Wetenschap
Ouder >> 
Dit weten we over het verschil tussen de vaccins van Janssen en AstraZeneca
Bron:nu.nl / wetenschap

(21-04-2021 17:00)


De vaccins van AstraZeneca en Janssen zorgen volgens het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) in hele zeldzame gevallen voor ernstige trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes. Hoe vaak komt deze bijwerking voor? En hoe zit dit bij Moder
Wat betekent de BMI en wat zegt het over je gezondheid?
Bron:AD / wetenschap

(17-04-2021 18:30)


Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert Monica Mars, voedingsdeskundige, de vraag: wat is BMI eigenlijk?
NASA kiest maanlander van SpaceX voor eerste maanmissie sinds jaren zeventig
Bron:nu.nl / wetenschap

(17-04-2021 02:00)


SpaceX mag voor NASA een maanlander gaan bouwen die voor het eerst sinds het Apolloprogramma in de jaren zestig weer mensen naar de maan moet brengen. Met de opdracht is een bedrag van 2,9 miljard dollar (2,4 miljard euro) gemoeid, meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vrijdag.
Britse onderzoekers: wie weinig beweegt, loopt hoger risico op dood door corona
Bron:AD / wetenschap

(14-04-2021 12:30)


Wie een grotendeels zittend leven leidt, of anderszins weinig beweegt, loopt een groter risico om te overlijden aan een coronabesmetting. Ook is de kans op een ernstiger ziekteverloop groter, stellen de auteurs van een studie onder bijna 50.000 personen die gisteren verscheen in het vakblad British Journal of Sports Medicine.
Oudste stukje Nederlandse aarde blijkt zo'n 420 miljoen jaar oud
Bron:nu.nl / wetenschap

(08-04-2021 07:30)


Nederland blijkt over veel oudere stukken aarde te beschikken dan werd gedacht, meldt onderzoeksorganisatie TNO donderdag. 330 miljoen jaar oud gesteente in de Heimansgroeve in Zuid-Limburg werd tot dusver bestempeld als het 'oudste stukje Nederland', maar in het Zeeuwse Kortgene is gesteente opgedoken dat zo'n 420 miljoen jaar oud is.
Hoe ontloop je algoritmes? ‘Ga niet blind voor eerste Google-resultaten, scrol verder’
Bron:AD / wetenschap

(04-04-2021 16:00)


Algoritmes bepalen welke zoekresultaten we krijgen bij het googelen. Ze zouden onze mening beïnvloeden of ons in een bubbel doen belanden. Wat is daarvan waar?
Sterrenkundige Niels is ervan overtuigd: ‘Niet alleen maar leven op aarde’
Bron:AD / wetenschap

(30-03-2021 19:00)


In deze rubriek portretteren we een wetenschapper uit het Groene Hart. Vandaag: Niek de Kort uit Woerden is sterrenkundige. Naast het bestuderen van meteorieten heeft hij zich altijd ingezet voor het populair maken van wetenschap en techniek. ,,Met meteorieten kun je een verre wetenschap als sterrenkunde letterlijk in handen houden.
De onderbelichte kant van Erasmus: ‘Zijn vijfhonderd jaar oude humor is nog springlevend’
Bron:AD / wetenschap

(28-03-2021 13:00)


Bijna vijfhonderd jaar na zijn dood blijft Erasmus een inspiratiebron voor velen. ,,Hij is een modern man, een strijder voor intellectuele vrijheid’’, zegt Sandra Langereis, auteur van de biografie Erasmus: dwarsdenker.
Altijd moeten eten om scherp te zijn is onzin: 'Studenten doen alsof ze naar Noordpool gaan'
Bron:AD / wetenschap

(25-03-2021 13:30)


We willen graag meer weten over de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: honger hebben.
Speciaal behandeladvies voor patiënt met mogelijke AstraZeneca-bijwerking
Bron:nu.nl / wetenschap

(22-03-2021 15:49)


Nederlandse artsen hebben zondagavond een advies gekregen over wat ze kunnen doen wanneer iemand na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin een zeer zeldzame vorm van trombose ontwikkelt. Dit advies is opgesteld door de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV).
Is decaf (on)gezonder dan gewone koffie?
Bron:AD / wetenschap

(19-04-2021 06:30)


In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is decaf koffie gezonder?
Hoe lang kunnen we nog bananen eten? Hardnekkige schimmel verwoest plantages
Bron:AD / wetenschap

(17-04-2021 16:00)


Een schimmel die ervoor zorgt dat de bananenplant het loodje legt verspreidt zich over de wereld. Is dit het einde van de banaan?
Bijna 2,5 miljard tyrannosaurus rex leefden volgens studie op aarde
Bron:nu.nl / wetenschap

(16-04-2021 00:51)


Over een tijdspanne van enkele miljoenen jaren leefden er naar schatting zo'n 2,5 miljard tyrannosaurus rex op aarde, blijkt donderdag uit een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Heftige beelden, extreme koppen: en toch klikken we er massaal op
Bron:AD / wetenschap

(11-04-2021 15:00)


Wie bij het scrollen op een nieuwssite een extreme nieuwskop ziet met een heftige foto van een gewonde, heeft een grote neiging hierop te klikken. Hoe komt dat?
Hoe ontloop je algoritmes? ‘Ga niet blind voor eerste Google-resultaten, scroll verder’
Bron:AD / wetenschap

(04-04-2021 16:00)


Algoritmes bepalen welke zoekresultaten we krijgen bij het googelen. Ze zouden onze mening beïnvloeden of ons in een bubbel doen belanden. Wat is daarvan waar?
Steeds meer bekend over hoe goed coronavaccins verspreiding tegengaan
Bron:nu.nl / wetenschap

(02-04-2021 06:34)


Coronavaccins voorkomen niet alleen dat je ziek wordt door het coronavirus, er is ook steeds meer bewijs dat coronavaccins goed zijn in het voorkomen dat je het virus nog kan verspreiden. Hoe goed ze exact hierin zijn, is nog niet helemaal duidelijk.
Verhoogde kans op ziekte van Parkinson door levenslang gebruik melkproducten
Bron:AD / wetenschap

(28-03-2021 15:00)


Er is een ware parkinsonpandemie aan de gang. Het aantal patiënten is in dertig jaar tijd meer dan verdubbeld. Vervuiling lijkt een rol te spelen. Wat doen giftige stoffen?
Weekmakers en andere chemicaliën zorgen voor kleinere penissen en minder spermacellen
Bron:AD / wetenschap

(27-03-2021 05:00)


Mannen hebben minder sperma, kleinere penissen en meer erectiestoornissen door het gebruik van chemicaliën in onder meer plastic. Ook neemt de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen hierdoor al tijden af. Dat stelt de Amerikaanse onderzoekster Shanna Swan in haar nieuwe boek ‘Count Down’.
Astronomen brengen voor het eerst magnetische velden zwart gat in beeld
Bron:nu.nl / wetenschap

(24-03-2021 17:38)


Astronomen hebben voor het eerst de magnetische velden rond een zwart gat in beeld gebracht. Het gaat om hetzelfde zwarte gat waarvan wetenschappers twee jaar geleden de allereerste foto presenteerden.
De Biesboschcrossers waren de levenslijn tussen het bezette Holland en de geallieerden
Bron:AD / wetenschap

(13-03-2021 16:06)


,,De Biesbosch-crossings waren veel meer dan een verhaal uit onze streek. Ze waren van landelijk, zelfs van internationaal belang.’’ Hoe meer historicus Jelle Simons zich verdiept in dit stuk oorlogsgeschiedenis, hoe meer hij zich opwindt. Het werk van de crossers verdient volgens hem veel meer waardering.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: