Wetenschap
Ouder >> 
Waarom ananas zorgt voor een tintelende tong (en hoe je dit kunt voorkomen)
Bron:AD / wetenschap

(03-03-2021 15:00)


Een tintelende tong, prikkende wangen of een ruw gehemelte. Veel mensen herkennen dit vervelende gevoel bij het eten van een verse ananas. Maar hoe komt dat eigenlijk? En kun je het voorkomen? Keuringsdienst van Waarde zocht het uit.
Kunnen dieren ook verliefd worden? ‘Een papegaai is soms weken verward’
Bron:AD / wetenschap

(28-02-2021 16:00)


We kennen de monogame relatie van de zwaan en het fenomeen dat je hond het met de ene mede-viervoeter een stuk beter kan vinden dan met een ander. Maar kunnen dieren ook echt verliefd op elkaar zijn? Claudia Vinke, gedragsbioloog aan de Faculteit Diergeneeskunde, buigt zich over dit vraagstuk.
Nederlandse uitvinding effectief in bestrijden van malaria bij kinderen
Bron:nu.nl / wetenschap

(26-02-2021 01:01)


Een Nederlandse uitvinding blijkt het risico op malaria bij kinderen flink te kunnen verminderen. Het gaat om een speciale ventilatiebuis voor woningen, met daarin een horrengaas doordrenkt met insecticiden. Deze zogenoemde EaveTubes zijn in staat de verspreiding van malaria onder mensen met tientallen procenten te verminderen, staat in een publicatie van vrijdag in het medische vakblad The Lancet.
Tumoren slim te lijf met warmte: algoritmes vergroten precisie van hyperthermie
Bron:AD / wetenschap

(20-02-2021 18:00)


Dankzij zelflerende algoritmes, ontwikkeld door Daniel Deenen, wordt hyperthermie (het verwarmen van tumoren) een nog belangrijker wapen in de strijd tegen kanker.
THUMB
Onderzoek naar medicijn tegen COVID-19 gaat door: dit weten we nu
Bron:nu.nl / wetenschap

(18-02-2021 21:01)


De start van de coronavaccinatiecampagne betekent niet dat de zoektocht naar een betere ziekenhuisbehandeling van COVID-19 is stopgezet. Onderzoek loopt nog steeds en in het afgelopen jaar zijn er meerdere middelen gevonden die de kans verlagen dat ernstig zieke COVID-19 patiënten komen te overlijden.
Dit weten we over de kans dat je na de coronaprik alsnog besmettelijk wordt
Bron:nu.nl / wetenschap

(17-02-2021 08:12)


Hoe goed de coronavaccins kunnen voorkomen dat mensen het coronavirus nog kunnen overdragen, is op dit moment nog niet zeker. Experts verwachten wel dat de vaccins verspreiding van het virus tegengaan.
Ben jij bang voor giftige dieren? Ze zijn niet zo gevaarlijk als je denkt
Bron:AD / wetenschap

(14-02-2021 08:00)


Krijg jij de rillingen van het idee dat een beest je kan vergiftigen met een beet, steek of aanraking? Het is niet per se gevaarlijk, zo blijkt.
THUMB
Hyundai vervangt autowielen door ‘poten’ in voertuig dat ‘overal kan komen’
Bron:AD / wetenschap

(10-02-2021 23:00)


Hyundai ontwikkelt een opzienbarend voertuig dat zonder hulp van mensen overal kan komen. Het is bedoeld om pakketjes te bezorgen in onherbergzame gebieden of om rampgebieden te verkennen, bijvoorbeeld na een aardbeving. Maar Hyundai heeft ook expedities op de maan of andere planeten in het vizier.
Ouderen, effectiviteit en varianten; zo staat het AstraZeneca-vaccin ervoor
Bron:nu.nl / wetenschap

(10-02-2021 15:02)


Het AstraZeneca-vaccin is eind januari goedgekeurd voor gebruik binnen de EU. Ondertussen blijft er nieuws over dit vaccin binnenkomen. Hoe zit het nu met de werking bij ouderen, de effectiviteit in het algemeen en de invloed van verschillende corona
Europese astronauten gezocht: ESA gaat voor het eerst sinds 2008 rekruteren
Bron:nu.nl / wetenschap

(08-02-2021 15:01)


De Europese ruimtevaartorganisatie ESA begint vanaf maart met de zoektocht naar nieuwe astronauten, zo meldt de organisatie maandag. Het is de eerste keer sinds 2008 dat het Europese astronautenkorps nieuwe rekruten zoekt. Ook wordt er een speciaal traject geopend voor astronauten met een lichamelijke beperking, het Parastronaut Feasibility Project.
Geheimen uit verzegelde Haagse brief uit zeventiende eeuw onthuld
Bron:nu.nl / wetenschap

(02-03-2021 13:16)


Wetenschappers zijn erin geslaagd om met nieuwe computertechnieken voor het eerst een ongeopende brief uit de zeventiende eeuw te lezen. De ruim driehonderd jaar oude brief komt uit een brievenkist, die bewaard werd in een postkantoor in Den Haag en waarin in totaal 2.
Zwanen blijven soms wel 20 jaar bij dezelfde partner, maar kunnen dieren ook verliefd worden?
Bron:AD / wetenschap

(28-02-2021 16:00)


We kennen de monogame relatie van de zwaan en het fenomeen dat je hond het met de ene mede-viervoeter een stuk beter kan vinden dan met een ander. Maar kunnen dieren ook echt verliefd op elkaar zijn? Claudia Vinke, gedragsbioloog aan de Faculteit Diergeneeskunde, buigt zich over dit vraagstuk.
Is corona een wintervirus? Dit weten we over het effect van de seizoenen
Bron:nu.nl / wetenschap

(25-02-2021 14:27)


De weergoden maakten er een potje van: niet vaak was het verschil tussen winter en lente zo duidelijk merkbaar als in de laatste twee weken. Maakt het coronavirus ook zo'n onderscheid tussen seizoenen? NU.nl vroeg het aan virologen Lia van der Hoek en Menno de Jong van Amsterdam UMC.
NASA-voertuig geland op Mars: negende Amerikaanse object op rode planeet
Bron:nu.nl / wetenschap

(18-02-2021 21:58)


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft donderdagavond met succes de rover Perseverance op het oppervlak van Mars neergezet. Om 21.56 uur kreeg de missiecontrole het verlossende signaal dat de rover veilig was geland. Perseverance is het negende object en de vijfde rover van NASA op Mars.
DNA van 1,6 miljoen jaar oude mammoet is oudste ooit ontrafeld
Bron:nu.nl / wetenschap

(17-02-2021 19:12)


Wetenschappers hebben het oudste DNA ooit weten te ontrafelen. Het gaat om erfelijk materiaal uit kiezen van mammoeten, die tot zo'n 1,6 miljoen jaar geleden rondzwierven in Siberië, maakten de Zweedse onderzoekers woensdag bekend.
Waarom het goed is om te beseffen dat er een -medisch- verschil is tussen mannen en vrouwen
Bron:AD / wetenschap

(16-02-2021 19:10)


In deze rubriek portretteren we een wetenschapper uit het Groene Hart. Vandaag: Aranka Ballering (26) uit Alphen. Zij doet onderzoek naar het verschil tussen mannen en vrouwen bij veel voorkomende lichamelijke gezondheidsklachten. Ze komt tot de conclusie dat er inderdaad verschillen zijn, maar dat het niet gemakkelijk aan te tonen is in hoeverre het door biologische of genderverschillen komt.
Waarom je (nu) niet kunt checken hoe goed een coronavaccin bij jou aanslaat
Bron:nu.nl / wetenschap

(13-02-2021 10:00)


Geen enkel coronavaccin beschermt je voor 100 procent. Waarom werkt vaccinatie bij de een beter dan bij de ander? En kun je nagaan wat het effect van het vaccin bij jou is?
Chinese Marsmissie bereikt baan om rode planeet, landing volgt in mei
Bron:nu.nl / wetenschap

(10-02-2021 15:04)


De Chinese Marsmissie Tianwen-1 is woensdag na een reis van 203 dagen aangekomen bij de rode planeet. Tianwen-1 bestaat uit een landingsvoertuig, een rover en een satelliet. Pas in mei van dit jaar zal de Chinese ruimtevaartorganisatie een poging doen om op het oppervlak van Mars te landen.
Satelliet VAE bereikt baan om Mars, eerste Arabische land bij rode planeet
Bron:nu.nl / wetenschap

(09-02-2021 17:38)


De satelliet Al Amal (Arabisch voor 'hoop') van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is dinsdagmiddag succesvol in een baan om Mars gebracht. Hiermee is de VAE het eerste Arabische land dat een interplanetaire missie uitvoert. De komende twee jaar zal de missie data over onder meer de atmosfeer van Mars verzamelen.
'Mutatie in mutatie' baart wetenschappers zorgen, werken de coronavaccins nog wel?
Bron:AD / wetenschap

(07-02-2021 19:30)


Nu nieuwe coronavarianten ook in Nederland het traditionele virus wegdrukken, wordt die ene vraag steeds urgenter: werken onze vaccins wel? De wetenschappelijke wereld is er nog lang niet gerust op.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: