Wetenschap
Ouder >> 
Nieuwe super-accu van 3000 euro: tien minuten laden, 400 kilometer rijden
Bron:AD / wetenschap

(24-01-2021 06:00)


De perfecte accu voor elektrische auto’s lijkt nu echt in zicht. Ingenieurs van Penn State University in de Verenigde Staten hebben een prototype gemaakt dat bewijst: Elektrisch rijden kan net zo gebruiksvriendelijk zijn als rijden in een diesel- of benzine-auto.
Eerste vaccindeal openbaar: landen draaien op voor schadevergoedingen
Bron:AD / wetenschap

(20-01-2021 12:31)


De Europese Commissie heeft één van de zes vaccindeals die zijn gesloten online gezet. Het gaat om de overeenkomst met het Duitse CureVac, dat bezig is met de ontwikkeling van een mRNA-vaccin.
NASA's eerste test met 'complete' rakettrap voor maanmissies mislukt
Bron:nu.nl / wetenschap

(17-01-2021 01:10)


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zaterdagavond (Nederlandse tijd) voor het eerst de 'complete' rakettrap van het Space Launch System (SLS) getest. Voor het eerst werden alle vier de motoren van SLS ontstoken en werden meerdere vluchtsystemen aangezet, maar ongeveer een minuut na de ontsteking zette de raket zichzelf af door een storing.
DNA-techniek en drones: deze archeologe haalt alles uit de kast voor groot onderzoek naar grens van
Bron:AD / wetenschap

(16-01-2021 12:00)


Na 2,5 jaar netwerken, voorbereiden en een bidbook schrijven, sprong archeologe Saskia Stevens een gat in de lucht toen de Nationale Wetenschapsagenda haar een beurs toekende van 4,1 miljoen euro. Daarmee gaat zij met een team van wetenschappers vijf jaar grensverleggend onderzoek doen naar de limes, de grens van het Romeinse Rijk die dwars door Nederland liep.
Corona-patiënten die reuk verloren kunnen hun neus trainen
Bron:AD / wetenschap

(15-01-2021 17:32)


Dat is gek: je ruikt ineens niks meer en je lievelingsgerecht smaakt heel anders. Veel coronapatiënten verliezen hun reuk- en smaakvermogen door het virus. Onderzoeker Elbrich Postma van de Universiteit van Wageningen ontdekte dat er hoop is voor deze mensen.
Mariëlle Zondervan doet onderzoek naar ontwikkeling van kinderen: ‘Ik wil de wetenschap robuuster ma
Bron:AD / wetenschap

(12-01-2021 16:03)


In deze rubriek portretteren we een wetenschapper uit het Groene Hart. Vandaag: Mariëlle Zondervan uit Woerden heeft in de statistiek het beste vakgebied gevonden om andere onderzoekers te helpen bij het analyseren van onderzoeksgegevens. Vanuit dit vakgebied kan ze verklaren hoe het eigen gelijk in maatschappelijke discussies wordt bevestigd.
Zo smaakt je kop koffie nóg beter volgens experts
Bron:AD / wetenschap

(10-01-2021 12:00)


Er gaat weinig boven een stomende kop koffie ’s ochtends. We drinken nu eenmaal graag een lekkere kop van het zwarte goud. Goed nieuws: de wetenschap kan je helpen de omstandigheden voor je koffie te verbeteren voor de beste smaak.
Zo smaakt je kop koffie nóg beter volgens experts
Bron:AD / wetenschap

(09-01-2021 12:00)


Er gaat weinig boven een stomende kop koffie ’s ochtends. En dan graag een lekkere kop zwart goud. Goed nieuws: de wetenschap kan je helpen de omstandigheden voor je koffie optimaal te maken voor de beste smaak.
Nobelprijswinnaar en natuurkundige Martinus Veltman (89) overleden
Bron:nu.nl / wetenschap

(06-01-2021 11:27)


De Nederlandse Nobelprijswinnaar Martinus (Tini) Veltman is maandag op 89-jarige leeftijd overleden, zo heeft de Universiteit Utrecht woensdag laten weten. Natuurkundige Veltman was van 1966 tot 1981 hoogleraar aan de Utrechtse universiteit.
Anneke werkte mee aan ‘historische’ opgravingen in Israël: ‘Er is zoveel wat we nog niet weten’
Bron:AD / wetenschap

(05-01-2021 19:01)


In deze rubriek portretteren we een wetenschapper uit het Groene Hart. Vandaag: Anneke Berkheij. De Woerdense werkte mee aan archeologische opgravingen in Israël bij het meer van Galilea. Als oud-testamenticus bestudeert ze nu archeologisch materiaal om het alledaagse leven in de bijbel te begrijpen.
Hoe zorgwekkend zijn de coronavarianten en wat betekent dit voor de vaccins?
Bron:nu.nl / wetenschap

(22-01-2021 15:50)


Behalve over de besmettelijkere Britse variant maakt het OMT zich ook zorgen over varianten van het coronavirus uit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Bij deze twee varianten is er bezorgdheid dat ze de kans op een tweede besmetting met het coronavirus vergroten.
Virgin Orbit lanceert succesvol raket met Boeing 747
Bron:nu.nl / wetenschap

(18-01-2021 01:34)


Het is het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit zondag gelukt een raket vanonder een vliegende Boeing 747 de ruimte in te lanceren. De raket LauncherOne, die onder de linkervleugel hing van het toestel 'Cosmic Girl', werd succesvol voor de kust van Californië op een hoogte van ongeveer 10 kilometer gelanceerd.
Deze archeologe doet groot onderzoek naar de grens van het Romeinse Rijk (en jij kan daarbij helpen)
Bron:AD / wetenschap

(16-01-2021 12:00)


4,1 miljoen euro heeft archeologe Saskia Stevens binnengesleept om met een team van wetenschappers onderzoek te doen naar de limes, de grens van het Romeinse Rijk die dwars door Nederland liep. In dit grensverleggende project worden de nieuwste DNA-technieken en drones ingezet.
Coronapatiënten die reuk verloren kunnen hun neus trainen
Bron:AD / wetenschap

(15-01-2021 17:32)


Dat is gek: je ruikt ineens niks meer en je lievelingsgerecht smaakt heel anders. Veel coronapatiënten verliezen hun reuk- en smaakvermogen door het virus. Onderzoeker Elbrich Postma van de Universiteit van Wageningen ontdekte dat er hoop is voor deze mensen.
THUMB
Waarom je na het eten van een hele appel voller zit dan wanneer je hem in stukken eet
Bron:AD / wetenschap

(12-01-2021 17:00)


In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering krijg je uitleg over het stillen van je hongergevoel. Want hoe zorg je er voor dat je daadwerkelijk stopt met eten?
THUMB
Britse coronavariant zorgelijk, wat weten we over verspreiding bij kinderen?
Bron:nu.nl / wetenschap

(12-01-2021 15:08)


Nu de Britse variant van het coronavirus zich heeft verspreid rond een basisschool in de Zuid-Hollandse plaats Bergschenhoek, wordt heel de gemeente Lansingerland getest. Wat weten we eigenlijk over de Britse variant en basisschoolkinderen?
Dit zijn de onvermoede kwaliteiten van suikers in moedermelk
Bron:AD / wetenschap

(09-01-2021 15:00)


We proberen vaak suikers te vermijden, want die zouden slecht zijn voor ons. Maar die stelling gaat niet helemaal op. Het is geen vergif en er zijn veel goede suikers.
Per ongeluk manier ontdekt om chips minder vet te maken (maar voorlopig liggen ze niet in de winkel)
Bron:AD / wetenschap

(08-01-2021 11:00)


Een chipsmerk liet de Universiteit van Leuven onderzoeken welke eigenschappen van grondstoffen de kwaliteit van hun chips bepalen. Bij dit onderzoek kwamen bio-ingenieurs van de universiteit er bij toeval ook achter hoe ze het vetgehalte van chips kunnen verlagen.
Nobelprijswinnaar Martinus Veltman (89) overleden
Bron:AD / wetenschap

(06-01-2021 11:18)


Nobelprijswinnaar Martinus (Tini) Veltman is maandag overleden. Dat heeft de Universiteit Utrecht woensdag laten weten. Natuurkundige Veltman was van 1966 tot 1981 hoogleraar aan de Utrechtse universiteit.
THUMB
Wat gebeurt er achter het deurtje van je magnetron?
Bron:AD / wetenschap

(05-01-2021 17:00)


In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In de eerste aflevering krijg je uitleg over de magnetron. Want wat gebeurt er nou precies achter dat deurtje als jij je eten opwarmt?
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: