THUMB
Met deze superbril van de chirurg kunnen talloze ogen op afstand een operatie volgen
Bron:AD / wetenschap

(19-11-2020 11:00)


Met een speciale bril kan de hele wereld letterlijk meekijken met chirurg Ronald Liem van het Groene Hart Ziekenhuis. De bril is voorzien van camera’s, microfoons en oordopjes die de beelden live streamen naar een collega van Liem of naar een student: vooral ter lering en niet ter vermaak.
Coronavaccins Pfizer en Moderna veelbelovend, dit betekenen de resultaten
Bron:nu.nl / wetenschap

(17-11-2020 15:06)


Vaccinontwikkelaars Pfizer en Moderna hebben de eerste gegevens over de werkzaamheid van hun coronavaccins bekendgemaakt. De resultaten zijn veelbelovend, maar we weten bijvoorbeeld nog niet hoelang het vaccin werkt. Dit is wat we nu wel weten.
THUMB
Landbouweconoom Krijn heeft begrip voor boosheid onder boeren: ‘Ze willen veranderen, maar zitten kl
Bron:AD / wetenschap

(16-11-2020 17:56)


In deze rubriek portretteren we een wetenschapper uit het Groene Hart. Vandaag: Krijn Poppe uit Zevenhuizen is gepensioneerd landbouweconoom. Hij ziet in de agrarische sector een ontwikkeling naar de BMW-boer: de boer die een eerlijke prijs krijgt voor de waarde die hij aan zijn product toevoegt, en dat is niet altijd het eiwitgehalte in de melk.
THUMB
Hoe fotosynthese hét antwoord kan zijn op ons energieprobleem
Bron:AD / wetenschap

(15-11-2020 18:00)


Decennialang hield hij zich bezig met de ontwikkeling van medicijnen. Maar nu heeft organisch chemicus Jan van Maarseveen als ‘moleculenmaker’ een heel ander doel: nieuwe technologie ontwikkelen om de klimaatcrisis te stoppen.
Hoe John Rackham de Caraïben onveilig maakte in gouden eeuw voor piraterij
Bron:nu.nl / wetenschap

(14-11-2020 19:05)


Kapitein John Rackham was in de achttiende eeuw een beruchte piraat in de Caraïben, middenin de 'gouden eeuw voor de piraterij'. Tegelijkertijd met onder meer 'Zwartbaard' maakte Rackham de zee onveilig, maar erg succesvol was hij niet. Op woensdag 18 november is het driehonderd jaar geleden dat Rackhams piratenleven ten einde kwam.
Medische wetenschap en de mentale kant van het ziek zijn: ‘Het is meer dan een kwestie van wilskrach
Bron:AD / wetenschap

(10-11-2020 08:30)


In deze rubriek portretteren we een wetenschapper uit het Groene Hart. Vandaag: Frank Snoek uit Abcoude is professor in de medische psychologie. Hij richt zijn onderzoeken op de impact van chronisch ziek-zijn op iemand zijn leven en ontwikkelde ondersteunende programma’s om diabetespatiënten hun eigen behandelaar te kunnen laten zijn.
Eendensnaveldinosaurus zwom door kilometers diepe zee om in Afrika te komen
Bron:nu.nl / wetenschap

(07-11-2020 22:41)


Paleontologen hebben voor het eerst de fossielen van een eendensnaveldinosaurus, een hadrosauriër, gevonden in Afrika. De vondst impliceert dat het oerdier honderden kilometers heeft gezwommen om nieuwe leefgebieden te vinden, schrijven de Amerikaanse, Franse, Marokkaanse en Spaanse onderzoekers in het vakblad Cretaceous Research.
De weg uit de coronacrisis: Studie helpt mogelijk besmette donorpatiënt
Bron:nu.nl / wetenschap

(06-11-2020 15:52)


Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is deze week gestart met onderzoek naar een medicijn dat bij mensen met een donororgaan de kans op een ernstig verloop van COVID-19 mogelijk verkleint. Wat kan dit onderzoek bijdragen? In deze rubriek lichten we wekelijks ontwikkelingen uit die (zouden) kunnen bijdragen aan de weg uit de coronacrisis.
Na jaren puzzelen is dit eeuwenoude Romeinse schip compleet: ‘Het was net detectivewerk’
Bron:AD / wetenschap

(02-11-2020 19:01)


Heb je eindelijk die Romeinse schuit in elkaar weten te zetten, kun je weer van voren af aan beginnen. Nu het 1800 jaar oude roeivrachtschip Zwammerdam 2 bijna af is, verleggen de archeologen en scheepsbouwers in Archeon de aandacht naar de Zwammerdam 6.
Waarom je in coronatijd baat kunt hebben bij een flinke portie Rammstein
Bron:AD / wetenschap

(01-11-2020 11:00)


Voor de één is het Mozart of AC/DC, voor de ander Danny Vera of Lil Kleine. Muziek biedt troost in coronatijd. We merken het allemaal, maar hoe werkt dat eigenlijk? ,,We weten er nog niet genoeg vanaf.’’
Moet ik wel of niet extra vitamine D slikken vanwege corona?
Bron:AD / wetenschap

(18-11-2020 11:00)


Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert Klaske van Norren, voedingsdeskundige, de vraag: moet ik wel of niet extra v
THUMB
Eigen 'operationele' astronautenvlucht SpaceX aangekomen bij ISS
Bron:nu.nl / wetenschap

(17-11-2020 05:25)


De eerste succesvolle 'operationele' vlucht van de bemande Crew Dragon-capsule van ruimtevaartbedrijf Space X is dinsdagochtend rond 5.15 uur Nederlandse tijd aangekomen bij het Internationaal Ruimtestation (ISS).
THUMB
Hoogleraar over klimaatprobleem: ‘Ik vraag me af of we er over 500 jaar nog zijn’
Bron:AD / wetenschap

(15-11-2020 18:00)


Decennialang hield hij zich bezig met de ontwikkeling van medicijnen. Maar nu heeft organisch chemicus Jan van Maarseveen als ‘moleculenmaker’ een heel ander doel: nieuwe technologie ontwikkelen om de klimaatcrisis te stoppen.
Gaswolken in universum in 10 miljard jaar tijd tien keer zo warm geworden
Bron:nu.nl / wetenschap

(14-11-2020 19:05)


Amerikaanse astronomen hebben waargenomen dat gassen in het universum momenteel tien keer zo warm zijn als 10 miljard jaar geleden. Ze beschrijven de metingen in het vakblad Astrophysical Journal. Gasvelden in de ruimte bereiken nu temperaturen van 2,2 miljoen graden Celsius.
Waarom de menselijke knie in elkaar steekt als een Zwitsers uurwerk
Bron:nu.nl / wetenschap

(14-11-2020 19:04)


De knie oogt bobbelig, frustreert topsporters en is bij heel wat ouderen versleten. En voor mooie knieën heeft nog nooit iemand een compliment ontvangen. Toch zit dit gewricht vernuftig in elkaar, bijna zoals een Zwitsers uurwerk.
'Extreme' verre planeet heeft regens van steen en supersonische windvlagen
Bron:nu.nl / wetenschap

(07-11-2020 22:46)


Astronomen hebben een planeet ontdekt waar de omstandigheden zo extreem zijn, dat steen er verdampt en winden er sneller zijn dan geluid. Ook heeft de planeet 100 kilometer diepe oceanen gevuld met magma. Dat schrijven Amerikaanse astronomen in het vakblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Lust uit een potje: welke libidoverhogende planten en dieren werken echt?
Bron:nu.nl / wetenschap

(07-11-2020 22:40)


Door de eeuwen heen brouwden mensen allerlei 'natuurlijke' middeltjes om hun libido (of dat van hun partner) te verhogen. Wat werkt en wat is kwakzalverij?
Professor Ron kwam in de jaren ‘80 met baanbrekende uitvinding in ruimtevaart
Bron:AD / wetenschap

(03-11-2020 19:01)


In deze rubriek portretteren we een wetenschapper uit het Groene Hart. Vandaag: Ron Noomen, assistant-professor (universitair docent) luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft (TU). Hij maakte als wetenschapper de pioniersfase van de ruimtevaart mee en ziet nu dat zijn vakgebied in een stroomversnelling is geraakt.
THUMB
André Kuipers overhandigt Nederlandse vlag uit ISS aan Rijksmuseum
Bron:nu.nl / wetenschap

(02-11-2020 09:04)


Astronaut André Kuipers heeft maandagochtend de Nederlandse vlag die hij had meegenomen naar het Internationaal Ruimtestation ISS, overhandigd aan het Rijksmuseum. Dat doet hij ter ere van twintig jaar mensen aan boord van het ISS, een jubileum dat maandag wordt gevierd.
Groepen berggorilla's blijven vrij goede buren als ze uit elkaar gaan
Bron:nu.nl / wetenschap

(31-10-2020 23:17)


Wanneer groepen berggorilla's opsplitsen, blijven ze vriendelijk tegen elkaar wanneer ze in elkaars buurt komen. Dat schrijven biologen in het vakblad Journal of Animal Ecology. Als voormalige groepsgenoten echter te diep het territorium van een ander betreden, wordt ook een goede buur als een vijand gezien.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: