Neerstortende 'meteoriet' blijkt NASA-satelliet uit 1964
Bron:nu.nl / wetenschap

(31-08-2020 19:09)


Afgelopen weekend nam een Amerikaanse sterrenwacht een klein object waar dat op de aarde af scheerde. Eerst werd gedacht dat het hier ging om een meteoriet, maar nader onderzoek liet zien dat het om een niet meer werkende NASA-satelliet uit 1964 ging.
Ongestelde vragen: waarom wetenschappers nog weinig van menstruatie weten
Bron:nu.nl / wetenschap

(29-08-2020 20:58)


Ongeveer de helft van de bevolking heeft ermee te stellen. Ruim veertig jaar lang. En toch weten we er het fijne niet van. Waarom is menstruatie nog steeds zo’n groot mysterie?
Zeldzame vondst: dinosaurusembryo intact gebleven in miljoen jaren oud ei
Bron:nu.nl / wetenschap

(27-08-2020 21:07)


Paleontologen hebben een 80 miljoen jaar oud dinosaurusei gevonden, met daarin een embryo dat bijzonder goed bewaard is gebleven. Dit soort vondsten zijn uiterst zeldzaam, aldus de ontdekkers in het wetenschappelijke vakblad Current Biology. Het zou de eerste keer zijn dat een intact embryo kon worden onderzocht.
Onderzoekers kunnen hartaanval detecteren met vier selfies
Bron:AD / wetenschap

(25-08-2020 09:46)


Een Chinees computeralgoritme kan op basis van vier foto’s van iemands gezicht vaststellen of die persoon een hartziekte heeft. Deze ‘deep learning’-methode opent nieuwe perspectieven voor de preventie van hartziekten.
Sonde van NASA live te volgen tijdens vlucht naar Mars
Bron:nu.nl / wetenschap

(22-08-2020 20:45)


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft het mogelijk gemaakt om de Perseverance-Marsmissie live te volgen terwijl de sonde die gebruikt wordt onderweg is naar de rode planeet. Door data afkomstig van de sonde te verwerken in een kaart van het zonnestelsel kunnen mensen in realtime zien hoe ver de sonde inmiddels is.
Van magische pap tot reuzebellen: dit zijn de leukste proefjes om met kinderen te doen
Bron:AD / wetenschap

(17-08-2020 15:00)


Proefjes doen alleen voor kleine Einsteins? Zeker niet. Een magisch papje, zelf een wolk maken of kristallen laten groeien. Laat kinderen thuis zelf antwoorden vinden.
Populatie 'bijna uitgestorven' kieuwpootkreeft aangetroffen in Noord-Brabant
Bron:nu.nl / wetenschap

(16-08-2020 10:50)


Een populatie van het oranje-blauw zwemmend geraamte, een zeldzame kieuwpootkreeft, is ontdekt in de leembossen van Het Groene Woud in de buurt van Best (Noord-Brabant). Lange tijd werd gedacht dat de soort was uitgestorven in Nederland.
THUMB
Prehistorische krokodil had tanden 'zo groot als bananen'
Bron:nu.nl / wetenschap

(15-08-2020 19:12)


Paleontologen hebben twee enorme prehistorische voorgangers van de krokodil geïdentificeerd, die tanden hadden 'zo groot als bananen'. Dat schrijven de Amerikaanse ontdekkers in het vakblad Journal of Vertebrate Paleontology.
Zijn linkshandigen écht creatiever, slimmer en beter in sport? De feiten en fabels op een rij
Bron:AD / wetenschap

(13-08-2020 20:54)


13 augustus is internationale linkshandigendag. Tegenwoordig is linkshandigheid de normaalste zaak ter wereld, maar vroeger werd het geassocieerd met kwaadaardigheid, hekserij en de duivel. Maar zijn die linkshandigen ook daadwerkelijk anders? Van alle verhalen die de ronde doen over linkshandigen, blijkt een flink deel lariekoek.
'Doorbraak' in onderzoek stelselvorming: jonge dubbelganger van Melkweg gespot
Bron:nu.nl / wetenschap

(12-08-2020 16:00)


Astronomen hebben met de reusachtige Atacama Large Millimeter Array (ALMA)-telescoop een sterrenstelsel ontdekt dat grote overeenkomsten toont met de Melkweg. Het ligt op zo'n enorme afstand, het licht deed er meer dan 12 miljard jaar over om de aarde te bereiken, dat astronomen een unieke kans wordt geboden om een jong, soortgelijk sterrenstelsel te bestuderen.
Prehistorische bouwwerken zonder bekend doel ontdekt in Saoedi-Arabië
Bron:nu.nl / wetenschap

(30-08-2020 13:53)


Archeologen hebben in het noordwesten van Saoedi-Arabië verschillende rechthoekige stenen bouwwerken gevonden van ruim zevenduizend jaar oud. Waar de 600 meter lange bouwwerken voor werden gebruikt is nog onduidelijk, maar vermoedelijk was er sprake van een religieuze functie.
Waarom wordt september ook wel gezien als 'spinnenmaand'?
Bron:nu.nl / wetenschap

(28-08-2020 19:02)


September wordt vaak gezien als de maand van spinnen. In deze tijd van het jaar lijken mensen steeds vaker de achtpotige beesten door hun huizen en tuinen te zien kruipen. Maar waarom is dat nou juist in september?
Steeds meer mensen klimmen succesvol naar de top van Mount Everest
Bron:nu.nl / wetenschap

(26-08-2020 19:01)


De hoogste berg ter wereld, Mount Everest, trekt jaarlijks honderden mensen die proberen de top te bereiken. Niet alleen proberen steeds meer mensen de berg te trotseren, het lukt ook steeds meer mensen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Amerikaanse universiteiten van Washington en Californië, gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad PLOS ONE.
Prehistorische slangster vernoemd naar Nightwish-zangeres Floor Jansen
Bron:nu.nl / wetenschap

(24-08-2020 12:02)


Een nieuw ontdekte prehistorische slangster is vernoemd naar de Nederlandse metalzangeres Floor Jansen van de band Nightwish, zo melden onderzoekers van natuurhistorische musea van Maastricht en Luxemburg. De Ophiomitrella floorae leefde gedurende het krijt in wat tegenwoordig Nederland is.
Wat gebeurt er in je hoofd bij migraine?
Bron:nu.nl / wetenschap

(22-08-2020 17:41)


Sterretjes in allerlei kleuren, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid en bonkende koppijn: het zijn de symptomen die horen bij een migraine. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je hoofd bij migraine?
Ogen van ruim 400 miljoen jaar oude trilobiet vergelijkbaar met bijenoog
Bron:nu.nl / wetenschap

(16-08-2020 11:00)


429 miljoen jaar geleden leefden de geleedpotige trilobieten op de zeebodem. Voor het eerst hebben wetenschappers duidelijk beschreven hoe het dier om zich heen kon kijken: namelijk met ogen vergelijkbaar met die van hedendaagse bijen.
Zes redenen waarom 'eh' zeggen heel nuttig kan zijn
Bron:nu.nl / wetenschap

(16-08-2020 08:10)


In alledaagse gesprekken zeg je heel vaak 'eh' of 'ehm'. Zouden we niet een stuk efficiënter communiceren zonder al dat gestamel? Niet per se. Zes redenen waarom 'eh' zeggen heel handig kan zijn.
Op basis van welke onderzoeken wordt de mondkapjesdiscussie uitgevochten?
Bron:nu.nl / wetenschap

(14-08-2020 16:00)


Het nut van mondkapjes buiten de zorg is vijf maanden na de uitbraak van het coronavirus nog steeds een discussiepunt. De regels over mondkapjes verschillen sterk. Toch baseert iedereen zich grotendeels op dezelfde wetenschappelijke informatie. Welke
THUMB
Waarom hydroxychloroquine geen kansrijk middel tegen COVID-19 meer is
Bron:nu.nl / wetenschap

(13-08-2020 08:23)


Een van de eerste middelen die grootschalig werden getest vanwege hun mogelijke werking tegen COVID-19, was het reumamiddel hydroxychloroquine. Inmiddels is duidelijk dat het niet werkt bij in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten.
Botten van nieuwe dinosaurus ontdekt, verwant aan Tyrannosaurus Rex
Bron:nu.nl / wetenschap

(12-08-2020 14:30)


Op het Britse eiland Wight zijn botten gevonden van een nieuwe dinosaurussoort die waarschijnlijk tot de groep Therapoda behoort, een familie met onder meer tweevoetige dinosauriërs zoals de wereldberoemde Tyrannosaurus Rex.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: