Wetenschap
Ouder >> 
Ben je een carrièretijger? Kies dan voor een betrouwbare en ordelijke partner
Bron:nu.nl / wetenschap

(09-08-2020 08:40)


Achter iedere succesvolle man staat een sterke vrouw, zeggen ze. Hoeveel invloed hebben partners daadwerkelijk op de carrière van hun wederhelft? En hoe dan?
NASA gebruikt geen discriminerende bijnamen meer voor hemelobjecten
Bron:nu.nl / wetenschap

(07-08-2020 20:11)


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat hemelobjecten die een discriminerende bijnaam hebben niet meer als zodanig benoemen. Zo wordt de Eskimo-nevel voortaan aangeduid met de wetenschappelijke naam NGC 2392.
NUcheckt: GGD-test is betrouwbaar, maar kan besmettelijkheid niet aantonen
Bron:nu.nl / wetenschap

(04-08-2020 10:25)


NUcheckt controleert beweringen op hun betrouwbaarheid. Dit keer kijken we naar de bewering dat de test van de GGD niet kan aantonen of je nog anderen kunt besmetten met het coronavirus. Die bewering klopt, maar als je wordt getest wanneer je net klachten hebt en de uitslag positief is, dan lijkt de kans groot dat je besmettelijk bent.
THUMB
SpaceX maakt zich op voor eerste bemande landing, astronauten losgekoppeld van ISS
Bron:nu.nl / wetenschap

(02-08-2020 00:58)


De Amerikaanse astronauten Bob Behnken en Doug Hurley zijn na ruim twee maanden aan boord van het internationaal ruimtestation (ISS) onderweg naar de Golf van Mexico. De astronauten zijn in de nacht van zaterdag op zondag losgekoppeld. Het tweetal is aan boord van de Crew Dragon-capsule van ruimtevaartbedrijf SpaceX, dat zich opmaakt voor de eerste bemande landing in haar historie.
De evolutie van onze lange jeugd: een investering in de kenniseconomie?
Bron:nu.nl / wetenschap

(01-08-2020 14:27)


De levensloop van moderne mensen is heel anders dan die van onze naaste nog levende verwanten, chimpansees en bonobo's. Mensen hebben een langere jeugd en worden veel ouder. Nieuw onderzoek naar jachttechnieken in kleinschalige samenlevingen laat zien waarom mensen zo'n ongekend lange jeugd hebben.
NASA lanceert Perseverance-voertuig voor zoektocht naar leven op Mars
Bron:nu.nl / wetenschap

(30-07-2020 13:04)


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft donderdag succesvol een raket gelanceerd met daarin een voertuig dat op de planeet Mars gaat zoeken naar tekenen dat er leven is geweest.
Erasmus MC helpt dwarslaesiepatiënten met stroomstootjes weer staan
Bron:nu.nl / wetenschap

(27-07-2020 12:27)


Onderzoekers van het Erasmus MC hebben ontdekt dat ze de benen van mensen met een volledige dwarslaesie met stroomstootjes kunnen "activeren". Hierdoor kunnen de patiënten met ondersteuning weer staan, stellen ze maandag in het wetenschappelijk tijdschrift Neuromodulation.
Musea zijn al eeuwen hoeders van ongewenste beelden
Bron:nu.nl / wetenschap

(26-07-2020 09:23)


Koloniale beelden liggen onder vuur. In de Verenigde Staten, Engeland en België hebben demonstranten al beelden omvergeworpen. In Nederland klinkt de roep om het beeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn van zijn sokkel te halen.
Video | Dit onderzoek moet ervoor zorgen dat we weer naar concerten kunnen
Bron:nu.nl / wetenschap

(24-07-2020 14:02)


Concerten worden langzamerhand weer voor publiek gegeven en komend seizoen mogen ook voetbalfans de stadions weer in. Duitse onderzoekers willen kijken hoe er in de nabije toekomst weer grotere evenementen georganiseerd kunnen worden, zonder dat het coronavirus zich er kan verspreiden.
Chinese lancering van Tianwen-1-missie naar Mars succesvol verlopen
Bron:nu.nl / wetenschap

(23-07-2020 07:10)


China heeft donderdagochtend een onbemande missie naar Mars gelanceerd. Als de lander succesvol neerkomt op het oppervlak, is China het derde land ooit dat de rode planeet bereikt. De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie gingen Peking voor.
Video | Waarom het coronavirus heftiger is voor mensen met overgewicht
Bron:nu.nl / wetenschap

(08-08-2020 16:55)


In de strijd tegen het coronavirus is in het Verenigd Koninkrijk ook de strijd tegen de kilo's begonnen. Wat voor impact heeft overgewicht als je het coronavirus hebt?
Onderzoekers begrijpen iets beter hoe het coronavirus zich vermenigvuldigt
Bron:nu.nl / wetenschap

(06-08-2020 19:51)


Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum hebben hoogstwaarschijnlijk belangrijke informatie gevonden over hoe het coronavirus zich in het menselijk lichaam vermenigvuldigt. Het onderzoek is donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Psychisch leed achter psoriasis: ‘Moeilijk te accepteren dat huidprobleem chronisch kan zijn’
Bron:AD / wetenschap

(02-08-2020 14:00)


De knapste koppen vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied. Vandaag: Tom Hillary over de soms verwoestende impact van huidziektes op iemands leven. De dermatoloog is gespecialiseerd in psoriasis, een chronische, schilferende aandoening.
Diep in de zee leven gigantische inktvissen waarvan we vrijwel niets weten
Bron:nu.nl / wetenschap

(01-08-2020 14:33)


In de oceaan leven inktvissen die meer dan 10 meter lang worden. Gek genoeg is verder nauwelijks iets bekend over deze reuzen. Drie dingen die we niet weten over de reuzeninktvis en de kolossale inktvis, de grootste weekdieren ter wereld.
Menselijk sperma zwemt recht door draaiende kop en zwiepende staart
Bron:nu.nl / wetenschap

(31-07-2020 20:10)


De staart van een menselijk spermatozoïde zwiept maar één kant op bij het zwemmen. Om toch in een rechte lijn te gaan, draait de kop rondjes, zo blijkt uit studie van wetenschappers die dat vrijdag publiceerden in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.
THUMB
Bloedtest die kan aantonen of iemand alzheimer krijgt is binnen handbereik
Bron:nu.nl / wetenschap

(29-07-2020 16:01)


Amerikaanse wetenschappers maakten dinsdag bekend dat een nieuwe bloedtest, waarmee met grote zekerheid kan worden vastgesteld of iemand in de toekomst alzheimer krijgt, binnen een paar jaar beschikbaar zal zijn. Dat is vooral belangrijk voor de ontwikkeling van een medicijn tegen de meest voorkomende vorm van dementie, vertelt adjunct-directeur Marco Blom van Alzheimer Nederland woensdag in gesprek met NU.
De bitcoin is uit beeld geraakt, maar de techniek erachter is nog in opmars
Bron:nu.nl / wetenschap

(26-07-2020 10:06)


De bitcoin was een hype en verdween langzaam naar de achtergrond. Maar de achterliggende technologie heeft nog steeds veel te bieden. De blockchain wordt onzichtbaar onderdeel van allerlei opslagsystemen waarbij betrouwbaarheid telt.
Radboud-onderzoekers vinden foutjes in gen die coronaklachten verergeren
Bron:nu.nl / wetenschap

(24-07-2020 18:54)


Artsen en genetici van het Radboudumc in Nijmegen hebben ontdekt hoe foutjes in een specifiek gen ertoe leiden dat sommige mensen zieker worden van het coronavirus dan anderen. De onderzoekers hopen dat hun ontdekking kan bijdragen aan een betere behandeling van ernstig zieke coronapatiënten.
Waarom naast antistoffen ook T-cellen waarschijnlijk helpen tegen coronavirus
Bron:nu.nl / wetenschap

(24-07-2020 13:39)


Zogeheten T-cellen lijken van belang bij de immuniteit tegen het coronavirus en zijn mogelijk dus cruciaal voor een goed werkend vaccin. Wat doen deze cellen?
Mensen bereikten Noord-Amerika mogelijk 15.000 jaar eerder dan gedacht
Bron:nu.nl / wetenschap

(22-07-2020 18:45)


Opgegraven werktuigen in een Mexicaanse grot tonen aan dat moderne mensen ongeveer 30.000 jaar geleden al rondliepen op het Amerikaanse continent, grofweg twee keer zo vroeg als gedacht. Dat blijkt uit twee nieuwe wetenschappelijke onderzoeken die woensdag gepubliceerd zijn in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: