Wetenschap
Ouder >> 
Astronomen vinden sterrenstelsels in 'spinnenweb van gas' om zwart gat
Bron:nu.nl / wetenschap

(01-10-2020 08:35)


Astronomen hebben een aantal sterrenstelsels ontdekt die dicht om een zwart gat draaien. De sterrenstelsels worden vastgehouden in een "spinnenweb van gas", meldt de European Southern Observatory (ESO) donderdag in een persbericht. Het zwarte gat in het spinnenweb heeft volgens ESO de massa van een miljard zonnen.
Zuid-Amerikaanse vogelsoort fladdert vleugels met een dialect
Bron:nu.nl / wetenschap

(26-09-2020 19:01)


De Zuid-Amerikaanse vogelsoort de vorkstaartkoningstiran kan onderling 'praten' door verschillende geluiden te maken met hun veren tijdens het vliegen. Verschillende subsoorten van de vorkstaartkoningstiran blijken echter ook 'dialecten' te spreken met hun veren, schrijven Amerikaanse biologen in het wetenschappelijke tijdschrift Integrative and Comparative Biology.
Wat gebeurt er als onze zon ermee ophoudt?
Bron:nu.nl / wetenschap

(26-09-2020 19:00)


De zon ging zo'n vijf miljard jaar geleden schijnen, en heeft nog ruim vier miljard jaar te gaan. Maar wat als de zon 'op' is? Slokt hij dan ook de aarde op?
Prijzengeld voor Nobelprijswinnaars dit jaar bijna 95.000 euro hoger
Bron:nu.nl / wetenschap

(24-09-2020 09:32)


Het geldbedrag dat Nobelprijswinnaars dit jaar kunnen bijschrijven is met 1 miljoen Zweedse kroon verhoogd, omgerekend bijna 95.000 euro. Dat laat het organiserend comité donderdag weten. In totaal komt het prijzengeld daarmee op 10 miljoen Zweedse kroon.
‘Nieuwe’ inzichten tegen kanker: mijd boosdoeners als suiker, bewerkt voedsel en stress
Bron:AD / wetenschap

(22-09-2020 16:00)


Een van de meest gevreesde ziekten is kanker. Arts en onderzoeker William Cortvriendt (64) legt in zijn net verschenen boek Kankervrij uit hoe het komt dat we het risico daarop hebben verdubbeld in de afgelopen dertig jaar. ‘Ik raad je af ooit nog suiker te eten.
Hoe in Nederland langdurige klachten na COVID-19 worden onderzocht
Bron:nu.nl / wetenschap

(21-09-2020 11:11)


Inmiddels hebben duizenden Nederlanders een corona-infectie doorgemaakt, maar hoelang duurt het om volledig te herstellen van COVID-19? Daar doen het Amsterdam UMC en de GGD Amsterdam onderzoek naar.
Waarom plaatjes ook duidelijk moeten zijn voor communicatie
Bron:nu.nl / wetenschap

(19-09-2020 21:00)


Alle goede communicatie is geworteld in één principe: optimaal relevant zijn voor de doelgroep. Dat geldt zowel voor teksten als voor visuele communicatie. Maar ook al zegt een plaatje meer dan duizend woorden, we begrijpen niet zomaar ieder plaatje.
Misofonie: Sommige mensen worden woest bij het horen van bepaalde geluiden
Bron:nu.nl / wetenschap

(19-09-2020 20:36)


Heb je extreem veel last van bepaalde geluiden? Dat heet misofonie. Sinds enkele jaren is het een officiële aandoening. De Nederlandse psychiater Nienke Vulink won voor haar onderzoek naar misofonie op 17 september de Ig Nobelprijs, voor onderzoek dat je eerst laat het lachen en dan aan het nadenken zet.
Video | Nu Venus mogelijk levensvatbaar is, begint de race naar de planeet
Bron:nu.nl / wetenschap

(19-09-2020 12:27)


Nu er in de atmosfeer van de planeet Venus de zeldzame stof fosfine is gevonden, kan dat erop wijzen dat er daar leven te vinden is. Maar omdat we voor de rest niets zeker weten zit er maar één ding op, op naar Venus.
Atmosfeer van Venus zou mogelijk buitenaards leven kunnen ondersteunen
Bron:nu.nl / wetenschap

(14-09-2020 16:42)


In de atmosfeer van de planeet Venus is een zeldzame stof, fosfine, gevonden dat op aarde alleen bekend is in de uitstoot van fabrieken of van micro-organismen. Dit zou erop kunnen wijzen dat er leven te vinden is in de atmosfeer van de op een na binnenste planeet van ons zonnestelsel, meldt de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) maandag.
Computer als rechter is zo’n slecht idee nog niet, maar discriminatie ligt op de loer
Bron:AD / wetenschap

(27-09-2020 18:00)


Computers zijn onmisbare hulpjes. Ze handelen en denken nu al vaak voor de mens. Zouden ze in de toekomst ook het werk van een rechter over kunnen nemen?
Mannelijke bavianen leven langer als ze met vrouwen bevriend zijn
Bron:nu.nl / wetenschap

(26-09-2020 19:01)


Mannelijke bavianen die vriendschappen sluiten met vrouwelijke soortgenoten, hebben een grotere kans op overleven dan bavianen die dat niet hebben. Dat schrijven biologen in het vakblad Philosophical Transactions of the Royal Society B.
De jacht op een coronavaccin: Wanneer is een vaccin effectief?
Bron:nu.nl / wetenschap

(25-09-2020 15:37)


Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zijn we pas beschermd tegen het coronavirus als er een vaccin is. Maar hoe wordt een vaccin eigenlijk ontwikkeld en wat zit erin? NU.nl kijkt in een vierdelige serie naar dit soort vragen. In deel drie
Na contact met mensen zijn wilde dieren minder alert op roofdieren
Bron:nu.nl / wetenschap

(22-09-2020 19:00)


Zodra wilde dieren door bijvoorbeeld gevangenschap of verstedelijking met mensen in contact komen, worden deze dieren minder alert op roofdieren. Dat blijkt dinsdag uit nieuw onderzoek dat wordt beschreven in het vakblad PLOS Biology.
THUMB
NASA ontdekt voor het eerst komeet met eigen 'poollicht'
Bron:nu.nl / wetenschap

(21-09-2020 19:06)


Poollicht is niet alleen te vinden op planeten en sommige manen, maar nu ook op een komeet. Dat meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandag nadat wetenschappers beelden hebben bestudeerd die zijn gemaakt door ruimtesonde Rosetta.
Waarom de een sneller herstelt van stress dan de ander
Bron:AD / wetenschap

(20-09-2020 18:00)


Stress is niet per se slecht, een gespannen gevoel is normaal en kan voordelen hebben. Maar hoe kan het dat bij sommige mensen die druk niet meer weggaat?
Genetisch onderzoek bewijst: niet alle Vikingen waren blonde Scandinaviërs
Bron:nu.nl / wetenschap

(19-09-2020 20:37)


De Vikingen waren welbekende veroveraars en plunderaars die vanuit Denemarken, Zweden en Noorwegen de wereld over voeren. De algemene consensus onder historici was dat zij dan ook allemaal Scandinaviërs waren met overwegend blond haar, maar het grootste genetische onderzoek op de historische Noormannen ooit laat zien dat dit lang niet altijd het geval was.
Verre planeet overleeft het sterven van 'zijn' ster
Bron:nu.nl / wetenschap

(19-09-2020 20:36)


Astronomen hebben voor het eerst een planeet ontdekt die mogelijk het 'overlijden' van een ster heeft overleefd. De planeet is ongeveer zo groot als de planeet Jupiter, maar draait om een witte dwerg, die slechts 40 procent groter is dan de aarde.
Mogelijk leven in atmosfeer Venus: hoe vind je buitenaards leven?
Bron:nu.nl / wetenschap

(15-09-2020 05:00)


Wetenschappers maakten maandag bekend dat er chemicaliën in de atmosfeer van Venus zijn gevonden die erop wijzen dat de planeet leven zou kunnen ondersteunen. "Ik zou zelf niet meteen aan Venus denken als plek van leven", vertelt astrobioloog Floris van der Tak, werkzaam bij ruimteonderzoeksinstituut SRON, in gesprek met NU.
THUMB
Elon Musk: nieuw Starship komt terug naar aarde vanaf 18 kilometer hoogte
Bron:AD / wetenschap

(13-09-2020 17:16)


Elon Musk heeft via Twitter details gedeeld over het nieuwste type Starship, dat over een week getest moet gaan worden. Zo heeft de laatste versie een afgeronde neus en zou hij moeten vliegen tot een hoogte van ruim 18 kilometer.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: