THUMB
NASA wil dit jaar opnieuw Marsverkenner ruimte in sturen
Bron:nu.nl / wetenschap

(04-01-2020 16:41)


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft in het nieuwe jaar het vizier op Mars staan, wat zal leiden tot de lancering van de Mars 2020-rover in juli. De opvolger van de Marswagens Curiosity en Opportunity zet de zoektocht naar leven op de rode planeet voort.
THUMB
Maand zonder drank loont in alle opzichten: ons brein vindt water óók lekker
Bron:AD / wetenschap

(02-01-2020 13:50)


‘Vergeten’ om op 1 januari mee te doen met Dry January? Geen nood: een maand lang niet drinken loont altijd, ook vanaf je nieuwjaarsborrel of per 1 februari. Een alcoholvrije periode maakt je meer bewust over de inname ervan, blijkt uit onderzoek.
Ieren kwamen in ijzertijd uit alle hoeken van het land naar feest toe
Bron:nu.nl / wetenschap

(28-12-2019 19:35)


Ieren kwamen in de prehistorie vanuit alle hoeken van hun eiland met hun vee naar Navan Fort, een ceremoniële verzamelplaats nabij de hedendaagse grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Britse en Canadese onderzoekers beschrijven de feesten bij Navan Fort in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Bultruggen kunnen ondanks hun formaat hun prooi 'besluipen'
Bron:nu.nl / wetenschap

(28-12-2019 19:26)


De grote bultrugwalvis kan ondanks zijn formaat kleine vissen vangen door ze te 'besluipen'. Amerikaanse en Italiaanse biologen beschrijven dat deze week in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.
THUMB
Vuurwerk in het heelal: superster staat op het punt om spectaculair te ontploffen
Bron:AD / wetenschap

(27-12-2019 11:37)


De superreus Betelgeuze, een ster die zich op 600 lichtjaar afstand van de aarde bevindt, staat volgens wetenschappers op het punt om op spectaculaire wijze te exploderen. Het kan nog vele jaren duren, maar het zou ook kunnen dat de supernova, zoals een dergelijke explosie van een ster genoemd wordt, morgen of over een week al plaatsvindt.
140.000 euro voor onderzoek in UMCG Groningen naar hartziekten
Bron:AD / wetenschap

(23-12-2019 16:50)


Arts-onderzoeker Bernadet Santema heeft van de Hartstichting een beurs van 140.000 euro gekregen voor haar onderzoek naar man-vrouwverschillen bij hartfalen en boezemfibrilleren. Santema voert haar onderzoek uit in het UMCG in Groningen.
Minder olievervuiling in Noordzee, vertelt de zeekoet
Bron:AD / wetenschap

(23-12-2019 09:28)


De olievervuiling in de Noordzee is tot een minimum teruggebracht. Onderzoekers lezen dat af aan de dode zeekoeten op de stranden.
Hoe bendes van stokstaartjes elkaar te lijf gaan in de Kalahari-woestijn
Bron:nu.nl / wetenschap

(21-12-2019 20:51)


Stokstaartjes in de Zuid-Afrikaanse Kalahari-woestijn leven in verschillende groepen en wanneer deze elkaar tegenkomen, leidt dat meestal tot agressie. Dat schrijven Britse en Zwitserse biologen in het wetenschappelijke vakblad Proceedings of the Royal Society B nadat zij de dieren elf jaar lang observeerden.
Feestdagenstress? Vijf tips om het familiediner te overleven
Bron:nu.nl / wetenschap

(21-12-2019 20:49)


De feestdagen kunnen elk jaar weer drukte en stress veroorzaken. Vijf manieren om het hoofd koel te houden.
'Homo erectus liep tienduizenden jaren langer op aarde rond dan gedacht'
Bron:nu.nl / wetenschap

(19-12-2019 02:13)


De homo erectus heeft veel langer rondgelopen op de aarde dan dat voorheen werd gedacht, concluderen onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Op het Indonesische eiland Java zou de menselijke voorouder zo'n 100.000 jaar geleden nog hebben rondgelopen.
Venus eerste andere planeet in zonnestelsel met actieve vulkanen
Bron:nu.nl / wetenschap

(04-01-2020 03:55)


Wetenschappers van de Amerikaanse Universities Space Research Association (USRA) hebben vastgesteld dat op Venus vulkanen actief zijn. Voor zover bekend is het de eerste andere planeet in het zonnestelsel die dergelijke natuurrampen ervaart, schrijven de onderzoekers vrijdagavond in vakblad Science Advances.
Tien dingen die je nog niet wist over goede voornemens
Bron:nu.nl / wetenschap

(28-12-2019 19:42)


Goede voornemens voor het nieuwe jaar? Misschien kun je ze maar beter nog even uitstellen. Want januari blijkt de slechtste maand als je ze wilt volhouden. Nog negen dingen die je nog niet wist over goede voornemens.
Archeologen vinden graven van 'Amazones' in Rusland
Bron:nu.nl / wetenschap

(28-12-2019 19:29)


Russische archeologen hebben de graven ontdekt van vrouwelijke krijgers uit de vierde eeuw voor Christus, waarvan onderzoekers denken dat het gaat om de mythische Amazones. Dat schrijven de archeologen in een persbericht.
Heino Falcke en het zwarte gat: 'Je kunt het vergelijken met de dood'
Bron:nu.nl / wetenschap

(27-12-2019 16:21)


2019 was voor Heino Falcke (53) het meest indrukwekkende jaar uit zijn leven. De Duitse astronoom zorgde voor de eerste foto van een zwart gat. Het leverde hem wereldwijde roem op, maar ook hartklachten. Dit is zijn verhaal.
THUMB
Restanten van 385 miljoen jaar oud oerbos gevonden in staat New York
Bron:AD / wetenschap

(26-12-2019 04:08)


In een oude steengroeve in het plaatsje Cairo in de Amerikaanse staat New York zijn restanten ontdekt van een bos van 385 miljoen jaar oud. Het is daarmee de oudste voetafdruk van een landschap ooit op aarde gevonden.
Maanvis aangespoeld op strand Wassenaar
Bron:AD / wetenschap

(23-12-2019 15:06)


Een opmerkelijk vondst op het strand van Wassenaar: een maanvis. Gistermiddag spoelde de ‘mola mola’, de wetenschappelijke naam van de vis, daar dood aan. Dat meldt het Leidsch Dagblad.
Archeologen vinden oudste zeedijk ter wereld in Israël
Bron:nu.nl / wetenschap

(21-12-2019 20:52)


Archeologen hebben 's werelds oudste zeedijk gevonden aan de kust van Israël. De zevenduizend jaar oude muur was gebouwd door de bewoners van de prehistorische nederzetting Tel Hreiz, schrijven Australische en Israëlische onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.
NUcheckt: Waarom er geen 'definitief onderzoek' is over gevaren mobiel
Bron:nu.nl / wetenschap

(21-12-2019 20:50)


NU.nl checkt berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Wetenschappers hebben definitief bewezen dat mobiele telefoons kanker veroorzaken."
THUMB
Ook Apple wil satellieten gebruiken voor internetverbinding
Bron:AD / wetenschap

(20-12-2019 18:30)


Apple wil dat iPhones, iPads en andere apparaten over een paar jaar rechtstreeks via speciale satellieten verbinding kunnen maken met internet. Binnen vijf jaar zou het netwerk klaar moeten zijn. Het is niet duidelijk of Apple zelf ook satellieten wil ontwikkelen, of dat het bedrijf zich richt op technologie om gebruik te maken van de satellieten van anderen.
Strijd om de thermostaat: vrouwen zetten thuis verwarming stiekem hoger
Bron:AD / wetenschap

(17-12-2019 13:42)


Het is vast een bekende situatie voor iedereen die samenwoont: de een wil de verwarming in de winter op standje strandvakantie en de ander vindt de hitte juist verstikkend. Stelletjes hebben geregeld onenigheid over de temperatuur in huis, blijkt uit een enquête.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: