Wetenschap
Ouder >> 
THUMB
Historici gaan op zoek naar resten Van Oldenbarnevelt onder Binnenhof
Bron:nu.nl / wetenschap

(08-07-2020 18:03)


Het kabinet heeft woensdag besloten om onderzoek te laten doen naar de historische graven onder de voormalige Hofkapel op het Binnenhof in Den Haag waar mogelijk nog resten van historisch staatsman Johan van Oldenbarnevelt liggen. Op de plek van de Hofkapel is nu de Eerste Kamer gevestigd.
THUMB
Marsrover Curiosity begint aan 'roadtrip' die hele zomer duurt
Bron:nu.nl / wetenschap

(07-07-2020 19:08)


De Marsrover Curiosity van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is deze week begonnen met een 'roadtrip' over ongeveer 1,6 kilometer aan terrein op de 'Rode Planeet'. Naar verwachting komt Curiosity eind september, rond het begin van de herfst, aan op de bestemming.
Risico prostaatkanker vijf keer lager bij transvrouwen
Bron:nu.nl / wetenschap

(04-07-2020 18:55)


Prostaatkanker is een veelvoorkomende ziekte bij mannen op oudere leeftijd. De groei van de tumor wordt gestimuleerd door het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Transvrouwen (mensen geboren als man, die zich identificeren als vrouw) kunnen hormoonbehandeling en operaties ondergaan om het lichaam aan te passen naar het ervaren geslacht.
Om een verre ster zweeft de kern van een dode of onontwikkelde planeet
Bron:nu.nl / wetenschap

(04-07-2020 18:54)


Astronomen hebben een exoplaneet ontdekt rondom een ster die op 730 lichtjaar van de aarde te vinden is. Van de planeet bestaat alleen een kern, die even groot is als de buitenste planeet in ons zonnestelsel, Neptunus. Mogelijk gaat het om de eerste ontdekking van een 'naakte' gasplaneetkern in het universum, schrijven Britse wetenschappers in het vakblad Nature.
Hoe oud is een hond nou echt in 'mensenjaren'?
Bron:nu.nl / wetenschap

(03-07-2020 12:37)


Als mensen willen uitrekenen hoe oud een hond 'nou echt' is, dan vermenigvuldigen ze vaak de leeftijd van hun viervoeter met zeven. Maar dat klopt niet, schrijven wetenschappers in het vakblad Cell Systems (pdf). Zij onderzochten het DNA van labradors en kwamen tot een nieuwe vergelijking van mensen- en hondenjaren.
THUMB
Waarom afstand houden de kans op een coronavirusbesmetting verkleint
Bron:nu.nl / wetenschap

(30-06-2020 12:01)


Zowel premier Mark Rutte als RIVM-baas Jaap van Dissel zei in de Tweede Kamer dat de medische literatuur helder is over het nut van 1,5 meter afstand houden: het helpt besmetting met het coronavirus te voorkomen. Maar wat is er voor medische literatu
Robot als ‘menselijk’ gevaar: de valkuilen van kunstmatige intelligentie
Bron:AD / wetenschap

(28-06-2020 15:00)


Kunstmatige intelligentie verandert de wereld. Filosoof Stefan Buijsman brengt pluspunten en valkuilen in beeld: ,,De gevaren zijn menselijk. We kunnen er altijd iets aan doen.’’
Schuilen achter ‘ik was mezelf niet’ na (dronken) daden, bestaat dat wel?
Bron:AD / wetenschap

(27-06-2020 19:00)


Bij fout gedrag excuseren mensen zich graag met de dooddoener ‘dat ze zichzelf niet waren’. Kan dat, je verantwoordelijkheid afschuiven op bijvoorbeeld dronkenschap?
Hoe ontcijfer je een boodschap in een onbekende taal?
Bron:nu.nl / wetenschap

(27-06-2020 17:14)


Stel, je vindt een oud kleitablet met vreemde tekens die niemand meer kan lezen. Hoe ontcijfer je dan wat er staat?
Pinguïns op Antarctica eten beter als er minder ijs op het water drijft
Bron:nu.nl / wetenschap

(27-06-2020 17:13)


Pinguïns die op de Zuidpool leven, blijken te profiteren als er minder ijs op het water dobbert. In periodes met minder ijs bij Antarctica lijken de vogels beter te kunnen eten. Dat schrijven Japanse wetenschappers in het vakblad Science Advances.
NUcheckt: Geen 'restjes geaborteerde foetus' in mogelijk coronavaccin
Bron:nu.nl / wetenschap

(08-07-2020 08:53)


NUcheckt controleert berichten op hun betrouwbaarheid. Vandaag kijken we naar de bewering dat er resten van geaborteerde embryo's zitten in de coronavaccins die nu worden ontwikkeld. Dit blijkt onjuist.
RIVM: Blootstelling aan corona kan via zwevende druppels, maar risico onbekend
Bron:nu.nl / wetenschap

(07-07-2020 17:10)


Blootstelling aan het coronavirus via kleine zwevende druppeltjes lijkt mogelijk in een ongeventileerde bus of ongeventileerde vergaderzaal, al is de kans hierop waarschijnlijk klein. Dit blijkt uit berekeningen van het RIVM en de Universiteit van Utrecht.
Voor het eerst 'gezonken' woonplek van prehistorische Aboriginals ontdekt
Bron:nu.nl / wetenschap

(04-07-2020 18:55)


Australische archeologen hebben voor het eerst onder water sporen van een woonplaats van prehistorische Aboriginals ontdekt. Onder water werden honderden stenen gereedschappen gevonden, schrijven de wetenschappers in het vakblad PLOS ONE.
Jaloezie is vervelend, maar wel nuttig
Bron:nu.nl / wetenschap

(04-07-2020 18:54)


Jaloezie een stomme emotie? Leuk is het niet, maar jaloers zijn kan ons wel motiveren om beter ons best te doen.
Enorm zwart gat blijkt 'hongerig', eet elke dag ster zo groot als zon
Bron:nu.nl / wetenschap

(01-07-2020 16:08)


Australische astronomen hebben ontdekt dat een gigantisch 'hongerig' zwart gat in een ver sterrenstelsel elke dag een ster zo groot als onze zon 'eet'. Het is daarmee het snelst groeiende zwarte gat in het universum.
Zorgrobots maken de hoge verwachtingen in de zorg nog niet waar
Bron:AD / wetenschap

(30-06-2020 05:00)


Robots die ondersteunen bij de zorg voor kwetsbare mensen, het is allang geen sciencefiction meer. Toch staat de robotisering in de langdurige zorg nog in de kinderschoenen, blijkt vandaag uit nieuw onderzoek.
Daders die zeggen ‘zich niets te kunnen herinneren’, kan dat wel?
Bron:AD / wetenschap

(27-06-2020 19:00)


Bij fout gedrag excuseren mensen zich graag met de dooddoener ‘dat ze zichzelf niet waren’. Kan dat, je verantwoordelijkheid afschuiven op bijvoorbeeld dronkenschap?
De strijd tussen de wiskundige constanten: pi versus tau
Bron:nu.nl / wetenschap

(27-06-2020 17:14)


Elk jaar vieren wiskundigen op 14 maart Pi-dag met taart (Engels: pie) en pizza. Maar vandaag is de dag van pi’s concurrent: tau. Tau is de constante 6,28 en daarom valt zijn feestdag op de 28e van de 6e maand, zondag dus.
Dolfijnen leren elkaar jachttechnieken, gebruiken schelpen om vis te vangen
Bron:nu.nl / wetenschap

(27-06-2020 17:13)


Dolfijnen leren niet alleen aan hun kinderen hoe ze moeten jagen, ze leren elkaar ook nieuwe trucjes om aan eten te komen. Dat schrijven biologen in het vakblad Current Biology. De truc in kwestie is het gebruiken van een schelp als vangnet voor vissen, om de prooi daar vervolgens uit te schudden.
NUcheckt: Mogelijk verband tussen bloedgroep en ernstig verloop COVID-19
Bron:nu.nl / wetenschap

(22-06-2020 15:39)


NUcheckt beoordeelt berichten op hun betrouwbaarheid. Vandaag kijken we naar de bewering dat je bloedgroep invloed heeft op de kans dat je ernstige klachten krijgt bij COVID-19.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: