Waarom een keer je ontbijt overslaan helemaal niet erg is
Bron:AD / wetenschap

(07-02-2021 12:00)


In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is het slecht om je ontbijt over te slaan?
Advies Gezondheidsraad: Geef eerste AstraZeneca-vaccins aan mensen tussen 60 en 65 jaar
Bron:AD / wetenschap

(04-02-2021 17:00)


De eerste doses van het vorige week goedgekeurde coronavaccin van AstraZeneca zouden moeten gaan naar mensen tussen de 60 en 65 jaar. Dat is het advies van de Gezondheidsraad. Volgens de raad wordt hiermee ‘zo snel mogelijk zo veel mogelijk ernstige ziekte en sterfte door COVID-19 voorkomen’.
Nieuwe cijfers: ‘Oxford-vaccin beschermt substantieel tegen verspreiding coronavirus’
Bron:AD / wetenschap

(03-02-2021 12:03)


Het Oxford-vaccin van AstraZeneca beschermt ‘substantieel’ tegen verspreiding van het coronavirus. Dat blijkt uit een nadere analyse van de resultaten van de vaccinstudies, die gepubliceerd zijn in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
THUMB
Last van winderigheid? Door dit voedsel ga je meer scheten laten
Bron:AD / wetenschap

(02-02-2021 17:00)


In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Clara Belzer uit van welk voedsel je scheten gaat laten.
Waarom we het lastig vinden om te accepteren als iemand anders is
Bron:AD / wetenschap

(31-01-2021 18:00)


Mensen met een afwijking accepteren is niet altijd makkelijk. Logisch, vroeger waren er goede redenen om met enige verbazing te kijken naar iemand die anders was.
Video | De ruimte raakt vol met puin, wie gaat het opruimen?
Bron:nu.nl / wetenschap

(31-01-2021 13:44)


Wetenschappers zien door het steeds voller worden van de ruimte een steeds groter wordend probleem: ruimtepuin. Wie gaat dat opruimen?
Aart probeert MRI-scanners te verbeteren, zodat artsen niets missen: ‘Je ziet niet wat je niet ziet’
Bron:AD / wetenschap

(26-01-2021 20:00)


In deze rubriek portretteren we een wetenschapper uit het Groene Hart: Aart Nederveen uit Nieuwerbrug doet onderzoek naar de techniek van MRI-scanners. Als wetenschapper met interesse voor filosofie en theologie stelt hij zich daarbij de vraag of iedere technische verbetering waar hij aan werkt ook gewenst is en hij wil het ultieme onderzoek naar 5G-straling doen.
Nieuwe super-accu van 3000 euro: tien minuten laden, 400 kilometer rijden
Bron:AD / wetenschap

(24-01-2021 06:00)


De perfecte accu voor elektrische auto’s lijkt nu echt in zicht. Ingenieurs van Penn State University in de Verenigde Staten hebben een prototype gemaakt dat bewijst: Elektrisch rijden kan net zo gebruiksvriendelijk zijn als rijden in een diesel- of benzine-auto.
Eerste vaccindeal openbaar: landen draaien op voor schadevergoedingen
Bron:AD / wetenschap

(20-01-2021 12:31)


De Europese Commissie heeft één van de zes vaccindeals die zijn gesloten online gezet. Het gaat om de overeenkomst met het Duitse CureVac, dat bezig is met de ontwikkeling van een mRNA-vaccin.
NASA's eerste test met 'complete' rakettrap voor maanmissies mislukt
Bron:nu.nl / wetenschap

(17-01-2021 01:10)


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zaterdagavond (Nederlandse tijd) voor het eerst de 'complete' rakettrap van het Space Launch System (SLS) getest. Voor het eerst werden alle vier de motoren van SLS ontstoken en werden meerdere vluchtsystemen aangezet, maar ongeveer een minuut na de ontsteking zette de raket zichzelf af door een storing.
Wanneer kunnen we een effect van vaccinatie verwachten?
Bron:nu.nl / wetenschap

(04-02-2021 17:02)


Nederland is bijna een maand aan het vaccineren tegen COVID-19. Wanneer we daar effect van gaan zien is volgens het Outbreak Management Team nog onzeker. Dit weten we hier wel over.
Zijn zelfgekweekte groenten gezonder dan groente uit de winkel?
Bron:AD / wetenschap

(04-02-2021 11:00)


In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: zijn zelfgekweekte groenten gezonder?
Is extreem weer het gevolg van klimaatverandering? Professor Geert Jan onderzoekt dit
Bron:AD / wetenschap

(02-02-2021 18:47)


In deze rubriek portretteren we een wetenschapper uit het Groene Hart. Vandaag: Geert Jan van Oldenborgh uit Gouda onderzoekt bij het KNMI de relatie tussen extreem weer en klimaatveranderingen. Hij probeert via het combineren van waarnemingen en klimaatmodellen anders naar verklaringen voor klimaatverandering te zoeken.
Gevaarlijk ‘vrij dna’ in afvalwater kan gefilterd worden dankzij nieuwe techniek
Bron:AD / wetenschap

(01-02-2021 12:30)


In afvalwater zitten losse stukjes, zogeheten ‘vrij dna’ die schadelijk kunnen zijn voor ons leefmilieu. Wetenschappers ontwikkelden een methode om dat afval-dna, afkomstig van onder andere ziekenhuizen en laboratoria, weg te filteren.
Net te lang kijken naar iemand met één been? ‘Je doet het vaak niet expres’
Bron:AD / wetenschap

(31-01-2021 18:00)


Mensen met een afwijking accepteren is niet altijd makkelijk. Logisch, vroeger waren er goede redenen om met enige verbazing te kijken naar iemand die anders was.
Eindelijk onderzoek naar besmettingsgevaar volle zalen en stadions: zo gaat dat in zijn werk
Bron:AD / wetenschap

(30-01-2021 16:00)


De zalen zijn leeg, de entertainmentbranche staat op omvallen. Maar hoe onveilig is het nou eigenlijk om in een vol Ziggo Dome te staan? Niemand die data heeft. Deskundigen gaan het nu testen met publiek. In de hoop dat er in april, mei weer iets kan.
Snelheid waarmee ijs op aarde smelt afgelopen dertig jaar met 57 procent toegenomen
Bron:AD / wetenschap

(25-01-2021 22:04)


Jaar na jaar verliest de aarde meer ijs. Een trend die zich steeds sneller doorzet. Dat blijkt uit een onderzoek op basis van satellietbeelden en wiskundige modellen dat in het tijdschrift The Cryosphere verscheen. Tussen 1994 en 2017 verdween 28 biljoen ton ijs.
Hoe zorgwekkend zijn de coronavarianten en wat betekent dit voor de vaccins?
Bron:nu.nl / wetenschap

(22-01-2021 15:50)


Behalve over de besmettelijkere Britse variant maakt het OMT zich ook zorgen over varianten van het coronavirus uit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Bij deze twee varianten is er bezorgdheid dat ze de kans op een tweede besmetting met het coronavirus vergroten.
Virgin Orbit lanceert succesvol raket met Boeing 747
Bron:nu.nl / wetenschap

(18-01-2021 01:34)


Het is het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit zondag gelukt een raket vanonder een vliegende Boeing 747 de ruimte in te lanceren. De raket LauncherOne, die onder de linkervleugel hing van het toestel 'Cosmic Girl', werd succesvol voor de kust van Californië op een hoogte van ongeveer 10 kilometer gelanceerd.
Deze archeologe doet groot onderzoek naar de grens van het Romeinse Rijk (en jij kan daarbij helpen)
Bron:AD / wetenschap

(16-01-2021 12:00)


4,1 miljoen euro heeft archeologe Saskia Stevens binnengesleept om met een team van wetenschappers onderzoek te doen naar de limes, de grens van het Romeinse Rijk die dwars door Nederland liep. In dit grensverleggende project worden de nieuwste DNA-technieken en drones ingezet.
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?
[lees meer]     [akkoord]
Zoek op 4Nieuws: