De strijd tussen de wiskundige constanten: pi versus tau
Bron:nu.nl / wetenschap

(27-06-2020 17:14)


Elk jaar vieren wiskundigen op 14 maart Pi-dag met taart (Engels: pie) en pizza. Maar vandaag is de dag van pi’s concurrent: tau. Tau is de constante 6,28 en daarom valt zijn feestdag op de 28e van de 6e maand, zondag dus.
Dolfijnen leren elkaar jachttechnieken, gebruiken schelpen om vis te vangen
Bron:nu.nl / wetenschap

(27-06-2020 17:13)


Dolfijnen leren niet alleen aan hun kinderen hoe ze moeten jagen, ze leren elkaar ook nieuwe trucjes om aan eten te komen. Dat schrijven biologen in het vakblad Current Biology. De truc in kwestie is het gebruiken van een schelp als vangnet voor vissen, om de prooi daar vervolgens uit te schudden.
NUcheckt: Mogelijk verband tussen bloedgroep en ernstig verloop COVID-19
Bron:nu.nl / wetenschap

(22-06-2020 15:39)


NUcheckt beoordeelt berichten op hun betrouwbaarheid. Vandaag kijken we naar de bewering dat je bloedgroep invloed heeft op de kans dat je ernstige klachten krijgt bij COVID-19.
Fossiel in Canada gevonden van insect dat tegenwoordig in Australië leeft
Bron:nu.nl / wetenschap

(20-06-2020 21:37)


Paleontologen hebben het 50 miljoen jaar oude fossiel van een insect gevonden, waarvan de nog bestaande soorten alleen nog in Australië leven. Dat schrijven een Canadese en een Russische onderzoeker in het vakblad The Canadian Entomologist. Het is niet bekend hoe en waarom de soort verhuisd zou zijn van Canada naar Australië.
Heb jij vannacht de magische lichtende nachtwolken gezien?
Bron:AD / wetenschap

(20-06-2020 20:30)


Afgelopen twee nachten konden we weer genieten van magische taferelen in de lucht: lichtende nachtwolken. Rond deze tijd van het jaar is er veel kans om het zomerse weerfenomeen te aanschouwen.
Fossiel dat lijkt op 'leeggelopen voetbal' blijkt oudste ei op Antarctica
Bron:nu.nl / wetenschap

(17-06-2020 16:40)


Een fossiel dat op Antarctica werd gevonden en volgens de vinders leek op een "leeggelopen voetbal" blijkt het oudste ei te zijn dat op Antarctica is gevonden. Daarnaast is het ei het op een na grootste ei dat ooit is gevonden en het grootste ei met zachte schil.
Knalroze flamingo's zijn agressiever dan minder felgekleurde soortgenoten
Bron:nu.nl / wetenschap

(13-06-2020 18:55)


Knalroze flamingo's zijn agressiever dan minder felgekleurde soortgenoten, wanneer zij concurreren voor voedsel. Dat schrijven Britse wetenschappers in het vakblad Ethology.
Australische nachtparkiet ziet niet goed in het donker
Bron:nu.nl / wetenschap

(13-06-2020 18:54)


De Australische nachtparkiet is een van de enige twee parkietsoorten die 's nachts leven, maar hij ziet niet beter in het donker dan soorten die overdag leven. Dat stellen Australische onderzoekers in het wetenschappelijke vakblad Scientific Reports.
Smaakt koriander bij jou naar zeepsop? Zo komt dat
Bron:AD / wetenschap

(13-06-2020 14:00)


De een vindt het heerlijk, de ander walgt ervan: koriander. Voor velen smaakt het peterselie-achtige kruid naar zeep. Hoe komt dat? Waarom verschillen smaken?
NUcheckt: Antwoord op jullie vragen over het RIVM-kinderonderzoek
Bron:nu.nl / wetenschap

(12-06-2020 14:48)


Het RIVM-onderzoek naar kinderen en het coronavirus riep bij meerdere NU.nl-lezers vragen op. NUcheckt bekeek wat je nu wel en niet kunt concluderen op basis van dit onderzoek.
Hoe ontcijfer je een boodschap in een onbekende taal?
Bron:nu.nl / wetenschap

(27-06-2020 17:14)


Stel, je vindt een oud kleitablet met vreemde tekens die niemand meer kan lezen. Hoe ontcijfer je dan wat er staat?
Pinguïns op Antarctica eten beter als er minder ijs op het water drijft
Bron:nu.nl / wetenschap

(27-06-2020 17:13)


Pinguïns die op de Zuidpool leven, blijken te profiteren als er minder ijs op het water dobbert. In periodes met minder ijs bij Antarctica lijken de vogels beter te kunnen eten. Dat schrijven Japanse wetenschappers in het vakblad Science Advances.
Komkommerkunde: dit wist je nog niet over de lange, groene vrucht
Bron:nu.nl / wetenschap

(20-06-2020 21:37)


De komkommers die je normaal gesproken eet, zijn nog lang niet rijp. En behalve als saladegarnering komen de waterige vruchten prima van pas als kattenverschrikker. Zes komkommercuriosa op een rij.
NASA wil missie naar grootste maan van Neptunus, achterin het zonnestelsel
Bron:nu.nl / wetenschap

(20-06-2020 21:36)


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil een onbemande sonde sturen naar Triton, de grootste maan van Neptunus. Dat maakte de organisatie afgelopen week bekend. De missie moet in oktober 2025 vertrekken. Neptunus is de achtste en achterste planeet in het zonnestelsel en de vlucht naar Triton duurt ongeveer dertien jaar.
THUMB
Met een beetje geluk vanavond weer magische lichtende nachtwolken te zien
Bron:AD / wetenschap

(20-06-2020 20:30)


Afgelopen nacht konden we weer genieten van magische taferelen in de lucht: lichtende nachtwolken. Rond deze tijd van het jaar is er veel kans om het zomerse weerfenomeen te aanschouwen. Ook voor vanavond hebben de experts goede hoop op sprookjesachtige luchten.
Bestaande ontstekingsremmer mogelijk levensreddend voor coronapatiënten
Bron:nu.nl / wetenschap

(16-06-2020 16:06)


Experimenten met de ontstekingsremmer dexamethason laten zien dat deze ontstekingsremmer het overlijden van ernstig zieke coronapatiënten zou kunnen voorkomen, schrijven Britse media dinsdag. Het middel wordt al onder meer ingezet bij luchtweg- en gewrichtsontstekingen en zou een vrij goedkope behandeling zijn.
Waar dieren hun uitwerpselen allemaal voor gebruiken
Bron:nu.nl / wetenschap

(13-06-2020 18:54)


Vijanden afschrikken, jezelf afkoelen of je huis schoonhouden. Poep is in de dierenwereld heel multifunctioneel.
Wanneer het niet vanzelfsprekend is dat een kind een taal leert
Bron:nu.nl / wetenschap

(13-06-2020 18:53)


Kinderen lijken hun moedertaal als vanzelf te leren. Helaas geldt dat niet voor ieder kind. Een relatief grote groep kinderen heeft zoveel moeite met het leren van taal dat het een negatieve invloed heeft op hun schoolprestaties en sociale contacten. Deze kinderen hebben een taalontwikkelingsstoornis (TOS).
Waarom de een van koriander walgt en de ander niet
Bron:AD / wetenschap

(13-06-2020 14:00)


De een vindt het heerlijk, de ander walgt ervan: koriander. Voor velen smaakt het peterselie-achtige kruid naar zeep. Hoe komt dat? Waarom verschillen smaken?
THUMB
Klein aantal coronapatiënten dwingt onderzoekers nog meer samen te werken
Bron:nu.nl / wetenschap

(10-06-2020 13:07)


In Nederland werden in de afgelopen weken dagelijks gemiddeld minder dan tien COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dit heeft effect op het onderzoek naar de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Internationale samenwerking is vanwege het kleine aantal patiënten nog belangrijker.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: