Waarom loopt de batterij van mijn telefoon steeds sneller leeg?
Bron:nu.nl / wetenschap

(03-08-2019 21:28)


Je dierbare smartphone, die bij aanschaf nog met gemak een etmaal meeging na het opladen, houdt er nu na een halve dag dienst al mee op. Hoe komt dat? En hoe kun je dat voorkomen?
Astronomen vinden mogelijk leefbare planeet
Bron:AD / wetenschap

(02-08-2019 04:23)


Een internationale groep astronomen heeft met de TESS-ruimtetelescoop een nieuwe planeet ontdekt waar misschien leven mogelijk is. Deze ‘Superaarde’, genaamd GJ 357 d, ligt in het sterrenstelsel Hydra, is minstens twee keer zo groot als de Aarde en is slechts 31 lichtjaren van ons verwijderd.
THUMB
Europese hittegolf heeft zich naar Groenland verplaatst
Bron:nu.nl / wetenschap

(30-07-2019 19:05)


De hittegolf die vorige week in Europa heerste is naar Groenland getrokken, zegt het Deense meteorologische instituut. Extreme temperaturen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de Groenlandse ijskap, en ook natuurbranden liggen op de loer, schrijft Scientias dinsdag.
Prototype Marsraket van SpaceX komt voor het eerst van grond
Bron:nu.nl / wetenschap

(27-07-2019 21:36)


De Starship Hopper van SpaceX, het prototype van de toekomstige Starship-raket, is vrijdagochtend Nederlandse tijd voor het eerst van de grond gekomen. Het voertuig werd in april voor het eerst gelanceerd, alleen was het nog vastgeketend aan het lanceerplatform en kon het dus niet opstijgen.
Wat bepaalt of iemand op mannen of vrouwen valt?
Bron:nu.nl / wetenschap

(27-07-2019 21:00)


Als kind heb je geen specifieke interesse in mannen of vrouwen. Maar dan begint de puberteit. Wat bepaalt of je op mannen of vrouwen valt?
Alles voor de kick: dit doen xtc en andere drugs met je lichaam
Bron:AD / wetenschap

(25-07-2019 20:05)


Van drugs gebruiken krijg je een ‘kick’, te vergelijken met risicovolle situaties als bungeejumpen, bergbeklimmen en parachutespringen. Hoe zit dat precies? Klinisch farmacoloog prof. dr. Adam Cohen van Universiteit Leiden vertelt in een nieuw college van de Universiteit van Nederland* hoe een ‘kick’ op het lichaam werkt.
Melkweg smolt tien miljard jaar geleden samen met ander sterrenstelsel
Bron:nu.nl / wetenschap

(22-07-2019 19:42)


De Melkweg, het sterrenstelsel waarin ons zonnestelsel zich bevindt, smolt ongeveer tien miljard jaar geleden samen met een ander, kleiner sterrenstelsel.
THUMB
Geen hyperlooprecord voor Delftse studenten door pech met noodrem
Bron:AD / wetenschap

(22-07-2019 01:14)


Het snelheidsrecord voor een hyperloop gaat niet naar Nederland. Een groep studenten uit Delft wilde het wereldrecord breken door hun capsule, een soort vacuümtrein, harder te laten rijden dan 467 kilometer per uur.
In Chinese collectie gevonden eekhoorn blijkt onontdekte diersoort
Bron:nu.nl / wetenschap

(20-07-2019 17:22)


Een variant van de vliegende eekhoorn die in 2018 werd gevonden in de collectie van het Kunming Instituut van Zoölogie in China, blijkt een nog niet eerder geïdentificeerde soort te zijn. In eerste instantie dachten de onderzoekers dat het om een 'verloren' diersoort ging die niet meer was gezien sinds 1981.
Behandelen artsen vrouwen minder goed dan mannen?
Bron:nu.nl / wetenschap

(20-07-2019 09:41)


Depressies, hartinfarcten en sommige types reuma worden bij vrouwen minder goed herkend dan bij mannen. Dat is geen wonder: medisch onderzoek wordt vaker op mannen dan op vrouwen gedaan.
Onderzoek: Melkweg is niet plat, maar buigt af aan de randen
Bron:nu.nl / wetenschap

(02-08-2019 13:38)


Een team internationale wetenschappers en astronomen beweert in een nieuwe studie dat de Melkweg niet plat is, maar afbuigt aan beide einden. De in het wetenschappelijke tijdschrift Science gepubliceerde conclusie druist in tegen het traditionele beeld dat de Melkweg een platte 'band' van gas, stof en sterren is.
Flyboard-uitvinder gaat dit weekend opnieuw proberen Kanaal over te vliegen
Bron:AD / wetenschap

(31-07-2019 13:58)


De Franse uitvinder van de ‘flyboard’, Franky Zapata, gaat dit weekend opnieuw een poging doen om Het Kanaal over te vliegen. Dat mislukte vorige week toen hij halverwege moest bijtanken. Hij vliegt binnen twintig minuten van het strand van Sangatte naar het Engelse Saint Margaret’s at Cliffe bij Dover.
NUcheckt: Waarom verzadigd vet kans op hart- en vaatziekten kan verhogen
Bron:nu.nl / wetenschap

(28-07-2019 08:31)


NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Verzadigde vetten verhogen de kans op hart- en vaatziekten niet."
Tamarin-apen helpen met herstellen van beschadigde natuurgebieden
Bron:nu.nl / wetenschap

(27-07-2019 21:05)


De Latijns-Amerikaanse tamarin-apen blijken bij te dragen aan het herstel van bosgebieden die door mensen zijn beschadigd. Een team van Duitse, Belgische en Peruaanse wetenschappers beschrijven hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.
Middeleeuwse 'vaginamonoloog' blijkt twee eeuwen ouder dan gedacht
Bron:nu.nl / wetenschap

(26-07-2019 21:40)


De ontdekking van een middeleeuws tekstfragment in een klooster in Oostenrijk laat zien dat een erotisch gedicht, waarin een jonge vrouw een humoristische dialoog voert met haar eigen vulva, tweehonderd jaar ouder is dan gedacht.
Klimaatverandering ontregelt winterslaap en voortplanting van dieren
Bron:nu.nl / wetenschap

(23-07-2019 21:02)


Een grote groep dieren kan zich niet snel genoeg aanpassen aan het veranderende klimaat. Daardoor komen soorten met een grote populatie, zoals mussen, eksters en herten, in de problemen. De winterslaap, migratie en voortplanting van deze dieren worden ontregeld door de veranderende omstandigheden.
India lanceert eerste maanlander en begint succesvol aan missie
Bron:nu.nl / wetenschap

(22-07-2019 11:02)


India heeft maandag succesvol de onbemande maanlander Chandrayaan-2 gelanceerd. Het land begint hiermee officieel aan de eerste Indiase ruimtemissie.
Voorganger Chriet Titulaer: 'NASA vreesde voor wegzakken op maan'
Bron:nu.nl / wetenschap

(21-07-2019 06:39)


De Nederlandse sterrenkundige Rudolf le Poole was niet alleen de voorganger van de markante wetenschapper Chriet Titulaer, maar hij speelde als maanonderzoeker ook een rol in aanloop naar de eerste maanlanding op 21 juli 1969, zondag precies vijftig jaar geleden.
NUcheckt: Bomen zorgen voor verkoeling, maar niet allemaal evenveel
Bron:nu.nl / wetenschap

(20-07-2019 09:46)


NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Een grote boom geeft net zoveel koelte als tien airco's."
THUMB
Wat kan kunstmatige intelligentie met grote hoeveelheid data in de zorg?
Bron:nu.nl / wetenschap

(20-07-2019 09:36)


Bij een bezoek aan het ziekenhuis verzamelen artsen grote hoeveelheden data over de patiënt. Zoveel zelfs, dat een groot deel van die gegevens onbenut blijft. Gebruik van kunstmatige intelligentie kan daar verandering in brengen.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: