'Koningin van de biochemie' wint 2,5 miljoen euro
Bron:AD / wetenschap

(29-06-2018 22:00)


Als winnares van de Spinoza-premie krijgt Marileen Dogterom, hoogleraar bionanoscience aan de TU Delft, 2,5 miljoen euro.
Zo onderscheid je volkorenbrood van witbrood
Bron:AD / wetenschap

(29-06-2018 10:00)


Voedingswetenschapper Prof. dr. Fred Brouns (Maastricht University) vertelt in zijn college bij de Universiteit van Nederland alles over brood en scheidt voor jou het kaf van het koren: wanneer is een volkorenbrood écht volkoren?
Afbeelding kaketoe werpt nieuw licht op handelsroute tussen Europa en Azië
Bron:nu.nl / wetenschap

(28-06-2018 04:00)


Een tekening van een Australische kaketoe die is aangetroffen in een Vaticaans mancuscript werpt mogelijk een nieuw licht op de handelsroute tussen Europa en Zuid-Oos Azië.
Proeftuin voor wetenschap en technologische innovaties bij kust Den Haag
Bron:nu.nl / wetenschap

(27-06-2018 12:22)


Voor de kust van Den Haag komt een testgebied, waar wetenschappers, overheden, bedrijven en andere organisaties op open zee allerlei onderzoeken kunnen doen en technologische innovaties kunnen testen.
Surinaamse slavenregisters voor iedereen online toegankelijk gemaakt
Bron:nu.nl / wetenschap

(26-06-2018 16:57)


De gegevens uit de Surinaamse slavenregisters zijn vanaf dinsdag online in te zien. Ruim zevenhonderd vrijwilligers hebben vorig jaar het archief gedigitaliseerd, waardoor de gegevens van zo'n tachtigduizend slaven voor iedereen terug te vinden zijn.
'Dankzij veredeling hebben de suikerriet- en rijstteelt overleefd'
Bron:AD / wetenschap

(22-06-2018 14:55)


JAKARTA - Door de academische wereld (Leiden, Amsterdam en Utrecht) werd vroeger altijd een beetje neergekeken op de praktisch ingestelde Wageningers. In Indonesië is dat echter altijd juist hun kracht geweest.
Huidschade door blauw licht mobieltje is 'broodje aap'
Bron:AD / wetenschap

(21-06-2018 16:47)


De consument wordt nodeloos bang gemaakt met verhalen van farmaceuten en bedrijven over het ‘schadelijke’ blauwe licht dat mobieltjes afgeven. Dat stelt Tamar Nijsten, hoogleraar dermatologie aan het Erasmus MC. ,,Het is een broodjeaapverhaal, waar bedrijven veel geld aan verdienen.
TU/e-team Tech United maakt kans op 'RoboCupbeker'
Bron:AD / wetenschap

(18-06-2018 15:53)


Op het WK voetbal zijn we niet present, maar op het WK robotvoetbal wel. TU/e-team Tech United maakt grote kans op de 'RoboCupbeker'.
Dieren leven steeds vaker ’s nachts om mensen te ontwijken
Bron:AD / wetenschap

(15-06-2018 11:18)


Dieren verruilen langzaamaan hun dagritme voor een nachtritme, wanneer er mensen in de buurt zijn. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek naar de activiteit van 62 diersoorten. De verandering heeft niet alleen invloed op de dieren zelf, maar ook op andere soorten.
Frans zeebiggetje is een ware plaag voor Nederlandse vissers
Bron:AD / wetenschap

(15-06-2018 06:30)


VLISSINGEN - Europa beslist binnenkort over de pulsvisserij. De Franse milieuorganisatie Bloom is een geduchte tegenstander voor de Nederlanders. Het gaat hard tegen hard. Vals en misleidend, vinden de Nederlanders van de campagne van Bloom. Wetenschap op bestelling, schampert Bloom over rapporten die gunstig oordelen over het elektrisch vistuig.
Zo onderscheid je volkorenbrood van bruin geverfd witbrood
Bron:AD / wetenschap

(29-06-2018 10:00)


Voedingswetenschapper Prof. dr. Fred Brouns (Maastricht University) vertelt in zijn college bij de Universiteit van Nederland alles over brood en scheidt voor jou het kaf van het koren: wanneer is een volkorenbrood écht volkoren?
Lancering van nieuwe ruimtetelescoop loopt opnieuw vertraging op
Bron:nu.nl / wetenschap

(28-06-2018 11:52)


De lancering van de nieuwe ruimtetelescoop James Webb heeft opnieuw vertraging opgelopen. Hij gaat op zijn vroegst begin 2021 de ruimte in.
Overleden potvis wordt tentoongesteld in Naturalis Leiden
Bron:nu.nl / wetenschap

(27-06-2018 16:41)


De overleden potvis die woensdagochtend naar Harlingen is gebracht voor onderzoek, zal in 2019 tentoongesteld worden in museum Naturalis in Leiden.
Onderzoek naar sterkte van dijken bij extreem weer
Bron:nu.nl / wetenschap

(27-06-2018 04:18)


Hoeveel water kan een dijk hebben voordat er een kritieke situatie ontstaat? Om dat uit te zoeken begint woensdag een tweedaagse proef op een deel van de Groenendijk in Nieuwerkerk aan den IJssel.
Uitgestorven gibbonsoort aangetroffen in eeuwenoude keizerlijke graftombe
Bron:AD / wetenschap

(22-06-2018 21:45)


In een Chinese graftombe van 2300 jaar oud is een schedel gevonden van een tot dan toe onbekende uitgestorven mensaap. De gibbonsoort, die de naam Junzi Imperials heeft gekregen, is volgens wetenschappers vermoedelijk de eerste mensaap die door menselijk toedoen is uitgestorven.
Waarom je het onderste puntje van je ijshoorntje beter niet opeet
Bron:AD / wetenschap

(22-06-2018 10:00)


De zomer is officieel begonnen, haal de cornetto’s maar uit de vriezer! Eerst komt het roomijs, dan het ijs in combinatie met het hoorntje en uiteindelijk het allerlekkerste: het onderste puntje vol met chocola. Maar volgens chemicus Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht) kun je dat deel van je ijsje maar beter niet opeten.
Vrouwen genieten meer van wijn dan mannen
Bron:AD / wetenschap

(18-06-2018 16:00)


Vrouwen genieten meer van wijn dan mannen. Tot die conclusie zijn wetenschappers van de Polytechnische Universiteit van Madrid gekomen.
Nederlandse wetenschappers ontvangen spinozapremie
Bron:nu.nl / wetenschap

(15-06-2018 12:14)


De bekende terrorisme-expert Beatrice de Graaf en vijf andere wetenschappers krijgen ieder 2,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor onderzoek en activiteiten ''met betrekking tot kennisbenutting".
Zoektocht naar buitenaards leven: zo vind je een alien
Bron:AD / wetenschap

(15-06-2018 08:30)


Al jaren fantaseren ze in Hollywood over de mogelijkheid dat er buitenaards leven bestaat. En wij fantaseren natuurlijk uitbundig met ze mee! Want het kan toch bijna niet dat er in die oneindige hoeveelheid planeten en sterren in ons heelal maar één intelligent soort wezen bestaat? De vraag is alleen: waar begin je met zoeken? Sterrenkundige Lucas Ellerbroek (Universiteit van Amsterdam) neemt je in zijn college mee op zoektocht.
Hoe kan het ijs zelfs op de koudste plek op aarde smelten?
Bron:AD / wetenschap

(14-06-2018 07:01)


Als het over smeltende ijskappen gaat, gaat het bijna altijd over de Noordpool. Maar nu blijkt ook op de Zuidpool het ijs veel sneller te smelten dan gedacht. Verontrustend, omdat Antarctica 90 procent van de wereldwijde ijsvoorraad herbergt. Wat bet
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: