Europese Marsrover laat nog twee jaar op zich wachten
Bron:nu.nl / wetenschap

(14-03-2020 20:46)


De Europese marsmissie Exomars 2020 moet een nieuwe naam krijgen, doordat de lancering van dit jaar is uitgesteld tot 2022. Europees ruimtevaartagentschap ESA maakte dat deze week bekend na overleg met missiepartner Roscosmos, de Russische ruimtevaartorganisatie.
Onderzoekers claimen vondst antistof tegen corona, behandeling nog ver weg
Bron:nu.nl / wetenschap

(14-03-2020 16:02)


Wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum en de Universiteit Utrecht claimen een antistof te hebben gevonden die het coronavirus COVID-19 kan remmen. Het kan echter nog maanden duren voordat het antilichaam in een eventueel medicijn op de markt komt.
THUMB
Hoe word je astronaut? 'Als het niet via NASA kan, probeer ik wat anders'
Bron:nu.nl / wetenschap

(13-03-2020 17:30)


Elke paar maanden komen en gaan er astronauten van en naar het internationale ruimtestation ISS. Tegelijkertijd zoekt NASA naar geschikte mensen voor een retourtje naar de maan. Hoe word je een van die mensen die zich ruimtevaarder mogen noemen? Na verschillende mislukte sollicitaties bij NASA en ESA probeert de Amerikaans-Nederlandse astronautentrainer Mindy Howard nu de ruimte in te komen door toeristen te begeleiden.
Schedel van piepkleine vliegende dinosaurus ontdekt
Bron:nu.nl / wetenschap

(11-03-2020 20:17)


Een onlangs gevonden fossiel van 99 miljoen jaar oud behoort waarschijnlijk toe aan de kleinste vliegende dinosaurus die ooit is gevonden, meldt het wetenschappelijk tijdschrift Nature woensdag.
THUMB
'Veilige zones' rondom gasplaneten voorkomen dat manen neerstorten
Bron:nu.nl / wetenschap

(09-03-2020 20:46)


Dat jonge gasplaneten door een stofwolk worden omringd, voorkomt dat hun manen neerstorten, beschrijven Japanse astronomen in een maandag verschenen artikel in het vakblad Astronomy and Astrophysics Letters.
NASA zoekt nieuwe maanwandelaars voor missies vanaf 2024
Bron:nu.nl / wetenschap

(09-03-2020 11:06)


NASA zoekt voor het eerst in ruim vier jaar nieuwe astronauten en ditmaal zoekt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie specifiek naar mensen om op de maan te laten wandelen. Vanaf 2024 wil NASA opnieuw landen op de maan. Dat zou voor het eerst sinds 1972 zijn.
Moeraswallabyvrouwtjes zijn altijd zwanger
Bron:nu.nl / wetenschap

(08-03-2020 01:29)


Vrouwelijke moeraswallaby's zijn als enige zoogdieren altijd zwanger, schrijven Australische onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Te allen tijde dragen de moeraswallaby's een embryo in een van hun twee baarmoeders.
Waarom Neil deGrasse Tyson de bekendste wetenschapper ter wereld is
Bron:nu.nl / wetenschap

(06-03-2020 17:58)


Zwarte gaten, evolutie, atomen, deze onderwerpen vindt niet iedereen even interessant. Toch lijkt het wetenschapper en televisiepersoonlijkheid Neil deGrasse Tyson telkens weer te lukken het grote publiek te boeien voor deze onderwerpen. Wat is zijn
THUMB
Kosmische landbouw: sla uit de ruimte net zo voedzaam als aardse sla
Bron:nu.nl / wetenschap

(06-03-2020 06:01)


Sla die in de ruimte is verbouwd, is minstens net zo voedzaam als sla van de aarde, schrijven wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vrijdag in het vakblad Frontiers in Plant Science. Astronauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS teelden van 2014 tot 2016 kroppen rode sla, die nu zijn geanalyseerd.
THUMB
Klimaatverandering vergroot kans op bosbranden in Australië wel degelijk
Bron:nu.nl / wetenschap

(04-03-2020 19:12)


De afgelopen tijd werd veel gediscussieerd over de vraag of klimaatverandering nou wel of niet bijdraagt aan de massale bosbranden in Australië. Het exactste antwoord dat de wetenschap daarop kan geven, is woensdag gepubliceerd. Het korte antwoord luidt: ja, voor ten minste 30 procent.
THUMB
Hoe kan je pijn beter verdragen? Vloeken, dansen of dromen
Bron:nu.nl / wetenschap

(14-03-2020 20:43)


Vijf makkelijke manieren om meer pijn te kunnen verdragen. Handig bij de mondhygiënist of als je met een ingegroeide teennagel bij de huisarts zit.
Gorilla's gaan niet te ver in elkaars leefgebied, anders wordt het knokken
Bron:nu.nl / wetenschap

(14-03-2020 06:03)


Gorilla's leven territoriaal en gaan niet te diep in het leefgebied van andere groepen, omdat ze bang zijn dat er anders een gewelddadig conflict volgt. Dat concluderen Spaanse, Britse en Oostenrijkse onderzoekers nadat zij verschillende groepen westelijke laaglandgorilla's volgden voor meerdere maanden.
THUMB
Wetenschappers ontdekken kleinste dinosaurus ooit: ‘Ongeveer even groot als een kolibrie’
Bron:AD / wetenschap

(12-03-2020 13:26)


Wetenschappers hebben de kleinste dinosaurus ooit ontdekt. De Oculudentavis khaungraae was ongeveer even groot als een bijkolibrie, de kleinste vogel die we tot op heden kennen. Op basis van de schedel die in Myanmar gevonden werd, maakte een kunstenaar deze 3D-impressie.
Het regent mogelijk ijzer op een verre planeet
Bron:nu.nl / wetenschap

(11-03-2020 20:14)


Op de verre exoplaneet WASP-76b valt er tijdens een bui geen water, maar waarschijnlijk vloeibaar ijzer. Dat vermoedt een groot Europees team van astronomen na onderzoek naar de atmosfeer van een extreem warme planeet. Ze hebben hun bevindingen beschreven in het vakblad Nature.
Waarom zeeschildpadden vaak vastzitten in afval? Ze zijn gek op de geur
Bron:nu.nl / wetenschap

(09-03-2020 16:03)


Afval in zee ruikt als een feestmaal voor zeeschildpadden, waardoor de reptielen regelmatig vast komen te zitten in het puin. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers in het vakblad Current Biology.
Libellen zijn goede jagers, blijkt uit hun poep
Bron:nu.nl / wetenschap

(08-03-2020 01:30)


Libellen zijn erg succesvol bij het jagen, blijkt uit Fins onderzoek naar de uitwerpselen van de jufferondersoort de watersnuffel. Een populatie jufferlibellen blijkt jaarlijks honderdduizenden insecten te vangen in één zomer, in een gebied rondom één vijver.
De nepdagboeken van Hitler: vervalser leidt erkende experts om de tuin
Bron:nu.nl / wetenschap

(08-03-2020 01:28)


In april 1983 was het wereldnieuws: de dagboeken van Adolf Hitler waren gevonden! Het bleek een zeperd van ongekende omvang.
Is ‘dark mode’ wel zo goed voor batterij, ogen en slaap? Experts leggen uit
Bron:AD / wetenschap

(06-03-2020 17:15)


Ook de populaire chatapp WhatsApp heeft nu een donkere modus. Voorstanders beweren dat het goed is voor onze ogen, de slaap én de batterij van onze smartphone. Maar klopt dat allemaal wel?
THUMB
LIVE | Rotterdam gelast groot evenement af, nieuwe besmettingen in Nederland
Bron:AD / wetenschap

(05-03-2020 02:20)


Het coronavirus blijft ook vandaag wereldnieuws. De grootste Europese brandhaard ligt op dit moment in Noord-Italië, maar ook in België en Nederland stijgt het aantal besmettingen. Ook zijn er opnieuw ziekenhuismedewerkers in Nederland besmet met het coronavirus.
THUMB
LIVE | Amerikaans cruiseschip terug na sterfgeval, medewerker ziekenhuis Eindhoven besmet
Bron:AD / wetenschap

(03-03-2020 02:10)


Na de Diamond Princess lijkt een tweede cruiseschip van cruisemaatschappij Princess Cruises slachtoffer te worden van het nieuwe coronavirus. Het schip moet direct terug van Mexico naar San Francisco, nadat een voormalig passagier in Californië overleed.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: