Wetenschap
Ouder >> 
TU/e vreest dat zonder extra geld Nederland als kennisland wegzakt
Bron:AD / wetenschap

(20-09-2019 05:30)


EINDHOVEN - De Technische Universiteit Eindhoven krijgt de komende jaren extra geld van het rijk. Het stemt de TU/e niet milder over het kabinet. ,,Met dit beleid kun je de ambitie om tot de top 5 van kenniseconomieën in de wereld te behoren wel op je buik schrijven.
Molenlanden loopt voorop met uitvindingen
Bron:AD / wetenschap

(19-09-2019 15:09)


In de gemeente Molenlanden wonen relatief veel meer uitvinders dan in de rest van de regio. Dat blijkt uit cijfers van de Universiteit van Lausanne. Onderzoekers bekeken waar de mensen die in de afgelopen 35 jaar een patent registreerden vandaan kwamen.
‘Eetbare schil’ maakt fruit langer houdbaar
Bron:AD / wetenschap

(19-09-2019 10:00)


Hoe fijn zou het zijn als je bananen, aardbeien of limoenen langer houdbaar waren? Dat zou zorgen voor stukken minder voedselverspilling. In Amerika ligt fruit met een eetbare extra schil al in de winkel, door een vinding in Australië komt het wereldwijde gebruik ervan misschien ook snel een stap dichterbij.
Vroeg leven op aarde kon bloeien na botsing tussen planetoïden
Bron:nu.nl / wetenschap

(18-09-2019 21:00)


Leven op aarde kon ruim 470 miljoen jaar geleden bloeien als gevolg van twee planetoïden die op elkaar botsten, waardoor een resulterende stofwolk het zonlicht op aarde blokkeerde. Door deze afname van zonlicht koelde de aarde af en ontstond een ijstijd, waarin vroeg leven op aarde kon bloeien, schrijven wetenschappers van over de hele wereld in het tijdschrift Science Advances.
Nieuw ontdekt reptiel behoort tot grootste vliegende dieren ooit
Bron:nu.nl / wetenschap

(14-09-2019 15:57)


Een nieuw beschreven reptiel blijkt een van de grootste vliegende dieren uit de geschiedenis te zijn. Het dier kon naar schatting een spanwijdte tot 10 meter hebben. Paleontologen van de Queen Mary Universiteit in London beschrijven de vondst in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Vertebrate Paleontology.
Pas ontdekte sidderaal is krachtigste levende elektriciteitsbron
Bron:nu.nl / wetenschap

(14-09-2019 15:27)


Wetenschappers hebben twee nieuwe soorten sidderalen ontdekt in het Amazonegebied, waarvan een de krachtigste stroomstoten afgeeft van alle bestaande diersoorten. Braziliaanse, Amerikaanse, Britse en Zwitserse wetenschappers beschrijven de nieuw ontdekte soorten in wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.
Waarom specerijen zo duur en gewild waren in de Gouden Eeuw
Bron:nu.nl / wetenschap

(13-09-2019 14:19)


Enkele eeuwen terug waren specerijen letterlijk peperduur. Gekruid eten is best lekker, maar waarom zou je je blauw betalen voor een snufje peper of nootmuskaat?
Giechelen en vreugdesprongetjes: ratten zijn volgens onderzoek dol op verstoppertje spelen
Bron:AD / wetenschap

(13-09-2019 12:57)


Met ratten kun je goed verstoppertje spelen. De knaagdieren zijn experts in het vinden van creatieve schuilplekjes én hebben er zichtbaar plezier in. Dat suggereert althans een Duits onderzoek. Het bewijs? Ze maken vrolijke vreugdesprongetjes en giechelen piepend tijdens een potje verstoppertje.
THUMB
Mogelijk opnieuw planetoïde van buiten ons zonnestelsel ontdekt
Bron:nu.nl / wetenschap

(12-09-2019 11:24)


Een Oekraïense sterrenkundige heeft eind augustus mogelijk een planetoïde ontdekt die afkomstig is uit een ander planetenstelsel, schrijven diverse internationale media. Het zou pas het tweede rotsblok van buiten ons zonnestelsel zijn dat de omgeving betreedt.
Planeet ver buiten zonnestelsel heeft atmosfeer met waterdamp
Bron:nu.nl / wetenschap

(11-09-2019 18:01)


Astronomen hebben ontdekt dat een planeet ver buiten ons zonnestelsel een atmosfeer heeft met waterdamp. Volgens Britse wetenschappers is K2-18b daarom de meest geschikte exoplaneet om leven zoals wij het kennen te ondersteunen. De onderzoekers beschrijven hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Astronomy.
Onderzoekers onthullen hoe mysterieuze denisovamens eruitzag
Bron:nu.nl / wetenschap

(20-09-2019 05:03)


Israëlische onderzoekers hebben op basis van het DNA van een vingerkootje gereconstrueerd hoe de denisovamens eruitzag. De uitgestorven mensensoort liep tienduizenden jaren geleden samen met de moderne mens en de neanderthaler op aarde.
Weinig Willie Wortels in de Drechtsteden
Bron:AD / wetenschap

(19-09-2019 11:43)


De Drechtsteden mogen innovatie dan hoog in het vaandel hebben staan, echte Willie Wortels wonen hier nauwelijks. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Lausanne. Die bekeek waar mensen die de afgelopen 35 jaar patenten registreerden vandaan kwamen.
Poging NASA om Indiase maanlander te vinden mislukt
Bron:nu.nl / wetenschap

(18-09-2019 23:37)


De Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) van NASA vloog dinsdag over de vermeende landingsplaats van de Indiase Vikram-lander, in een poging het mogelijk neergestorte object te vinden. Deze missie is echter niet gelukt, bevestigt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA woensdagavond aan NU.
THUMB
TU Eindhoven schaft begrenzing op instroom drie studies af
Bron:AD / wetenschap

(18-09-2019 09:24)


EINDHOVEN - De TU Eindhoven schaft de instroombegrenzing (de zogeheten numerus fixus) af voor drie van de zes TU/e-opleidingen. Dat gebeurt met ingang van het volgende collegejaar (2020-2021). Voor de andere drie opleidingen verhoogt de universiteit het maximum aantal studenten dat toegelaten wordt.
NUcheckt: Onderzoek toonde niet aan dat ongelovige kinderen aardiger zijn
Bron:nu.nl / wetenschap

(14-09-2019 15:30)


NU.nl checkt berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Kinderen die zonder religie zijn opgevoed, zijn aardiger."
Planetoïde zo groot als twee Eiffeltorens scheert 'langs' aarde
Bron:nu.nl / wetenschap

(14-09-2019 15:05)


Een planetoïde met het formaat van ruim twee Eiffeltorens, 650 meter, scheert in de nacht van zaterdag op zondag 'langs' de Aarde. Het object is ver van de aarde verwijderd, maar met 5,3 miljoen kilometer is het astronomisch gezien in de buurt.
Dingen uit je hoofd leren: is dat nog nodig in tijden van Google?
Bron:AD / wetenschap

(13-09-2019 13:00)


Anno 2019 kun je alles opzoeken op het internet en stel je gemakkelijk je vraag aan Siri of je Google Home. Dingen uit je hoofd leren lijkt dan ook overbodig geworden. Onderwijswetenschapper Tim Surma gaat in zijn college voor de Universiteit van Nederland* dan ook in op de vraag waarom je in tijden van Google nog iets uit je hoofd zou leren.
Nederlander wint pseudo-Nobelprijs voor onderzoek naar ‘vies geld’
Bron:AD / wetenschap

(13-09-2019 03:23)


De Nederlandse hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss van de Nijmeegse Radboud Universiteit is een van de wetenschappers die donderdagavond in de prijzen vielen op de jaarlijkse uitreiking van de Ig Nobelprijzen, het ‘gekke zusje’ van de echte Nobelprijzen dat onderzoek eert waarom je eerst moet lachen alvorens het je toch ook aan het denken zet.
Wetenschappers creëren embryo's van met uitsterven bedreigde neushoorn
Bron:nu.nl / wetenschap

(11-09-2019 18:10)


Onderzoekers van een Italiaans laboratorium hebben met succes twee embryo's gemaakt van de noordelijke witte neushoorn uit Kenia, die ernstig met uitsterven bedreigd is. Hiervoor gebruikten de wetenschappers de eicellen van de twee laatste vrouwtjes van deze neushoornsoort en de spermacellen van overleden mannetjes.
India signaleert 'verloren' lander en probeert contact te herstellen
Bron:nu.nl / wetenschap

(09-09-2019 01:25)


India heeft de lander, die vrijdag op het zuidelijke deel van de maan moest neerkomen, gesignaleerd. Volgens directeur van de Indiase organisatie voor Ruimteonderzoek (ISRO) Kailasavadivoo Sivan gaat het land twee weken de tijd nemen om het verloren contact met de lander te herstellen.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: