld.
Narwals vallen mogelijk op mannetjes met grote hoorns
Bron:nu.nl / wetenschap

(21-03-2020 18:48)


Net zoals de felgekleurde staarten van pauwen of de grote geweien van elanden, worden de hoorns van narwals gebruikt om vrouwtjes aan te trekken. Dat schrijven Amerikaanse, Braziliaanse en IJslandse onderzoekers in het vakblad Biology.
THUMB
Aparte wc's voor mannen en vrouwen stammen uit de negentiende eeuw
Bron:nu.nl / wetenschap

(21-03-2020 18:47)


Mannen en vrouwen rijden in dezelfde trein en gaan naar hetzelfde strand, maar ze maken gebruik van andere wc's. Hoe is dat zo gekomen?
Wat eten we in 2050: namaakhamburgers die écht naar vlees smaken en pizza’s uit de printer?
Bron:AD / wetenschap

(21-03-2020 15:00)


Kweekvlees, maden en maaltijdpillen, dat is het eten van de toekomst. In zijn boek Kweekvlees, fake vlees en pizza’s uit de printer legt wetenschapsjournalist Sebastiaan van de Water ons het menu uit.
Wat betekenen #FlattentheCurve en exponentieel? Een korte uitleg
Bron:nu.nl / wetenschap

(21-03-2020 05:59)


De uitbraak van het coronavirus heeft er ook voor gezorgd dat je opeens veel jargon hoort. Waar hebben mensen het over als ze spreken van 'exponentiële groei' en '#flattenthecurve'?
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: