Wetenschap
Ouder >> 
Uitgestorven gibbonsoort aangetroffen in eeuwenoude keizerlijke graftombe
Bron:AD / wetenschap

(22-06-2018 21:45)


In een Chinese graftombe van 2300 jaar oud is een schedel gevonden van een tot dan toe onbekende uitgestorven mensaap. De gibbonsoort, die de naam Junzi Imperials heeft gekregen, is volgens wetenschappers vermoedelijk de eerste mensaap die door menselijk toedoen is uitgestorven.
Huidschade door blauw licht mobieltje is 'broodje aap'
Bron:AD / wetenschap

(21-06-2018 16:47)


De consument wordt nodeloos bang gemaakt met verhalen van farmaceuten en bedrijven over het ‘schadelijke’ blauwe licht dat mobieltjes afgeven. Dat stelt Tamar Nijsten, hoogleraar dermatologie aan het Erasmus MC. ,,Het is een broodjeaapverhaal, waar bedrijven veel geld aan verdienen.
TU/e-team Tech United maakt kans op 'RoboCupbeker'
Bron:AD / wetenschap

(18-06-2018 15:53)


Op het WK voetbal zijn we niet present, maar op het WK robotvoetbal wel. TU/e-team Tech United maakt grote kans op de 'RoboCupbeker'.
Dieren leven steeds vaker ’s nachts om mensen te ontwijken
Bron:AD / wetenschap

(15-06-2018 11:18)


Dieren verruilen langzaamaan hun dagritme voor een nachtritme, wanneer er mensen in de buurt zijn. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek naar de activiteit van 62 diersoorten. De verandering heeft niet alleen invloed op de dieren zelf, maar ook op andere soorten.
Frans zeebiggetje is een ware plaag voor Nederlandse vissers
Bron:AD / wetenschap

(15-06-2018 06:30)


VLISSINGEN - Europa beslist binnenkort over de pulsvisserij. De Franse milieuorganisatie Bloom is een geduchte tegenstander voor de Nederlanders. Het gaat hard tegen hard. Vals en misleidend, vinden de Nederlanders van de campagne van Bloom. Wetenschap op bestelling, schampert Bloom over rapporten die gunstig oordelen over het elektrisch vistuig.
Archeologen vinden 3.500 jaar oude steenkunst in Arabische Woestijn in Egypte
Bron:nu.nl / wetenschap

(13-06-2018 20:47)


In de Arabische Woestijn in Egypte is op drie verschillende plaatsen 3.500 jaar oude steenkunst gevonden.
Originele bom van 'Bommen Berend' uit 1672 gevonden in Groningen
Bron:nu.nl / wetenschap

(13-06-2018 10:32)


Archeologen hebben bij een opgraving in Groningen een originele bom van 'Bommen Berend' uit 1672 gevonden. Het gaat zeer waarschijnlijk om een mortiergranaat die tijdens de belegering van de bisschop van Munster, Bernard van Galen, op de stad is afgeschoten.
Meer dan duizend jaar oude baobabbomen in Afrika sterven plotseling
Bron:nu.nl / wetenschap

(12-06-2018 00:36)


Babobabbomen van meer dan 1.100 jaar oud, sterven de afgelopen twaalf jaar plotseling.  De laatste twaalf jaar is plotseling de meerderheid van de oudste Afrikaanse baobabbomen overleden. Van de dertien bomen die ouder dan 1.100 jaar waren, zijn er negen gestorven, schrijven onderzoekers in wetenschapsblad Nature Plants.
Waarom hipsters zichzelf nooit hipsters noemen
Bron:AD / wetenschap

(08-06-2018 08:30)


Binnen de hipstercultuur gelden bepaalde regels over wat cool is en hoe je eruit moet zien om erbij te horen. Toch zal niemand zichzelf een hipster noemen. Cultuurwetenschapper Ico Maly legt uit hoe dit zit.
THUMB
Organische moleculen ontdekt op Mars die kunnen duiden op vroeger leven
Bron:nu.nl / wetenschap

(07-06-2018 19:47)


Het Marswagentje Curiosity heeft organische moleculen op de planeet Mars gevonden die erop zouden kunnen wijzen dat er vroeger leven is geweest op Mars.
Waarom je het onderste puntje van je ijshoorntje beter niet opeet
Bron:AD / wetenschap

(22-06-2018 10:00)


De zomer is officieel begonnen, haal de cornetto’s maar uit de vriezer! Eerst komt het roomijs, dan het ijs in combinatie met het hoorntje en uiteindelijk het allerlekkerste: het onderste puntje vol met chocola. Maar volgens chemicus Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht) kun je dat deel van je ijsje maar beter niet opeten.
Vrouwen genieten meer van wijn dan mannen
Bron:AD / wetenschap

(18-06-2018 16:00)


Vrouwen genieten meer van wijn dan mannen. Tot die conclusie zijn wetenschappers van de Polytechnische Universiteit van Madrid gekomen.
Nederlandse wetenschappers ontvangen spinozapremie
Bron:nu.nl / wetenschap

(15-06-2018 12:14)


De bekende terrorisme-expert Beatrice de Graaf en vijf andere wetenschappers krijgen ieder 2,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor onderzoek en activiteiten ''met betrekking tot kennisbenutting".
Zoektocht naar buitenaards leven: zo vind je een alien
Bron:AD / wetenschap

(15-06-2018 08:30)


Al jaren fantaseren ze in Hollywood over de mogelijkheid dat er buitenaards leven bestaat. En wij fantaseren natuurlijk uitbundig met ze mee! Want het kan toch bijna niet dat er in die oneindige hoeveelheid planeten en sterren in ons heelal maar één intelligent soort wezen bestaat? De vraag is alleen: waar begin je met zoeken? Sterrenkundige Lucas Ellerbroek (Universiteit van Amsterdam) neemt je in zijn college mee op zoektocht.
Hoe kan het ijs zelfs op de koudste plek op aarde smelten?
Bron:AD / wetenschap

(14-06-2018 07:01)


Als het over smeltende ijskappen gaat, gaat het bijna altijd over de Noordpool. Maar nu blijkt ook op de Zuidpool het ijs veel sneller te smelten dan gedacht. Verontrustend, omdat Antarctica 90 procent van de wereldwijde ijsvoorraad herbergt. Wat bet
Veel koraalriffen kunnen verwachte stijging zeespiegel niet aan
Bron:nu.nl / wetenschap

(13-06-2018 18:55)


Veel koraalriffen kunnen de verwachte stijging van de zeespiegel niet bijbenen. Dit blijkt woensdag uit internationaal onderzoek.
Racistische dagboeken Einstein gepubliceerd
Bron:nu.nl / wetenschap

(13-06-2018 10:04)


De onlangs gepubliceerde dagboeken die Albert Einstein tijdens zijn reizen door Azië bijhield, blijken enkele negatieve typeringen van Aziatische volkeren te bevatten.
'Theedoek voor meerdere doeleinden gebruiken vergroot risico voedselvergiftiging'
Bron:nu.nl / wetenschap

(10-06-2018 09:48)


Onderzoekers van de universiteit van Mauritius hebben ontdekt dat het gebruiken van de theedoek voor meerdere doeleinden het risico op het krijgen van voedselvergiftiging vergroot. Ook gezinsgrootte en type dieet heeft hier invloed op. 
Recordhoeveelheid plastic in Middellandse Zee volgens WNF
Bron:nu.nl / wetenschap

(08-06-2018 05:59)


In de Middellandse Zee drijft een recordhoeveelheid plastic rond. De stroom toeristen zal dit zomerseizoen de situatie verder verslechteren, staat in een rapport van het Wereldnatuurfonds (WNF). 
THUMB
NASA vindt organisch materiaal in rotsen op Mars
Bron:AD / wetenschap

(07-06-2018 19:16)


Marslander Curiosity heeft nieuw bewijs gevonden voor mogelijk vroeger leven op Mars. Dat heeft ruimtevaartorganisatie NASA zojuist bekendgemaakt. In rotsen is organisch materiaal gevonden en de lander trof bovendien ook variërende hoeveelheden methaan aan in de atmosfeer.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: