Wetenschap
Ouder >> 
Drents veenlijk naar Iran voor museale uitwisseling
Bron:nu.nl / wetenschap

(16-08-2018 14:21)


Het Drents Museum in Assen toont vanaf 2 oktober een deel van zijn collectie in het Nationale Museum van Iran in Teheran. De 'Man van Exloërmond', een veenlijk dat in 1914 werd gevonden, is onder de stukken die naar Iran zullen reizen.
Het Wood Wide Web: Handelen zit diep geworteld
Bron:AD / wetenschap

(13-08-2018 20:20)


Onder de grond helpen bomen en schimmels elkaar in een Wood Wide Web, vertelde internetpionier Marleen Stikker zondagavond in het tv-programma Zomergasten. Een wat??? ,,De acacia's waarschuwen elkaar voor giraffen'', legt een boomdeskundige verder uit.
Waarom het glas van pessimisten altijd halfleeg is
Bron:AD / wetenschap

(13-08-2018 17:02)


De een ziet zelfs in de zwartste momenten van het leven nog een lichtpuntje, terwijl de ander bij de kleinste tegenslag het liefst in bed duikt en een deken over z'n hoofd trekt. Hoe dat kan, hebben neurowetenschappers nu ontdekt.
Hoogtepunt meteorenzwerm minder zichtbaar vanwege bewolking
Bron:nu.nl / wetenschap

(12-08-2018 22:02)


Het hoogtepunt van de jaarlijkse meteorenzwerm de Perseïden is in de nacht van zondag op maandag minder goed te zien vanwege de bewolking in Nederland.
Hoogleraar: Straks zijn we net zo vitaal op ons 80ste als vroeger op ons 65ste
Bron:AD / wetenschap

(12-08-2018 10:00)


De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over de ontwikkelingen in hun vakgebied. En wat je er in elk geval van moet weten. Vandaag: Dorien Manting (57), hoogleraar Bevolking en Ruimte. ,,Na 2030 krijg je een golf van ouderen die hun woning aanbieden of waarvan de woning wordt aangeboden.
NASA stelt lancering van ruimtesonde richting zon uit
Bron:nu.nl / wetenschap

(11-08-2018 09:47)


Ruimtevaartorganisatie NASA heeft zaterdagochtend de lancering van de Parker-ruimtesonde richting de zon uitgesteld tot zondag. 
Nederlander ontvangt EU-beurs voor zoektocht naar neutrino's
Bron:nu.nl / wetenschap

(10-08-2018 15:42)


Onderzoeker Krijn de Vries van de Vrije Universiteit Brussel gaat met steun van de EU een nieuwe radartechnologie ontwikkelen om zogeheten neutrino's te kunnen observeren. De Nederlander heeft 1,4 miljoen euro ontvangen, waarmee hij de komende vijf jaar met een onderzoeksgroep aan de slag gaat.
Satelliet reist naar de zon: hij zou in één seconde van Groningen naar Utrecht kunnen vliegen
Bron:AD / wetenschap

(10-08-2018 07:24)


Morgen gaat het gebeuren: de Amerikaanse satelliet Parker Solar Probe reist naar de zon. In november komt hij daar aan. Het doel? Het ruimtevaartuig moet ons meer leren over de atmosfeer van de zon.
Nederlandse academici publiceren in neptijdschriften
Bron:AD / wetenschap

(08-08-2018 01:59)


Honderden Nederlandse academici hebben de laatste jaren wetenschappelijke artikelen gepubliceerd in bekende neptijdschriften. Zulke rooftijdschriften publiceren tegen forse betaling ingezonden artikelen, zonder enige kwaliteitsbeoordeling. De auteurs betalen honderden dollars voor publicatie.
Hoogleraar Esther Mirjam-Sent: 'Te weinig geleerd van de crisis'
Bron:AD / wetenschap

(05-08-2018 19:00)


NIJMEGEN - Tien jaar geleden begon de economische crisis, die van de Nijmeegse hoogleraar Esther-Mirjam Sent een BN'er maakte.
Russische kosmonauten installeren antenne aan ruimtestation ISS
Bron:nu.nl / wetenschap

(16-08-2018 03:52)


Twee Russische kosmonauten hebben een antenne geïnstalleerd aan ruimtestation ISS. Het project heeft als doel bewegingen van dieren op aarde nog beter te monitoren.
Het Wood Wide Web: Handelen zit diep geworteld in bomen en mensen
Bron:AD / wetenschap

(13-08-2018 20:20)


Onder de grond helpen bomen en schimmels elkaar in een Wood Wide Web, vertelde internetpionier Marleen Stikker gisteravond in het tv-programma Zomergasten. Een wat voor web? ,,De acacia's waarschuwen elkaar voor giraffen", legt een boomdeskundige verder uit.
Hierom is amper tien procent van de wereldbevolking linkshandig
Bron:AD / wetenschap

(13-08-2018 07:29)


Het is vandaag Internationale Linkshandigendag. Een dag die in het leven geroepen werd om aandacht te vragen voor de ongemakken waarmee linkshandigen te maken krijgen. Amper tien procent van de wereldbevolking schrijft en verricht dagelijkse klusjes met links.
In deze functie maak jij kinderen enthousiast voor de wetenschap
Bron:AD / wetenschap

(12-08-2018 17:00)


Heb jij een bèta-achtergrond en wil je die kennis delen met de volgende generatie? Het NEMO Science Museum zoekt een Projectmanager Educatie om onderwijsprogramma's voor onder meer scholen te ontwikkelen.
NASA lanceert ruimtesonde Parker naar de zon
Bron:nu.nl / wetenschap

(12-08-2018 08:58)


Ruimtevaartorganisatie NASA heeft zondagochtend een ruimtesonde richting de zon gelanceerd. Om 9.31 uur (Nederlandse tijd) is een Delta IV Heavy-raket met de sonde aan boord opgestegen vanaf Cape Canaveral Air Force Station in de Amerikaanse staat Florida.
Ruimtesonde Parker gaat zaterdag richting de zon, maar waarom?
Bron:nu.nl / wetenschap

(10-08-2018 19:57)


Zaterdag lanceert ruimtevaartorganisatie NASA een ruimtesonde naar de zon. Het is de bedoeling dat de Parker Solar Probe dwars door de zonneatmosfeer, de zogeheten corona, gaat vliegen. Niet eerder is een ruimtevaartuig zo dicht bij de zon gekomen. W
Simpele bloedtest kan aantonen of sporter overtraind raakt
Bron:AD / wetenschap

(10-08-2018 08:30)


Sporters zoeken graag hun grenzen op en het liefst gaan ze daar dan nog nét iets overheen. 'No pain, no gain' is immers het motto. Hoewel dit tot topprestaties kan leiden, kun je ook flink de plank misslaan en over je grenzen gaan. Je raakt dan overtraind; dat zorgt voor langdurige vermoeidheid en slechte prestaties.
Kleine hondjes liegen over hun lengte
Bron:AD / wetenschap

(09-08-2018 19:48)


Als je een kleine hond hebt, is de kans groot dat hij onzeker is over zijn lichaamslengte. Nog groter is de kans dat hij erover liegt tegen andere honden. En niet door extra luid te blaffen…
Wat gebeurt er met je lichaam als je onvoldoende water drinkt?
Bron:AD / wetenschap

(07-08-2018 21:09)


Al is het einde van de verzengende hitte in zicht, de temperatuur duikt voorlopig niet onder de 20 graden. Dat betekent dat het van belang blijft om voldoende water (anderhalf liter per dag) te drinken. Maar weet je eigenlijk waarom?
Cardioloog zet zich in voor vrouwen: Man kan beter met stress omgaan
Bron:AD / wetenschap

(05-08-2018 10:00)


De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over de ontwikkelingen in hun vakgebied. En wat je er in elk geval van moet weten. Vandaag: Angela Maas (61). Ze is cardioloog in het Radboudumc in Nijmegen en de eerste hoogleraar Cardiologie voor vrouwen in Nederland.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: