Wetenschap
Ouder >> 
Met jaknikkers om je heen krijg je al snel prettig gevoel
Bron:AD / wetenschap

(26-01-2020 15:00)


De mens heeft behoefte aan erkenning en ziet zijn mening het liefst door anderen bevestigd. En feiten die ons niet bevallen, stellen we ter discussie. Waarom is dat?
THUMB
NUcheckt: Bericht dat HPV-vaccin zorgt voor onvruchtbaarheid is nepnieuws
Bron:nu.nl / wetenschap

(25-01-2020 23:30)


Op Facebook is een bericht gedeeld waarin beweerd wordt dat het HPV-vaccin voor onvruchtbaarheid zorgt. NU.nl checkte het bericht en kwam erachter dat het onderzoek waar het op gebaseerd is vol fouten staat.
Vrouwelijke chimpansees met machtige moeders blijven liever thuiswonen
Bron:nu.nl / wetenschap

(25-01-2020 23:30)


Dochters van invloedrijke chimpanseemoeders blijven langer bij hun eigen groepen wonen, terwijl ze normaal gesproken juist 'uit huis gaan' om zich voort te planten. Dat schrijven Amerikaanse primatologen in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.
Vulkaanuitbarsting Vesuvius in het jaar 79 veranderde hersenen in glas
Bron:nu.nl / wetenschap

(23-01-2020 15:29)


De uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 was zo heet dat het de hersenen van een persoon veranderde in glas. Onderzoekers wisten niet dat een vulkanische explosie een dergelijk fenomeen kon veroorzaken.
Je nier afstaan voor een Porsche: ‘Er moeten regels komen voor orgaanhandel’
Bron:AD / wetenschap

(19-01-2020 06:00)


Er moeten regels komen om internationale orgaandonaties buiten het criminele circuit te houden. Want is het ethisch verantwoord om je nier af te staan voor een mooie Porsche?
NUcheckt: Waarom dagelijks theedrinken waarschijnlijk gezond is
Bron:nu.nl / wetenschap

(18-01-2020 20:25)


Volgens meerdere nieuwsberichten leven theedrinkers langer én gezonder. NUcheckt bekeek waarom thee zulke heilzame werkingen krijgt toegedicht.
Deze wesp dwingt haar stervende prooi om haar larven te beschermen
Bron:nu.nl / wetenschap

(18-01-2020 20:24)


Een nieuw ontdekte wespensoort uit de Amazone blijkt eieren te leggen op spinnen, om vervolgens deze spinnen te dwingen om die eieren te beschermen. Een Finse onderzoeksgroep van de universiteit van Turku beschrijft de soort in het wetenschappelijke tijdschrift Zootaxa.
7 miljard jaar oud sterrenstof in meteoriet is oudste materiaal op aarde
Bron:nu.nl / wetenschap

(13-01-2020 23:34)


Wetenschappers hebben in een stuk meteoriet het oudste materiaal ontdekt dat ooit op aarde is gevonden. Het gaat om sterrenstof dat vermoedelijk tussen de 5 en 7 miljard jaar oud is.
Overbejaging walrussen droeg bij aan verdwijnen Groenlandse Vikingen
Bron:nu.nl / wetenschap

(11-01-2020 20:12)


Na er eeuwen te hebben geleefd, verdwenen Vikingen in de vijftiende eeuw uit Groenland, mogelijk door de overbejaging van walrussen. Dat schrijven Britse, Ierse en Noorse onderzoekers in het vakblad Quaternary Science Reviews.
Ontmoette Columbus echt kannibalen in de Caraïben?
Bron:nu.nl / wetenschap

(11-01-2020 19:58)


Ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus beschrijft in zijn verslagen zijn ontmoetingen met bloeddorstige krijgers die zich schuldig maakten aan kannibalisme. Deze verhalen werden veelal weggewuifd als mythes, maar nieuw onderzoek gepubliceerd in het vakblad Nature laat zien dat Columbus' vertellingen misschien toch een kern van waarheid hadden.
Waarom het zo fijn is als iemand het met je eens is
Bron:AD / wetenschap

(26-01-2020 15:00)


De mens heeft behoefte aan erkenning en ziet zijn mening het liefst door anderen bevestigd. En feiten die ons niet bevallen, stellen we ter discussie. Waarom is dat?
Oudste zichtbare inslagkrater op aarde komt door meteorietinslag in Australië
Bron:nu.nl / wetenschap

(25-01-2020 23:30)


De oudste zichtbare inslagkrater op aarde is de 70 kilometer brede Yarrabubbakrater in het westen van Australië. Daar sloeg 2,2 miljard jaar geleden een meteoriet in, die mogelijk een klimaatverandering veroorzaakte die het hele uiterlijk van de aarde veranderde.
Privétherapeut op zak: kunnen computers horen of je depressief bent?
Bron:nu.nl / wetenschap

(25-01-2020 23:29)


Computers zijn steeds beter in staat om onze emoties in te schatten op basis van onze manier van spreken. Zo komen apps met therapeutische functies langzaam in zicht.
Nieuw bewijs verklaart waarom onze haren grijs worden door stress
Bron:nu.nl / wetenschap

(23-01-2020 07:07)


Onderzoekers hebben mogelijk het biologische mechanisme ontdekt waardoor stress leidt tot grijze haren, blijkt uit een onderzoek dat woensdag is gepubliceerd in Nature. Tot nu toe was de oorzaak van dit fenomeen nog in mysterie gehuld.
THUMB
Dry January: waarom een maand zonder alcohol je al veel gezonder kan maken
Bron:nu.nl / wetenschap

(18-01-2020 21:03)


Lekker hoor, een biertje met je vrienden. Maar als je echt gezond wilt leven, is eentje al te veel. Daar zijn wetenschappers het over eens.
Sensor op plantenenergie maakt contact met satellieten
Bron:nu.nl / wetenschap

(18-01-2020 20:24)


Door met planten energie op te wekken en daarmee sensoren aan te drijven, willen Brits-Engelse onderzoekers signalen versturen naar satellieten. Die technologie werd afgelopen week gedemonstreerd bij het filiaal van het Europees Ruimtevaartagentschap ESA in Noordwijk.
Geen sneeuw of ijs te zien: dit is nodig voor een strenge winter
Bron:nu.nl / wetenschap

(15-01-2020 12:29)


We zitten midden in de winter. Genieten van de sneeuw buiten, lekker schaatsen en sleetje rijden? Nee, dat zit er op dit moment niet in. Het is een zachte winter, maar wat moet er gebeuren willen we wél winters weer krijgen?
THUMB
IJzerpoeder als batterij van de toekomst: overal te vinden en opnieuw te gebruiken
Bron:AD / wetenschap

(12-01-2020 06:00)


IJzer in de tank. Het lijkt een sprookje, maar ijzer heeft een mooie toekomst als brandstof. ,,Schoon aan de haak’’, zonder CO²-uitstoot, aldus onderzoekers op de Technische Universiteit Eindhoven.
Wat is de hoogste berg in ons zonnestelsel?
Bron:nu.nl / wetenschap

(11-01-2020 20:08)


De aarde is maar een miezerig planeetje vergeleken met reuzen als Jupiter en Saturnus. Betekent dat dan ook dat er hogere bergen zijn dan 'onze' Mount Everest op andere hemellichamen in het zonnestelsel?
Papegaaien helpen soortgenoten met deals sluiten voor voedsel
Bron:nu.nl / wetenschap

(11-01-2020 19:51)


Papegaaien blijken soortgenoten te willen helpen door deals te sluiten over voedsel, blijkt uit onderzoek door het Duitse Max Planck Instituut. Biologen schrijven in het vakblad Current Biology dat dit de eerste keer is dat behulpzaamheid wordt gezien bij vogels.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: