Wetenschap
Ouder >> 
Nieuwe 'minispaceshuttle' vindt raket voor eerste vluchten in 2021
Bron:nu.nl / wetenschap

(17-08-2019 14:53)


De Dream Chaser, een ruimtevliegtuig gebaseerd op NASA's spaceshuttle, zal in 2021 opstijgen op een Vulcan Centaur-raket van de United Launch Alliance (ULA). De bedrijven kondigden afgelopen week hun samenwerking aan. De eerste vlucht van de Dream Chaser naar het ISS zal meteen de eerste ruimtetestvlucht van dit vliegtuig worden.
Wat betekent het als er 'vers' op een voedingsproduct staat?
Bron:nu.nl / wetenschap

(17-08-2019 14:31)


Vers van het land! Vers gebakken! De 'verse' reclamekreten vliegen je als consument om de oren bij een rondje door de supermarkt. Het klinkt doorgaans goed, maar door het gebrek aan wet- en regelgeving betekent de term 'vers' eigenlijk niets.
THUMB
‘Slaaphormonen verergeren slapeloosheid alleen maar’
Bron:AD / wetenschap

(16-08-2019 19:27)


Het vrij verkrijgbare slaaphormoon melatonine is helemaal niet geschikt om mensen beter te laten inslapen en verergert insomnie alleen maar. Dat zegt slaapdeskundige Taco Bos naar aanleiding van een oproep van een grote groep wetenschappers om het middel voortaan alleen op doktersrecept beschikbaar te maken.
‘We begrijpen weinig van de zwaartekracht, het menselijk verstand schiet tekort’
Bron:AD / wetenschap

(11-08-2019 14:00)


De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 5: Gerard ‘t Hooft (73) is een grote naam in de theoretische natuurkunde. Voor zijn onderzoek kreeg hij in 1999 de Nobelprijs.
Goliathkikkers bouwen en onderhouden eigen vijvers voor jongen
Bron:nu.nl / wetenschap

(11-08-2019 12:03)


Goliathkikkers blijken zelf kleine vijvers te bouwen om daar hun eieren in te leggen. Dat concluderen wetenschappers uit Duitsland en Kameroen, die hun bevindingen beschreven in het tijdschrift Journal of Natural History. De vijvers zijn waarschijnlijk veiliger dan rivieren, die mogelijk ware stromingen kennen of roofdieren herbergen.
NUcheckt: Geen bewijs dat je naast hond beter slaapt dan naast partner
Bron:nu.nl / wetenschap

(11-08-2019 12:00)


NU.nl checkt berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Vrouwen slapen beter naast een hond dan naast een partner."
De Nederlandse 'nee' wordt in Azië gezien als hufterig gedrag
Bron:AD / wetenschap

(08-08-2019 19:00)


Een goedbedoelde ‘duim omhoog’ komt in Iran overeen met de minder vriendelijke middelvinger. Gebaren zijn lastig en kunnen tot enorme misverstanden leiden. Hoogleraar internationale communicatie Cees Hamelink (Universiteit van Amsterdam)* kent hier genoeg voorbeelden van.
TU Delft-studenten vinden exoskelet uit dat nu ook stappen opzij kan maken
Bron:AD / wetenschap

(06-08-2019 13:10)


Het studententeam van de TU Delft is weer een stap verder met het exoskelet (Project MARCH). Met hun vierde prototype, dat zij op 13 augustus presenteren op de Markt in de binnenstad, kunnen patiënten nu ook zijwaarts lopen dankzij een nieuw heupgewricht.
Schildpadden kunnen in het ei hun eigen geslacht bepalen
Bron:nu.nl / wetenschap

(03-08-2019 21:33)


Schildpaddenembryo's kunnen hun eigen geslacht bepalen door te bewegen in hun ei, blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Chinese en Australische onderzoekers.
Hoe vleermuizen 'gecamoufleerde' insecten kunnen vinden
Bron:nu.nl / wetenschap

(03-08-2019 21:30)


Vleermuizen jagen door geluid te maken. Dat geluid weerkaatst tegen de prooi en komt vervolgens terug in de eigen oren van de vleermuis, zodat deze precies weet waar hij moet zijn. Een prooi op een boomblad kan zich echter 'camoufleren' omdat het blad geluid sterker weerkaatst.
Europese varkens kwamen millennia geleden uit het Nabije Oosten
Bron:nu.nl / wetenschap

(17-08-2019 14:36)


Paleontologen hebben ontdekt dat de gedomesticeerde Europese varkens niet hier werden getemd en gefokt, maar rond 8500 voor Christus uit het Nabije Oosten naar Europa gebracht. Echter hebben deze varkens vrijwel niets meer gemeen met hun voorouders. Dat ontdekten wetenschappers onder leiding van de Engelse Universiteit van Oxford, die hun ontdekking beschreven in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.
Wie is gevoeliger voor pijn: de man of de vrouw?
Bron:nu.nl / wetenschap

(17-08-2019 11:54)


Au! Je stoot je kleine teen tegen een tafelpoot. Dat doet pijn, of je nu man bent of vrouw. Maar hebben mannen en vrouwen dezelfde pijngrens? Of is het ene geslacht kleinzeriger dan het andere?
Onderzoek: Nieuwe pijnstillers mogelijk na ontdekking nieuw soort gliacel
Bron:nu.nl / wetenschap

(16-08-2019 01:42)


Wetenschappers hebben een nieuw soort gliacel in het menselijk lichaam ontdekt. Verder onderzoek kan leiden tot een nieuwe pijnstillers, schrijft The Guardian vrijdag.
Zo ziet het leven van een zaadcel eruit
Bron:nu.nl / wetenschap

(11-08-2019 12:05)


Ze ontstaan in de ballen van een man. Daar wachten zaadcellen ongeduldig tot ze ingezet worden. Als ze dat geluk al hebben. Daarna belanden ze in een zakdoekje of, als het meezit, in een partner. Hoelang duurt elke levensfase van een zaadcel?
Hoe maden kunnen springen zonder poten
Bron:nu.nl / wetenschap

(11-08-2019 12:01)


Waar de meeste dieren springen door hun poten te gebruiken, hebben maden en larven die niet. Om zichzelf toch in veiligheid te kunnen brengen, kunnen de dieren zichzelf katapulteren. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt hoe ze dat doen en beschrijven dat in het tijdschrift Journal of Experimental Biology.
THUMB
Met muziek rond operatie zijn minder verslavende pijnstillers nodig
Bron:nu.nl / wetenschap

(11-08-2019 02:30)


Patiënten die vóór, tijdens en na een operatie een koptelefoon met muziek op krijgen, hebben minder verslavende pijnmedicatie nodig. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Het ziekenhuis voert de koptelefoons met muziek deze maand al in bij bepaalde operaties.
Lichaamstaal uitgeklaard: ons 'oké-teken' betekent in Frankrijk 'prutswerk'
Bron:AD / wetenschap

(08-08-2019 19:00)


Een goedbedoelde ‘duim omhoog’ komt in Iran overeen met de minder vriendelijke middelvinger. Gebaren zijn lastig en kunnen tot enorme misverstanden leiden. Hoogleraar internationale communicatie Cees Hamelink (Universiteit van Amsterdam)* kent hier genoeg voorbeelden van.
Het nut van de eerste kus (op jonge leeftijd)
Bron:AD / wetenschap

(04-08-2019 05:00)


Pieter Hulst en Gijs Groenteman ontleden teksten van Nederlandstalige hits. Ze geven antwoorden op prangende vragen die de nummers oproepen. Komen ze er zelf niet uit, dan roepen ze de hulp in van de wetenschap. Vandaag zoekt Gijs, naar aanleiding van songfestivalhit ‘De eerste keer’, naar de betekenis van De Eerste Kus.
Waarom een vrouwelijke gorilla in Apenheul eenden vangt
Bron:nu.nl / wetenschap

(03-08-2019 21:32)


De jonge vrouwelijke gorilla M’Fugaji uit Apenheul vangt in het voorjaar regelmatig jonge eenden uit de vijver om haar verblijf. Ze houdt ze vast, zet ze op haar rug wanneer ze rondloopt of plukt de eenden. Wetenschappers van Apenheul en de Universiteit Utrecht probeerden te achterhalen waarom ze dat doet en beschreven hun bevindingen in het Journal of Zoo and Aquarium Research.
Waarom loopt de batterij van mijn telefoon steeds sneller leeg?
Bron:nu.nl / wetenschap

(03-08-2019 21:28)


Je dierbare smartphone, die bij aanschaf nog met gemak een etmaal meeging na het opladen, houdt er nu na een halve dag dienst al mee op. Hoe komt dat? En hoe kun je dat voorkomen?
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: